Dodaj do ulubionych

lekarz o służbie zdrowia

02.10.09, 10:45
wiadomosci.onet.pl/1577370,242,1,egoizm_to_zdrowie,kioskart.html
Na szczęście nie o naszej ale artykuł przygnębiajacy.
Obserwuj wątek
    • irenaki Re: lekarz o służbie zdrowia 02.10.09, 12:43
      Przeczytałam i przyznam ze coś w tym jest. O tym co potrafi zrobić chęć życia
      przekonałam sie osobiście. Wg badań mój mąz powienien umrzeć 5 lat przed tym
      zanim to nastapiło.
    • chris.w5 o zdrowiu 05.07.22, 04:31
      Ile wody naprawdę powinniśmy pić? Co najmniej dwa litry, najlepiej więcej, tak brzmi życiowa reguła, ale, czy to naprawdę konieczne?

Mit o piciu,
      dwa litry wody dziennie to musi być To nieprawda. Nie ma naukowo udowodnionej ilości wody, którą należy spożywać codziennie, mówi niemiecki dietetyk Uwe Knop, który specjalizuje się w ocenie badań żywieniowych:

'Ilość picia zawsze zależy od indywidualnego stylu życia. Siedzenie w klimatyzowanym biurze wymaga mniej płynu niż ktoś, kto pracuje na zewnątrz w upale. Ponadto wchłaniamy znaczną część wody z pożywieniem. Prawie wszystko, co jemy, jest wilgotne lub gotowane z wodą, czy to mięso, ser, masło, czy makaron i zupy. Wiele warzyw i owoców składa się nawet w 90% z wody, i ta jest również wykorzystywana przez nasz metabolizm jako płyn.

Decydujące dla zapotrzebowania na płyny są wiek, masa ciała, temperatura, kondycja i wysiłek.
      Dotyczy to również osób starszych i seniorów, o ile są one zdrowe i sprawne. Sytuacja jest inna w przypadku osób chorych i potrzebujących opieki, jak na przykład pacjenci z demencją. Dla nich normalne uczucie pragnienia już nie działa, lub zapominają pić.
      Tutaj ważne jest, aby pielęgniarki zwracały uwagę na regularne picie, a także orientowały się na konkretną ilość picia'
      • chris.w5 dla poprawy zdrowia 18.07.22, 01:18
        najzdrowszy sos, chroni serce,
        to sos tzatziki. Dzięki zawartości wielu cennych elementów obniża zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, które przyczynia się do wystąpienia miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu

no proszę, dawno nie jadłem. Chyba znowu zacznę kupować i jeść, może faktycznie pomaga? W każdym razie na pewno nie zaszkodzi
      • chris.w5 Re: o zdrowiu 19.11.22, 16:36
        w południe wypiłem kawę, wypaliłem papierosa i zmierzyłem ciśnienie krwi; 121/77
        • chris.w5 Re: o zdrowiu 19.11.22, 16:56
          nie kawa, nie papierosy, lecz stres jest główną przyczyna wysokiego ciśnienia krwi. Doświadczyłem na sobie, gdy przed zmierzeniem jestem lekko zestresowany, ciśnienie od razu podskakuje.
          Przykład udaru kardiochirurga Mariana Zembali to potwierdza
          • maria88 Re: o zdrowiu 19.11.22, 17:22
            Widzę,że już jesteś na miejscu. To dobrze, bo ciemno.

Masz racje stres , emocje podnoszą ciśnienie.
            Ja tez z tego powodu mam skoki.

Prof.Zembala z tego co pamiętam, był za granicą na konferencji, potem kolacji,
            wrócił do hotelu i chociaż poczuł się źle nie zmierzył swojego ciśnienia
            i nie wziął leków i skończyło się udarem.

Życzmy więc sobie dużo opanowania, bo czasem jest z tym trudno.

Papieros na pewno nie pomaga, kawa może regulować gdy masz niskie
            .
            Nie namawiam Cię do rzucenia palenia bo to w starszym wieku jest bardzo trudne,
            ale chyba sam o tym wiesz czym to grozi.
            Moja siostra umarła majac 60 lat na raka płuc
            .Była pracownikiem słuzby zdrowia i nie było ratunku.
            Widziałam jak cierpiała.
            • maria88 Re: o zdrowiu 21.11.22, 17:13
              Być może juz to czytałeś.
              Prawie w każdym artykule nt. ciśnienia
              są podawane inne wartości jako prawidłowe.
              • maria88 Re: o zdrowiu 21.11.22, 17:14
                Nie wkleiłam linka, przepraszam.
                www.familiasa.pl/blog/prawidlowe-cisnienie-i-puls-u-osob-starszych-normy-w-zaleznosci-od-wieku/
              • chris.w5 Re: o zdrowiu 21.11.22, 17:43
                maria88 napisała:
                > Prawie w każdym artykule nt. ciśnienia są podawane inne wartości jako prawidłowe

wartości są rożne dla rożnych grup wiekowych
                • maria88 Re: o zdrowiu 21.11.22, 18:05
                  Moje nie pasują do żadnej w tabelce.
                  U mnie np. góra 130-140 a dól 68=75
                  • chris.w5 Re: o zdrowiu 21.11.22, 19:48
                    maria88 napisała:
                    > U mnie np. góra 130-140 a dól 68=75

Prawidłowe ciśnienie krwi u osób starszych powyżej 65. roku życia oscyluje w granicach; minimum 123/85, norma 135/88, maksimum 148/94

czyli jest ok
                    • maria88 Re: o zdrowiu 22.11.22, 10:04
                      Ale oprócz cisnienia ważny jest prawidłowy cholesterol.
                      Wiem jakie są normy publikowane.
                      A co ty uważasz za prawidłowy?
                      • chris.w5 Re: o zdrowiu 22.11.22, 13:59
                        maria, nie znam się na cholesterolu, nie wiem, jaki mam. Dawno nie sprawdzałem, ostatnio był w porządku.
                        Jem tzatziki, powinno być dobrze
                        • maria88 Re: o zdrowiu 06.12.22, 19:23
                          Chris czy podsypiasz w dzień? Dzisiaj wyczytałam,że to zdrowo dla starszych osób
                          /a może Ty jesteś młodym starszakiem? - przespać się do 2godzin w ciągu dnia.
                          Ja dotychczas nie podsypiam, bo szkoda mi dnia a w nocy śpię od 6-8 g0dzin
                          Czuję nieraz taką potrzebę zwłaszcza gdy ciemno za oknem ale przemogę sen i nie kładę się.
                          Chyba trzeba to zmienić . Jak sądzisz?
                          • maria88 Re: o zdrowiu 06.12.22, 19:51
                            I jeszcze o zdrowiu.Teraz o szczepieniu przeciw grypie.
                            Mają wysyłać wszystkim skierowania na szczepienie.
                            Jedne będą płatne inne nie.
                            Ja nie mam ochoty już szczepić się na nic.
                            Staram się jeść codziennie 1 ząbek czosnku rano, drugi pod wieczór.
                            • chris.w5 Re: o zdrowiu 06.12.22, 20:22
                              maria, a'propos szczepień i czosnku.
                              Jeszcze nigdy nie szczepiłem się przeciw grypie.
                              Jem codziennie marynowane w oleju oliwki z dodatkiem czosnku. Dawniej żona mówiła mi 'nie jedz czosnku, bo nieładnie pachniesz', teraz nikt mi nie marudzi
                              • maria88 Re: o zdrowiu 06.12.22, 20:33
                                A co ze snem? - bo pytałam.
                                • chris.w5 Re: o zdrowiu 06.12.22, 21:02
                                  maria, raz prześpię noc nonstop, innym razem z przerwą na dwie raty, śpię około 10godzin.
                                  Gdy w ciągu dnia czuję się przymulony robię drzemkę, około pół do jednej godziny.
                                  Jestem starszakiem z młodym duchem
                                  • maria88 Re: o zdrowiu 07.12.22, 09:59
                                    Zapach czosnku niweluje zielona pietruszka.
                                    Oczywiście wychodząc miedzy ludzi nie powinno się go jeść.
                                    Też jak żyję nie szczepiłam się przeciwko grypie.
                                    • chris.w5 Re: o zdrowiu 08.12.22, 22:37
                                      Naukowcy mówią; Nie kładź się spać zbyt wcześnie i nie kładź się spać zbyt późno

Idealnie, ludzie powinni iść spać między 22 a 23, aby zapobiec chorobom serca i innym skutkom zdrowotnym.
                                      Pacjenci, którzy kładli się spać po północy mieli o 25% zwiększone ryzyko rozwoju chorób serca.
                                      Jeśli osoby dotknięte chorobą kładły się spać przed godziną 22, ryzyko było podobnie wysokie

W badaniu przeanalizowano informacje od 88 026 osób

nie kładę się spać o podanym czasie, najczęściej po północy, czyli zaliczam się do osób o zwiększonym ryzyku zachorowania.
                                      Pomimo, jak dotychczas nie mam problemów powiązanych z chorobą serca
                                      • maria88 Re: o zdrowiu 09.12.22, 12:28
                                        Jak nie położę się spać przed północą to mam problem z zaśnięciem.
                                        Staram się, tuz przed być w spanku ale czasem jest to różnie.
                                        • maria88 Re: o zdrowiu 11.12.22, 21:57
                                          Chris pytałam czy kupiłeś i bierzesz głóg jak radziłam, ale nic nie odpisałeś.
                                          To jest naprawdę dobry lek.
                                          • chris.w5 Re: o zdrowiu 11.12.22, 22:11
                                            maria88 napisała:
                                            > czy kupiłeś i bierzesz głóg

jeszcze nie
                                            • maria88 Re: o zdrowiu 16.12.22, 17:49
                                              Jest taki fajny artykuł na gazeta.pl wekend o tym,
                                              że można ludziom wmówić, że są chorzy, aby wiele zarobić.
                                              Dot.działania firm farmaceutycznych.
                                              • chris.w5 Re: o zdrowiu 16.12.22, 18:58
                                                maria, dziękuję, widziałem, ale nie zachęcił mnie do przeczytania, teraz przeczytałem. Pozostawiam bez komentarza.
                                                Dawno temu lekarz w kraju powiedział mi, że medycyna 21. wieku to będzie leczenie chorób spowodowanych działaniem ubocznym lekarstw. Osobiście nie doświadczyłem, ale przekonałem się 'na własnej skórze' o działaniu ubocznym lekarstw
                                                • maria88 Re: o zdrowiu 16.12.22, 20:11
                                                  Może nie uwierzysz ale przez okres ostatnich 30 lat to może 4 razy byłam u lekarza.
                                                  Teraz dopiero po śmierci psiny skoczyło mi ciśnienie i i jak twierdzi lekarz muszę brać lek
                                                  jako osłaniający stale. Ostatnie szczepienia tez jak sądzę, podważyły moje zdrowie.
                                                  Od lat zawsze interesowałam się zielarstwem i samoleczeniem .Odziedziczyłam to
                                                  po mojej mamie. Jak dotychczas zdawało to egzamin. Jak będzie dalej nie wiem.
                                                  Mama moja twierdziła, że każdy człowiek najlepiej wie co mu dolega i na co jest chory.
                                                  Nie twierdze,że nie trzeba korzystać z osiągnięć medycyny /sprawdzonej/ ale ze zdrowym
                                                  rozsądkiem. Inną sprawą jest poziom, fachowość medyków. Trzeba mieć do nich
                                                  zaufanie, którego niestety tu gdzie mieszkam , nie mam.
                                                  • maria88 Re: o zdrowiu 25.12.22, 12:49
                                                    Zjadłam sporo słodkości i mam nadzieje,że zdrowie się nie załamie.
                                                    W Nowym Roku muszę skontrolować cukier. Do tej pory było okey.
                                                  • chris.w5 Re: o zdrowiu 25.12.22, 19:35
                                                    maria, u mnie tegoroczne święta bez słodkości. Świadomie przed świętami nie kupiłem, nie mam i nie jem.
                                                    Gdy są nie potrafię powstrzymać się, żeby nie podjadać
                                                  • maria88 Re: o zdrowiu 25.12.22, 21:37
                                                    Podobnie i ja, ale z okazji świąt to i tamto znalazło się w domu.
                                                    Pomarańcze, mandarynki, gruszki, winogron, jabłka , ciasto z makiem,
                                                    no i kompot z suszu, który bardzo lubię.
                                                    Przepadam za owocami które wydzielam, bo tez maja sporo cukru.
                                                    Jak pogoda się poprawi , nie będzie ślisko i nie będzie padać
                                                    to ruch pomoże regulować dietę.
                                                  • maria88 Re: o zdrowiu 26.12.22, 12:00
                                                    Wczoraj obejrzałam program z Jerzym Hoffmanem, wybitnym reżyserem.
                                                    Na koniec reportazu spacerował z kijkami sprawnie poruszając się.
                                                    Sprawdziłam ile ma lat - 94. Był 3-krotnie zonaty .Ostatnio w r.2009
                                                    Jest sprawnym umysłowo i jak widzę fizycznie człowiekiem mimo
                                                    lekkiej nadwagi. Miło było popatrzeć.

• chris.w5 Re: o zdrowiu 26.12.22, 15:04
                                                    brawa dla pana Hoffmana, że jemu chce się. Aktywność ruchowa jest ważna.
                                                    Jestem za mało aktywny ruchowo, często z powodu, iż mnie nie chce się.

Przyjemnego świętowania!
                                                  • maria88 Re: o zdrowiu 26.12.22, 16:04
                                                    Nie tylko Tobie. Ponadto w dobie szalejących wirusów nie każdy ma miejsce do
                                                    spacerowania z kijkami. Ja np. nie mam, chociaz miejsca odpoczynku są, bo w kolo
                                                    dużo miejsc handlowych i ludzi kręcących się non stop.
                                                    Chyba, że do parku, ale to raczej marsze na zdecydowaną dobrą pogodę
                                                    której ostatnio brakuje.
                                                    Ale mam to stale na uwadze , że trzeba sie ruszać i w domku też
                                                    kręcę sie to tu to tam bo powierzchni mi nie brakuje.
                                                  • chris.w5 Re: o zdrowiu 20.01.23, 18:39
                                                    pospałem dzisiaj dłużej, po spaniu zmierzyłem ciśnienie krwi, 102/59 czyli niskie. Medykament na nadciśnienie działa skutecznie, albo wspomaga oliwa, którą piję wieczorem
                                                  • maria88 Re: o zdrowiu 20.01.23, 18:56
                                                    Wg mnie to dużo za niskie dla seniora. Nie pij tej oliwy żebyś nie zasłabł.
                                                    Widocznie Twój lek jest jest wystarczający.
                                                  • chris.w5 Re: o zdrowiu 20.01.23, 19:55
                                                    maria, ciśnienie mierzę rano, w południe i wieczorem (gdy nie zapomnę). Zmierzyłem teraz wieczorem, 136/74 czyli w porządku. To niskie, to chyba po tym długim spaniu.
                                                    Asystentka mojej lekarki powiedziała mi, nie powinno być wyższe niż 140
    • chris.w5 o oliwie z oliwek 10.01.23, 19:56
      trafiłem niedawno na YouTube na video o piciu dla zdrowia oliwy z oliwek. Zalecano 1 łyżkę stołową wieczorem przed snem. Zacząłem praktykować, jak nie pomoże, to na pewno nie zaszkodzi
      • maria88 Re: o oliwie z oliwek 11.01.23, 12:19
        Kiedyś czytałam ale uszło mojej uwadze.
        Tak spożywanie oliwy jest dobre tylko trzeba uważać
        na ilość przy lekach od ciśnienia.
        Ja ostatnio dodaje oliwę do mojej ulubionej sałatki tj. pomidorek w plasterki.
        przełożony plastrami mozarelli /tej kulka/ .To posypane wyciśniętym czosnkiem i bazylią
        a następnie polane oliwą z oliwek do tego świeża chrupiąca bułeczka.
        Pycha, wypróbuj.
        • maria88 Re: o oliwie z oliwek 11.01.23, 13:04
          I jeszcze ciut pieprzu i octu balsamicznego lub jabłkowego.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka