polnaro Re: Dołącz do akcji 24.06.13, 12:08 To znaczy, że jakoś mogę przeciwdziałać? Jak? Odpowiedz Link
polnaro Re: Dołącz do akcji 24.06.13, 15:35 No, wiesz co? Nie mam znajomych z takimi inklinacjami. Odpowiedz Link
misia007 Re: Dołącz do akcji 24.06.13, 16:53 Nikt nie ma a ile jest porzuconych zwierzaków!!!! Odpowiedz Link
polnaro Re: Dołącz do akcji 24.06.13, 17:16 Misiu, dobrze wiesz, że podobne akcje nie zmienią zachowań takich ludzi. To ci sami, którzy obojętnie przechodzą obok leżącego na ulicy, uciekają z miejsca wypadku, palą plastik, wyrzucają śmieci do lasu, dewastują ławki i kosze na śmieci, a ścieki wypuszczają do rzek ...... Ich może nawrócić kara i to dotkliwa, ale nikt sobie nie zada trudu, bo to kosztuje albo sąsiadowi można się narazić. Odpowiedz Link
misia007 Re: Dołącz do akcji 24.06.13, 17:44 Takich ludzi może i nie ale normalnych uczuli i uwrażliwi na ten problem a przecież każdy ma sąsiadów,znajomych,rodzinę. Akcja jest po to aby zwrócić uwagę na problem aby takie zachowania były zgłaszane i ....piętnowane. Odpowiedz Link
filip505 Re: Dołącz do akcji 24.06.13, 21:46 .....moja kot-ka nigdy bezdomna nie bedzie,niezaleznie czy beda takie akcje czy nie,ale jesli nawet tylko malenki % ludzi zmieni swoje zachowania wzgledem pupili to jest potrzebna, od chyba zawsze jestem zwolennikiem edukacji,dobrego przykladu,a nie karania,choc i to potrzebne w drastycznych sytuacjach,tylko nie badzmy utopistami,nie stawiajmy dobra naszych "zabawek" nad dobrem ludzi, Odpowiedz Link
dwa-filary Re: Dołącz do akcji 25.06.13, 09:47 misia007 napisała: > Sęk w tym ,że to nie są "zabawki" !!!!! Filipku, te niby zabawki zyją mają uczucia, czują ból i trzeba je kochać, tak kochać. U mnie zwierzaki sa członkami rodziny. I tak je traktuje Odpowiedz Link
pierogi_z_jagodami Re: Dołącz do akcji 25.06.13, 10:06 Mam tego lata psi hotel w domu, na początek wyjątkowo słodki młody labradorek, będę go układać, on się do tego nadaje, a to ja lubię ... potem dwoje głuchych i nieco ślepych staruszków obojga płci, jedno już nawet nie chce wychodzić ... nie mają nic wspólnego z zabawkami, to czyste życie, bardzo pojętne, uczuciowe, chętne do współpracy, ze swoim własnych charakterkiem, to taki inny rodzaj ludzi Odpowiedz Link
polnaro Re: Dołącz do akcji 25.06.13, 11:04 Zabawki, czy 'zabawki', nieważne, bo nie są nimi zwierzęta - chorują, cierpią, cieszą się, są głodne, tęsknią .....to żywe i czasem milsze od niektórych ludzi, towarzystwo. Odpowiedz Link
filip505 Re: Dołącz do akcji 25.06.13, 15:29 .....ulubione zabawki to te o ktore bardzo dbamy, lubimy z nimi przebywac,np kochanki,wiec chcialbym aby wszystkie nasze pupile tak traktowac,...zle, zona do kotki czesto mowi "choc do mnie lalka" choc imie ma inne, Odpowiedz Link
misia007 Re: Dołącz do akcji 25.06.13, 15:49 Jak mówimy do swoich pupili nie ma znaczenia ,ja akurat lalka mówię do wnuczki.Chodzi o to ,że zabawka to zabawka i ją wyrzucasz do kosza jak się popsuje a ....zwierzakiem pędzisz do weta.Czujesz różnicę? Odpowiedz Link
pierogi_z_jagodami Re: Dołącz do akcji 25.06.13, 16:44 Krótko mówiąc zabawka jest przedmiotem, a zwierzęcy towarzysz nie i nie traktujemy go jak przedmiot. (Chociaż są ludzie, którzy tak zwierzęta traktują, jest ich większość, ale starają się o tym nie myśleć na co dzień, bo by zwariowali, vide rzeźnie). Odpowiedz Link
filip505 Re: Dołącz do akcji 25.06.13, 18:57 .....zabawki jak mocno kochamy to uczlowieczamy, dostaja ludzkie cechy,w naszej ..........wyobrazni, Odpowiedz Link
misia007 Re: Dołącz do akcji 25.06.13, 19:29 Rozumiem Filipku,że w twoim wypadku jest to.....wędka!!!! Odpowiedz Link
polnaro Re: Dołącz do akcji 25.06.13, 20:12 Niech Ci będzie. Musisz jednak wiedzieć, że ogólnie "zabawka", jako pojęcie, nie kojarzy się z niczym emocjonalnie pozytywnym, na pewno z niczym co żywe i wrażliwe. To raczej przedmiot /wewnętrznie 'pusty'/, dający chwilę przyjemności. Tak jest, że nawet ukochane zabawki otrzymują imiona własne, żeby nie były tylko 'zabawką'. Sie 'wygłupiam', bo faceci i to jeszcze za górami i wodami, mogą już egzotycznie myśleć po polsku. Odpowiedz Link
filip505 Re: Dołącz do akcji 25.06.13, 21:07 .....ale tez zabawka to cos,czasami ktos,czym ,z kim sie dobrze bawimy, sprawia nam przyjemnosc,wedka tez,ale ciagniecie rybki,duzej,wieksza, ale byc moze wszyscy lacznie z naszymi pupilami jestesmy zabawkami jakiejs wiekszej inteligecji, Odpowiedz Link
polnaro Re: Dołącz do akcji 25.06.13, 21:44 To bardzo możliwe, ale jak już, to sznureczki sami sobie plączemy.... Odpowiedz Link
pierogi_z_jagodami Re: Dołącz do akcji 25.06.13, 21:59 Człowiek, który ma tendencję do uprzedmiotawiania innych żywych istot, siebie na ogół też traktuje przedmiotowo, a nawet przemocowo, nie jest wolny. Narzuca sobie cudze koncepcje życiowe i postawy uważając je za swoje własne. Odpowiedz Link
filip505 Re: Dołącz do akcji 26.06.13, 18:34 .....cos w tym jest co napisalas pierogi,ale napewno czlowiek zyjacy emocjonalnie ,wolnym tez nie jest,emocje niszcza pragmatyke, realne myslenie,wiec tacy ludzie wolni niesa, miedzy przedniotowym trakrowaniem a przemocowym istnieje moim zdaniem przepasc,to nawet nie ten sam kierunek,srodowisko w ktorym zyjemy napewno narzuca nam jakies ......"normy',chodzi mi o myslowe, inne nawet w znacznym stopniu, Odpowiedz Link