lili50 12.02.06, 05:46 samotność - www.zosia.piasta.pl/opowiadanie.htm Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tofika Re: Refleksje 12.02.06, 08:27 Lilii,,jestes z nami, prawda ze juz wiesz ze jestes... wszystko poczytalam cos nam tu zalinkowalas..dziekuje Odpowiedz Link
malwina52 Re: Refleksje 26.03.06, 22:08 Tak naprawdę poczucie samotności to złudzenie. Zaraz na mnie nakrzyczycie, ale jak mawiał Tomasz Merton: nikt nie jest samotną wyspą, Odpowiedz Link
dankarol Re: Refleksje 26.03.06, 22:22 Malwinko, ja też uważam, że starczy popatrzyć w bok i zaraz zobaczy się innych ludzi koło nas. Odpowiedz Link
natla Re: Refleksje 26.03.06, 22:27 Zgadzam się z tym, a na pewno nie mozna czuć się zawsze samotnym. Mogą być natomiast chwile samotnosci, w których nikt nie może pomóc. Chociaż kochająca osoba blisko pomaga bardzo. Odpowiedz Link
takanietaka Re: Refleksje 27.03.06, 11:22 Samotnośc chyba jest czymś stopniowalnym-może byc wieksza i mniejsza.Ale "tak naprawde" w sensie metafizycznym to jestesmy sami i osobni,a granica miedzy nami a resztą swiata przebiega tam gdzie jest nasza skóra.I nic tu nie pomoze gadanie!bo jest jak w wierszu.."Ty mna nie będziesz ..ja nie będe tobą.." reszta jest złudzeniem,ale bez tego złudzenia chyba sie nie da żyć!czyż nie? _______________________________________________________ ** nigdy nic nie wiadomo ** Odpowiedz Link
natla Re: Refleksje 27.03.06, 12:07 To złudzenie, to przecież życie odbierane przez nasze zmysły czyli ciaało, więc się nie da! Odpowiedz Link
malwina52 ze soba sam na sam.. 27.03.06, 19:27 dobrze sie ma ))) to introwertyk zwany potocznie odludkiem, a to jest cecha wrodzona i niektorym moze wydawac sie samotnoscia, a samotnosc go nie meczy, w niej odnajduje energie, introwertykiem jest ponoc co czwarta osoba na swiecie Odpowiedz Link
natla Re: ze soba sam na sam.. 27.03.06, 19:47 Powiedziałbym, że bywam introwertyczką....z wielką przyjemnością i wcale nie czuje sie samotna. Odpowiedz Link
tadeuszx Re: ze soba sam na sam.. 27.03.06, 20:52 ...a ja miałem kurczaka!!! Tresowanego!!!!!! co mi z rosołu makaron wydziobywał... aha Odpowiedz Link
tadeuszx Re: ze soba sam na sam.. 27.03.06, 21:31 ...no??? Coście tak zdębiały??? )) Kurczaka mieć nie wolno??? Na "wygnaniu" byłem. Na wsi. 11 lat!!! Jak narozrabiałem, to wójt myk do szefa, żeby się mnie z Gminy pozbyć! Do Wrocławia przenieśli... i chałupę dali. No to siedzę tu już ze 20 lat. no dobra... wyjaśnię. Żeby tę nostalgię i smutek wypędzić )) Dlatego tu ten kurczak Ale to jest prawda! Odpowiedz Link
malwina52 Re: ze soba sam na sam.. 27.03.06, 21:36 rozne sa sposoby na nostalgie i smutki, kurczak niezla sprawa, zawsze go mozesz na rosolek przerobic ja mojego psa nie skonsumuje i skubany wytresowac sie nie da nie mam miru i szacunku, nawet nie slucha jak do niego gadam taki niewychowany ale to spadek po dziadku, wiec coz pies winien Odpowiedz Link
tadeuszx Re: ze soba sam na sam.. 27.03.06, 21:49 Z tym kurczakiem autentyczne. Dawno to było. Wyrósł na koguta. Dołączyliśmy go do kur. Ale jak mnie zobaczył to biegł do mnie i stado wołał. Dla mnie do końca żywota jego kurczakiem był. I reagował. Wołałem: Kurczak, chodź! A on szedł, a za nim kury ... Sąsiedzi widzieli ... i wyszło... Tadziu "super kogut" ))) Odpowiedz Link
malwina52 Re: ze soba sam na sam.. 27.03.06, 22:00 czy to prawda, ze super kogut nie tyje? to rosol z niego nijaki bo bez oczek Odpowiedz Link
tadeuszx Re: ze soba sam na sam.. 27.03.06, 22:25 malwina52 napisała: > czy to prawda, ze super kogut nie tyje? > to rosol z niego nijaki bo bez oczek - super koguta się nie gotuje - owszem, "do rosołu" to on się nawet sam rozbierze, jak ma z kim ... )) ... konsumować ))) Odpowiedz Link
malwina52 Re: Refleksje 24.11.06, 08:25 www.relacje.net/samotnosc.htm "Jak pozbyć się poczucia samotności? 1. Pozwól sobie na samotność, smutek. Nie broń się przed tym. Często chcemy udawać, że wcale nie jesteśmy smutni, że nie czujemy się samotni. Przypomina to trochę płynięcie pod prąd, walkę z wiatrakami... Gdy mam ochotę przeciwstawiać się swoim odczuciom - patrzę na swoje dziecko. Ono doskonale potrafi poddawać się swoim nastrojom. Jest mu źle - płacze. Czuje się szczęśliwe i zadowolone - śmieje się. Niczego nie ukrywa, nie tłumi w sobie, nie reaguje wbrew temu, co czuje. Jest SOBĄ! Nie walczy z tym, co czuje. Jeszcze nie umie ukrywać swoich emocji. Może warto nauczyć się czegoś od dzieci? 2. Ośmiel się powiedzieć komuś bliskiemu o swojej samotności. Pracuj nad otwartością i szczerym wyrażaniem swoich uczuć. Poproś przyjaciela lub kogoś z rodziny, by z Tobą porozmawiał o Twoim poczuciu samotności. To może być trudna rozmowa, ale może dużo wznieść w Waszą przyjaźń. Gdy już z kimś będziesz o tym rozmawiać - nie będziesz się czuć samotny Ponadto takie szczere rozmowy często przynoszą ulgę i mogą poprowadzić Cię do znalezienia przyczyny Twojej samotności. A znając przyczynę - łatwiej Ci będzie zrozumieć siebie, nauczyć się żyć ze sobą lub zmienić coś w sobie." Odpowiedz Link
tofika Re: Refleksje 24.11.06, 08:50 gdzies przeczytałam w necie, "Nie jestes nigdy samotny, bo masz siebie, to juz was dwoje"... tak ktos pomyslal.. ale co ze soba rozmawiac? do siebie pisac?pozalic do siebie?itd, a szukac trzeba, trzeba , bo jest innych tak duzo samotnych.. takie slowa .." otworzyc do drugiego czlowieka"...takie zwyczajne, a jednak tak bb roznie bywa w zyciu ... Odpowiedz Link
tofika Re: Refleksje 24.11.06, 08:51 moja od dzis sygnaturka.. "Szczęście to nie tylko to, co los daje, ale i to, czego nie zabiera..." Odpowiedz Link
malwina52 Re: Refleksje 24.11.06, 09:02 Marylko bardzo mi sie podoba, pouczajace spojrzenie na to co sie ma Odpowiedz Link
tofika Re: Refleksje 24.11.06, 10:12 Grazynko, nie pouczam, naprawde nie mam zamiaru nikogo absolutnie na forum pouczac.. klikam moje poprostu refleksje.. czasem wsparte gdzies zaslyszanym slowem, wyrazam swoje odczucia z tego co czytam , mam chec wtedy wypowiedziec moje odczucia.. nie pouczam.. ()()()... "Raz Dwa Trzy - Trwajmy Trwajmy jeszcze dla tych którzy słuchają chrońmy takich którzy zawsze czekają dajmy sobie siły nad wszelką miarę wróćmy naszym wrogom najskrytszą wiarę nieśmy nasze słowa póki istnieją inni których słowa niewiele zmienią mówmy im że każdy człowiek ma prawa i sny mówmy im tak każdemu czegoś brak jednym spokoju w myślach innym wokoło serc pięknych prawd i mądrych słów i tylu pustych miejsc Tekst dodany przez: nutka.pl Odpowiedz Link
tesunia Re: Refleksje 24.11.06, 10:20 ""Szczęście to nie tylko to, co los daje, ale i to, czego nie zabiera..." o! tofiko, jakie to madre. Odpowiedz Link
natla Re: Refleksje 24.11.06, 10:10 A ja Tofciu lubie takie sam na sam, wtedy najlepiej się mam. Odpowiadam sobie na pytania i jestem z tych odpowiedzi bardzo zadowolona. Sama sobie wchodzę z butami w moje ja. A w najgorszym razie zawsze mam obok przyjaciół, od pewnego czasu nawet na całym świecie Odpowiedz Link
malwina52 Re: Refleksje 24.11.06, 10:13 samotność najbardziej dokucza podczas swiat, moze juz warto pomyslec o samotnikach i zaplanowac jedno nakrycie wiecej przy swiatecznym stole Odpowiedz Link
dankarol Re: Refleksje 24.11.06, 10:20 Staram sie zapraszać na święta jakąś samotną osobę, ale ile trzeba włożyć w to wysiłku, żeby taka osobe przekonać do przyjścia. Najgorzej jest z osobami, które teoretycznie mają gdzieś niedaleko rodzinę, która niestety często o nich zapomina. Jeśli jednak uda sie przekonać taką osobę do przyjścia ileż wiecej świątecznego nastroju jest przy stole i choince. Odpowiedz Link
tofika Re: Refleksje 24.11.06, 10:28 ach zycie... daje tyle roznych zdarzen.. wirtualia swoje tez czyniwczoraj poznalam nowa osobke zza morza, ja tez lubie pobywac sama ze soba, to jest mi bardzo potrzebne..wiem jak kojaco dziala.. ale bywam raczej krotko, cos mnie naprzod goni, byc z kims, kogos miec do porozmawiania, ale robie sie wygodna, bo jesli "ktos" chcialby tylko swoje "ladowac" we mnie wszelkie informacje,,to nie jestem wcale ostatecznie tym zainteresowana, ile mozna? , to chyba we mnie samoistna obrona powstaje.. real woła.papatki ... dobrze mi z WAMI, ale trzeba wciaz miec na 1 miejscu real Raz Dwa Trzy - Trwajmy Trwajmy jeszcze dla tych którzy słuchają chrońmy takich którzy zawsze czekają dajmy sobie siły nad wszelką miarę wróćmy naszym wrogom najskrytszą wiarę nieśmy nasze słowa póki istnieją inni których słowa niewiele zmienią mówmy im że każdy człowiek ma prawa i sny mówmy im tak każdemu czegoś brak jednym spokoju w myślach innym wokoło serc pięknych prawd i mądrych słów i tylu pustych miejsc Tekst dodany przez: nutka.pl Odpowiedz Link
malwina52 Lata 80-te :) 21.02.07, 08:39 Lata 80-te, to niepojęte, że: Byliśmy święcie przekonani, że George Michael jest hetero Staliśmy w kolejce przed budką telefoniczną za każdym razem, gdy chcieliśmy zadzwonić do domu Trwała uważana była za modną fryzurę - zarówno wsród dziewczyn jak i facetów Gwiazda Dirty Dancing Patrick Swayze był symbolem seksu Kawałek materiału z Lycry o nazwie "Body" z zapięciem w kroku (nie do opanowania zwłaszcza w połączeniu z alkoholem) był nieodłączną częścią naszej garderoby Poduszki na ramiona, im większe, tym lepsze, dawały nam naturalną sylwetkę Maskara nie mogła być czarna, tylko w tym samym kolorze, co tęczówka- niebieska, zielona lub brązowaNie wolno było skakać po podłodze w trakcie słuchania muzyki - rysowały się płyty Chodziły plotki, że Michael i Janet Jackson to jedna i ta sama osoba Getry i koszula były oczywistym zestawieniem Nasze najpiekniejsze obrazy przedstawiały pary całujące się przy zachodzie słońca, płaczących klaunów i galopujące jednorożce Aerobik uprawiało się w stringach założonych na kostium do ćwiczeń Odpowiedz Link