Dodaj do ulubionych

Święta za pasem

16.11.09, 16:47
Znów te same dylematy przed niektórymi smile Zastanawiam się ile właściwie trzeba
mieć w kieszeni ,aby wyprawić takie święta dla grona kilku ( 8-9)osób . W
pracy dzielą już datkami świątecznymi , mnie oczywiście to nie dotyczy ,ale
ile trzeba by było otrzymać aby zasoby naszych portfeli nie zubożały za bardzo
. Oczywiście bez prezentów , tych proszę nie wliczać smile
Obserwuj wątek
    • misia007 Re: Święta za pasem 16.11.09, 17:15
      Przyznam się, że nie wiem jak co roku zresztą.Ile by nie kosztowało to się
      kupuje bo pewne potrawy są konieczne i niezmienne.Coś tam w TVN24 mówiono, że
      koszty dla 4 osobowej rodziny mają wynieść ok.1000-1500 zł ale chyba już z
      prezentami.
      Ale co tam koszty w myśl staropolskiej zasady "zastaw się a postaw się" wydajemy
      kasę w tym okresie z dużą przyjemnością.
      Najwięcej na prezenty i ozdoby a w tym roku mam jeszcze Natalkę do
      rozpieszczania.Przed Miśkiem życiowa rola Św.Mikołaja, ciekawe czy mała go
      zdemaskuje.
      • natla Re: Święta za pasem 16.11.09, 19:22
        Mam z głowy. Idę "z gębą na kwestę", ale nie z niczym. Kiszę
        barszcz, piękę strudel i robię gołąbki. Barszcz to cena buraków i
        czosnku, strudel jabłek, a najwięcej gołąbki. Z prezentami ok. 500
        zł.......mam nadzieję smile
        • skrzydlate Re: Święta za pasem 16.11.09, 23:28
          a ja sama, tralala, jak się ciesze, po raz pierwszy od nie wiem jak dawna,
          tralala big_grin
          • natla Re: Święta za pasem 17.11.09, 08:07
            Zazdraszczam Ci....chciałabym choć jeden rok mieć święta tylko dla
            siebie.
            • tamaryszek44 Re: Święta za pasem 17.11.09, 11:31
              Coś mi ta podana cena jest za wysoka. No i jak moga być w niej prezenty? jakie, za ile, dla kogo? Jedno jest pewne, jak w rodzinie są małe dzieci to święta są droższe. U nas sami dorośli więc odpada dużo łakoci typu- orzechy, pomarańcze, słodycze itp. Dorośli nie piją, więc i alkohol odpada. Nie narzekam na zbyt wysokie wydatki swiąteczne.
              • misia007 Re: Święta za pasem 17.11.09, 15:47
                Cena jest w takich kalkulacjach uśredniona, czy słuszna nie wiem.Co do dzieci to
                te większe chyba kosztują więcej i są dorośli co piją.
                • bona0601 Re: Święta za pasem 18.11.09, 08:07
                  Nie umiem powiedzieć jaką sumę przeznaczę na urządzenie świąt, bo niestety
                  każdego roku i tak się nie mieszczę w zaplanowanej. Po prostu pewne rzeczy muszą
                  być , a obdarowywanie bliskich drobiazgami - to sama przyjemność smile
                  • sagittarius954 Re: Święta za pasem 18.11.09, 08:13
                    Przypomniałem sobie .
                    Ten nastrój . A on bierze się z nas . I nie zastąpią go żadne pieniądze. Po
                    prostu trzeba kochać .

• misia007 Re: Święta za pasem 18.11.09, 12:42
                      No proszę admina już opanował "duch świąt bożego narodzenia".Prawdziwa choinka i
                      teraz te słowa o miłości,co za przemiana.Tak te święta to magiczny czas,
                      łagodniejemy,budzi się w nas pamięć dziecięcego zachwytu, oczekiwania,rodzinnego
                      ciepła.
                      • tesunia Re: Święta za pasem 18.11.09, 13:25
                        przeciez przy stole bedzie tylko zbierana rodzina,
                        nie lepiej sie z nimi umowic co kto przyniesie na stol Wigilijny?,
                        w ten sposob koszty sie obniza.
                        • sagittarius954 Re: Święta za pasem 18.11.09, 14:34
                          Tak naprawdę , to u nas zawsze jest najfajniejsza wigilia , do tradycyjnych dań
                          zawsze doda się coś nowego, a kto zrobi takie pierożki , a rybę smażoną , a
                          grzyby a barszcz no kto ... Tylko MY ! big_grin
                          • misia007 Re: Święta za pasem 18.11.09, 18:02
                            Oczywiście,że tak.W wigilię sięgam po stare przepisy rodzinne, staram się
                            odtworzyć smaki i zapachy zapamiętane z dzieciństwa.Śledzie wg przepisu babci
                            Zosi, zupa z prawdziwków taka jaką robiła babcia Janka, kompot to już pewnie
                            prababki specjał był.Gotuję wtedy z przyjemnością i myślę o tych kobietach
                            dzięki którym jestem kim jestem.Każda rodzina ma swoje świąteczne tradycje i
                            ważne żeby one trwały.
                            • bona0601 Re: Święta za pasem 18.11.09, 18:23
                              Własnie.Pamiętać!! Smaki zapachy, atmosferę. I potem przekazywać dalej. Zeby
                              choinka rozświetlała, żeby Mikołaj nie przynosił rózgi,żeby kolędy przypominały
                              ,że to święta .... po prostu .
                              • mocafica Re: Święta za pasem 18.11.09, 18:31
                                do skrzydlate i do natli, Wy marzycie o samotnych swietach?, az trudno
                                uwierzyc.takich samotnych swiat nie zyczylabym nawet wrogowi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka