• malwina52 Re: kawa! 19.07.05, 07:48
      kawusia, dzisiaj taki ponury dzien,
      ze nie sposob bez niej zaczynac myslec,
      jeszcze jeden lyczek i do pracy,
      smacznej kawki wink))))
      • wiktoria53 Re: kawa! 14.08.05, 07:38
        Właśnie wstałam, w domku jakoś zimnawo, ale okienko otworzyłam i popijam sobie
        moją kawusię.Każdy łyk sprawia poprawę mojego samopoczucia no i jakby cieplej
        się robi naokołowink
        • takanietaka Re: kawa! 14.08.05, 09:42
          PRZYwiozłam sobie z Bałakanów moja ukochana kawe w duzej ilości ,wiec nareszcie
          pije tak jak lubie ..z dźezwy ,nalewaną po troszku do małej
          filizaneczki ..oczywiście na czczo
          <<nigdy nic nie wiadomosmile)>>
          • danurn Re: kawa! 15.08.05, 02:04
            Jaka to marka i jak ją przyrządzasz? Mam nadzieję,że nie po polsku, w szklance,
            a z prawdziwego expresu ciśnieniowego? i w pięknej porcelanie?
            • takanietaka NIE W SZKLANCE,NIE Z EXPRESU ,NIE W PORCELANIE 15.08.05, 08:40
              Własnie wszystko odwrotnie ..Marka -tam wszystkie sa dobre ,bo to narody które
              piją kawe 20 razy dziennie wiec zła kawa by sie nie sprzedała ale musi byc
              bardzo drobno zmielona ,na pył.Przyrządzam w dżezwie (takie naczynko z długa
              rączka i szersze u dołu niz u góry )do gotujacej sie wody z odrobinka cukru i
              potem na chwileczke na ogień ..aby pianka ruszyła do góry (czyli jakby "po
              turecku")no i niestety z e stalowej małej filizaneczki ..bo strasznie zaczęłam
              tłuc porcelane i co sobie kupiłam cos pieknego i wymyślnego i pokochałam
              to ..no to od razu wyszczerbiłam..no i wtedy sie martwiłam i filizanka i sobą
              że taka do niczego ..wiec ze złosci kupiłam zepterowską ze stali ..no i ta, mam
              nadzieje , będzie wieczna!Każe włozyc do trumny,spalic zwłoki ..a w urnie
              bedzie kołatac ta filizaneczka smile))
              • muraszka1 Re: NIE W SZKLANCE,NIE Z EXPRESU ,NIE W PORCELANI 15.08.05, 09:45
                nabralam ochoty na kawe inaczej,odszukam moj tygielek smile
                • danurn Re: NIE W SZKLANCE,NIE Z EXPRESU ,NIE W PORCELANI 15.08.05, 16:46
                  Przyjmuję twoją argumentację, że nie można samemu sobie przysparzać stresów. Ja
                  pijam od paru lat z expresu ciśnieniowego /16 atm/ Krups i granatową Tchibo.
                  Woda też dobra ,bo ze źródła miejscowego łączona z oligoceńską. I tym sposobem
                  w Polsce rzadko gdzie mi kawa smakuje.
                  • wiktoria53 Czas na kawę.......-tylko kawa "astra" niskodraż 25.09.05, 18:33
                    Wstawiam wodę na kawę smile)))
                    • natla Re: Czas na kawę.......-tylko kawa "astra" niskod 25.09.05, 18:44
                      Tak, tylko ta kawa i trzeba ostrożnie kupować, bo są inne astry.....beżowe
                      opakowanie z brązowymi ozdobami i napisami, do ekspresu i do parzenia
                      • wiktoria53 Re: Czas na kawę.......-tylko kawa "astra" niskod 25.09.05, 18:49
                        Ja od lat pije tylko "astrę" drobnomieloną, niskodrażniącą ( 25 dag ok.11.00 zł
                        w różnych sklepach może być różnica 1 złotego w górę i w dół.
                        • wiktoria53 Re: Czas na kawę.......-tylko kawa "astra" niskod 26.09.05, 08:20
                          już jestem po kawie i troche czytam Was
    • malwina52 Re: kawa! 26.09.05, 08:21
      a chcialam zaczac dzien bez kawki,
      nie da sie, juz ja robie
      i zabieram sie do pracy,
      zycze smacznej malej lub duzej czarnej
      wspolkawoszom smile)))))))
      • malwina52 Re: kawa poobiednia... 03.12.05, 14:00
        wypita powolutku taka czarna i gorzkasmile
        zapraszam
        • regine Re: Czy cappuccino to kawa ? 11.01.06, 00:04
          gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3106526.html
          Międzynarodowe sieci kawiarń twierdzą, że nie. Po to, żeby płacić mniejsze
          podatki.
          Brytyjska sieć Coffee Heaven ma w Polsce ponad 30 lokali. Nasza czytelniczka
          wypiła cappuccino w jednym z nich w Warszawie. Zachowała paragon jako zakładkę
          do książki. Zwróciła uwagę na wydrukowane na nim dziwaczne
          sformułowanie "usługa cappuccino". O co chodzi?
          Danie w restauracji to w języku fiskusa "usługa gastronomiczna". Na wszystkie
          potrawy nałożona jest ulgowa 7-proc. stawka VAT. Tylko kawa, herbata, alkohol i
          napoje gazowane są obłożone 22-proc. stawką VAT.
          Jednak w Coffee Heaven, a także w innych sieciowych kawiarniach - Green Coffee,
          Mercers i Cube Cafe - do cappuccino doliczają tylko 7 proc. VAT. Czy uważają,
          że cappuccino kawą nie jest?
          - Znaczenie słowa w języku potocznym może być inne niż w języku ustawy -
          tłumaczy Maciej Jania, dyrektor finansowy Coffee Heaven. - Dla nas cappuccino
          to "usługa gastronomiczna".
          Tyle tylko że zgodnie z regułami prawa, jeśli w ustawie o VAT nie ma definicji
          słowa, to należy przyjąć jego potoczne rozumienie. Zaś według "Słownika wyrazów
          obcych" z 1995 r. cappuccino to "czarna kawa przyrządzona ze śmietanką,
          mleczkiem i czekoladą". Taka sama definicja jest w encyklopedii PWN.

- Ulgowa stawka VAT na cappuccino to nie jest nasz wynalazek, większość
          konkurencji stosuje podobne rozwiązania - dodaje Jania. - Zresztą nie byłoby
          sprawy, gdyby obowiązywała jedna stawka VAT. W Bułgarii i na Łotwie nie mamy
          tego problemu.

Glen Daley z sieci kawiarni Stoney Point Java też uważa, że cappuccino to nie
          kawa: - To napój z kawą - tłumaczy ze śmiechem. - Więc dlaczego w waszym menu
          figuruje jako kawa? - No cóż, takie jest nasze stanowisko - śmieje się jeszcze
          głośniej.

Dla niektórych firm cappuccino to jednak kawa. W Daily Cafe - innej popularnej
          sieci kawiarń - obowiązuje standardowa stawka 22 proc.

- Cappuccino to nie kawa? Chyba jakiś bardzo kreatywny księgowy to wymyślił -
          mówi doradca podatkowy z jednej z firm konsultingowych. - Może uznali, że jeśli
          w cappuccino jest więcej mleka niż kawy, to mogą stosować stawkę VAT taką jak
          na mleko? W takim razie Coffee Heaven powinna zmienić nazwę na Milk Heaven.

- Brak mi inwencji, żeby to wytłumaczyć- mówi rozbawiony Tomasz Olkiewicz,
          specjalista od VAT z firmy doradczej MDDP. - A latte i espresso to też nie jest
          kawa?

- Na espresso mamy 22 proc. VAT. Latte? Które? Mamy kilka latte w ofercie -
          odpowiada dyrektor Jania.
    • malwina52 Re: kawa! 27.09.05, 07:12
      a jak pachnie smile)))
    • malwina52 Re: kawa to lekarstwo!! 10.11.05, 09:36
      pijcie kawusie pachnie, smakuje i leczy a co
      zobaczcie sami:
      www.przyjaciolka.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=52&Itemid=41&limit=1&limitstart=0

Rozbudza, rozjaśnia umysł, poprawia nastrój. Do znanych od dawna właściwości
      kawy naukowcy dodają nowe: chroni przed rakiem, pomaga alergikom. To nie
      wszystko! Potrafi też zwiększyć męską płodność.
      -a teraz jeszcze dodatkowych 7 powodow smile))))

• regine Re: kawa to lekarstwo!! 10.11.05, 09:44
        Mnie już przestała pobudzać...Piję ją tyle lat..
        Ale piję, bo sam zapach, takiej świeżo zaparzonej, nęci...
        Po południ czasami piję, czasami nie,
        pobudza do życia jednak, mocna herbata...
        • czarny.humor Re: kawa to lekarstwo!! 12.11.05, 07:13
          O qrczę!! - "Potrafi też zwiększyć męską płodność."(??)
          Nieee!! Nie zniechęcicie mnie!!
          Będę brał ten lek!

Właśnie zażywam!!

I żonine rogaliki jeszcze zostały.
          Kupne nie mają startu!!

Pięknie jest!!
          Żyjemy!!!

smile))
          • maladanka Re: kawa to lekarstwo!! 12.11.05, 07:17
            Hm, na płodności to mi juz tak nie zależy, ale jesli wspomaga panom te
            czynności płodność wywołujące to brawo kawa!
            • czarny.humor Re: kawa to lekarstwo!! 12.11.05, 07:49
              No właśnie słuszne uwagi.

Ale tego, czy wspomaga niestety nie dowiem się?
              Musiałbym przestać ją zażywać! Gdyby wtedy coś się pogorszyło, to bym wiedział.

A tak? - umrę w nieświadomości chyba.
              • natla Re: kawa to lekarstwo!! 12.11.05, 08:01
                Daj Ci Boże wink))))
                • wiktoria53 Właśnie popijam to lekarstwo ;) 15.11.05, 12:57
                  Siedzę, czytam co napisaliście, nie mam siły do pisania taki mam ból głowy.
                  Chyba za długo siedzę przy kompie albo za długo spałam.Mam nadzieję, że po
                  kawie dolegliwość przeminie smile
                  • krista57 Re: Właśnie popijam to lekarstwo ;) 15.11.05, 13:34
                    Nie mam siły do pisania z calkiem innych powodow
                    dopadla mnie niechęć do wszystkiego.
                    • b_ska56 Re:Bez kofeiny... 25.11.05, 18:07

Od kilku lat pije kawę bezkofeinową, bo po prawdziwej dostaję"trzęsionki".
                      Dzisiaj przeczytałam, że kawa ta zawiera 7 razy wiecej szkodliwych substancji niz
                      najprawdziwsza czarna kawusia!
                      I po co mi było to udawanie...smile
    • malwina52 Po kawie częściej mówimy "tak" 09.06.06, 07:22
      Kawa budzi nas, ale już obudzonych
      czyni bardziej podatnymi na perswazję.
      Zdaniem australijskich naukowców,
      pod jej wpływem łatwiej mówimy "tak".
      Nie można wykluczyć, że kawa lub inne napoje z kofeiną z
      większają także naszą podatność na reklamy czy na przykład argumenty
      polityczne.
      fakty.interia.pl/nauka/news?inf=756248
      teraz rozumie dlaczego po kawie nie jestem marudna
      i łatwiejszasmile))))

• natla Re: Po kawie częściej mówimy "tak" 09.06.06, 08:18
        E tam, po kawie to ja nabieram energii i wcale nie jestem łatwiejsza, bo
        myśle. wink)
        • del.wa.57 Re: Po kawie częściej mówimy "tak" 09.06.06, 16:40
          Dla mnie kawa,to nektar życia,bez niej szczególnie rano nie potrafię
          funkcjonować,po śniadaniu/skromnym/musi być inaczej dzięcioły walą mi
          w /łeb/niesamowiciesmile))
          Niech żyje KAWA!!!!!
        • takanietaka Re: Po kawie częściej mówimy "nie!" 09.06.06, 16:54
          ja nabieram energii,i jestem gotowa sie kłócić.ja bym "tak "powiedziała po
          piwie , po 3 łykach juz przez sen,żeby mi dali spokój!
          • wiktoria53 Już jestem po kawie i ......po zakupach kwiatów... 13.06.06, 08:31
            na balkon.
            Kupiłam:4 pelargonie, 2 niecierpki,7 lobelii, no i 4 "komarzyce". Zrobie im
            fotkę po wsadzeniu do skrzynek-mam jeszcze 2 skrzynki wolne więc mnie skusiło
            aby je zapełnićsmile)))))))
            • wiktoria53 Kawa...hm...dobrze rano smakuje :) n/t 17.06.06, 07:08

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka