Dodaj do ulubionych

z FUS-u na Opatrzność Bożą

05.01.07, 23:47
gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,3831053.html
a tu poniżej wklejam aby nie było wątpliwości co to jest FUS

Co to jest Fundusz Ubezpieczeń Społecznych? Spis Treści

Najważniejszą rolę w I filarze ubezpieczeń społecznych będzie spełniał Fundusz Ubezpieczeń społecznych. Przede wszystkim będzie on prowadził konta indywidualnego przebiegu ubezpieczenia i kariery zawodowej każdego pracownika. Wszystkie będą oznaczone numerem ewidencyjnym nadanym przez Rządowe Centrum Informatyczne Powszechnego Elektronicznego systemu Ewidencji Ludności. Zatem składki płacone przez całe nasze zawodowe życie będą rejestrowane na naszych kontach, a wysokość naszej emerytury będzie zależna od wysokości zapisanych na kontach środków oraz od długości stażu pracy. FUS ma być państwowym funduszem celowym posiadającym osobowość prawną. Nadzór nad nim będzie sprawował minister pracy, za pośrednictwem prezesa ZUS.
Obserwuj wątek
    • natla Re: z FUS-u na Opatrzność Bożą 06.01.07, 00:06
      Nie rozumiem, oswieć mnie Krystynko. Czy to niby rodzaj kontroli nad naszymi
      składkami? Co to ma zmienic? Cos nam ułatwi?
      Mnie juz nie dotyczy, to dobrze czy źle ? wink))
    • natla Re: z FUS-u na Opatrzność Bożą 06.01.07, 00:07
      O rany, teraz dopiro czytam artykuł. Myślałam, że go streściłaś.
      • natla Re: z FUS-u na Opatrzność Bożą 06.01.07, 00:11
        Nie mogę pojac....Przcież to świątynia, której budowa powinna byc finansowana
        przez Kosciół i datki dobrowolne. Przecież 'firmę" na to stać.
        Czy ja mylę to wszystko, czy mam za mały mózg? Może mi ktoś to łopatologicznie
        wytłumaczy.
        Kryśka, miałaś juz sie w tym szambie nie nurzać wink)))
        • regine Re: z FUS-u na Opatrzność Bożą 06.01.07, 00:19
          "Firma" schodzi na psy, więc trzeba dofinansować. Czy to takie trudne do
          zrozumienia. A czyim kosztem, to już nie ważne. Gdzie nie sięgniesz wzrokiem,
          tam wszędzie cuchnące bagno. Niestety chyba "potopimy" się w nim wszyscy,
          dzięki panującym. I jak tu się nie nurzać ? No jak ?
        • kryzar po cholerę dokłada się do emerytur 06.01.07, 00:22
          jeżeli FUS taki bogaty i stać go na budowę kościoła.
          Autor poprawki - Marek Waszkowiak (PiS) warto zapamiętać to nazwisko
          A 40 mln to roczna emerytura dla 2000 osób a dla każdej przypadłoby po ok.1666 zł brutto.
          FUS to są nasze składki
          I jeszcze jedno, jeżeli w 2007 roku można przeznaczyć na świątynie to ciekawi mnie na co szła nasza forsa w latach ubiegłych.
          O Boże widzisz i nie grzmisz
          • natla Re: po cholerę dokłada się do emerytur 06.01.07, 00:24
            Zaraz, zaraz, nieprecyzyjnie sie sie wyraziłam. Firma - kościół.
            • regine Re: Precyzyjnie to ujęłaś.. 06.01.07, 00:42
              Natlo. Dobrze Cię zrozumiałam. Kościół to Firma i nie byle jaka.
              Tylko ją dofinansowywać z naszych pieniędzy...
              Szlak mnie trafia...
    • kryzar Re: z FUS-u na Opatrzność Bożą 08.01.07, 16:13
      pewnie sprawdzi się to szbciej niż myślimy. Poniżej wiadomość z osttniej chwili skopiowana z "rzepy" Nie wiem kto to pan Wypych, ale że premier bierze pod bezpośrenią opiekę ZUS to mi się nie podoba
      01.08 15:42
      Dziedziczak: Paweł Wypych będzie doradcą premiera ds. ZUS
      Paweł Wypych zostanie doradcą premiera ds. Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS) - poinformował rzecznik rządu Jan Dziedziczak. W Sejmie trwają prace nad ustawą, która przekaże premierowi nadzór nad działaniami ZUS; obecnie sprawują go resort pracy i polityki społecznej. Jak powiedział Dziedziczak, Wypych obejmie tę funkcję po wejściu w życie ustawy o zmianach organizacyjnych niektórych organów administracji rządowej, przekazującej premierowi nadzór nad działaniami ZUS. (karp,
      • czarny.humor Tu masz Wypycha Krysiu!! Fajny gość!! I dba o nas. 08.01.07, 16:48
        www.niepelnosprawni.pl/ledge/x/14337

A to Ci skubaniec zadba o niepełnosprawnych!!

Zwracan uwagę na słowa:
        "Podczas swego wystąpienia podkreślił, że do priorytetowych zadań władzy solidarnej, solidarnej również z niepełnosprawnymi obywatelami, należy walka z barierami architektonicznymi, mentalnymi, realne zapewnienie pełnej edukacji młodzieży niepełnosprawnej oraz promocja zwiększenia zatrudnienia osób niepełnosprawnych w gospodarce rynkowej. Nieaktywna osoba niepełnosprawna jest obciążeniem dla budżetu państwa i taka sytuacja - na ile jest to możliwe - powinna ulec zmianie."

No i wszystko jasne!
        Te miliony pomogą emerytom, rencistom i niepełnosprawnym, spędzić wygodnie czas w miejscu, gdzie będą mogli swobodnie zanosić swoje postulaty bytowe, nadwyżki budżetów rodzinnych i wota dziękczynne, dzięki czemu nie będą obciążeniem dla budżetu panstwa.
        W świątyni będą wszak zapewnione wygodne miejsca siedzące, gdzie będą mogli sobie popracować - np. robótki ręczne, haft krzyżykowy - a nawet pograć w karty, lub porozwiązywać krzyżówki.

Wszystko dla wygody i dobra społeczeństwa.\!!

smile))

A poważnie.
        Może, gdyby tysiące ludzi złożyło w sądach pozwy o sprzeniewierzeniu przez FUS powierzonych pieniędzy, to by coś pomogło?!

smile))
        • kryzar kiedyś to mieliśmy sąsiada, który też nie lubił 08.01.07, 17:40
          nie aktywnych niepełnosprawnych, ale to było doś dawno
          Może mam złe skojarzenia, ale tak jakoś przypomniało mi się po przeczytaniu tej notki
          • kryzar senat zaklepał darowiznę z FUS-u 11.01.07, 14:04
            zabytek Opatrzność Bożą. Stwierdzono, że to są niewielkie pieniądze, więc nie ma co się czepiać.
            Państwo świeckie/podobno wg konstytucji/ buduje świątynie tylko dla jednego wyznania. A gdzie równość wyznań?
            Ewenement na skalę światową, zabytek jeszcze daleko w polu i będzie dopiero wybudowany w bliżej nieokreślonej przyszłości.
    • wirella Re: z FUS-u na Opatrzność Bożą 11.01.07, 20:45
      Jestem zbulwersowana.To woła o pomte do nieba.
      • kryzar dali a nie dali 03.02.07, 16:18
        pokrętne jak wszystko co uchwalają
        serwisy.gazeta.pl/metro/1,50145,3891620.html
        • natla Re: dali a nie dali 03.02.07, 18:42
          "...finansowanie wycieczek do planowanego obok świątyni muzeum Jana Pawła II.
          Ale na cegły i cement ślimaczącej się latami budowy już nie."
          Przepraszam, ale nie mogę zmieścić tego w mojej zaciasnej chyba
          łepetynie.......szlag mnie trafia i tyle!
          Finansowanie wycieczek?????????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka