an.ta 06.01.10, 17:12 Co ten obraz przekazuje? Bo na mnie sprawia wrażenie przykre i niepokojace. Chociaż z drugiej strony co jakiś czas mam ochotę go oglądac. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misia007 Re: Dziwny obraz 06.01.10, 18:37 Ciekawe o co tu chodzi.Ci chłopcy tacy niesympatyczni aniołek zgnębiony czy nawet załamany,.Raczej ponure. Odpowiedz Link
polnaro Re: Dziwny obraz 06.01.10, 19:50 Myślę, że ci chłopcy wiedzą /dlatego są tak smutni i zgorzkniali/, że usuwają dobroć i sprawiedliwość ze świata, który jak i oni jest szary i smętny. Anioł zabrał ostatnie kwiaty zwiędłe i jakby chore. On sam zmęczony, a może umęczony i utrudzony, ma złamane skrzydło i raczej woli nie oglądać już tego padołu. Odpowiedz Link
ama.pola Re: Dziwny obraz 06.01.10, 20:03 Wydaje się, chłopcy niosą na marach - umarłego anioła, matkę, siostrę ? Chłopiec z przodu w czerni ze spuszczoną głową jest taki smutny. Ten drugi niespokojnie rozgląda się, jakgdyby robił coś niestosownego lub miał poczucie winy jak bywa u dzieci, gdy zdarza się coś niezwykłego. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Dziwny obraz 07.01.10, 00:15 Ciekawe ,ile z was jeszcze wierzy w Anioła Stróża , przypomnijcie sobie jak byliście dziećmi kiedy zwątpiłyście w anioła z makatki mamy lub babci, idącego za wami i chroniącego wasze czyny . To właśnie wtedy dokonuje się ta przemiana , albo wynosimy anioła do miejsca teleportacji, gdzie nie będzie już nam potrzebny , zbędny pozostawiony sam na łąkach ugoru , tylko jeszcze te kwiatki rosnące od czasu do czasu w kępkach, białe jak manna przypominają o żyzności tych gleb . Anioł dziewczynka , marzenie każdego chłopca , delikatna i biała, czysta , nic nie może pobrudzić tej bieli nawet pozostawienie jej osamotnionej gdzieś z dala od rzeczywistości . A oczy anioła są najpiękniejsze , to jedno spojrzenie pełne piękna i uczucia o jakim zapominamy ,mogłoby spowodować odwrócenie czynu . Trzeba więc zakryć je , pozostanie zapach włosów , delikatność tkaniny , prawie niesłyszalny szum skrzydeł troszkę zrezygnowanych ,ale w jednym momencie gotowych wzniecić potężny wiatr i gotowych unieść do góry nie tylko marzenia ale rzeczywistą osobę . To przecież stąd biorą się niespotykane obrazy malowane ręką ludzką prowadzoną przez anioła . Albo się go ma , albo nie .... Zycie nie przystaje do wyobrażenia , życie chodzi w ciężkich butach dudni głucho po wypalonych łąkach , nadepnie białe kwiatki , wyniesie anioła, rozejrzy się ponuro wokół ,ale dzięki skrzydlatemu przybyszowi da nadzieję . Nic nie jest ostateczne . Odpowiedz Link
ama.pola Re: Dziwny obraz 07.01.10, 09:33 Pięknie, poetycko zinterpretowałeś alegorię obrazu. Niesamowite, tak wiele chłopięcej wrażliwości udało się tobie zachować na dorosłe, niełatwe lata. Pewnie trudno się żyje osobom czarno-białym, ale ciekawiej dla nich i ich bliskich. Odpowiedz Link
polnaro Re: Dziwny obraz 07.01.10, 12:30 Po tych poetyckich alegoriach trochę głupio mi tu napisać, że wczoraj mój anioł stróż bardzo był przytomny i chyba wcale nie natchniony tylko skupiony, bo zatrzymał mnie-bałaganiarę, która ułożyła na pierwszym schodku do piwnicy stertę kolorowych czasopism, a potem na nie wlazła i z poślizgiem zatrzymała się na trzecim. Schody są strome i wysokie, nie przesadzam wcale kiedy mówię, że tylko cudem nic sobie nie zrobiłam. Anioły są, naprawdę. Odpowiedz Link
an.ta Re: Dziwny obraz 07.01.10, 21:20 Polnaro anioły faktycznie są i twój wczoraj sprawował się bardzo odpowiedzialnie. Ja mam swoje optymistyczne anioły które niedawno dostałam i z miejsca się w nich zakochałam. O tym mrocznym obrazie wcześniejszym bardzo pięknie pisaliście. I widzę, że wszyscy odebrali go jak i ja jako coś smutnego i niepokojącego. Odpowiedz Link
polnaro Re: Dziwny obraz 07.01.10, 21:34 Oj, tak, te anioły dopiero wracają z sylwestrowych bali Zdradź nam nazwisko autora tych obrazów. Odpowiedz Link
an.ta Re: Dziwny obraz 07.01.10, 21:59 To sa wcześniejsze obrazy, a anioły powstaja teraz i jeszcze nie są wystawiane. picasaweb.google.pl/galeriakarola/WystawaWMDK# Odpowiedz Link
wiga2008 Re: Dziwny obraz 07.01.10, 21:48 Pierwszy obraz to smutek, głęboki smutek i rezygnacja. Optymistyczne anioły , faktycznie, mocno karnawałowe. Odpowiedz Link
natla Re: Dziwny obraz 08.01.10, 15:36 Mnie sie Sagi wszystko poprzestawiało. Jako dziecko wierzyłam w anioła stróża, potem przestałamm, a moze raczej nie myślałam o tym. Teraz miejsce Anioła zajęły "dusze" moich najbliższych i to ich proszę o pomoc.....jak do teraz bardzo skutecznie. Wiara czyni cuda! Odpowiedz Link
misia007 Re: Dziwny obraz 08.01.10, 16:18 A ja i stróżowi i duszom najbliższych głowę zawracam!! Odpowiedz Link
natla Re: Dziwny obraz 08.01.10, 15:32 Strasznie smutny obraz.....dzieci pozbawione osobistych aniołów próbują ratować takiego z podciętymi skrzydłami. Byleby się coś w ich życiu polepszyło. Odpowiedz Link
super222 Re: Dziwny obraz 08.01.10, 16:57 Muza, która nie może się doczekać, aby pisarz kontynuował rozpoczęte opowiadanie. Nawet dzieciaczki są zdziwione, a ten na końcu orszaku patrzy z wyrzutem. Odpowiedz Link
filip505 Re: Dziwny obraz 09.01.10, 07:57 ...czy wszystko trzeba komentowac i starac sie wyjasnic, ja bym tego obrazu nigy nie powiesil w domu,jak jest wartosciowy ,to bym go trzymal w piwnicy i czekal na wzrost ceny,w domu mam tylko takie ktore ciesza moja dusze,a ten nie. Odpowiedz Link
natla Re: Dziwny obraz 09.01.10, 08:27 Podpisuję się pod Tobą Filipie wszystkimi 4 kończynami. W domu za Chiny, bo nawet tu im dłużej patrzę, tym bardziej mi smutno. Musi co, to dobry malarz. Odpowiedz Link
filip505 Re: Dziwny obraz 09.01.10, 09:09 ...widze ze wczesnie wstajesz, w przeciwienstwie do mnie,ja chodze za to pozno spac. Odpowiedz Link
filip505 Re: Dziwny obraz 09.01.10, 09:24 ...dla mnie tak,chyba ze ide na ryby,a za 4 godz ide. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Dziwny obraz 09.01.10, 10:12 A ja bym powiesił, jakbym miał taki salon ze 200 metrów kwadratowych a jak bym miał to co mam , też by wisiał , rotacyjnie , róże skrzydlatej pięknie po obu stronach ,zrównoważyłyby tęsknotę z tego obrazu . Odpowiedz Link
polnaro Re: Dziwny obraz 09.01.10, 10:22 Aniołów do wyboru do koloru w propozycjach An.ty jest, niektóre opiekuńcze, inne karnawałowe, tego nieszczęśnika już wynoszą, nie będzie smęcił. Swoją drogą - niepokoi? Odpowiedz Link