sagittarius954 07.01.11, 13:58 Nie wiem od czego mam zacząć , ponieważ już pisownia nazwiska Noblistki jest przedmiotem sporu - jak to u ludzi Proponuję jednak przyjąć Maria Skłodowska Curie i nie obrażać się na francuzów jeśli drugi człon nazwiska stanie się pierwszym . Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misia007 Re: Maria Salomea Skłodowska - Curie 07.01.11, 14:36 No ale co z nią, rocznicowo wspominasz czy tak...od czapy? Odpowiedz Link
super222 Re: Maria Salomea Skłodowska - Curie 07.01.11, 14:50 ....rocznicowo wspominasz czy tak...od czapy? Myślę, że >tak od czapy<...ale mogę się mylić. Przecież mi wolno , Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Maria Salomea Skłodowska - Curie 07.01.11, 16:28 Różnicowe wspominanie ? E nie , ten wątek będzie ukazywał się przez cały 2011 rok . Pragnę a może pragniemy ( chętnych do współpracy zapraszam) pokazać wam kobietę , która będąc jedną z wielu milionów zmieniła świat , przy okazji pokazanie tamtego świata z odmienną kulturą i obyczajami jeśli sę uda trafić na jakieś wspaniałe historyjki , przedstawić je tutaj i zaznaczyć na naszym forum rok 2011 pod egidą Marii Skłodowskiej przedstawicielki kobiet w ostatnim z wieków świata Odpowiedz Link
irsila Re: Maria Salomea Skłodowska - Curie 07.01.11, 18:05 Skoro wątek ma wisieć przez cały rok, to może warto napisać Francuzów, a nie francuzów, a z kolejnością nazwiska, to żaden problem, każdy ciągnie na swoja korzyść, choć najlepiej sprawdzić u źródła. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re:Eurytka - irsila 07.01.11, 20:05 Eurytko, ja bym prosił żebyś wzięła pod uwagę moją niezgrabność paluszków i ich mało zsynchronizowaną praktyczność . A jeżeli naprawdę razi Cię ten błąd poproś admina o skasowanie postu . Nie obrażę się . Odpowiedz Link
irsila Re:Eurytka - irsila 07.01.11, 20:46 Och Sagi, jakżebym śmiała pisać do admina. Eurytkę wstawiłam do wyrka, po napisaniu 3000 postów należy się jej odpoczynek -może nawet wieczny Tyle sie jej biedaczce od życia internetowego dostało Postanowiłam sie odmłodzić: Dwóch votów używałam jak Skłodowska- Curie, czy Curie-Skłodowska Teraz przechodzę na jedno p.s.Krótsze pewnie lepsze ? jak i u Sklodowskiej. Odpowiedz Link
irsila Re:Maria Salomea Skłodowska - Curie 08.01.11, 07:55 Francuzi lubią małe litery, nawet piszą: jestem Francuzem- je suis francais z małej, przypomniało mi sie nocą Odpowiedz Link
super222 Re:Maria Salomea Skłodowska - Curie 08.01.11, 09:29 Francuzi - być może - lubią małe litery??? Jednakże całoroczna wymiana postów w tym wątku (planowana) zmusza nas do prawidłowego posługiwania się językiem polskim. Proponuję spełnić prośbę autora i zlikwidować wątek. Następnie zacząć od początku...może zdjęcie jakieś?... co?...) Odpowiedz Link
sagittarius954 Maria Salomea Skłodowska - Curie Początek wątku 08.01.11, 09:38 Spełniam życzenia proszę bardzo Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Maria Salomea Skłodowska - Curie Początek w 08.01.11, 09:40 Nie wiem od czego mam zacząć , ponieważ już pisownia nazwiska Noblistki jest przedmiotem sporu - jak to u ludzi Proponuję jednak przyjąć Maria Skłodowska Curie i nie obrażać się na Francuzów, jeśli drugi człon nazwiska stanie się pierwszym . Odpowiedz Link
super222 Re: Konkurs na Polkę wszech czasów 08.01.11, 14:31 wiadomosci.onet.pl/kraj/ogloszono-plebiscyt-na-polke-wszech-czasow,1,4099883,wiadomosc.html Wśród nominowanych do tego tytułu jest również Noblistka Maria Skłodowska Curie. Bardzo nie lubie linków, ale w tej sytuacji, z uwagi na bardzo wiele danych do zapamiętania - wklejam. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Konkurs na Polkę wszech czasów 08.01.11, 14:46 Banalny ten konkurs, zwyciężczynią zostaje odpowiedź - Moja Żona Odpowiedz Link
super222 Re: Konkurs na Polkę wszech czasów 08.01.11, 15:16 Nawet przez jedną chwilę nie miałam najmniejszej wątpliwości co do takiego wyniku. Zauważ jednak, że można zgłaszać dwie kandydatki z tych wymienionych. Można zgłosić swoją kandydaturę, ale trzeba ładnie wybór uzasadnić A na serio: czy mi się tylko wydaje, że taka informacja powinna znaleźć się (między innymi) w tym wątku ? Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Konkurs na Polkę wszech czasów 08.01.11, 15:46 Dopóki znajdujemy się na wstępnym etapie tworzenia tego co chcielibyśmy osiągnąć każda informacja dotycząca kobiet jest mile widziana , tak mi się zdaje Odpowiedz Link
irsila Re: Konkurs na Polkę wszech czasów 08.01.11, 16:42 Zawsze z wyglądu byłam podobna do Marie Sklodowska- Curie i by w swoich wynurzeniach sie nie dać, skorzystam tu kiedyś internetowego "ksera". Sorbone równiez mam zaliczona, ale w sensie turystycznym. Ten koczek i włoski upięte i marzenia w niebo wzięte Jak do tej pory go mam, tak samo jak Mylene Farmer, ale zawsze w odcieniu ciemny brąz, nigdy rudy www.youtube.com/watch?v=d7uQbOssaRk www.youtube.com/watch?v=WQ7L9XLjBic Kto ma siłę i francuskiego ducha, niech teledyski odsłucha Odpowiedz Link
irsila Re: Konkurs na Polkę wszech czasów 08.01.11, 16:57 C'est dans l'air c'est nucleaire pora brac sie za tlumaczenie, ale każdy pojmie, że to co w kosmosie i powietrzu to nuklearne, tylko co to znaczy nuklearne po polsku? Odpowiedz Link
irsila Re: Konkurs na Polkę wszech czasów 09.01.11, 09:37 Następny pomnik będziemy stawiać? Jak w Polsce wykorzystano jej dorobek? Bo we Francji jest pono 151 elektrowni atomowych, podobno najwięcej na świecie, no au nas ile? Energie elektryczna sprzedają sąsiednim krajom. Odpowiedz Link