kryzar Re: Otwieram dziś gazetę 08.01.06, 08:51 atr. z przed paru dni, ale wart poczytania. Jeszcze nie mam zdania co o tym myśleć, ale przeczytałam z przejęciem. gdynia.naszemiasto.pl/wydarzenia/555273.html gdynia.naszemiasto.pl/wydarzenia/555276.html gdynia.naszemiasto.pl/wydarzenia/555278.html Odpowiedz Link
regine Re: Krok do tyłu z wiedzą ???Tak chyba być lepiej. 09.01.06, 11:51 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3103931.html Oblał maturę bo... wiedział za dużo Marcina Mleczkę już 16 stycznia czeka poprawkowa matura z polskiego, bo za dużo wiedział.... Czy można zdać maturę z języka polskiego na trudniejszym poziomie rozszerzonym i oblać na łatwiejszym podstawowym? Oczywiście. O istnieniu takiej bzdury przekonał się Marcin Mleczko z Kęt i pozwał Ministerstwo Edukacji i Nauki do sądu. Poparła go już część nauczycieli. Marcin przez całe liceum nie miał problemów z nauką. - Dlatego postanowiłem zdawać z języka polskiego poziom rozszerzony, by łatwiej dostać się na studia - wyjaśnia. Ostatecznie matury jednak nie zaliczył. W myśl jej nowych zasad jednego dnia zdaje się bowiem dwa egzaminy. Pierwszy na poziomie podstawowym, a następnie - jeśli się chce - rozszerzonym. Ich wyniki uczeń poznaje dopiero po kilku dniach. - To jakaś kompletna bzdura - denerwuje się niedoszły student. - Jak można jednocześnie mieć wiedzę o czymś na poziomie rozszerzonym, a nie mieć jej na poziomie podstawowym? To tak, jakbym umiał prowadzić samochód, ale nie umiał włączyć pierwszego biegu. To absurd. Dlatego Marcin postanowił walczyć i zasady nowej matury zaskarżył do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Krakowie. A sąd sprawę przyjął i w najbliższym czasie ministerstwo będzie musiało tłumaczyć się na sali rozpraw przed uczniem z Kęt. Nauczyciele z liceum, do którego chodził Marcin, nie chcą komentować sprawy. - To konflikt między Marcinem i ministerstwem. Jeśli zostanę wezwana do sądu, to wtedy przedstawię swoje stanowisko - mówi tylko Alina Nowak, dyrektorka liceum. Część polonistów nie ma jednak złudzeń - taka matura to rzeczywiście bzdura. Dlatego zamierzają powołać Stowarzyszenie Innowatorów Edukacyjnych i doprowadzić do zmiany zasad nowego egzaminu dojrzałości. - Nie może być tak, że tego samego dnia uczeń zdaje poziom podstawowy i rozszerzony. Potem wychodzą absurdalne sytuacje - uważa Renata Jarosz, polonistka z VIII Liceum Ogólnokształcącego w Krakowie. - Najpierw zajmiemy się jednak maturą ustną z języka polskiego. Tam dopiero są niedociągnięcia. W ubiegłym roku uczniowie mogli kupować prezentacje, na przykład przez internet, i przedstawiać je jako swoje. Mieczysław Grabianowski, rzecznik MEiN: - Zdajemy sobie sprawę, że jest sporo uwag do nowej matury. Wkrótce zamierzamy przedstawić plan zmian przy egzaminach dojrzałości. Nie chcemy jednak zaskakiwać uczniów w ciągu roku szkolnego i nowe zasady wejdą w życie najwcześniej w 2007 r. Dużo wcześniej, bo już 16 stycznia, Marcin Mleczko po raz kolejny zmierzy się z obecną maturą. W sesji poprawkowej będzie pisał egzamin z polskiego. - Proces sądowy może się długo toczyć, a ja w końcu chciałbym zacząć studia - tłumaczy. Komentuje Roman Krzysztof Porwisz, prawnik Na pierwszy rzut oka sprawa rzeczywiście wygląda absurdalnie. Jeśli do takiej sytuacji doprowadziło ministerialne rozporządzenie, to dobrze, że maturzysta wniósł skargę do sądu. Przecież nie jest tak, że organy państwa są nieomylne. Można z nimi wygrać, jeśli nie mają racji. Odpowiedz Link
kryzar wpadło mi w oko 11.01.06, 19:40 a, że cenię bardzo ks.Bonieckiego to wklejam serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34474,3107953.html Odpowiedz Link
emma50 Re: wpadło mi w oko 12.01.06, 15:28 "Chłopaki się rodzą! Idzie wojna?" serwisy.gazeta.pl/metro/1,50145,3109056.html Mnie bardziej odpowiada wyjaśnienie prof. Janusza Czapińskiego. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: wpadło mi w oko 12.01.06, 15:36 Natura musi sobie dać sama radę gdy rodzice ingerują w sprawy płci. Kto wie , może będzie i tak nie mamy na to żadnego wpływu. Co zrobić teraz , minę posępną czy usmiechnąć się . Odpowiedz Link
kesaira Re: wpadło mi w oko 14.01.06, 16:20 A mnie przekonuje hipoteza socjologa - Krzysztofa Łęckiego.) Odpowiedz Link
kesaira Re: wpadło mi w oko 14.01.06, 16:38 Ja też się zgadzam z ks.Bonieckim. Władza kościelna musi być oddzielona od świeckiej. A u nas posłowie, pod osłoną nocy, zawiesili w Sejmie krzyż, który wisieć powinien w światyni. Odpowiedz Link
kesaira Re: Otwieram dziś gazetę 14.01.06, 16:56 A czytaliście wywiad z Urbanem w "Przeglądzie"? www.przeglad-tygodnik.pl/index.php?site=wywiad&name=139 Odpowiedz Link
kryzar trochę plotek z wielkiego świata 14.01.06, 20:09 miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35612,3113066.html Odpowiedz Link
kesaira Lewandowskiemu uchylono wyrok 17.01.06, 13:58 Może wreszcie zaczną normalnie osądzać przekret jakim było prywatyzowanie, tak by niektórych uwłaszczyć... Odpowiedz Link
dankarol Re: gospodarz terroryzuje mieszkańców 19.01.06, 11:06 wiadomosci.onet.pl/1232322,11,item.html Odpowiedz Link
dankarol Re: wywiad z Korwinem-Mikke 19.01.06, 11:30 wprawdzie z 17.01 ale dopiero dzisiaj przeczytałam czy można zgwałcić żonę serwisy.gazeta.pl/tokfm/1,70505,3116930.html Odpowiedz Link
margo.pf Re: wywiad z Korwinem-Mikke 19.01.06, 12:01 Nie doczytalam do konca, bo szkoda mi czasu na czytanie idiotyzmow wyglaszanych przez Korwina-Milke. Jesli tak wyglada poziom reszty klasy politycznej w RP to czarno widze! Oj czarno! Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: wywiad z Korwinem-Mikke 19.01.06, 17:47 Tez nie doczytalam,tego idiotycznego wywiadu do końca,szkoda czasu na takie BZDETY!!!!! Odpowiedz Link
regine Re: Ciarki przechodzą, gdy taka trgedia....:(( 20.01.06, 11:11 Warszawa: Samochód uderzył w przystanek, cztery osoby zginęły. Zmarła czwarta osoba poszkodowana w wypadku do którego doszło w piątek rano w Warszawie na wiadukcie Trasa Toruńska - ul. Modlińska (Warszawska Praga) Do wypadku doszło gdy kierowca forda Focusa, jadąc w kierunku Bródna, uderzył w przystanek autobusowy, na którym stało kilkanaście osób. Cztery z nich spadły razem z autem, gdy przebiło ono barierkę dźwiękoszczelną wiaduktu i spadło ok. 5-6 metrów w dół. Według stołecznej policji, dwie osoby zginęły na miejscu. Jedna zmarła mimo reanimacji, Kierowca wysiadł z samochodu o własnych siłach. Był w szoku nie odniósł jednak poważniejszych obrażeń i nie trafił do szpitala. (Ma tylko stłuczenia żeber). Na trasie nadal są utrudnienia w ruchu. Odpowiedz Link
regine Re: Nie wiem, czy to takie szmieszne.:(( 20.01.06, 11:27 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,3119452.html Czarny humor na parafialnej witrynie. Niewybredne żarty z księży, zakonnic, świętych i samego Boga można znaleźć na stronie internetowej łódzkiej parafii. Na przydrożnym słupie rozbił się samochód. Zza otwartej pogiętej maski auta wystaje ręka kierowcy. Nie ma wątpliwości, że nie przeżył wypadku. Sprawcą wypadku jest... Bóg, który obserwuje wszystko z chmury na niebie. W ręku trzyma joystick i mówi: uuups. Legionista z młotkiem w ręku mówi do Rzymianina: "Frekwencja była słaba. Raptem trzy osoby na krzyż". Na tle krwistoczerwonego zachodu słońca lecą amerykańskie helikoptery wojskowe. Obok nich cytat z popularnej kolędy "Dzisiaj w Betlejem...". Księża to "faceci w czerni", Mojżesz - nieznośnie dziecko, które gdy nie chce się wykąpać, odsuwa od siebie wodę w wanience, a Jezus - cwaniak, który wygrywa zawody pływackie, przebiegając po wodzie w basenie. Resztę można doczytać w w/w artykule, do którego zamieszczam link. Odpowiedz Link
natla Re: Nie wiem, czy to takie szmieszne.:(( 20.01.06, 11:44 Nie wiem dlaczego, ale też mnie to nie śmieszy.....moze dlatego, ze to "dowcipasy" kleru? Jakoś tak dziwnie.....myślę, że te dowcipy opowiedziane przez "normalnego" człowieka, byłyby całkiem śmieszne, bo to typowy czarny humor. Odpowiedz Link
regine Re: Wieloryb w Tamizie.... 21.01.06, 19:12 Może z mrozu coś się biedakowi pomyliło ( Od wczoraj pływa po Tamizie, a może Londyn zwiedza )) wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3124171.html Londyn: Operacja zawrócenia wieloryba. Zagubiony waleń, który pływał w Tamizie, został umieszczony przez ratowników na barce. Teraz zwierzę ma być zbadane i przewiezione do ujścia rzeki do morza. Waleń pojawił się w Tamizie wczoraj. Ratownicy podążali za zwierzęciem przez wiele godzin. Młody waleń popłynął w górę rzeki w okolicę mostu Battersea i mostu kolejowego. Tam zaskoczył go odpływ. Ratownicy skorzystali z tego, że ssak osiadł na płyciźnie i założyli mu specjalne nadmuchiwane maty, by móc go transportować. Zanim wieloryb rozpocznie podróż powrotną, musi zostać zbadany. Wysiłkom ratowników towarzyszy duże zainteresowanie mieszkańców Londynu. Policja zapewnia, że zrobiono wszystko, by nie stresować zwierzęcia. Według doniesień kilka dni temu u ujścia Tamizy widziano grupę wielorybów, nie wykluczone jest że jeden odłączył się od niej i popłynął w górę rzeki. Specjaliści podkreślają, że pojawienie się w Tamizie wieloryba jest pierwszym takim przypadkiem od kiedy prowadzone są tego typu obserwacje. Odpowiedz Link
regine Re: Wieloryb nie żyje....:((( 22.01.06, 10:08 Londyn: Wieloryb z Tamizy nie żyje. serwisy.gazeta.pl/swiat/1,34174,3124171.html Nie udało się uratować wieloryba, który pojawił się w Tamizie w Londynie. Zwierzę padło podczas próby wywiezienia go barką na pełne morze - poinformowali w sobotę wieczorem przedstawiciele Brytyjskiego Królewskiego Towarzystwa Zapobiegania Okrucieństwu wobec Zwierząt. Odpowiedz Link
regine Re:CBŚ, pracownicy zatruci narkotykami. 25.01.06, 12:50 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3129482.html Policjanci z CBŚ zatruci narkotykami Policjanci z wydziału antynarkotykowego warszawskiego Centralnego Biura Śledczego nie są w stanie pracować. W ich organizmach jest taka ilość substancji odurzających, że wykończyłaby niejednego narkomana. Okazało się, że funkcjonariusze zatruli się, likwidując nielegalne fabryki amfetaminy - nie mieli odpowiedniej odzieży ochronnej. Teraz lekarze ustalają, jakie toksyny zniszczyły organizmy mundurowych. Więcej w artykule. Odpowiedz Link
kryzar Zuławy i zapomoga 26.01.06, 16:56 Ale dobrze, choć zapomogę dostaną. Ostatnie prawdziwe inwestycje były robione za Jaruzelskiego. Zrobiono wały przeciwpowodziowe, które zabezpieczały tereny depresyjne. Wały należy pielęgnować i naprawiac na bieżaco więc moze na to wystarczy. www.trojmiasto.pl/wiadomosci/news.phtml?id_news=18441 Odpowiedz Link
kryzar mini trzesienie ziemi 26.01.06, 17:03 we wschodnich terenach Polski. Ciekawe wytłumaczenie wiadomosci.onet.pl/1236972,11,item.html Odpowiedz Link
kryzar i tak wygląda związek polityki z biznesem 26.01.06, 17:25 wiadomosci.onet.pl/1308954,1292,kioskart.html Odpowiedz Link
kryzar hel i morświny 26.01.06, 17:26 wiadomosci.onet.pl/1307695,242,1,1,kioskart.html Odpowiedz Link
kryzar Re: Otwieram dziś gazetę i co? 26.01.06, 20:03 Myślałam zawsze, że telewizja kłamie. A tu okazuje się, że lustro też pokazuję fałszywy, ulepszony obraz. wiadomosci.onet.pl/1307744,2679,1,1,kioskart.html Odpowiedz Link
kryzar Re: Otwieram dziś gazetę 27.01.06, 07:50 i to co czytam brzmi trochę groźnie. Do tej pory myślałam, że dzieci powinny być wychowywane przez rodziców. Groza zaczyna się wtedy, gdy wychowanie przejmuje państwo. Były takie czasy w 20 wieku i skończyło się kiepsko serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3133237.html Odpowiedz Link
margo.pf Re: Otwieram dziś gazetę 27.01.06, 11:04 "...instytut będzie niezależny od rządu, ale finansowany z budżetu państwa." Wcale nie dziwi mnie to, ze biara Polakow za idiotow! Maja swiadomosc, ze nikt normalny nie glosowalby na nich. "...wychowanie jest zadaniem rodziny i szkoły, ale także państwa." Okolo siedemdziesieciu lat temu podobne stwierdzenia wychodzily spod piora niejakiego Adolfa. "tanie panstwo" czyli jakie? Drugiego, trzeciego, czwartego gatunku z wadliwym materialem ludzkim z przeceny? Wiem, wiem, chodzi im niby o oszczednosci. Mon cul ! jak mawiaja francuzi! Nie wierze i tyle. Odpowiedz Link
natla Re: Otwieram dziś gazetę 27.01.06, 11:21 Jakie to smutne.....ale.....szkoda życia na tych głupków (i na górze i na dole), trzeba sie w miarę opancerzyc i przeczekać. Przyjdą następni i.......kurcze, na wszelki wypadek pancerza nie wolno wyrzucać )) Odpowiedz Link
kryzar Re: Otwieram dziś gazetę 27.01.06, 08:01 Mamy nowego rzecznika praw obywatelskich. to chyba jedyny rzecznik popierający kare śmierci. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3133612.html Odpowiedz Link
kryzar Re: Otwieram dziś gazetę nowy rzecznik 27.01.06, 08:14 a stara wypowiedź Obyczaje <<powrót Milczenie dyżurnego prawnika Dr Janusz Kochanowski, szef fundacji „Ius et Lex” („Sprawiedliwość i Prawo”, a zarazem dyżurny prawniczy autorytet kraju, nie zauważył łamania prawa przez Prawo i Sprawiedliwość oraz kandydata tej partii na prezydenta RP, Lecha Kaczyńskiego. Na bezprawną emisję w telewizji publicznej opłaconych przez PiS reklam wyborczych Kaczyńskiego zareagowały Państwowa Komisja Wyborcza i Danuta Waniek, szefowa Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji. Sama telewizja, kierowana przez sympatyków PiS, zdała sobie sprawę, że ze spotami Kaczyńskiego jest coś nie tak i zdjęła je z anteny. Tymczasem dr Kochanowski milczy. Milczy tak samo jak milczał, gdy Lech Kaczyński zlekceważył wyrok Sądu Najwyższego, nakazujący mu przeproszenie Mieczysława Wachowskiego. Potrafił za to publicznie się oburzyć, kiedy Józef Oleksy uznał wyrok lustracyjny w swojej sprawie za mocno niesprawiedliwy, a proces nazwał farsą. Kochanowski oskarżył wtedy Oleksego o znieważenie sądu i doniósł na niego do prokuratury. Podwójna miara, którą stosuje prezes Sprawiedliwości i Prawa nie powinna dziwić. Choć formalnie bezpartyjny, jest od dawna związany z Prawem i Sprawiedliwością oraz braćmi Kaczyńskimi. W ubiegłym roku startował z listy PiS w wyborach do Parlamentu Europejskiego. W 2002 r. był kandydatem PiS na stanowisko sędziego Trybunału Konstytucyjnego. W 2000 r., kiedy Lech Kaczyński był ministrem sprawiedliwości, Kochanowski zasiadał w ministerialnym zespole pracującym nad nowelizacją kodeksu karnego. Próbowaliśmy wczoraj zachęcić dr. Kochanowskiego do zabrania głosu w sprawie reklam Kaczyńskiego. – Uchylam się od odpowiedzi – usłyszeliśmy. – Nie mogę się wypowiadać, bo panowie mnie kiedyś nieładnie obsmarowali w „TRYBUNIE”. Choć nie pamiętam już przy jakiej okazji. Więc za dużo pan ode mnie wymaga. Oprócz tego musiałbym przestudiować ten problem. Nie muszę zajmować we wszystkich sprawach stanowiska – rozbrajająco odpowiedział szef Sprawiedliwości i Prawa. (JRZ) -------------------------------------------------------------------------------- one Odpowiedz Link
margo.pf Re: Otwieram dziś gazetę 27.01.06, 11:18 Beda palic na stosie czy kolem lamac? A na kiedy Swieta Inkwizycja? Odpowiedz Link
kryzar Re: Otwieram dziś gazetę- idzie nowe 27.01.06, 08:17 w polityce zagranicznej www.trybuna.com.pl/n_show.php?code=2006012704 Odpowiedz Link
kryzar Re: Otwieram dziś gazetę i wesoło nie będzie 27.01.06, 09:00 tak zapowiada CBŚ www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=1030&news_id=79525 Odpowiedz Link
natla Re: Otwieram dziś gazetę i wesoło nie będzie 27.01.06, 09:33 Z jednej strony bałagan totalny, mafie itp, a z drugiej p. Beger i inni decydenci bawią się "wybiegiem". Swoją drogą, chciałabym zobarzyc tę ślicznotkę jak się kryguje na wybiegu.....)) Odpowiedz Link
kryzar Re: Otwieram dziś gazetę i widzę 27.01.06, 16:45 ze młodzież wszechpolska pracuje, a może się bawi wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3133350.html A podatnik wszystko zapłaci. Odpowiedz Link
kryzar Re: Otwieram dziś gazetę- "koza" 27.01.06, 20:39 czyli miejsce kary jak za... nawet nie wiem jak dawno zrezygnowano z takiego sposobu wychowania. www.nowydzien.pl/nowydzien/1,70091,3133636.html Odpowiedz Link
kryzar Re: Otwieram dziś gazetę- radio rządowe 28.01.06, 05:47 znowu na tapecie w wyborczej. To jest podobno jedyne wolne radio w naszym kraju, oczywiście wg naszych ministrów/ Wasserman, Ziobro/. Pachnie to inkwizycją. serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34314,3134840.html Odpowiedz Link
kryzar Re: Otwieram dziś gazetę a tu PO zbiera 28.01.06, 05:54 punkty na następne wybory. Mogą się przeliczyć wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3134980.html Odpowiedz Link
kryzar Re: Otwieram dziś gazetę- smutne, ale prawdziwe 28.01.06, 05:59 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3135262.html To zostawiam bez komentarza Odpowiedz Link
kryzar Re: Otwieram dziś gazetę- życie poczęte 28.01.06, 06:13 bez komentarza www.naszdziennik.pl/index.php?typ=po&dat=20060126&id=po02.txt Odpowiedz Link
august2 Re: Otwieram dziś gazetę- 20 lat temu 28.01.06, 06:20 www.cnn.com/2006/TECH/space/01/27/challenger.at.20.ap/index.html Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Otwieram dziś gazetę- życie poczęte 28.01.06, 06:34 Tylko co robią te maluszki porzucone po urodzeniu na smietnikach, pewnie to taka aborcja po polsku.Nie , nie chcę przez to powiedzieć, że mama powinna dokonać aborcji kilka miesięcy wcześniej.Nie życzę nikomu aby znalazł się w takiej sytuacji,ja staram się zrozumieć zarówno kobietę dokonującą TEGO CZYNU jak i tworzących prawo na swój a nie społeczeństwa użytek.Wepchnięcie olbrzyma w przymały garnitur daje zawsze powody najpierw do śmiechu później do płaczu. Odpowiedz Link
kryzar Re: Otwieram dziś gazetę- życie poczęte 28.01.06, 07:11 a należy dodać jeszcze nie chciane dzieci maltretowane, lub "tylko" tłuczone z byle powodu. Z przerażeniem patrzę, gdy młoda matka potrząsa lub bije maluszka. Jak się zwraca uwagę to potrafi taka mama bardzo dosadnie odpowiedzieć. Nie wiem kogo winić, ale przyzwolenia z urzędu na kary cielesne być nie powinno. U nas ciągle pokutuje "ja byłem/am bity/a i wyrosłem/am na porządnego człowieka, to też mogę przyrżnąć". Tylko czy ten co bije jest porządny? Odpowiedz Link
kryzar Re: Otwieram dziś gazetę- i po wyborach 28.01.06, 07:02 zostały rozliczenia. www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060127/kraj/kraj_a_1.html Odpowiedz Link
kryzar Re: Otwieram dziś gazetę i dziś tylko smutne 29.01.06, 12:27 wiadomości. Oto wiadomośc z 12;00 serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3135615.html Odpowiedz Link
regine Re: Otwieram dziś gazetę i dziś tylko smutne 29.01.06, 12:35 Strasznie smutne wiadomości ((( Odpowiedz Link
kryzar Re: Otwieram dziś gazetę też smutne 30.01.06, 07:43 choć nie o katastrofie budowlanej wiadomosci.wp.pl/kat,8172,wid,8168470,prasaWiadomosc.html Odpowiedz Link
kryzar Re: Otwieram dziś gazetę i cd śpiewających 30.01.06, 07:46 pisuarów wiadomosci.wp.pl/kat,43114,wid,8168445,prasaWiadomosc.html Odpowiedz Link
kryzar Re: Otwieram dziś gazetę i 30.01.06, 07:51 nie ma to jak być posłem. Człowiek załapie się bez kolejki pewnie na wszystko wiadomosci.wp.pl/kat,18011,wid,8168465,prasaWiadomosc.html Odpowiedz Link
margo.pf Re: Otwieram dziś gazetę i 30.01.06, 08:10 Gruzlica !!! Choroba, ktora zniknela od wielu lat zniknela z mapy krajow wysoko rozwinietych. Wniosek nasuwa sie sam: Polska nie jest juz krajem rozwinietym. Pamietam jak na poczatku lat 60 meczylam sie w szkole nad obowiazkowym kubasem goracego mleka z kozuchem. Pamietam pania higienistke, ktora zawsze byla obecna w swoim gabineciku. Coz ... Odpowiedz Link
kryzar do margo.pf 30.01.06, 08:44 Gruźlica jest chorobą biedy. W szkołach po wprowadzeniu demokraccji i katechety wyprowadzono gabinety lekarskie ze szkół. Za Milera zaczęto przywracać gabinety medyczne z pielęgniarką. Uważam, że jest konieczne sprawdzanie zdrowia najmłodszych. Zawsze profilaktyka jest tańsza niż leczenie, ale do tego to dojdziemy po latach. Jak sprawdza się przysłowie, że Polak mądry po szkodzie. Odpowiedz Link
kryzar Re: Otwieram dziś gazetę 30.01.06, 09:05 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3137067.html a jednak śnieg i brak odpowiedzialności właściciela Odpowiedz Link
kryzar Re: Otwieram dziś gazetę - oszczedności 30.01.06, 11:20 ale tylko pozorne. Tak wychodzi "bokiem" pogoń za kasą za wszelką cenę. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3137113.html Odpowiedz Link
regine Re: Nowe plany braci Kaczyńskich. 30.01.06, 11:46 wiadomosci.onet.pl/1250566,11,item.html Kampanię wyborczą zaczął w Katowicach....Draństwo, nic dodać nic ująć.... Wybory 5 marca. "Wprost": Przedterminowe wybory mogą się odbyć już 5 marca. Taki jest - według gazety - najnowszy plan braci Kaczyńskich. PO podważa konstytucyjność takiego rozwiązania i zapowiada "wypowiedzenie obywatelskiego posłuszeństwa". "Wprost" twierdzi, że zgodnie z planem Kaczyńskich prezydent rozwiązałby Sejm, uznając, że konstytucyjnym ostatecznym terminem na uchwalenie budżetu jest 31 stycznia. Politycy PO przyznają, że słyszeli o tych planach i są przygotowani do kampanii wyborczej. Jednocześnie sam przewodniczący Platformy w wywiadzie dla "Gazety Wyborczej" podważył konstytucyjność takiego rozwiązania i zapowiedział kroki zmierzające do "wypowiedzenia obywatelskiego posłuszeństwa". Jak twierdzi "Wprost", PO podejmie wówczas próbę postawienia prezydenta Kaczyńskiego przed Trybunałem Stanu. Jeśli politykom opozycji by się to udało, prezydent musiałby zawiesić swoje urzędowanie. Odpowiedz Link
kryzar bezpieczeństwo 30.01.06, 12:00 www.rmf.fm/fakty/?from=rss&id=94164 dobrze, że zabrano się szybko za przegląd budynków.Może tym razem wszyscy eksperci przeprowadzą swoją pracę solidnie. Odpowiedz Link
kryzar prasa zagraniczna 30.01.06, 12:21 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3137706.html?skad=rss trochę wstyd Odpowiedz Link
regine Re: Dziwne słowa p. Kaczyńskiego 30.01.06, 12:30 "Do Polski napływa bardzo dużo kondolencji z różnych krajów, ja wymienię te, które napłynęły bardzo szybko od pana prezydenta Chiraca, od pana prezydenta Klausa, od pana prezydenta Gasparowicza, i co chciałbym podkreślić - także od pana prezydenta Putina." Są to słowa p. Kaczyńskiego. Cisną mi się na usta dwa pytania : 1) Co takiego dziwnego, w przesłanej kondolencji p. Putina, że p.Kaczyński tak te słowa szczególniee podkreślił ? 2) Czy nasz prezydent na tragedię w pływalni w Czusowoj na Uralu, zareagował podobnie ??? Cóż tam zginęło mniej osób i aż na Uralu.... Dziwny jest ten świat....Lub ja czepliwa jestem.... Odpowiedz Link
kryzar Re: Dziwne słowa p. Kaczyńskiego 30.01.06, 16:26 Dziewczyno nie jesteś czepliwa. Tak powiedział, ale dużo wysiłku go to kosztowało. Z innych wypowiedzi wynikało, że Putin złożył kondolencjie pierwszy, a to boli. Nie wiem czy WUJ SAM przekazał wyrazy współczucia, lub umknęło mojej uwadze. Odpowiedz Link
kryzar fotka 30.01.06, 16:31 nasz prezydent wygląda jak z piosenki Kofty, "To my motocykliści" serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35076,3136325.html?i=1 bardzo lubię piosenki Kofty Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: fotka 30.01.06, 16:41 A czemu tylko on jest w kasku? Kazał sobie czy jemu kazali? Odpowiedz Link
czarny.humor Re: fotka 30.01.06, 16:59 Bo jego prezes PiS tak zarządził. Z prezesem się nie dyskutuje!! Odpowiedz Link
kryzar Re: fotka 30.01.06, 17:03 masz rację, straszego i większego brata trzeba słuchać Odpowiedz Link
kryzar Re: fotka jeszcze jedna, taka śliczna 30.01.06, 17:04 serwisy.gazeta.pl/fotografie/5,35076,3136325.html Odpowiedz Link
kryzar a teraz z trochę innej beczki 30.01.06, 17:09 pani Jarucka znowu na stronach gazet wiadomosci.onet.pl/1250792,11,1,0,120,686,item.html Odpowiedz Link
kryzar coraz częściej chcemy pomagać 30.01.06, 17:14 innym. Ja mam jednak trochę odmienne zdanie na temat wspólnego działania w tz zwykłych czasach, no ale może się mylę. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3138189.html?skad=rss naukowcy wiedza lepiej Odpowiedz Link
kryzar następna ciekawostka o której nikt 30.01.06, 17:17 nie wiedział www.rmf.fm/fakty/?from=rss&id=94178 Jest dużo śniegu, odwilż, więc może być więcej tego rodzaju wypadków Odpowiedz Link
kryzar przeczytałam z dużym zainteresowaniem 30.01.06, 19:40 i cieszę się, że są zakonnicy intelektualiści. serwisy.gazeta.pl/df/1,34467,3134654.html?as=1&ias=5 Trochę długie do czytania na monitorze, ale można wydrukować Odpowiedz Link
regine Re: przeczytałam z dużym zainteresowaniem 30.01.06, 22:18 Bardzo ciekawy artykuł, przeczytałam jednym tchem, dziękuję Odpowiedz Link
margo.pf Re: przeczytałam z dużym zainteresowaniem 31.01.06, 01:26 Ja sie nie ciesze, bo jasne jest, ze Tadeusz Bartos jest wyjatkiem potwierdzajacym regule czyli to ze poziom intelektualny polskiego kleru jest tragicznie niski. Jesli dorzucic do tego intelektualne poldery klasy politycznej ... to nic tylko rypnac sie na kolana i czekac na cud. Jeden cud nad Wisla juz byl wiec jeszcze jest szansa bo do trzech razy sztuka ) Odpowiedz Link
takanietaka Re: przeczytałam z dużym zainteresowaniem 31.01.06, 08:33 a gdybyście jeszcze wiedziały jacy uczą religii w szkołach..........pewnie ci, co sie juz do niczego innego nie nadaja. Tego sie nie da opisać! _______________________________________________________ ** nigdy nic nie wiadomo ** Odpowiedz Link
kryzar do margo.pf 31.01.06, 08:57 a ja się cieszę, bo kropla drąży skałę. Być może za parę lat będzie już dwóch myślących, a potem czterech, a potem......Oj, rozmarzył się człowiek I może wsród predstawicieli Pana B podniesie się poziom intelektualny. Odpowiedz Link
kryzar Re: Otwieram dziś gazetę 31.01.06, 09:09 wiadomosci.onet.pl/1251263,11,1,0,120,686,item.html Odpowiedz Link
kryzar prawo i sprawiedliwość wg rządzących 31.01.06, 18:08 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3138782.html Jak to ładnie się poucza innych /u kogos źdźbło się widzi u siebie nie widzi się belki/ Odpowiedz Link
natla Re: prawo i sprawiedliwość wg rządzących 31.01.06, 18:28 Nie rozumiem dlaczego w naszej rzeczywistości ostatnio takie kariery robia panowie od wf.....zostają ministrami, szefami rad nadzorczych (np. PKN Orlen), dyrektorami.....chyba, ze chodzi o moznosć kierowania nimi (nie ubliżając nikomu). Odpowiedz Link
kryzar Re: Otwieram dziś gazetę i 31.01.06, 18:52 będę oglądać przemówienie Bush-a. Muszę zobaczyć skupienie na jego twarzy www.rmf.fm/fakty/?from=rss&id=94227 Odpowiedz Link
kryzar to nie jest z gazety 31.01.06, 19:16 ale poczytać warto ks.sejm.gov.pl:8009/iz5/i-tresc/i0503-1.htm Odpowiedz Link
natla Re: to nie jest z gazety 31.01.06, 19:21 ...no to co, juz jeden winny jest ... czy człowiek bez wyobraźni może rządzić? Odpowiedz Link
kryzar Re: Przegląd - to też Polska 01.02.06, 07:23 wiadomosci.onet.pl/1309442,2677,1,kioskart.html smutne Odpowiedz Link
kryzar Re: Przegląd - to też Polska 01.02.06, 07:47 i to też smutne. Najlepiej pozbyć się wszystkich chorych, starych i mało przydatnych, a będzie szczęśliwy kraj. wiadomosci.onet.pl/1252197,11,1,0,120,686,item.html Odpowiedz Link
czarny.humor Nie otwieram dziś gazety. Mam w nosie!!! 01.02.06, 07:55 Dziś na razie mam w nosie polityków i ich gierki!! Może później. Teraz nie będę sobie psuł nastroju!! I już!!! )) Odpowiedz Link
kryzar Re: teraz nie o polityce- ostrzegam 01.02.06, 08:04 warto poczytać i zastanowić się rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060201/nauka/nauka_a_2.html Odpowiedz Link
natla Re: teraz nie o polityce- ostrzegam 01.02.06, 08:55 To, ze są sztuczne kolejki do specjalistów i że często wielu ludzi nie przychodzi, to wiadomo. Pytanie: dlaczego tak jest. Zamiast opracowywać idotyzmy z peselem, może ktoś wziąłby sie za organizacje Sł. Zdr. W końcu wzorce są na całym świecie. Odpowiedz Link
natla Re: teraz nie o polityce- ostrzegam 01.02.06, 08:57 A jeżeli chodzi o teflon, to nie mam zamiaru sie tym akurt przejmować. Jest tyle substancji rakotwórczych dookoła, z wielu sobie pewnie nie zdajemy sprawy i jeden teflon do tego to pryszcz. Odpowiedz Link
kryzar Re rzecznik praw obywatelskich 01.02.06, 12:46 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3140628.html Od Pani Lętowskiej kupiłabym używany samochód, a od Gosiewskiego nie.A to z powodu braku zaufania Odpowiedz Link
kryzar Re: Pewnie sprawa Iranu już 01.02.06, 13:18 przesądzona. My się czepiamy Białorusi, a wuj sam jest innego zdania. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3141311.html Odpowiedz Link
kryzar Re: bardzo lubię chleb żytni 01.02.06, 13:25 a tu taka niespodzianka gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3140900.html Odpowiedz Link
kryzar a to i cieszy i smuci 01.02.06, 13:39 Szkoda, że Polacy są mądrzejsi za naszą granicą serwisy.gazeta.pl/nauka/1,34148,3140534.html Odpowiedz Link
kryzar Re: a mnie zaintrygował inny wątek 02.02.06, 12:18 Zaczyna się od spisywania danych, a potem znajdą się chętni aby "przywalić" Państwo Prawa i Sprawiedliwości zobaczymy jak zareaguje. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3142605.html Odpowiedz Link
natla Re: a mnie zaintrygował inny wątek 02.02.06, 12:26 Skóra mi ścierpła......a Twoje pytanie b. trafne. Odpowiedz Link
regine Re: Popularny syrop prawie jak adrenalina. 02.02.06, 12:44 Krakowscy aptekarze nie chcą sprzedawać po więcej niż jednym opakowaniu Tussipectu. Wszystko przez studentów, którzy "wspomagają" się syropem lub tabletkami podczas ropoczętej właśnie sesji egzaminacyjnej. Lekarze ostrzegają, że Tussipect bardziej szkodzi niż pomaga. I uzależnia. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3142850.html================================= Już dawno temu, lat ze 20, dostałam ten syrop od lekarza na receptę. Po wypiciu 1 łyżeczki, zaczęły ni dygotać dłonie, byłam zresztą cała jak galareta, okazało się ,że to sprawka efedryny, która znajduje się w syropie. Spada mi ciśnienie aż tętno aż dusi w gardle. W póżniejszych latach podawano mi w szpitalu samą efedrynę na podwyższenie ciśnienias efekt był taki sam. Proble ten dotycz również tabletek od kaszlu, ale już od pewnego czasu, lek ten wydawany jest tylko i wyłącznie na receptę. A z Tussipectem już dawno powinni to zrobić. Odpowiedz Link
regine Re: Popularny syrop prawie jak adrenalina. 02.02.06, 12:45 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3142850.html Tu już wkleiłam aktywny link .Przepraszam.... Odpowiedz Link
kryzar Re: najważniejszy jest polityczny handel , za 02.02.06, 13:13 który płacą podatnicy www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060202/kraj/kraj_a_5.html Odpowiedz Link
kryzar Re: Krew i Honor wg do likwidacji 02.02.06, 13:39 www.trybuna.com.pl/n_show.php?code=2005022202 Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Krew i Honor wg do likwidacji 02.02.06, 16:39 Hmm... Trybuna , można oczywiście i trzeba uważać na neonazistów tylko skromnie chciałbym dodać że koledzy z sojuszu mieli cztery lata na wykazanie się rządzeniem krajem i odpowiednie potraktowanie nazi. Ocenianie kogoś żeby mu dopiec, jest małe jak partie polityczne, które potrafią przedewszystkim wypominać . Za to polecam Aneks w czwartkowych wydaniach Trybuny dodatek kulturalny , bodajże dwa tygodnie temu wywiad z Andrzejem Żuławskim pt Stygnąca polska jak i felietony Joanny Rawik zatytułowane " kocham świat". Czytam również felietony Piotra Kuncewicza . Odpowiedz Link
kryzar Re:uwaga, uwaga 02.02.06, 17:21 już pierwszy proces a mogą byc natępne wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3142587.html Odpowiedz Link
kryzar reakcja szybka 02.02.06, 17:35 i mam nadzieję, że skuteczna wiadomosci.onet.pl/1253519,11,1,0,120,686,item.html Odpowiedz Link
kryzar Re: poczekamy, zobaczymy 02.02.06, 22:55 czy wytrzymamy www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_060202/publicystyka/publicystyka_a_3.html Odpowiedz Link
regine Re: poczekamy, zobaczymy 02.02.06, 23:05 Nie wiem czy wytrzymamy.... Sondaż z programu "Co z tą Polską", przepowiada, że Pakt Stabilizacyjny, dziś podpisany, nie przetrwa, głosowało 84% słuchaczy programu. Za dużo ustaw do przeforsowania, za mało pieniędzy. To prawie rewolucja, a 100 dni pracy tego rządu, widzimy sami co nam dało. Nic. Za dużo wysokich stołków i ś... przy k..... Odpowiedz Link
regine Re: Ministerialne plany w RM....:(. 03.02.06, 01:42 Jeszcze nie wiadomo, ale mohery, renciści i emeryci nie mają co prywatyzować, więc o co tu chodzi ???? Zwłaszcza jakie spółki można przejąć. Ciekawy projekt.Płakać mi się chce....Cały świat patrzy i też się dziwi. gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3145046.html Minister w Radiu Maryja zachęci do prywatyzacji. • godz. 10 - wszystko, co chciałbyś wiedzieć o giełdzie, ale boisz się zapytać; • godz. 11 - poradnik inwestora; • godz. 12 - które spółki warto przejąć? • godz. 13 - co to jest dywidenda? Już niedługo tak może wyglądać program dnia Radia Maryja. Paweł Szałamacha, wiceminister Ministerstwa Skarbu, ogłosił wczoraj na spotkaniu z przedsiębiorcami, że planuje w audycjach toruńskiej rozgłośni przekonywanie słuchaczy do prywatyzacji. Wiceminister zaprotestował, gdy jeden z biznesmenów wytknął członkom rządu występy "w prowincjonalnym Radiu". - Radio Maryja nie jest prowincjonalne, z tego, co wiem, to czwarta stacja nadawcza w Polsce . Ludzie, którzy jej słuchają, byli wcześniej przez swą religijność spychani na margines życia społecznego. Postawa tych ludzi jest jednak bardzo patriotyczna, dlatego obecny rząd postanowił częściej niż poprzedni tam występować - mówił wiceminister i szybko się poprawił. - Poprzedni rząd chyba w ogóle do toruńskiego Radia nie przychodził. Na koniec Szałamacha zapewnił: - To są miliony obywateli i będę przekonywał tych słuchaczy do prywatyzacji. Oni już widzą, że inaczej funkcjonuje budynek który należy do prywatnego właściciela. Trzeba przekonywać, że podobnie może być z wielkim zakładem - mówił. Do jakiej konkretnie formy prywatyzacji będzie na falach rozgłosi namawiał - nie ujawnił. Zważywszy na poglądy ojca Tadeusza Rydzyka ("prywatyzacja to rozkradaniu majątku narodowego"), rząd nie będzie miał łatwego zadania. Wszyscy się jednak zmieniają. Wcześniej też zakonnik zapewniał: "Nie dam się przekupić unijnymi pieniędzmi". Teraz w jego Wyższej Szkole Kultury Społecznej i Medialnej w Toruniu powstaje specjalny kierunek studiów jak te unijne fundusze szybko pozyskiwać. Niewykluczone więc, że już niedługo słuchacze stacji po rządowych lekcjach za namową redemptorystów rzucą się na giełdę. ====================================================== ~~Gdy nie masz nic do ofiarowania, ofiaruj uśmiech ~~ forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23923 Odpowiedz Link
kryzar Re: może można zmodyfikować 03.02.06, 08:37 przepisy i nie niszczyć z trudem zdobytej krwi. serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3145644.html Odpowiedz Link
kryzar Re: Otwieram dziś gazetę 03.02.06, 08:40 i czytam przegląd prasy serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3145650.html Odpowiedz Link
kryzar Re: Śmiejemy się z naszego 03.02.06, 08:46 wschodniego sąsiada, a dążymy do białoruskiego sposobu relacji rząd media. Pogratulować pomysłu wiadomosci.onet.pl/1253761,11,item.html Teraz można się już wszystkiego spodziewać po naszym demokratycznie wybranym rządzie. Odpowiedz Link
kryzar Re: może się przyda jeszcze pracującym 03.02.06, 08:50 www.se.com.pl/se/index.jsp?place=subSpecial&news_cat_id=40&news_id=90950&scroll_article_id=90950&layout=1&p age=text&list_position=1 Odpowiedz Link