eurytka 07.06.10, 14:41 Zostały mi z wczoraj ziemniaki, dokupiłam sera po promocji za niecałe 7 zł kilo, tłusty, z dobrej firmy, więc robię kopytka. Dla jednych z tartą bułeczką dla innych z masłem na słodko. 2:2 Zupa, barszczyk czerwony na rosole z niedzieli Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eurytka Re: co dzis gotujesz? 07.06.10, 14:47 Dodam, że buraki na barszcz ścieram na tarce. Koper mam ususzony z łodygami na strychu. Dodałam, bo jarzynki kupić zapomniałam. ale jest w rosole. Do tego ocet winny z cytryn, trochę majeranku, jakieś ząbki czosnku. Kupiłam też dziś 5! młodych kapust, gdyż były po 1zł. Zrobię z tego pierogi z kapusta i grzybami, łazanki, gołąbki, krokiety z kapusta i grzybami, i mnóstwo surówki , z sosem vinegrette. Odpowiedz Link
came_lia Re: co dzis gotujesz? 07.06.10, 21:56 Nie masz litości.. Ja przygotowałam na wszystkie dania truskawki z kefirem. Odpowiedz Link
polnaro Re: co dzis gotujesz? 07.06.10, 22:47 Matko jedyna, Eurytko, zapadam się Ideał żony. Odpowiedz Link
eurytka Re: co dzis gotujesz? 07.06.10, 23:10 No nie mam siły, ale mieć muszę. U mnie by się nie najedli truskawkami z makaronem. Zresztą drogie, 10 zł kilo. Jak będą tańsze, to kupie, jemy bez niczego. Jogurty truskawkowe za to non stop. Jutro wtorek więc coś mięsnego by się przydało, tak samo w czwartek i niedzielę. Tak sobie gadam o jedzeniu, bo ja jedna baba w domu... Odpowiedz Link
eurytka Re: co dzis gotujesz? 07.06.10, 23:39 U mnie odwrotnie, ja pracowita, reszta chora i leniwa Odpowiedz Link
sagittarius954 Są dwie wersje . 08.06.10, 08:18 Jedna , wracając z miasta zakupię czereśni . Będzie zupa czereśniowa a druga wersja obiadu , ziemniak ze skwarką ,siadłe mleko schłodzone i wszystko . Upał ma być, nie ma się co pocić trawiąc przez godziny jakieś niesamowite kalorie . Odpowiedz Link
eurytka Re: Są dwie wersje . 08.06.10, 09:36 U mnie zup owocowych chłopy nie jedzą Czereśnie owszem, na deser, ile sie da. kefir, mizeria, ziemniaki czy frytki to we środy i piątki. Dziś jednak mały kotlecik, sałata z oliwą lub śmietaną, lub gotowana młoda kapustka, oprószona kminkiem z koperkiem młodym, marchewką. Zamiast zupy jogurt owocowy. Odpowiedz Link
dorota-s2 Re: co dzis gotujesz? 08.06.10, 19:03 Cały weekend pichciłam w ilościach dużych ,bo to dzieci i goście a dziś wyjełam pyzy z mięsem zamrożone kiedyś tam,kiedy zrobiłam dużo,ugotowałam polałam masełkiem,do popicia barszcz czerwony(Krakus z kartonu).Jutro młoda kapusta z wędlinami ,których nie zjedli goście,kapusty są dwie dlatego pewnie starczy dla nas na dwa dni Odpowiedz Link
polnaro Re: co dzis gotujesz? 09.06.10, 14:15 Dałam się mojej ambicji ujawnić i mam za swoje: najpierw rowerem na targowisko po świeże warzywa i potem w kuchni jak po huraganie, kafle dostały czerwonych wykwitów, poziom kompostownika podskoczył wyraźnie a ja dwie godziny obierałam i kroiłam; nie, to można raz na miesiąc tak się wygłupiać. W efekcie mam gar botwinopodobnej jarzynówki /podam z jajem na twardo/, ale co dalej? Przecież chłopy po tej zupie dalej głodni będą, obym tylko nie usłyszała: "ja zupy nie". Nie ma to jak sprawdzona porcja mięcha, jakiś zapychacz /ryż, pyry.../ i warzywa w ilościach korytkowych. Roboty na godzinkę /mięcho pekluję na kilka dni/, czas na inne milsze zajęcia zostaje. Na weekendy kiedy wnuki się zjawiają mogę się poświęcić, ale tak co dzień? Nie. Odpowiedz Link
eurytka Re: co dzis gotujesz? 09.06.10, 17:46 Wczoraj miał być kotlecik, a wyszedł niestety, czy stety gulasz na dwa dni, ponieważ promocyjny kotlet bez kości posiadał pod spodem mięso takie sobie, reszta u góry to prawdziwe kotlety, do tego wczoraj sałata a dziś młoda kapusta z koperkiem i kminkiem i marchewką, lekko zaciągnieta zasmażką z oleju, maki i cebulki... ...i kawałkiem mojego palca. No troszeczke sie zacięłam, skórke przy dużym palcu zdażyłam odciąć i czekam na nową. bo mam ręczną szatkowniczkę bardzo ostrą. Kapusta ponoć odchudza, więc na kolacje zjem resztę Odpowiedz Link
eurytka Re: co dzis gotujesz? 10.06.10, 08:02 Pewnie mrożonymi, gdyż swieżych brak jeszcze. Biegunke masz? Jagody ją hamują. Ja nie robie tego "przysmaku", bo od tego czarne zęby ewentualnie koktajl. Jagodzianke czasem kupie sobie, jak mnie goni:d Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: co dzis gotujesz? 10.06.10, 10:56 Rybę . Wystarczająco dietetyczna Oczywiście sałatkę z pomidorem w środku . Ale dlaczego ten wątek eurysiu co ? Odpowiedz Link
eurytka Re: co dzis gotujesz? 10.06.10, 12:23 Cytatsagittarius954 napisał: > Ale dlaczego ten wątek eurysiu co ? Watek jak każdy inny, konkretnie coś jest nie tak? Odkryłam, że rybę dobrze pokropić cytryną jak jest w domu, i posypać koperkiem, potem robić po swojemu. Ja jeszcze nie wiem co dziś gotować, zapytam domowników, ale obiad będzie dziś późno, bo gorąc i tylko pic się chce. Odpowiedz Link
eurytka Re: co dzis gotujesz? 10.06.10, 13:51 Aaaa, Nie jestem eurysia, bo to kojarzy mi się z pisia. Nie lubię takich zdrobnień, proszę mnie tak nie nazywać. Odpowiedz Link