Dodaj do ulubionych

Pytanie z serii podstawowych

02.11.12, 12:01
Dziewczyny, sorry, ale nie mam sie do kogo zwrocic z tymi pytaniami. Wam pewnie wydadza sie glupawe, ale prosilabym o podpowiedzi.
Pyt 1: czesto czytam w roznych madrych zrodlach, ze w lancuszku pierwsze oczko, to naprawde ta poczatkowa petelka. Wiec jak pisza "6 oczek lancuszka" to tak naprawde robie 5 oczek + ten pierwszy wezelek. Dobrze robie, czy cos zle rozumiem?
Pyt 2: jak ocenic grubosc wloczki? Myslalam, ze to chodzi o gramy: 50g, 100g itp. Tymczasem niektore wloczki 50g (np Elian Klasik zamotane.pl/pl/c/Elian-klasik/57) sa grubsze niz 100g (np zamotane.pl/pl/p/Regia-Lace-kolor-melanz-w-tonacji-bordowo-fuksjowej-nr-06576/3543). Regie kupilam wlasnie na szalik. Ma 100g, wiec myslalam, ze bedzie fajny, gruby. Tymczasem to niteczka sad
Poradzcie prosze, bo ilosc zle kupionych wloczek w moim domu rosnie w zastraszajacym tepie.
Swoja droga nie wiedzialam, ze dla kogos poczatkujacego kupno odpowiednich materialow (szydelek i wloczek) to takie wyzwanie.
Dzieki wielkie z gory i jeszcze raz przepraszam za banalne pytania...
Obserwuj wątek
    • cali80 Re: Pytanie z serii podstawowych 02.11.12, 14:24
      Może wielkiego doświadczenia nie mam,ale odpowiemsmile
      Pyt. 1 -ja rozumuję tak samo i traktuję 1. pętelkę jako 1. oczko łańcuszka i jest wszystko w porządku;
      Pyt. 2 -warto przeczytać informację jakiego numeru drutów bądź szydełka należy użyć, ale ogólnie dla mnie ważną informacją jest i gramatura i długość motka, bo skoro włóczka z pierwszego linka ma 50g a tylko 125m, a druga 100g i aż 600m, to wnioskuję, że im mniejsza waga i metraż, tym grubsza włóczka.
      • urszula97 Re: Pytanie z serii podstawowych 03.11.12, 09:29
        macie rację ale często na metkach pisze nr szydełka,drutów a nawet jest zasugerowane jaka ilość potrzebna jest do wykonania swetra,zawsze tez można zadać pytanie sprzedającemu ile potrzeba do wykonania danej rzeczy, w Zamotane na pewno uzyskacie tą odpowiedź w innych pasmanteriach też.
    • evka_marchevka Re: Pytanie z serii podstawowych 06.11.12, 10:50
      Ja też pierwszą pętelkę traktuję jako pierwsze oczko łańcuszka i nigdy nie miałam z robótką jakichś problemów z tego względu smile

Grubość włóczki zawsze sprawdzam po numerze drutów i szydełka.
      Informacja ta jest podana na opakowaniu.
      Od numeru 5 już zaczynają się grube włóczki (moim zdaniem) smile
      • martini_noca Re: Pytanie z serii podstawowych 07.11.12, 09:38
        Dzieki za odpowiedzi!
        Tez sie zawsze patrze na grubosc szydelek, ale nie zawsze sie to zgadza. Rzekoma pechowa wloczka jest niby na szydelko 4 - ja jestem w stanie cos z nia zrobic jedynie 1,5. Ale ja robie cos ciasno jeszcze - bo sie ucze smile
        Stad potem problemy.
        • a_figa Re: Pytanie z serii podstawowych 16.11.12, 16:04
          Bardzo cienką włóczkę (np. mohair) robimy na grubym szydełku, luźno, wtedy zachowujemy puszystość przędzy. Robiłam szal z mohairu na szydełku nr6. Wzór był ażurowy, mimo to szal wyszedł bardzo ciepły i delikatny.
    • pzkpfw-vi-b-konigstiger Re: Pytanie z serii podstawowych 16.11.12, 21:03
      no nie, 50 czy 100 gramów to po prostu informacja, ile dany motek waży - możesz mieć równie dobrze 100 gramów "cienizny" jak 100 gramów włóczki naprawdę grubej

zauważyłam, że często włóczki droższe konfekcjonuje się po 50 gramów, bo wtedy niby nie są takie drogie...

ale znacznie ważniejsza od wagi motka jest informacja, ile te 100 gramów ma długości -
      jak jest dużo metrów, to jest cieniutka włóczka, typu lace, czy coś w tym rodzaju (420-600-800 lub więcej m/100 g)
      z kolei jeśli jest np. 200-300 metrów w 100 g (czyli 100-150 m odpowiednio w motku 50-gramowym), to już masz grubszą włóczkę
      a te porządnie grube mają jakieś 100-150 metrów w 100 gramach

jeszcze ma znaczenie, czy włóczka jest określana jako "bulky" - to jest chyba sposób przędzenia nici, te "bulky" są grubsze, takie bardziej napuchacone, mimo, że nie mają włosków jak mohery - z tego, co widziałam, to niektóre gładkie akryle tak mają
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka