kochamzapachfrezji 14.11.23, 16:22 U was też tak drogo? Mąż kupił dziś kawałek boczku wędzonego- 41 zł za kg. Zawsze boczek był tańszy od szynki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
super.halusia Re: Drożyzna 14.11.23, 17:48 U mnie boczek wędzony 42 zł za kg .Podrożało dość sporo, dobrze że ja wędliny sporadycznie jem ,tylko szynka nic poza tym. Odpowiedz Link
panna.nasturcja Re: Drożyzna 14.11.23, 18:04 Frezja dała radę nie zauważyć inflacji przez ostatnie kilka lat? Jakim cudem? Wszystko drożeje do dawna przecież. Odpowiedz Link
kochamzapachfrezji Re: Drożyzna 14.11.23, 18:09 Naszło mnie na pierogi z kapustą i grzybami. Z dodatkiem boczku są lepsze. Już mi się zakisila kapusta. Zrobię w czwartek pierogi na dwa dni. Podrożał widocznie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
engine8t Re: Drożyzna 14.11.23, 21:56 A nie piszesz ile szynka kosztuje wiec moze ciagle jest tanszy? Odpowiedz Link
kochamzapachfrezji Re: Drożyzna 14.11.23, 22:02 Dobra szynka jest w podobnej cenie, lub droższa, nie przepadam za wędliną, jest dla mnie za słona. Odpowiedz Link
kochamzapachfrezji Re: Drożyzna 14.11.23, 22:07 www.cenyrolnicze.pl/trzoda-chlewna/tuczniki Odpowiedz Link
panna.nasturcja Re: Drożyzna 14.11.23, 22:53 Jest znacznie tańszy, dobra szynka ponad 60 zł za kilogram Odpowiedz Link
stasi1 Re: Drożyzna 16.11.23, 09:05 U mnie w sklepie tyle pewnie kosztuje boczek pieczony Odpowiedz Link
kochamzapachfrezji Re: Drożyzna 16.11.23, 09:23 To jest boczek wędzony, ugotowałam barszcz, po południu będę robić pierogi na jutro, bo jadę do teatru z dzieciakami i musze dziś zrobić. U mnie dziś z rana było minus jeden, idzie zima? Pozdrawiam. Odpowiedz Link
pmwdgk Re: Drożyzna 16.11.23, 09:51 Barszcz i pierogi, czy dzieci nie pochorują się, nie lepszy byłby jakiś suchy prowiant? Oj! Taka "zima" mogłaby być całą zimę, mnie to odpowiada. Odpowiedz Link
stasi1 Re: Drożyzna 18.11.23, 15:59 Barszcz i pierogi pewnie do domu, dzieci ze szkoły będą miały swój własny prowiant Odpowiedz Link
kochamzapachfrezji Re: Drożyzna 18.11.23, 19:21 Oczywiście, że do domu. Smaczne pierogi wyszły, dałam sporo prawdziwków i 8 plastrów boczku, dwie cebule. Odpowiedz Link
stasi1 Re: Drożyzna 18.11.23, 15:58 Wiem i dlatego piszę że u mnie taniej. Zresztą 3 plasterki tego pieczonego kupiłem, żadnego nie zjadłem Odpowiedz Link
kochamzapachfrezji Re: Drożyzna 18.11.23, 19:22 Na wsi tak drogo. Dziś taki sam boczek był po 30 za kg w Kauflandzie. Odpowiedz Link
kochamzapachfrezji Re: Drożyzna 20.11.23, 14:59 Moja wiedza jest bezcenna. Nigdy nie brałam pieniędzy za korepetycje Pozdrawiam Odpowiedz Link
panna.nasturcja Re: Drożyzna 20.11.23, 15:01 Ale to tylko Twój problem, inni mają prawo zarabiać na swojej pracy. Odpowiedz Link
stasi1 Re: Drożyzna 30.11.23, 19:59 Też w młodości tak było. Przynajmniej pięciu osobom pomagałem. Teraz jeden z nich ma firmę, nawet dobrze przędzie Odpowiedz Link
stasi1 Re: Drożyzna 02.12.23, 22:01 Teraz nie, ale kiedyś? Chociaż tak ze 3 miesiące temu takiemu znajomemu pożyczyłem 2 złote. Normalnie tym pijaczkom nie pożyczam, on był trochę lepszy. Miał(ma?) pracę i go kobieta zostawiła którą na prostę wyciągnął. Wcześniej żona mu zmarła Odpowiedz Link
e-zybi Re: Drożyzna 02.09.24, 03:44 Ale tam była francuska, więc nie ma co porównywać. Jak ktoś skąpy i nienażarty to kupuje bochenek chleba w tej cenie i po sprawie. Odpowiedz Link
xstefciax Re: Drożyzna 13.12.24, 21:55 www.money.pl/gospodarka/nie-tylko-maslo-rosnie-drugi-lider-drozyzny-w-sklepach-7102765143845504a.html Odpowiedz Link
hrasier_2 Re: Drożyzna 14.12.24, 00:23 Jak się zniosło podatek zerowy na żywność. U mnie już przyszły podwyżki wody i wywózki śmieci. Mnie tam rybka, nie po to zapieprzałem zagranicą by nie mieć na to. Ale ludzie kompletnie nie sortują śmieci. Przy każdym stare wyrzucone meble, pisuary i nawet opony samochodowe. Niedawno u mnie sprzątali i ktoś w nocy podrzucił. Choć mamy na duże gabaryty osobne pomieszczenie. Gdyby to był stąd to by wiedział. A tak obok śmietnika. Odpowiedz Link
hana2 Re: Drożyzna 14.12.24, 06:11 To prawda. I nie panuje od roku, ale zaczeła się dużo, dużo szybciej. Część społeczeństwa w dawniejszych latach udawała, że po prostu jej nie widzi. Odpowiedz Link
hrasier_2 Re: Drożyzna 14.12.24, 09:57 No jakoś to poprzedni rząd niwelował. Ceny prądu były zamrożone. Mój siostrzeniec jeszcze nie dostał bonu energetycznego, choć złożyliśmy to w sierpniu. Pani od świadczeń powiedziała, że w styczniu przyjdzie. Zawsze ta waloryzacja emerytur i świadczenia emerytalne były wyższe. Teraz 13 okroili, a 800+ to sukces koalicji🤣. Już nie napisze o pani Leszczynie. Grunt, że PIS nie rządzi. Zamiast się zająć rządzeniem to robią spektakle polityczne, które kiedyś będę miały odwrotne konsekwencje. To już staje się nudne jak dochodzi do rządów Platforma i nie ma pieniędzy. A obietnic przedwyborczych było multum. Odpowiedz Link
hana2 Re: Drożyzna 14.12.24, 13:24 Gdy rządzący mniej kradną i nie rozdają willi to więcej zostaje w budżecie i można dofinansować edukację, służbę zdrowia, pomoc socjalną, itp. Oczywiście, nie od razu Kraków zbudowano. Musisz jakoś wytrzymać pod butem Tuska. Odpowiedz Link
irsila Re: Drożyzna 14.12.24, 13:38 Fakt, wczoraj w Kauflandzie, niczego nie kupiłam, poza tym co zaplanowane mieliśmy, gdzie w carrefourze drożej to jest a w lidlu tego nie ma. Kartę muszę sobie wyrobić na następne zakupy. Cos z gazetki taniej, mozna tam kupic. Odpowiedz Link
hrasier_2 Re: Drożyzna 15.12.24, 16:12 hana2 napisała: > Gdy rządzący mniej kradną i nie rozdają willi to więcej zostaje w budżecie i mo > żna dofinansować edukację, służbę zdrowia, pomoc socjalną, itp. Oczywiście, nie > od razu Kraków zbudowano. Musisz jakoś wytrzymać pod butem Tuska. Hehe. Ja wytrzymam. Bo mam inne zainteresowania. No rok zleciał jak z bata strzelił, co ci zdążą zbudować, to następni będą już burzyć. Nie będę się z Tobą spierał, bo znamy się trochę i jesteś dobrą kumpelą. Co ma nas polityka podzielić. Bez przesady. Odpowiedz Link
hana2 Re: Drożyzna 15.12.24, 18:38 Burzą i budują, i mimo to od kilkunastu lat idzie do przodu. Dobrze, że władza się zmienia, bo to wymusza staranie się i dopasowywanie do przemian społecznych. Odpowiedz Link
hrasier_2 Re: Drożyzna 19.12.24, 22:18 Rada Miasta Częstochowy podejmie decyzję w sprawie zmiany stawek opłat za gospodarowanie odpadami komunalnymi. Zgodnie z propozycją, opłata uzależniona od ilości zużytej wody ma wzrosnąć z dotychczasowych 9,60 zł do 11,50 zł za 1 m³. Uchwała ma wejść w życie 1 lutego 2025 roku. Dodatkowo projekt zakłada podwyższoną stawkę dla właścicieli nieruchomości, którzy nie prowadzą selektywnej zbiórki odpadów. W takim przypadku opłata ma wynieść 23,00 zł za 1 m³ zużytej wody, czyli dwukrotność stawki podstawowej. A że ludzie nie sortują śmieci to bedzie ta stawka. Odpowiedz Link
xstefciax Re: Drożyzna 18.05.25, 14:38 wiadomosci.wp.pl/zrobil-zdjecie-w-lidlu-w-berlinie-i-warszawie-czy-to-nie-dziwne-7157950070995680a Odpowiedz Link
engine8t Re: Drożyzna 18.05.25, 19:50 xstefciax napisała: > wiadomosci.wp.pl/zrobil-zdjecie-w-lidlu-w-berlinie-i-warszawie-czy-to-nie-dziwne-7157950070995680a No bo to kapitalizm i rynek dyktuje ceny a nie rzad? Jakby Polacy nie kupowali za tyle to by ceny spadly. Odpowiedz Link
stasi1 Re: Drożyzna 02.07.25, 15:16 Lidl jest niemiecki więc nic dziwnego jakby tam ceny były niższe niż w Polsce. Kiedyś fiat jak miał problemy z nadmiarem aut zamknął fabrykę w Polsce chociaż zostawił we Włoszech. Nasza miała lepsze wyniki finansowe Odpowiedz Link
engine8t Re: Drożyzna 03.07.25, 01:22 stasi1 napisał: > Kiedyś fiat jak miał problemy z nadmiarem aut zamknął fabrykę w Polsce chociaż > zostawił we Włoszech. Nasza miała lepsze wyniki finansowe Naprawde? Jakie wyniki i dla kogo? Jakby tak bylo to jaki sens mialoby przenosic? Fabryka mogla pokazywac lepsze cyfry ale ile z tego mieli Wlosi? Policzyles dokladnie wszytko? Np to ze tam na miejscu zatrudniaja ludzi ktorzy nie dosc ze odciazja socjale to placa podatki i "ZUS" etc Odpowiedz Link
stasi1 Re: Drożyzna 04.07.25, 12:39 Ja nie liczyłem, fabryka nie płaci socjalnego, więc co za różnica dla niej gdzie niby się coś wytwarza? Odpowiedz Link
engine8t Re: Drożyzna 22.07.25, 21:51 stasi1 napisał: > Ja nie liczyłem, fabryka nie płaci socjalnego, więc co za różnica dla niej gdzi > e niby się coś wytwarza? Fabryka placi ludziom pensje a ci placa podatki i wydaj kase loklanie a wiec nie tylk napedzja lokalna ekonomie ale i sobie zbieraj na emrytury.. Dodatkowo Fabryka chyba nie tylko placi roznego rodzaju podatki ktore wspieraj budzet,plci ludziom pensje ale rowniez placi czesc ich skladek na cele socjalne a wiec bardzo wazne jest gsdzie fabryka jest zlokalizowana nawet przy takich samych dochodach Odpowiedz Link
pia.ed Drożyzna... 22.07.25, 23:58 Rzeczywiscie pomidory w polskim Lidl sa drogie! Przeliczylam ceny na korony szwedzkie i niemieckie pomidory kosztuja tu 11 SEK, a polskie 30 SEK.. Cena takich pomidorow Lidl wynosi w tej chwili 19 kr. Patrze jednak czasem na ceny w Biedronce i tam niemal wszystko wydaje mi sie tansze niz w Szwecji, bo jest wiele obnizek i rabatow, ktorych w zadnym szwedzkim sklepie nie ma. Jedynym wyjatkiem sa szwedzkie ceny artykulow spozywczych, ktore w tym dniu traca waznosc, ale jest to tylko 25% znizki, wiec czesto sie nie oplaca kupowac... szczegolnie zieleniny, ktora jest juz zwiedla... wiadomosci.wp.pl/zrobil-zdjecie-w-lidlu-w-berlinie-i-warszawie-czy-to-nie-dziwne-7157950070995680a Odpowiedz Link
engine8t Re: Drożyzna 22.07.25, 21:55 hana2 napisała: > Może w ten sposób będzie lepsza jakość tekstu: I to byloby super gdyby wlascicielami tych biznesow byli ludzi lokalni czyli ze warsiawka by przywozila mase kasy i tu zostawiala. Problem w tym ze wlascicielami osrodkow i restauracji tez jest warsiawka i ci ta zarobione kase zabieraja do siebie a lokalnym pozostawiaja piasek, smrod i brud. Odpowiedz Link
hana2 Re: Drożyzna 23.07.25, 07:42 Są jeszcze zwykle bary rybne, budki z goframi i lodami. Na pewno w ciągu ostatnich kilkunastu lat dużo ludzi spoza lokalnej społeczności zainwestowało choćby w domki na wynajem, aby korzystać ze źródła finansowego jakie daje Hel czy inne turystyczne miejscowości. Ale lokalni nadal tam żyją i prowadzą interes rodzinny z dziada pradziada (moja koleżanka z czasu studiów). Na Hel nie jeżdżę, ale jeżdżę do pewnej miejscowości na Kaszubach i wiem, że 'ten' bar rybny właściciel prowadzi od dekad (nawet w nazwie baru jest jego imię), właściciele 'tych' domów od dekad prowadzą wynajem pokoi, a ci, którzy zamieszkali wieki temu przy linii brzegowej wynajem sprzętu wodnego. Można dziś (o ile kogoś stać) kupić nawet apartament na Bali i go wynajmować. Pomijając kto dziś inwestuje (w Polsce) w apartamenty na wynajem faktem jest, że turystyka w ciągu ostatnich 20 lat bardzo się rozwinęła, baza noclegowa oferuje inna jakość niż 20 lat temu (choćby w mojej ulubionej miejscowości), a to dzięki temu że turyści chcieli zostawiać tam pieniądze, które mieli i mają coraz więcej. Odpowiedz Link
hrasier_2 Re: Drożyzna 23.07.25, 19:03 Poprawienie dachówki na dachu kosztuje 300 zł, a to było 5 minut roboty. Strzyżenie męskie kosztuje obecnie 40 zł za 10 minut roboty. Wystawienie dokumentów spadkowych przez notariusza kosztuje 4 tys zł za godzinę roboty. To te lody nie wychodzą jednak drogo i ryba.. Odpowiedz Link