malwina52 23.05.05, 08:26 Gdzie jest najpiękniejsza starówka w Polsce? W Krakowie, w Warszawie, we Wrocławiu? A może w urokliwym Kazimierzu Dolnym? Poszukajmy takich magicznych zakątków. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
natla Re: Stare jak nowe ..... 23.05.05, 08:48 Jasne, że w Krakowie, tylko nazwa warszawska "starówka" mi nie odpowiada. )) A tak naprawdę, wszystkie są urokliwe. Odpowiedz Link
malwina52 Re: Stare jak nowe ..... 23.05.05, 10:45 to napewno ale sa tez inne, wlodarze miast przekonali sie, ze od wizerunku wokol ratusza wiele zalezy i stare zaniedbane starowki zyskaly nowy wyglad. Przykładem może być Wrocław, który walczy już z Krakowem o miano kulturalnej i turystycznej stolicy Polski. Po wrocławskiej starówce kręcą się turyści z całego świata: Japończycy, Amerykanie, Hiszpanie, Niemcy... Rynek żyje tam całą dobę, jeżdżą po nim dorożki, jest mnóstwo restauracji i ogródków piwnych. A jeszcze 10 lat temu wrocławskie centrum było szare i nudne. Odpowiedz Link
axsa Ja dopisuję... 23.05.05, 11:17 toruńską starówkę. Zupełnie inna niż te wymienione wcześniej. A czynie to, bo znam ją lepiej niż inne. Byłam i bywam na niej znacznie więcej razy, niż na innych. Przez pewien okres życia nawet mieszkałam tuż przy ratuszu, tak zwyczajnie, w domu obok Kamienicy pod Gwiazdą. Na tym zdjeciu widać kawałek domu, w ktorym mieszkałam i moje dawne okna. tinyurl.com/ac2tj Oczywiście to nie tylko moje zdanie. Przecież nie bez powodu w 1997 roku wpisano Toruń na listę Dziedzictwa Narodowego UNESCO. Odpowiedz Link
malwina52 Re: Ja dopisuję... 23.05.05, 11:26 to prawda od czasu kiedy moje dziecko podjelo studia na UMK bywam a Toruniu i wracam zachwycona ta starowka ma swoj niepowtarzalny klimat szczegolnie jak zapycham sie pierniczkami Odpowiedz Link
danurn STARÓWKA KRAKOWSKA 24.05.05, 14:24 Nasza wrocławska starówka jest rzeczywiście piękna, ostatio spacerowaliśmy tam pod koniec kwietnia, w pobliżu ratusza grał zespół indiański, ale prymatu rynkowi krakowskiemu nic nie odbierze. Odpowiedz Link
fanka8 Re: STARÓWKA KRAKOWSKA czy WROCŁAWSKA? 24.05.05, 19:43 Ups.. kliknęło mi sie za wczesnie. Nie wiem, która starówka jest najpiękniejsza, ale ja jestem zakochana we wrocławskiej, bo tu mieszkam, a różnica w ostatnich latach jest tak ogromna, że nawet goście, którzy jeździli po świecie i widzieli nie jedno urokliwe miejsce ulegają jej urokowi. Ale wcale nie zmartwi mnie jeżeli jakies autorytety uznaja inny rynek za ładniejszy... I tak chodzę głównie po wrocławskim ) Zapraszam do poznania uroków tego magicznego miejsca Odpowiedz Link
malwina52 Re: Gdanska..... 27.05.05, 12:00 www.trojmiasto.pl/galeria/index.phtml?miasto=Gdańsk, dawno nie bylam, ale pamietam jej przepych Odpowiedz Link
w5w7 Re: Stare jak nowe ..... 27.05.05, 14:41 Uwielbiam Kraków, ale swoja starówke w Tarnowie zachwalam wszystkim. Sami zobaczcie. www.tarnow.pl/historia/zabytki/index.php Czytam Was od dawna, jestem Wanda) Odpowiedz Link
natla Re: Stare jak nowe ..... 27.05.05, 14:57 Witaj Wandziu! Nie dałaś sie Niemcowi? ))))) Bardzo lubię to imię, może dlatego, że nosi je moja ulubiona kuzynka. Dobrze, że czytasz, ale jeszcze pogadaj z nami koniecznie. Wpadnij do Gawiarenki na kawę i klachy, zamelduj się na wątku "Skąd przybywamy" (podrzucę do góry) i bądź z nami. )) A Tarnów , to przemiłe miasto, ladne i czyste. Byłam kilka h przejazdem. Odpowiedz Link
w5w7 Re: Stare jak nowe ..... 27.05.05, 15:09 No nie dalam sie Niemcowi..a moze raczej on mnie nie chcial jesli mam byc szczera i bardziej wspolczesna. Wpadlam wlasnie do Gawiarenki, podalam szklaneczke wody bo goraco bardzo. Dzieki za watek "skad przybywamy", jakos go nie zauwazylam wczesniej. Pozdrawiam Odpowiedz Link
mira54 Re: Stare jak nowe ..... 27.05.05, 22:27 We wszystkich podanych przez Was miastach są piekne starowki. Kazda z nich ma swoj urok. Zabytkowe, kolorowe kamieniczki, waskie uliczki... Bardzo lubie takie miejsca. Odpowiedz Link
malwina52 Re: krasnale..... 05.08.05, 11:06 wroclawska starowka ma krasnale, wczesniej nie slyszalam, ze to legendarna stolica tych ludkow robiacych dobra robote, troche mi to traci tandeta, bo kojarze sobie ogrodkowe atrapy, ale moze to autorskie pomniki )))) jak ktos je zobaczy niech opisze wrazenia Odpowiedz Link
dankarol ReStarówki są piękne 05.08.05, 11:56 Oczywięsie kocham Kraków, ale w wielu miastach są przepiękne zakątki. Bo starówki to nie tylko rynek, ale też okoliczne uliczki, a przedewszystkim podwórka i inne zaułki. Teraz, gdy więcej dba się o wygląd i charakter starych części miast, można naprawdę odkryć wspaniałe miejsca w każdym mieście. Odpowiedz Link
gwiazda37 Re: ReStarówki są piękne 05.08.05, 16:57 Szkoda, że w Łodzi nie ma starówki......mamy za to piękną PIOTRKOWSKĄ, pieszczotliwie nazywaną PIETRYNĄ.........Zapraszam do Łodzi......... Odpowiedz Link
toskania8 Re: Stare jak nowe ..... 05.08.05, 19:14 wątek o Starówkach powstał, kiedy mnie nie było do pisania. Ale oczywiście popieram Toruń, mój ukochany. I dodam, do tego, co było, że przez całe lato trwa tam festiwal "Muzyka i Architektura" , w czasie którego wybitni artyści grają w starych najróżniejszego rodzaju muzykę, od kościelnej w gotyckich kościołach, przez klasyczną po zupełnie rozrywkową. A o tarnowskiej starówce - poproszę jak najwięcej, bo pewnie tam niebawem zawitam. Już za trzy tygodnie wyjeżdżam do mojej ukochanej Wierchomli i stamtąd być może trochę poziwedzam okolice, a do Tarnowa stamtąd ręką podać. Odpowiedz Link
toskania8 Stare...jak stare a ciągle żywe 05.08.05, 19:19 wątek o Starówkach powstał, kiedy mnie nie było do pisania. Ale oczywiście popieram Toruń, mój ukochany. I dodam, do tego, co było, że przez całe lato trwa tam festiwal "Muzyka i Architektura" , w czasie którego wybitni artyści grają w starych najróżniejszego rodzaju muzykę, od kościelnej w gotyckich kościołach, przez klasyczną po zupełnie rozrywkową. A o tarnowskiej starówce - poproszę jak najwięcej, bo pewnie tam niebawem zawitam. Już za trzy tygodnie wyjeżdżam do mojej ukochanej Wierchomli i stamtąd być może trochę poziwedzam okolice, a do Tarnowa stamtąd ręką podać. Co do pięknych Starówek - zajrzyjcie kiedyś do Chełmna, z dawnej wielkiej przecież świetności zostało w tym maleńkim miasteczku chyba pięć czy sześć potężnych gotyckich kościołów (niestety w większości w złym stanie) ryneczek z maleńkim renesansowym ratuszem, niemal kompletne potężne mury obronne. Widok na Chełmno z lewego brzegu Wisły (leży na prawym, na wysokiej skarpie) jest niezwykły. Wspomniałabym jeszcze Jarosław, prawie w przeciwnym końcu Polski. Tez piękny ratusz, domy z podcieniami renesansowe, wspaniałe kościoły i zupełnie zapomniane miasto, psa z kulawą nogą nie ma, a szkoda. Poopowiadajcie o takich właśnie nieznanych miejscach, może w Waszej okolicy, a może widziane na wakcjach. Bo te wielkie wszyscy znają, a warto wydłubać takie zapomniane perełeczki a jest ich wiele. Zwłaszcza Małopolanki - do dzieła !! Bo u Was takich ciekawych miast i miasteczek chyba najwięcej - Biecz, Gorlice, Wojnicz i mnóstwo innych, same wiecie najlepiej Odpowiedz Link
yoanna Re: Stare...jak stare a ciągle żywe 05.08.05, 23:07 Odkrywałam niedawno uroki Olsztyna, spędziłam tam kilka wakacyjnych dni Nie znałam tego miasta, słyszałam o nim wiele i jestem mile zaskoczona...to "klimatyczny" zakątek i to nie tylko ze względu na czystość mieszanki , którą oddychamy)) Zresztą zobaczcie sami kilka obrazów ze spacerów po olsztyńskiej starówce i okolicy joanna11.dobrebopolskie.com.dobrebopolskie.com/ Odpowiedz Link
yoanna Re: Stare...jak stare a ciągle żywe 05.08.05, 23:08 Może teraz będzie aktywne... joanna11.dobrebopolskie.com.dobrebopolskie.com/ Odpowiedz Link
natla Re: Stare...jak stare a ciągle żywe 05.08.05, 23:18 No to teraz masz przechlapane. Natychmiast )) poproszę o nauczenie nas, jak mamy robić takie składanki. Jasne!!!!???? ))))))))))))) Odpowiedz Link
yoanna Re: Stare...jak stare a ciągle żywe 05.08.05, 23:20 Jasne...tak jest Zaraz pomyślę nad instrukcją Odpowiedz Link
w5w7 Re: Stare...jak stare a ciągle żywe 06.08.05, 00:37 Toskania..zapraszam więc do Tarnowa. "Kto choć raz zobaczył Tarnów, nie potrafi się oprzeć urokowi jego galicyjskiej atmosfery. To nie tylko wyjątkowa uroda Starego Miasta, w którym zachowały się uliczki w średniowiecznym planie, gotyckie i renesansowe budowle, fragmenty murów obronnych. To także szczególny duch, który odróżnia stare grody południa od reszty Polski." To początek pieknego tekstu, jaki na stronie (link ponizej) napisał Dyr. tarnowskiego muzeum. www.tarnow.pl/ Wokól Tarnowa sporo pieknych miejsc, ale jesli nie bylas jeszcze to polecam przy okazji Dworek Paderewskiego w Kąsnej.To niedaleko Tarnowa, jakis chyba 30km. Mozna tam w ładnych wnętrzach stosunkowo tanio przenocowac, a może i na jakis konert sie załapieszLatem jest ich sporo, repertuar na stronie ponizej. Sprawdz jak masz ochote. www.paderewski.tarnow.pl/index1.html Okolice Tarnowa znajdziesz na stronie: www.intarnet.pl/ Po lewej stronie:witamy w tarnowie, regionie)) Milego czytania i ogladania, zdjęc na każdej ze stron sporo. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
toskania8 Re: Stare...jak stare a ciągle żywe 06.08.05, 09:27 wielkie dzięki, zaraz będę wszystko czytać. Z mojej Wierchomli tam nie za daleko, chyba ok 90 km, więc pewnie się wybiorę a adresy już wpisuję do ulubionych Odpowiedz Link
sarna52 Re: Stare jak nowe ..... 06.08.05, 00:05 Gdańska starówka jest niepowtarzalna może nie ma w niej słynnej krakowskiej atmosfery ale zapraszam www.trojmiasto.pl/galeria/index.phtml?miasto=Gdańsk Odpowiedz Link
natla Re: Stare jak nowe ..... 06.08.05, 00:23 A czy znacie brzydkie starówki??? ( nie lubię tego określenia, zwłaszcza w stos, do Krakowa,wpojoe rodzinnie)) Te które widziałam, a widziałam trochę, zawsze miały jakąś swoją atmosferę. Chyba ciągniemy do "starego" i myślę , że dobrze.... Odpowiedz Link
malwina52 Re: nowa jak stara ..... 06.08.05, 10:37 W centrum Kołobrzegu jest starówka, przy czym trzeba tu podkreslić że jest to "nowa starówka", odbudowana niedawno a swoj urok ma. Bylam zachwycona, to juz nie ten Kołobrzeg z lat 80 jaki pamietalam. Odpowiedz Link
toskania8 Re: nowa jak stara ..... 06.08.05, 20:23 tak, ja pamiętam Kołobrzeg jeszcze z przełomu lat 50 i 60 - tych, wtedy zaczęłam jeździć do Dźwirzyna i eździłam co roku aż do roku 71. I widziałam, jak Kołobrzeg z roku na rok podnosił się z kompletnych ruin. Nie było starówki, prawie nie było katedry, nic nie było, po pustych przestrzeniach hulał wiatr. A potem pojechałam po wielu latach ...i prawie nie poznałam, nie wiedziałam gdzie jestem. Wyrosło mnóstwo betonowych blokowisk, ale na szczęście jest ten kawałeczek ocalonej, stylizowanej niby starówki, rzeczywiście miły. I wiele rzeczy się odbudowało, właśnie katedra na przykład. Odpowiedz Link
malwina52 Re: nowa jak stara ..... 09.08.05, 08:20 Wyczytalam, ze odbudowa kołobrzeskiej starówki pokazana w Chicago przy okazji zjazdu Międzynarodowej Unii Architektów została bardzo przychylnie przyjęta. Potrafimy z niczego zrobic cos ladnego )))) Odpowiedz Link
malwina52 Re: starowka jak z bajki 09.08.05, 08:29 www.abcwypoczynku.pl/article.php?id=98 Ustecka starówka w przebudowie, będzie ładniej niż na Bornholmie - mówą wniebowzieci mieszkańcy. Napewno pojade ja obejrzec )))) Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: starowka jak z bajki (Ustka) 09.08.05, 13:05 Po przeczytaniu informacji o przebudowie starowki w Ustce stwierdzam, że jeżeli rzeczywiście tak będzie to miasto zmieni się na korzyść.Cieszy szczególnie likwidacja krawężników (problem dla wózków inw.). A co ze znakami graficznymi? Kierowcy przyzwyczajeni do znaków, a tu nagle ich brak, a w zamian nowość- drganie- ciekawe.Cieszą wszelkie zmiany na lepsze i w tym wypadku tak zapewne będzie.Będę naocznym świadkiem tychże zmian. Odpowiedz Link
goskaa.l Re: starowka jak z bajki (Ustka) 27.12.05, 17:21 podrzucam Czy ktoś widział zachowane w bardzo dużym stopniu mury obronne w Pyrzycach? Zapraszam też do Stargardu (Szczecińskiego). Odpowiedz Link
malwina52 Re: Stare jak nowe ..... 28.12.05, 12:13 Starówki pięknieje. Odrapane i zniszczone kamienice zmieniają wygląd. Kolorystyka dobrana przez projektantow, zaakceptowana przez konserwatorow zabytkow. Jedna zielona, druga żółto-pomarańczowa, jest też oliwkowa, jasnopomarańczowa, różowa. Moglabym tak szlajac sie po tych kolorowych starowkach bez konca. Widzieliscie cos nowego? Odpowiedz Link
malwina52 Re: Stare jak nowe ..... 28.12.05, 12:19 Jeszcze jedno spostrzezenie: czesto Stare Miasto ładnie się prezentuje, gdy ogląda się je z głównych ulic. Nieprzyjemne niespodzianki czekają nas, gdy zajrzymy na zasłonięte kamienicami podwórka. Trafiliscie na takie niespodzianki? Odpowiedz Link