Dodaj do ulubionych

slodka zemsta.....

03.09.12, 15:51
.....w ubiegla sobote wracajac z przyjecia u znajomych wczesna noca,
zona prowadzila,wyskoczyly nam nagle przed samochod trzy sarny,
w zasadzie byla to matka z dwiema mlodymi,juz nie malenkimi,
zauwazylismy je doslownie z 2 m przed samochodem,uciekaly z sasiedniego
pasa,jedna potracil samochod po lewej stronie i wrzucil ja pod nasz,srodkowa
poszla miedzy kola a najwieksza udezylismy prawa strona i na szczescie odbilila
sie na pobocze,wszystkie trzy nie przezyly zdazenia,samochod na szczescie to
wytrzymal,moglismy wrocic bez pomocy drogowej,ale mechanik mial zajecia
na cztery dni,
.....po przyjezdzie do domu zona skwitowala,dobrze im tak,za moje kwiaty,
.....i jak tu rozumiec kobiety????,

Obserwuj wątek
    • natla Re: slodka zemsta..... 03.09.12, 16:11
      Ależ masz mściwą bestię w domu! wink
      Dla mnie byłoby to okrutne zdarzenie sad Dlatego staram się nie jeździć w ciemnościach. Jednak w dzień kątem oka widać większy horyzont i łatwiej zareagować.
      Dobrze, że dla Was skończyło się to bezpiecznie, bo 3 sarny i dwa samochody, to trochę dużo.
      • misia007 Re: slodka zemsta..... 03.09.12, 16:46
        No fakt reakcja co najmniej dziwna.Ja bym po czymś takim była w niezłym szoku.
        • filip505 Re: slodka zemsta..... 03.09.12, 18:25
          ....ona byla w szoku,to stalo sie na autostradzie,przy szybkosci ok
          100km na godzine,nie chciala dalej jechac,musialem ja zmienic,
          trafik byl dosc spory,dzien by nic nie zmienil,mielismy sporo szczescia
          w tym nieszczesciu,po dwuch sarnach ,ktore zostaly na jezdni
          przejechaly jeszcze inne samochody,
          --najlepszy byl moj kolega, mysliwy nie strzelajacy do ssakow od
          paru lat,pyta;a gdzie mieso,jak powiedzialem ze na drodze, uznal
          mnie za marnotrawce,on zabiera przez siebie "upolowane"i zawozi
          koledze,ten robi swietne przysmaki,testowalem,
          --pamietacie jak kiedys pisalem ze jest ich za duzo i robia zagrozenie
          na drogach?,co weekend jak tu przyjezdzam widze jakies zabite na
          drogach,najwecej wlasnie na autostradach,
        • sagittarius954 Re: slodka zemsta..... 03.09.12, 18:31
          Odruch filipie , tylko odruch typowy dla jakiegos wydarzenia . Często mówimy a dobrze ci tak i później w duchu tego żałujemy . Jak już całkowicie ochłoniemy z tego wydarzenia . O niczym nie świadczy , zresztą nie o ocenę twej zony chodzi ani kobiet , bo było by to bardzo mylace i krzywdzące zarówno dla kobiet jak i człowieka . Szczęsliwie nie wpadła wam przez okno do środka , bo ta przygoda skończyłaby się gorzej . A że zwierzęta zginęły ? Szkoda , lecz jesli wszystkie odeszły nie będa tęsknić za sobą . Zreszta ranne tez trzeba by było dbić . Może trzeba było od razu zadziałać w kierunku pozyskania mięsa ? Choć tak w szoku trudno myśleć o żołądku . Jeżdzicie HMMWV ?big_grin E to i słonia byś pokonał big_grin
          • misia007 Nie musi tak być 03.09.12, 19:43
            www.youtube.com/watch?v=67HtNB82K8Q
            Wiem,że u nas jak się potrąci dzikie zwierzę na terenie oznakowanym, że występuje jest się zobowiązanym do udzielenia pomocy a za uszkodzony samochód odszkodowanie przepada.
            A co do tego kogo jest za dużo ....to może nas!!!
            • sagittarius954 Re: Nie musi tak być 03.09.12, 20:07
              No jasne, że za dużo czego dowodem jest przedłużenie emerytur do 67 roku , można i inne kominy otworzyć to bedzie jeszcze mniej , o choćby wprowadzić ubezpieczenia płatne w słuzbie zdrowia , od reki wyeliminuje sie kilka tysięcy osób z zzycia poza wymiar , no i po cóż maja się mordować do dziewięćdziesiatki .
              A zwierzęta? Dadzą sobie lepiej radę od ludzi i to jest pewne , bo nie mają premiera tongue_out
              • sagittarius954 Re: Nie musi tak być 03.09.12, 20:15
                jeszcze jedno czy ten system volvo widział skaczącego jelenia ?Bo zdaje mi sie że nie a w światłach reflektorów zwierzę płowe wpada w panikę , widzi ogromne ślepia potwora czychającego na niego . Nie wierze w te systemy w dodatku w nocy . Na drodze do Tabórza kiedyś tez jeżdziłem setką i więcej , dopóki mi stado przed i nad samochodem jeleni nie skoczyło . Od tamtej pory jeżdzę tam 60 , co w nocy jest i tak za duzo . Ale o tym najlepiej przekonać sie na własnej skórze , jak żona filipa . Teraz będzie jeżdzic ostrożniej . Mam nadzieję .
                • filip505 Re: Nie musi tak być 04.09.12, 02:01
                  ....sagi,ona jezdzi za ostroznie jak dla mnie,na drodze w tym wypadku
                  decydowala predkosc innych samochodow,gdyby nie to jechalaby z
                  20 km wiecej,ja z 40,jakie masz szanse chamowania na 2 metrach,
                  wierz mi,samochod jest ok,cztery tarcze,abs,i inne,w nastepnym zamontuje
                  zderzaki zewnetrzne,sarnom to nie zaszkodzi a mi moze urarowac zycie,
                  co to jest HMMWV,
                  ---misiu,nas bylo dwoje,ich trojka,wiec chyba ich,bylo to na autostradzie
                  nie w lesie,obejrzalem ten filmik nic z niego nie wynika,na polnych drogach
                  przy dalekiej widocznosci uwaga wystarczy,na kilkupasmowej autostradzie
                  pelnej samochodow nic nie pomoze oprucz szczescia i mocnego samochodu,
                  wiele razy skutecznie chamowalem przed sarnami na lokalnych drogach,
                  raz przed niedzwiedziem ale bardziej zeby go obejrzec bo on madrzejszy,
                  zszedl z jezdni,kolega mnie pocieszyl ze takie "spotkania"srednio wystepuja
                  raz w roku,jako ze przyjezdzam tylko na weekendy nastepne za 5 lat,oby,
                  • sagittarius954 Re: Nie musi tak być 04.09.12, 05:05
                    HMMWV - High Mobility Multi-Purpose Wheeled Vehicle - potocznie Humwee .
                  • goskaa.l Re: Nie musi tak być 04.09.12, 09:42
                    U nas na wszystkich nowych i modernizowanych drogach wykonuje się specjalne przepusty dla zwierząt, co znacznie zwiększa bezpieczeństwo jazdy, i zwierząt. Dziwię się, że u was, gdzie prędkość zwykle jest wyższa niż na polskich drogach, nie robili tego od dawna.
                    www.nbi.com.pl/assets/NBI-pdf/2009/1_22_2009/pdf/24_przepusty_jako_przejscia_dla_zwierzat.pdf
                    • misia007 Re: Nie musi tak być 04.09.12, 11:10
                      Autostrady płatne ,fakt nie mamy ich za wiele ale te co są ogrodzone są siatkami i mają specjalne przejścia dla zwierzaków.
                      • filip505 Re: Nie musi tak być 04.09.12, 20:37
                        .....nie wszystkie autostrady sa tu platne,nawet wiekszosc nie,jakies
                        standarty przy ich budowie obowiazuja,w tym miejscu byly barjerki,
                        czasami sa ploty przy drodze,prawie pod nami lokalna droga przechodzila,
                        moze trzeba sarny zaczac edukowac,z ruchu po drogach publicznych,ale one
                        jako roslinozercy nie za pojete sa,niedzwiedzi,lisow,kotowatych rozjechanych
                        nie widac,to miesozercy, nie dadza sie,
                        ....misiu,moze masz jakis filmik z instrukcja jak sarnie czy ewentualnie
                        niedzwiedziowi sie sztuczne oddychanie robi,ja jakos nie spotkalem,
                        dobrze byloby znac na wszelki wypadek,jak kowboj koniowi pomaga to znam,
                        ale kolta niemam,choc jakas meczete w bagazniku woze,
                        • natla Re: Nie musi tak być 05.09.12, 00:04
                          No właśnie, że też u Was siatek wzdłuż autostrad nie ma! Wiem, że macie trochę wink więcej km autostrad, ale też budowaliście je dużo wcześniej. Uważam, że siatki przy autostradach, to powinien być nakaz, jak znaki drogowe. Ileż uratowałoby sie ludzi i zwierząt, że nie wspomnę o autach.
                          • kla-ra Re: Nie musi tak być 05.09.12, 08:22
                            Straszna tragedia.Samochod mozna naprawic ,zycia nikt nie zwroci(((( Tak,siatki chronia zycie.
                            Wczasie urlopu przejechalam z poludnia na polnoc A4 i A1 drogi mamy super.Nie ma porownania do tego co bylo!!!!!!!!!!
                            Sagi przestan wreszcie stekac na te 67 lat .Jesli Bozia nie da zdrowia to mozesz zawsze skorzystac z renty.Mnie tez objela reforma emerytalna i bede pracowac do 60+ jesli zdrowie pozwoli,jesli nie to pojde na rente czego bym sobie nie zyczyla.Zawsze jest wyjscie z sytuacji.
                            Maz przeszedl juz na emeryture /65 lat/ i dalej pracuje.Ma zamiar pracowac jak najdluzej jesli nie na caly etat ,to na czesc.Mobilizuje do wstania,wyjscia z domu,bycia wsrod ludzi.Jednoczesnie stwierdzil ze portfel jest znacznie pelniejszy co dodaje skrzydel!!!!
                            Nie nalezy sie martwic,mysl pozytywnie!!!!!!
                            • sagittarius954 Re: Nie musi tak być 05.09.12, 09:45
                              o niedoczekanie żebym przestał stekać big_grin Tak mi się podoba i już tongue_out
                              • misia007 Re: Nie musi tak być 05.09.12, 09:53
                                Co do wieku emerytalnego to wychodzi na to,ze przedstawia się prace jako ....katorgę a to oczywista bzdura.Wielu ludzi uwielbia swoja pracę i z przerażeniem myśli o emeryturze.
                                Co do edukacji saren proponowanej przez Filipa to zaczęłabym od edukacji kierowców, nie z tego powodu,ze mądrzejsi od jeleni ale z szacunku do otaczjącej nas przyrody."Nie było nas był las....nie będzie nas.....
                                • sagittarius954 Re: Nie musi tak być 05.09.12, 10:09
                                  Nie wydaje mi się żebym gdzie kolwiek i kiedykolwiek przedstawiał prace jako katorgę , ale rozumiem, że w krainie Tuska istnieją tylko same dobrze płatne i cukrowane stanowiska pracy . Przyjmuję do wiadomośći . A swoje wiem .
                                  • natla Re: Nie musi tak być 05.09.12, 12:32
                                    Nie mów o "krainie Tuska" Sagi. Ten (pardon) burdel był robiony od kilkudziesięciu lat. Jak masz duży bałagan w domu, to też przenosisz przedmioty z pokoju do pokoju, żeby jakiś kąt wysprzątać, więc w innych pomieszczeniach nie można się ruszać spokojnie i szlag człowieka trafia. Ale nie to jest najgorsze, tylko nowa ekipa remontowa, która przychodzi po tej poprzedniej i albo zaczyna wszystko od nowa, albo wybiera swoje priorytety, nie kończy sprzątania już zaczętego i znów daje pole do narzekań.
                                    Rząd Tuska stara się uporządkować przede wszystkim finanse czyli podstawę. I myślę, że efektem tego była zielona wyspa, choć wiadomo było, że to tylko czasowe szczęście, bo kryzys musi i do nas dojść. Nie bronię tego rządu, nie jest to rząd z mojej bajki, ma wielu niekompetentnych ministrów, widzę jego braki, ale ma też kilku ludzi na wysokim poziomie, którzy robią swoje, wg. planu i nie przejmują się jojczeniem. Wszyscy narzekają na nieróbstwo tego rządu, ale o nieróbstwie poprzednich już nie pamiętają, mimo że ci nie mieli Smoleńska, powodzi i innych katastrof z kryzysem włącznie.
                                    A jak przyjdzie następny rząd, znów będziemy narzekać na jego marność, tak jak na marność wszystkich poprzednich.
                                    Sondaże pokazują już piąty rok, że jednak ludzie rozumieją sytuację i wolą znane "zło" niż nowe, nieznane.
                                    • misia007 Re: Nie musi tak być 05.09.12, 13:02
                                      Sagi ja nie do Ciebie piłam tylko do szefa Solidarności , niejakiego Dudy,który tak sprawę ujmuje.I nie chodziło mi o cukrowane stanowiska bo i glazurnik ,może znajdować przyjemność w swojej pracy.Ba,szafy robił mi młody stolarz,z świetnymi pomysłami, pełen zapału.Zamówienie to było dla niego kolejne wyzwanie i widać było,że lubi to co robi.
                                      • filip505 Re: Nie musi tak być 05.09.12, 15:30
                                        ....jakos nie wierze ze w polsce wszystkie drogi,czy nawet autostrady
                                        sa w calosci ogrodzone,zreszta po co,zeby nie ukradli????,ploty z siatki
                                        sa w najbardziej zagrozonych miejscach,gdzie najwiecej zwierzyny
                                        sie kreci,sa tez specjalne przejscia,ale to wszystko ogranicza nie zapobiega
                                        wejsciom zwierzad na drogi,jakis pomysl na wiewiorki moze macie,moze
                                        poobcinac im nogi zeby przez ploty nie przechodzily,po prostu tu jest naprawde
                                        duzo zwierzyny,chyba za bardzo o nie dbamy,
                                        • misia007 Re: Nie musi tak być 05.09.12, 16:10
                                          No wiec uwierz, ja tez jeżdżę autostradami i do tych co Klara wymieniła dodam jeszcze A-2.zresztą poczytaj motoryzacja.interia.pl/raport/autostrady/budowa-autostrad-w-polsce/news/wymienia-siatke-na-autostradzie-a2-to-10-mln-zl,1814080,4336

Na nowo oddawanych odcinkach autostrady siatki są już wyższe.
                                          • filip505 Re: Nie musi tak być 05.09.12, 22:19
                                            .....ekonomicznym podejsciem mozemy sie pochwalic w tym wypadku,
                                            jeden czlowiek zginol,natychmiast wydajemy 10 miljonow,cale szczescie
                                            ze drog nie ma kilka razy wiecej ,bo na emerytury ludziom by nie bylo
                                            wcale,jak zalatwicie ze pod trasami lotu samolotow rozciagniete maja
                                            byc siatki,natychmiast zmienam zawod,zaczynam je produkowac,zostane
                                            "pajakiem",ale bardzo bogatym,
                                            • misia007 Re: Nie musi tak być 06.09.12, 10:41
                                              Masz zadziwiająco lekkie podejście do życia.Zdarzyło się raz ,może się zdarzyć drugi i trzeci.Lepiej chyba zapobiegać niz biernie czekać na kolejna tragedię.
                                              • misia007 Re: Nie musi tak być 06.09.12, 10:49
                                                www.ligre.hu/pl/Tu masz link do strony firmy ,która takie ogrodzenia wykonuje z wykazem już zainstalowanych .jak się zorientujesz dotyczy to innych krajów europejskich.
                                                • misia007 Re: Nie musi tak być 06.09.12, 10:51
                                                  www.ligre.hu/pl/
                                                  • filip505 Re: Nie musi tak być 06.09.12, 15:01
                                                    ....to pojdzmy misiu dalej tym sposobem "rozumowania",
                                                    napewno przynajmiej 1 bezdomny zamarza w polsce zima,
                                                    wiec zlikwidujmy zimy,trudno wiem,wiec zlikwidujcie bezdomnych,
                                                    na kazdego zamarznietego 10 miljonow wydac i problem zniknie,
                                                    ile ludzi ginie w wypadkach drogowych bez udzialu zwierzat,na
                                                    kazdego 10 mil i starczy zeby w kazdym samochodzie policjanta
                                                    posadzic,po co maja marznac na drogach,a mozna tez zakazac
                                                    poruszania sie pojazdom,w tym pierogom na rowerze,powyzej
                                                    10,moze 5 km na godzine,bedzie mniej,
                                                    --zycie to smiertelna choroba,zawsze kaczy sie smiercia,
                                                    jakis rozsadek trzeba zachowac,
                                                  • misia007 Re: Nie musi tak być 07.09.12, 13:56
                                                    Filipie sprawa jest chyba prostsza.Mówimy o autostradach płatnych a więc płacimy za to ,że jedziemy szybko i bezpiecznie a właściciel tychże ponosi za to odpowiedzialność....finansową również.A odszkodowania są teraz wysokie, oj bardzo..Nie wiem jak u was ale jeśli np. uszkodzę moja corsę na warszawskiej ulicy z powodu dziury w jezdni to mam prawo żądać odszkodowania od miasta.
                                                  • filip505 Re: Nie musi tak być 07.09.12, 17:39
                                                    ....chcesz powiedziec ze bezpieczestwo na drogach ma zalezec
                                                    od tego czy placimy???,powinno byc jednakowe dla wszystkich
                                                    moim zdaniem,jak juz wydawac kase na ploty to tam gdzie
                                                    najbatdziej potrzebne,niezaleznie czy platne drogi czy nie,
                                                    tym sie rozni racjonalny punkt widzenia od idealistycznego,
                                                    zreszro bardzo pieknego lecz nieefektywnego,
                                                    --u nas w miescie na skrzyzowaniu na ktorym wystapi X wypadkow
                                                    w jakims czasie montuje sie swiatla jak ich niema,jest wiec mnustwo
                                                    niepotrzebnych swiatel na malych nieruchliwych ulicach,moim zdaniem
                                                    zbednych,ale przynajmiej jest w tym jakas logika,
                                                  • anka125 Re: Nie musi tak być 07.09.12, 21:22
                                                    Szkoda tych biednych zwierząt których u nas jest coraz mniej,niestety.
                                                  • misia007 Re: Nie musi tak być 08.09.12, 12:08
                                                    Wiesz co Filip dla mnie niech niech montują gdzie się da..Zupełnie inaczej jedziesz ,gdy masz świadomość ,że nic ci pod koła nie wpadnie....bo zwierzaków żal.
                                                  • filip505 Re: Nie musi tak być 10.09.12, 20:49
                                                    ....nigdy nie mam takiej swiadomosci,chyba ze zalany jestem,
                                                    ale wtedy nie jezdze,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka