13.09.24, 10:30
Jest jesiennie. Ale ciepło powróci w przyszłym tygodniu.
Obserwuj wątek
    • hrasier_2 Re: pada 13.09.24, 10:47
      Nagle przyszło. Jeszcze wczoraj chodziłem w krótkich spodniach i koszulce. W górach śnieg. U Ciebie raczej spoko. Ale w dolnośląskim obawy bo- niż genueński. Nawet naczelny teraz wódz się pojawił w Wrocku. Słowenię zalało. Może u nas nie będzie tak tragicznie. Ja jutro na Warszawę ruszam. Drugi wódz krzyknął, larum grają. A tam pogoda zmienna. To już moja trzecia wycieczka w tym roku.
      • e-zybi Re: pada 13.09.24, 11:43
        >Ja jutro na Warszawę ruszam. Drugi wódz krzyknął, larum grają. A tam pogoda zmienna. To już moja trzecia >wycieczka w tym roku.

Myślisz, że warto dla bandy oszołomów i złodziei się poświęcać, kiedy Ty wreszcie przejrzysz na oczy? PiS, kler to zguba narodu, czy Ty tego nie dostrzegasz? Był dobry czas to trzeba było brać sprawy w swoje ręce, a nie liczyć, że coś dają bo Ci się należy. Nie ma nic za darmo, na wszystko trzeba zapie*dalać, ale to później procentuje, ja nie narzekam.
      • stasi1 Re: pada 13.09.24, 13:57
        Znajoma z Opola przyjeżdżała na protesty. Aż się dziwiłem. Oczywiście w innych niż ty. W Warszawie lekki deszczyk ma być a ja będę poza. Raz byłem na wiecu Kaczyńskiego w 2007 roku. Jako obserwator
      • hana2 Re: pada 13.09.24, 14:38
        "Ja jutro na Warszawę ruszam. Drugi wódz krzyknął, larum grają."

Zawsze to jakaś rozrywka.

U nas jest jedynie mżawka. Ciekawe jak na Dolnym Śląsku.

Pamiętam ten dzień, gdy była powódź u mnie w mieście. Był dość ciepły wieczór, szłam coś zjeść i spotkałam znajomą przemieszczającą się po mieście w klapkach prysznicowych. Dopiero kilka dni później dowiedziałam się telefonicznie od człowieka z innego miasta, że jedną dzielnice zalało. Człowiek żył wtedy bez gazet, bez telewizji, bez wiadomości.
        • hrasier_2 Re: pada 13.09.24, 16:53
          No wiesz Haniu, wcześniej nie miałem czasu. Teraz trochę jest. Nie zmieniam poglądów od lat. I z tego mnie znasz. Poznaliśmy się na pewnym forum, tam gdzie i Stachu pisze. Wtedy inaczej to wyglądało i moderator też był inny. Teraz ten tnie co popadnie i chłopaki nie chcą tam pisać. Lub ograniczają bo jest bez sensu. Znajomy mnie kiedyś namawiał. Ale teraz go niema. Ten autokar organizują posłowie. Tu pan Giżyński - 50 osób. Zawsze się pozna ludzi. To nie są wyłącznie starzy. Sporo jest właścicieli firm, z różnych urzędów z okolicy. Ja pamiętam powódź we Wrocławiu i jak jechałem na wczasy nad morze. I mnie złapało w Łodzi. Tylko że miałem osłonkę na akumulatorze to nie stanęło. Dywaniki były mokre, dzieci piszczały. Zabrałem jeszcze córkę kuzynki. W Niemczech jeszcze je suszyłem.
    • xstefciax Re: pada 14.09.24, 08:57
      U mnie też pada.
      • hrasier_2 Re: pada 14.09.24, 11:56
        Warszawa.
        • hrasier_2 Re: pada 14.09.24, 12:46
          No trochę ludzi już jest. Straszyli tą pogodą. Ale ciepło i deszczu nie ma.
          • xstefciax Re: pada 14.09.24, 12:56
            To dobrze, że nie pada. Dużo ludzi.
            • hrasier_2 Re: pada 14.09.24, 15:24
              W Częstochowie deszcz. Koniec tu imprezy Dana.
              • hana2 Re: pada 14.09.24, 15:30
                Pojechali, pokrzyczeli i pod butem Tuska muszą żyć nadal 🤭
                • hrasier_2 Re: pada 14.09.24, 15:45
                  Zabrali dowód rejestracyjny kierowcy Kaczyńskiemu. Wiesz że każda władza się kiedyś skończy. I nikt wiecznie nie rządził. W Głuchołazach walczą z wielką wodą. Reszta czeka na spływ od Czech.
                  • hana2 Re: pada 14.09.24, 15:56
                    tvn24.pl/polska/zagrozenie-powodziowe-glucholazy-czesciowo-ewakuowane-st8086173

My się pytamy o Wrocław, a zawsze najtrudniej mają małe miejscowości. Współczuję ludziom, którzy martwią się o cały swój życiowy dobytek.

• hrasier_2 Re: pada 14.09.24, 16:05
                      Wrocław dalej drży. Bo wielka woda będzie spływać od Czech. Auto Kaczyńskiego zostało zatrzymane z powodu zbyt przyciemnianych szyb, w którym jeździ od lat i miał aktualne badania. Policji było mnóstwo.
                      • hrasier_2 Re: pada 14.09.24, 16:09
                        Tu jest to. Jak podała Wyborcza.pl, Czesi rozpoczęli spuszczanie wody ze zbiorników retencyjnych. Marek Vyborny, czeski minister rolnictwa, poinformował, że na jego polecenie służby hydrologiczne spuściły wodę ze wszystkich dorzeczy rzek.
                        Woda została spuszczona także ze zbiorników retencyjnych w dorzeczu Odry.
                      • hana2 Re: pada 14.09.24, 16:33
                        No i? Aresztowali go? Torturują? Nie? To co to za reżim? Jakieś bajki odpowiadasz. Każdego mają prawo zatrzymać i skontrolować.
                        • hrasier_2 Re: pada 14.09.24, 17:04
                          No wiesz. Tu jest taka różnica, że obywatela Tuska nikt tak nie kontrolował. Dziwnie to wygląda. Kaczyński dużo gadał o nim. Ale jakoś krzywdy mu nie robił i jego służby. To jest to. My i oni, oni i my. I tak się to toczy od lat. Żyć bez siebie nie mogą.
                          • hana2 Re: pada 14.09.24, 17:08
                            Robił mu ogromną krzywdę oszczerstwami.
                          • hana2 Re: pada 15.09.24, 15:27
                            Tu masz o szybach:

"To nie była to interwencja własna policjantów. Funkcjonariusze zareagowali na zgłoszenie osoby, która poinformowała i wskazała im samochód, którego szyby mogą nie spełniać normy dotyczącej przepuszczalności światła. Jako policjanci mamy obowiązek reagowania na takie zgłoszenia. Funkcjonariusze podjęli interwencję i zatrzymali dowód rejestracyjny pojazdu, wydano zakaz dalszej jazdy tym autem, a także nałożyli na kierującego tym autem mandat karny w wysokości stu złotych - przekazał"

tvn24.pl/polska/zakaz-dalszej-jazdy-zatrzymany-dowod-rejestracyjny-klopoty-z-samochodem-kaczynskiego-st8087150

Prezes odgradza się od ludzi jak może. Nawet sobie szyby dodatkowo odkleił, aby jego wzrok się nie spotykał z rodakami. A Tuska można spotkać biegającego po sopockim lesie.

• hana2 Re: pada 14.09.24, 17:06
                          Coś internety o Czarneckim piszą, ale nie chce mi się sprawdzać o co chodzi. Popieram zaangażowanie w to w co się wierzy, także dobrze, że pojechałeś.

A ja na wsi, szum wiatru, zachmurzone niebo, uwielbiam taką pogodę. Nie wiem skąd to mam.
                          • hrasier_2 Re: pada 14.09.24, 17:39
                            Czarnecki to kreatura . Pchają się dla kariery i forsy. To była prywatna uczelnia i nic mu nie mogą zrobić, chyba że go ktoś zakapuje. Czym bliżej Częstochowy to czarne chmury. Jeszcze ponad godzinę. Coraz głośniej, chyba już co niektórzy wypili. Nie ze wszystkim się zgadzam.
                            • hrasier_2 Re: pada 14.09.24, 17:40
                              Bo pogoda fajna i się lepiej oddycha. Po niedzieli też ma być ciepło i słoneczko.
          • e-zybi Re: pada 14.09.24, 13:11
            hrasier_2 napisał:

> No trochę ludzi już jest. Straszyli tą pogodą. Ale ciepło i deszczu nie ma.

Zlewka by się przydała by głupotę z głów wybić 🤣
      • stasi1 Re: pada 14.09.24, 20:00
        Ja musiałem szukać schronienia w sklepie
        • xstefciax Re: pada 14.09.24, 20:44
          My wróciliśmy z koncertu mojego ulubionego polskiego zespołu. U nas też się rozpadało, wracaliśmy w deszczu.
          • hrasier_2 Re: pada 14.09.24, 20:50
            U mnie ulica nieprzejezdna. Na Tysiącleciu woda się wylewa z basenu. W okolicy liczne podtopienia. Zięcia wezwali do urzędu miasta do sztabu kryzysowego. Idę zobaczyć czy w piwnicy nie mam wody i czy auto nie odpływa. Najgorsza noc dzisiaj. Ale Wrocław i Opole jeszcze gorzej.
            • hrasier_2 Re: pada 14.09.24, 20:58
              Racibórz Dolny może uratować Wrocław i trochę opolskiego. Na obiekcie pracowało 1000 osób i ponad 200 różnego sprzętu jak czytam. Oddany w roku 2020. To dla Stacha.
              • stasi1 Re: pada 16.09.24, 17:16
                U mnie to jest niepotrzebne nie ma szans na zalanie, no prawie. Ale sąsiedzi tak z 200 metrów dalej to czasami po deskach muszą chodzić. Kiedyś był normalny rów odprowadzający wodę przez podwórko innego sąsiada ale zważywszy że są suche lata to rów się zasypał
                • hrasier_2 Re: pada 20.09.24, 17:44
                  Nie ma takich rzek by zalało u mnie. Tylko ulewy dają czadu. Ta ostatnia to ulice płynęły. Musimy rozebrać kostkę po tam pewnie nie ma już piasku i podnieś do góry. Oraz zlikwidować pod kamienicą te ogródki kwiatowe i zasiać trawę. Dużo nas to kosztuje utrzymanie. I jest pod spodem brezent czarny co miał za zadanie, do chwastów nie dopuszczać, a jest ich sporo. A do tego trzyma wodę. Ale co to jest z Kłodzkiem i innymi miejscowościami.
    • e-zybi Re: pada 15.09.24, 06:07
      Wstaje ładny dzień, słoneczko budzi, czyżby się wypadało?
      • hana2 Re: pada 15.09.24, 14:58
        W TVP info pokazują wodę płynąca ulicami w Głuchołazach. Nie pokazują reakcji ludzi, a pewnie rozgrywają się dramaty.
        • hrasier_2 Re: pada 15.09.24, 19:03
          Na Republice też pokazują. Dwie osoby nie żyją. Pomocy ma udzielić też Ukraina. Może inni też pomogą w potrzebie. W Polsce jest nas trochę. W Warszawie już zbierają pieniądze. Premier też ogłosił pomoc. Hania to ma zawsze dobre serce. Tylko za dużo się martwisz wszystkim. www.salon24.pl/newsroom/1399961,premier-oglosil-specjalne-wsparcie-wiadomo-ile-dostana-poszkodowani-w-powodziach
          • hana2 Re: pada 15.09.24, 19:14
            No właśnie jak się dzieje coś za granicą to media informują, że wysyłają naszą pomoc humanitarną, naszych strażaków i się zastanawiam czy naszym strażakom już pomagają zastępy z innych państw.
            • hrasier_2 Re: pada 15.09.24, 20:58
              Teraz by mogli przyjść z pomocą. Zobacz co u mnie się działo. Niedaleko Częstochowy. Blachownia. Wyjątkowa kradzież. Myślę że ich złapią. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://dziennikzachodni.pl/skandal-w-blachowni-nieznani-sprawcy-okradli-auta-strazakow-ktorzy-ratowali-dobytek-mieszkancow/ar/c1-18809097&ved=2ahUKEwjt0p6L0MWIAxXOS_EDHZj-DhsQFnoECBAQAQ&usg=AOvVaw3qEqZBZp-9FAMPkr7qcoar
              • hana2 Re: pada 15.09.24, 21:25
                Brak słów. Widzę, że u mnie ruszają już zbiórki rzeczy pierwszej potrzeby. Pewnie w pobliskiej szkole będzie można zostawić.
                • hrasier_2 Re: pada 15.09.24, 21:56
                  U mnie zbiera radna. Razem byliśmy na wyborach w jednej komisji wyborczej. Kobieta pasjonat, misjonarka. Zaczyna się coś dziać w tym temacie.
                  • hana2 Re: pada 16.09.24, 11:48
                    Na wioskach przydałby się ręce do pracy. Tam nawet piasku brakuje. Powódz to zalane tam uprawy i zwierzęta.
                    • hrasier_2 Re: pada 16.09.24, 12:45
                      Mamy Unię, mamy sąsiadów. Narazie to przepychanki polityków z obu stron.
                      • hrasier_2 Re: pada 16.09.24, 12:48
                        Trzeba się modlić by Racibórz Dolny uratował Kędzierzyn, Opole i Wrocław. To już się okaże niedługo.
                        • e-zybi Re: pada 16.09.24, 18:23
                          Modlić??? Zakasać rękawy i wziąć się do roboty, działać. Zryli wam te mózgi przez ostanie lata, dobrze, że wraca wszystko na właściwe tory.
                          • hana2 Re: pada 16.09.24, 22:14
                            W takiej chwili jest najważniejsze, aby nikt nie poczuł, że został z problemami sam. Bo to nie są problemy, które ktokolwiek bez pomocy jest w stanie udźwignąć.
                            • hrasier_2 Re: pada 17.09.24, 06:15
                              W środę pod wieczór ma przyjść fala powodziowa do Wrocławia. Jedni pomagają, drudzy kradną. Coś niesamowitego. www.salon24.pl/newsroom/1400213,szabrownicy-i-ratownicy-powodz-wyzwala-w-ludziach-najgorsze-i-najlepsze-instynty
                              • hrasier_2 Re: pada 18.09.24, 22:43
                                A ja mam czasami wrażenie że jestem sam. Ale się porobiło. Czekaliśmy na deszcz, a przyszedł potop.
                                • e-zybi Re: pada 20.09.24, 10:08
                                  hrasier_2 napisał:

> A ja mam czasami wrażenie że jestem sam. Ale się porobiło.

Na wszystko trzeba zasłużyć, nic za friko wink
    • hrasier_2 Re: pada 07.10.24, 10:20
      Pomoc rządowa praktycznie żadna. A zbliża się zima. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&opi=89978449&url=https://www.money.pl/gospodarka/miliony-strat-po-powodzi-rzadowa-pomoc-jest-praktycznie-zadna-7078084456102880a.html&ved=2ahUKEwj5qdDY6vuIAxUqbPEDHbZQF2UQ0PADKAB6BAgTEAE&usg=AOvVaw3dMBOvccvJT-nXX1_Wmwiz

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka