17.04.07, 15:21
Andrzej Kurylewicz [']
Kurt Vonnegut [']

Odeszła kolejna część kultury
Obserwuj wątek
    • kryzar Re: Zmarli 17.04.07, 15:53
      Jerzy Janicki, ten od "Ballady o Januszku", "Matysiaków" czy Domu"
      Szkoda mógł jeszcze coś napisać
      • mania1119 Re: Zmarli 17.04.07, 23:53
        Zawsze smutno czytac kolejna taka wiadomosc.
        • dwa-filary Re: Zmarli 20.04.07, 17:53
          Dziś odszedł od nas aktor Jan Kociniak,odchodzą najlepsi
          • wiktoria53 Jan Kociniak 20.04.07, 18:07
            "Wybitny aktor Jan Kociniak zmarł w Warszawie w wieku 69 lat - podał Teatr
            Ateneum.
            Aktorstwo studiował w Państwowej Wyższej Szkole Teatralnej w Warszawie. Dyplom
            uzyskał w 1961 roku. Zaraz po studiach został zaangażowany w warszawskim
            Teatrze Ateneum. Współpracował także z Teatrem Kwadrat i Syrena w Warszawie.

Do jego najważniejszych kreacji filmowych należy występ w „Lalce” (1968)
            Wojciecha Jerzego Hasa, „Misiu” (1981) Stanisława Barei „oraz w „Ubu Królu”
            (2003) Piotra Szulkina. Ostatnio pracował nad projektem Stanisława Tyma „Ryś”
            (2007). Jan Kociniak grał się również w wielu serialach. Pierwszym, w którym w
            którym można go było zobaczyć był „Klub profesora Tutki” (1966-1968) Andrzeja
            Kondratiuka. Współcześni telewidzowie mogli go zapamiętać dzięki rolom
            w „Złotopolskich” (1997-2007) Radosława Piwowarskiego i Janusza Zaorskiego
            i „Samo życie” (2002-2006) Wojciecha Nowaka i Macieja Pieprzycy.

Jego głos znają wszystkie dzieci użycza go bowiem najpopularniejszemu misiowi
            na świecie – Kubusiowi Puchatkowi."

wiadomosci.onet.pl/1522955,11,item.html
            • grazyna10 Re: Jan Kociniak 20.04.07, 18:25
              a Wielokropek? Nawet o tym nie wspomniano.

Z trzech wiecznych rzeczy jakie znam: wieczne pioro, wieczna milosc i wieczna
              ondulacja, najtrwalsze jest to pierwsze
    • kryzar Jan Tadeusz Stanisławski 21.04.07, 18:18
      odchodzą Ci co nam umilali życie- wielka szkoda
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,4078895.html
      • e-baba Re: Jan Tadeusz Stanisławski 22.04.07, 21:36
        Wielka strata i żal.
        • dankarol Re: Jan Tadeusz Stanisławski 23.04.07, 10:14
          Tak przykro, że odchodzą od nas nasi ulubieńcy. Ostatnio, to już boję sie
          słuchać wiadomości
          • wiktoria53 Jan Zakrzewski 23.04.07, 14:59
            W Warszawie w wieku 87 lat zmarł dziennikarz, pisarz i tłumacz Jan
            Zakrzewski. Był on długoletnim korespondentem Polskiego Radia i Telewizji
            Polskiej we Francji i Stanach Zjednoczonych.
            • zielona56 Borys Jelcyn 23.04.07, 16:43
              W wieku 76 lat zmarł Borys Jelcyn pierwszy prezydent Rosji.
              • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Borys Jelcyn 23.04.07, 18:07
                zielona56 napisała:

> W wieku 76 lat zmarł Borys Jelcyn pierwszy prezydent Rosji.
                Jedyny, który przeprosil Polskę za Katyń.
                • wiktoria53 Trzech górników nie żyje 24.04.07, 08:44
                  Dwóch z kopalni "Staszic" i jeden z "Rydułtowy-Anna"
                  • dwa-filary Re: Trzech górników nie żyje 24.04.07, 08:48
                    Jakie to wszystko smutne,niby rodzimy się ,żeby kiedyś odejść,ale .....żal
                    • del.wa.57 Re: Trzech górników nie żyje 24.04.07, 12:54
                      Zawsze jest ból,żal jak ktoś odchodzi,my kiedys tez odejdziemy,dlatego cieszmy
                      sie życiem,cieszmy sie z tego co mamy,usmiechajmy się do ludzi i bądżmy
                      zyczliwi innym to pomaga zyć.
                      • natla Blida.... 25.04.07, 10:36
                        Jestem zszokowana....
                        • regine Re: Blida.... 25.04.07, 11:27
                          Też jak włączyłam komputer i przeczytałam wiadomość z lekka mnie zatkało...sad
                          • natla Re: Blida.... 25.04.07, 22:52
                            Słuchałam debaty sejmowej dot. okoliczności śmierci Pani Minister i uważam, ze
                            nie czas dziś był na szczegółowe omawianie domniemanych przestępstw B. Blidy.
                            To było zupełnie niepotrzebne i dla mnie brzydkie. Ziobro znowu przesadziło.
                            • kryzar Re: Blida.... 25.04.07, 23:00
                              a mnie zdumiewa samobójczy strzał w serce w towarzystwie policjantki z ABW.
                              Wydaje mi się taki strzał niezmiernie trudny do wykonania. Śledztwo wszystko wykaże jak nie teraz to za parę lat.
                • kryzar do p.a.d.a.l.c.o.w.e.j 24.04.07, 11:06
                  pierwszym, który oficjalnie się przyznał i przeprosił był chyba Gorbaczow, ale to się pewnie nie liczy bo to było jeszcze za Jaruzelskiego
                  • zula777 Re: do p.a.d.a.l.c.o.w.e.j 24.04.07, 13:12
                    kryzar napisała:

> pierwszym, który oficjalnie się przyznał i przeprosił był chyba Gorbaczow,
                    ale
                    > to się pewnie nie liczy bo to było jeszcze za Jaruzelskiego
                    Z tego co mówili wczoraj w mediach - to jedynym, który przeprosił za Katyń
                    był tylko Jelcyn.
                    • wiktoria53 Barbara Blida 25.04.07, 08:05
                      Barbara Blida nie żyje
                      Barbara Blida, była posłanka SLD i minister budownictwa nie żyje. Jak
                      dowiedziało się Radio Katowice, była posłanka postrzeliła się podczas próby
                      zatrzymania ją przez ABW. Mimo podjęcia natychmiastowej reanimacji, zmarła.
                      Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego chciała zatrzymać byłą posłankę w jej domu
                      w Siemianowicach Śląskich.

Ani policja, ani ABW nie chcą na razie udzielać żadnych wyjaśnień w tej sprawie.

Barbara Blida od 1993 do 1996 była ministrem gospodarki przestrzennej i
                      budownictwa w kolejnych gabinetach Waldemara Pawlaka, Józefa Oleksego i
                      Włodzimierza Cimoszewicza.
                      wiadomosci.onet.pl/1525207,11,item.html
                      • zielona56 Mariusz Sabinowicz 26.04.07, 18:17
                        Na WP przeczytałam że zmarł aktor Mariusz Sabinowicz odtwórca roli Norberta w
                        serialu M jak miłość.
                        Szkoda .
                        • wiktoria53 Re: Mariusz Sabinowicz 26.04.07, 19:20
                          Taki młody...lubiłam go w tym serialu.

film.onet.pl/seriale/0,1526570,wiadomosc.html
                          • del.wa.57 Re: Mariusz Sabinowicz 26.04.07, 19:25
                            Nie znam tego aktora,ani serialu,ale szkoda mi Go bardzo 44 latasad
                            • wiktoria53 Re: Mariusz Sabinowicz ,Delwo 26.04.07, 19:30
                              Nic straconego, serial z jego udziałem jeszcze leci na II programie.W dodatku
                              są powtórki .
                              • regine Re: Mariusz Sabinowicz ,Delwo 26.04.07, 20:50
                                Nie oglądam seriali, a tego prawie nie znam, tyle co z nazwy. Aktora też nie
                                kojarzę. Ale przykro bardzo i smutno, gdy odchodzą tak młodzi ludziesad No i te
                                choroby, na które nie ma mocnych...Żal, za młody żeby tak szybko kończyć
                                życie ...sad
                                • dwa-filary Re: Mariusz Sabinowicz ,Delwo 26.04.07, 20:54
                                  Serce boli jak tak mlodzi ludzie odchodzą
                                  • grazyna10 Re: Mariusz Sabinowicz ,Delwo 27.04.07, 08:59
                                    Otwieram ten watek z lekiem - kto znowu?

Z trzech wiecznych rzeczy jakie znam: wieczne pioro, wieczna milosc i wieczna
                                    ondulacja, najtrwalsze jest to pierwsze
                                    • zielona56 Re: Mariusz Sabinowicz ,Delwo 27.04.07, 09:17
                                      Aktor , Grażynko !
                                  • p.a.d.a.l.c.o.w.a Mariusz Sabinowicz ... 27.04.07, 09:58
                                    b. dobry aktor teatralny - teatr Nowy ( chyba) w Poznaniu. Wiele świetnych ról
                                    teatralnych. Seriale - to "pestka".
                        • kasia573 Re: Mariusz Sabiniewicz 28.04.07, 21:16
                          Szkoda, że tak wcześnie odszedł. Miałam nadzieję, że wygra z tą straszliwą
                          chorobą...
                          • dwa-filary Re: Mariusz Sabiniewicz 28.04.07, 21:33
                            kasia573 napisała:

> Szkoda, że tak wcześnie odszedł. Miałam nadzieję, że wygra z tą straszliwą
                            > chorobą...

Widziałam Go w listopadzie w moim Banku,bardzo żle wyglądał.[*]
    • kryzar Re: Zmarli 27.04.07, 11:09
      następna strata dla kultury i świata- zmarł w Moskwie M. Rostropowicz
      • p.a.d.a.l.c.o.w.a dwóch polskich alpinistów na Elbrusie 27.04.07, 13:05
        byli z Białego stoku, mieli ca po 24 lata (*)
      • goskaa.l Mścisław Roztropowicz 27.04.07, 13:21
        Po zmarłym już dość dawno Paulu Casalsie to był mój ulubiony wiolonczelista.
        • sagittarius954 Re: Mścisław Roztropowicz 27.04.07, 15:16
          Wiecie co .... to jest ponury wątek , głosi jednak on jedną bardzo ważną sprawę
          , że ci którzy się tu wpisali, dalej są gdzieś i za nich łyknę dziś wieczorem
          lampkę koniaku. Zdrowia Wam życzę , mili i lećcie w plenery zapomnijcie na
          moment o umarlakach ... a sio ....uciekajcie smile)
          • kryzar krótkie posumowanie z Dziennika Bałtyckiego 29.04.07, 12:35
            niestety smutne
            gdynia.naszemiasto.pl/wydarzenia/725025.html
            • sagittarius954 Re: krótkie posumowanie z Dziennika Bałtyckiego 29.04.07, 13:02
              Parafrazując anegdotę wypowiedzianą przez H.Bielicką powiem tak: tak was mało na
              tym forum , że czasem nie wiem czy jeszcze żyjecie smile)
              A przecież w eterze internetu wpis na forum jest świadectwem życia , i może
              dlatego odczucia tej dziennikarki są tak podobne do moich ,że jesteśmy w tym
              samym wieku? Wszyscy którzy odeszli, z wymienionych w artykule, mieli w latach
              sześćdziesiątych utrwaloną pozycję zawodową. Po części było to też moje życie
              kulturalne . Pozostanie teraz inne dojście do ludzi kultury , młodych ludzi.
              Poprzez reklamę i jakże jednak często jest ona tylko naganiaczem dla odzyskania
              pieniędzy zainwestowanych przez rzutkiego biznesmena . Takich nieudanych
              spektakli kulturalnych jest coraz więcej . Co może być dowodem na zmianę gwiazd
              na nieboskłonie artystycznym . Szybko będą się zapalały, ale też szybko zanikną
              sławy z seriali , pojedyńczych występów , filmów . Życie jednak musi się toczyć
              . Niech następne pokolenia artystów próbują się zapisać w pamięci odbiorców kultury.
              • zielona56 Wiktor Zin 17.05.07, 11:05
                Przed chwileczką usłyszałam o śmierci Wiktora Zina .Przykre .
                • tesunia Re: Wiktor Zin [*] 17.05.07, 11:20
                  oj,smutna wiadomoscsad(((((((((((((((((((((8
                  Pokoj Jego Duszy
                  • regine Re: Wiktor Zin [*], [*],[*],[*} :(((( 17.05.07, 11:51
                    Oj, z wielkim żalem żegnam pana Panie Profsorze, Z wielkim sad((( sad(( A smutno
                    jeszcze bardziej, to mój ziomal, pochodzimy oboje z jednego miasta -
                    Hrubieszowa. Znałam Profesora osobiście, jego żonę Panią Oleńkę i wspaniałych
                    rodziców. Panią Stefanię, matkę profesora bardzo dobrze. Zmarła kilka lat temu
                    Odszedł wspaniały człowiek, naprawdę wspaniały, to był "dusza " nie człowiek..
                    Bardzo mi żal, aż się popłakałam. Kawałek mojego życia....
                    • regine Re: Wiktor Zin [*], [*],[*],[*} :(((( 17.05.07, 11:59
                      "Profesor zmarł nagle w czwartek kilka minut przed godziną ósmą rano, kiedy
                      przygotowywał się do zajęć ze studentami" -powiedział Cupryś. W rzeszowskiej
                      WSIiZ prof. Zin kierował katedrą dziedzictwa kulturowego i humanizacji biznesu.

Zin urodził się 14 września 1925 roku w Hrubieszowie. Był nauczycielem
                      akademickim i działaczem kultury.
                      Zmarł, tak jak i żył, pomiędzy uczniami, na swojej "scenie życia".
                      Do końca życia aktywny i tak nagła śmierć....
                • natla Re: Wiktor Zin 17.05.07, 12:30
                  Tak bardzo Go lubiłam.....jego "Piórkiem i węglem" oglądnęłam chyba wszystkie.
                  Bardzo mi przykro. Ciągle jest niezastąpiony...(*)
                  • regine Re: (*),(*) 17.05.07, 13:13
                    Tu w tym domu, na ulicy Kilińskiego, urodził się i wychował profesor Wiktor
                    Zin. To dom, który odwiedzałał co roku podczas wakacji wraz ze swoją żoną i
                    dziećmi. Nawet już po śmierci matki, był tu co roku. Dom ten zajmuje teraz
                    tylko gosposia, która była i jest tu chyba "od zawsze" ...
                    Tuż za domem znajduje się ogród, u stóp którego przepływa rzeka Huczwa.
                    Tam w tym ogrodzie najpierw ojciec profesora, też Wiktor, który więcej rzeżbił
                    niż malował, potem profesor mieli swoją pracownię.
                    Jedno z najbardziej urokliwych miejsc mojego dawnego miasta. Stary ciepły,
                    polski dom...Zawsze, gdy jadę do mamy, przejeżdzam obok niego. Już nigdy nie
                    zobaczę tam profesora siedzącego na ganku, który latem i jesienią, oplątany był
                    dzikim winem, ani w ogrodzie, wśród płaczących wierzb...sad(
                    img502.imageshack.us/img502/6673/beztytuucb6.png
                    Żal wielki...Ciągle nie może jeszcze do mnie dotrzeć ta wiadomość.. A jeszcze
                    niedawno szukał znajomego, o czym poinformowała nas Wiktoria, pdając link
                    do "Odnajdzmysie"....
                    • krista57 Re: (*),(*) 17.05.07, 13:31
                      Dzięki Reniu za przybliżenie nam Profesora.
                      Dzięki niemu wielu z nas inaczej nauczyło się patrzeć na zabytki na sztukę.
                      "Piórkiem i węglem" oglądała cała Polska.
                      • wiktoria53 Zmarł ojciec Jolanty Kwaśniewskiej 21.05.07, 22:09
                        Julian Konty, ojciec Jolanty Kwaśniewskiej, nie żyje. Zmarł w Gdańsku.
                        Pochodził z wołyńskich Kresów, z terenów należących dziś do Ukrainy. Był
                        emerytowanym oficerem Ludowego Wojska Polskiego - podaje dziennik.pl.
                        Julian Konty pochodził z Wołynia. Tam w ostatnich latach II wojny światowej,
                        jako młody człowiek, był świadkiem krwawych porachunków hitlerowców i
                        ukraińskich bojówek z polską ludnością. 3 marca 1943 roku wsie Borszczówka i
                        Lidawka zostały spalone, a ich mieszkańcy rozstrzelani. Tam zginęła siostra
                        Juliana Kontego - Zofia Kraśnicka z rodziną - informuje dziennik.pl.

wiadomosci.onet.pl/1539510,11,item.html
    • toskania8 Profesor Zinn i mój Kościół 21.05.07, 22:52
      pamiętamy Go wszyscy z programów "piórkiem i Węglem". Mam też trzy jego
      ksiązki "Piękno potęzne", "Piękno utracone" i Piękno niedostrzegane", nawet z
      autografem.
      Ale przede wszystkim - Profesor to projektant wnętrza mojego parafialnego
      kościoła - tzw Bazyliki bydgoskiej. Teraz jest już naprawdę bazyliką mniejszą,
      ale zawsze był tak nazywany ze względu na kształt architektoniczny. Kościół
      budowany w latach 30 - tych, w czasie wojny wypalony. Pamiętam jeszcze wnętrze
      z czerwonej cegły i poczerniały dach (to jedna z największych kopuł w Polsce).
      Profesor we wnętrzu kopuły umieścił w kasetonach alegorie kwiatów polskich.
      Piękne to jest. Byłam jeszcze dziewczynką, ale doskonale pamiętam,, jak
      przyjeżdzał i wygłaszał w kościele wykłady opisując swój projekt. Bardzo
      skromny, trochę nieśmiały, ale mówił tak pięknie, jak rysował.
      Kto będzie w Bydgoszczy - przyjedźcie zobaczyć, to naprawdę piękne wnętrze. I
      zawdzięczamy je Profesorowi. Na wczorajszej Mszy, kiedy wspomina się parafian,
      którzy odeszli do wieczności, Proboszcz wymienił też Profesora. To dobrze, bo
      my Go tu zawsze pamiętamy, zawsze był "nasz".
      • goskaa.l Re: Profesor Zinn i mój Kościół 23.05.07, 07:14
        Toskanio, ja też mam te książki.
        Uwielbiałam Jego lekki rysunek, powstający jakby mimochodem, i śpiewny akcent.
        Nie omieszkam podczas odwiedzin Bydgoszczy (nie wiem, kiedy?) obejrzeć tego
        kościoła.
    • dwa-filary Re: Zmarli 13.06.07, 18:36
      Odszedł od nas Jacek Skubikowski
      • zielona56 Jacek Skubikowski 13.06.07, 19:16
        Wielka szkoda miał świetne piosenki.
        • zielona56 Re: Jacek Skubikowski 13.06.07, 19:28
          www.youtube.com/watch?v=GPU47EHfeXs
          Tylko nie wiem czy dobrze przeniosłam . Jeżeli tak to jest jedna z wielu jego
          piosenek .
        • 7zahir Re: Jacek Skubikowski 13.06.07, 19:29
          [^]
          Teraz spiewa Aniołom.
          • tofika Re: Jacek Skubikowski 13.06.07, 21:10
            [*]... dziekuje za....i wiele innych utworow...
            "Zawsze tam gdzie ty"
            Zamienię każdy oddech w niespokojny wiatr
            By zabrał mnie z powrotem - tam, gdzie masz swój świat
            Poskładam wszystkie szepty w jeden ciepły krzyk
            Żeby znalazł cię aż tam, gdzie pochowałaś sny

Już teraz wiem, że dni są tylko po to,
            by do ciebie wracać każdą nocą złotą
            Nie znam słów, co mają jakiś większy sens
            Jeśli tylko jedno - jedno tylko wiem:
            Być tam, zawsze tam, gdzie ty

Nie pytaj mnie o jutro - to za tysiąc lat
            Płyniemy białą łódką w niezbadany czas
            Poskładam nasze szepty w jeden ciepły krzyk
            By już nie uciekły nam, by wysuszyły łzy

Budzić się i chodzić, spać we własnym niebie
            Żegnać się co świt i wracać znów do ciebie
            Budzić się i chodzić, spać we własnym niebie
            Być tam, zawsze tam, gdzie ty"
    • malwina52 Jacek Chmielnik nie żyje 24.08.07, 10:32
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80276,4426965.html
      tragiczna smiercsad
      moj rowiesnik, moglby jeszcze tyle rol zagrac
      • mania1119 Re: Jacek Chmielnik nie żyje 24.08.07, 20:04
        Lubiłam Go bardzo.A kiedys przypadkiem mineliśmy sie w lecznicy dla
        zwierząt,gdzie bylismy ze swoimi psami.Szkoda...
        • del.wa.57 Re: Jacek Chmielnik nie żyje 25.08.07, 16:11
          To taka''głupia''smierć,niepotrzebna,ale......właśnie,ale nigdy nie
          wiadomo co nas może w życiu spotkać,szkoda mi bardzo Pana Jacka,mógł
          zagrac jeszcze w tylu filmach.
          • maladanka Re: 8 lat i 5 dni temu.. 26.08.07, 12:12
            tj.21 sierpnia 1999r. zmarł Jerzy Harasymowicz - który pisał,że
            w "górach jest wszystko co kocham" .
            To jeden z moich ulubionych poetów.
            Podrzucam link do mało znanego wiersza
            www.wiersze.net.pl/Harasymowicz_Jerzy/zony_poetow/
    • jawarek52 Re: Zmarli 25.08.07, 09:59
      Boże tu sie kłania psychiatryk. ja mam 54 lata i wogóle nie myśle ze
      ktoś tam umarł. Wszyscy pomrzemy i nie wazne na co i w jaki sposób.
      Rzeczywiscie ja sie czyta takie teksty to wieko trumny sie otwiera.
      • natla Re: Zmarli 25.08.07, 11:02
        Myśle, ze z psychiatrą trochę przesadziłeś.
        To raczej pamięć o umarłych, którzy ZASŁUŻYLI SOBIE na tę pamięć.
        Nie o wszystkich się po ich śmierci mówi.......a ta pamieć jest
        przedłużeniem ich życia.
        Złego czy mało ciekawego człowieka się nie wspomina.
        Nie wierzę, że czasem nie myślisz o śmierci.....Ty się jej boisz i
        uciekasz.....ja zresztą też. Nie wierzę też, żebyś nie wspominał
        czasem bliskich Ci umarłych (bo w naszym wieku jest ich coraz wiecej)
        czy plotkował o znanych umarłych.
        A wątek ten nie przeszkadza mi wcale w radości życia. Czasem moze
        powoduje zastanowienie nad tym co w naszym wieku warto, a czego nie
        warto......
      • dwa-filary Re: Zmarli 26.08.07, 16:30
        jawarek52 napisał:

> Boże tu sie kłania psychiatryk. ja mam 54 lata i wogóle nie myśle ze
        > ktoś tam umarł. Wszyscy pomrzemy i nie wazne na co i w jaki sposób.
        > Rzeczywiscie ja sie czyta takie teksty to wieko trumny sie otwiera.

Dlaczego mam wrażenie ,ze jesteś cyniczny....Pamięć o tych co odeszli to historia,to wspomnienia o naszych najbliższych,o ludziach znanych ,mniej znanych i nieznanych.Smutne musisz mieć życie nie kochając nikogo,niczego..i nie mając nikogo wspominać........

• ovaka ROCZNICA, 26.08.07, 19:43
          a ja przypadkiem zobaczyłam na rosyjskiej TV ze bardzo serdecznie
          sie dzisiaj własnie swietują rozcnice smierci Anny German.No
          popatrzcie , oni pamietaja , a my nie!
          • del.wa.57 Re: ROCZNICA, 26.08.07, 21:46
            Rzeczywście,zadnej wzmianki,wspomnień o Annie German nie słyszałam
            dzisiaj,szkoda,że tak szybko zapominamy.
          • goskaa.l Re: ROCZNICA, 27.08.07, 07:21
            A ja usłyszałam o tej rocznicy w Lecie z radiem.
            • fleur1 Zmarł moj bardzo dobry znajomy. 27.08.07, 17:12
              Wczoraj przejeżdżałam z koleżanką autem koło cieplickiego cmentarza
              i nagle zobaczyłam klepsydrę z informacją o pogrzebie znajomego
              mojej rodziny. Znam większość jego rodziny, nawet moja mama
              świetnie ich znala, był już dziadkiem.
              Coś nas tą drogą poprowadzio i dzieki temu dzisiaj pojechałam
              do Cieplic na Mszę Św. żałobną, złożyłam najbliższym kondolencje, na
              pogrzebie nie byłam.

Żegnaj Ludwiku...

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
              amor vincit omnia - miłość zwycięża wszyst
              • kryzar 19 sierpnia zmarła Mira Michałowska 31.08.07, 16:38
                19 sierpnia zmarła Mira Michałowska – niezwykła postać polskiej kultury i
                dyplomacji znana również jako Maria Zientarowa.
                passent.blog.polityka.pl/?p=334
                Dopiero dzisiaj czytając blog Passenta się dowiedziałam. Wielka szkoda
    • kryzar Re: Zmarli 06.09.07, 07:06
      Luciano Pavarotti nie żyje.
      Wielka szkoda, bardzo lubię jego głos i sposób w jaki śpiewa
      • dankarol Re: Zmarli 06.09.07, 09:50
        Wciąż jeszcze mam w pamięci koncert trzech tenorów,
        • del.wa.57 Re: Zmarli 06.09.07, 14:21
          Wielka szkoda,piękny głos,nie mogę uwierzyc,że juz nie zaśpiewasad
    • malwina52 Zmarł Władysław Kopaliński 05.10.07, 10:19
      [*]
      Wybitny polski leksykograf, tłumacz i wydawca
      14 listopada skończyłby 100 lat.

• tofika Re: Zmarł Władysław Kopaliński 05.10.07, 12:29
        • tofika Re: Zmarł Władysław Kopaliński 05.10.07, 12:31
          smutno (*)
      • maladanka Re: Zmarł Władysław Kopaliński 05.10.07, 13:28
        Człowiek - instytucja, człowiek otwierający szufladki,
        człowiek,który powinien żyć wiecznie.
        Są ludzie niezastąpieni....odszedł jeden z nich.
        Zmarł, Ktos kogo nie znałam osobiście, a był mi bardzo drogi.
        • regine Re: Zmarł Władysław Kopaliński 05.10.07, 18:43
          Masz rację Danuś, bardzo żal. Będzie niezastąpiony. Jego leksykony
          stoją u mnie na półkach. Byłe najlepsze i najpopularniejsze od
          zawsze. Żal...sad
          • wiktoria53 ODESZLI w 2007 roku 01.11.07, 13:04
            wiadomosci.onet.pl/1632053,135,item.html
            • natla To okrutne...... 02.11.07, 14:46
              Poznałam go, przeuroczy, dobry, ciepły człowiek.......brak mi słów
              miasta.gazeta.pl/katowice/1,35019,4635458.html
              • wiktoria53 Re: To okrutne....i jest mi smutno:( i współczuję 02.11.07, 15:37
                rodzinie, a szczególnie synom, których osierocił.
                Lubiłam ich piosenki.W październiku minęło 25 lat istnienia zespołu.
                Starszy syn wokalisty Tomek, zaczyna śpiewać.
                Tu link do nagrania w TVN-kulisy sławy.

pl.youtube.com/watch?v=yRm_pMjBgVU
                • fleur1 Twórca kabaretu Elita zmarł w wieku 62 lat 14.11.07, 20:49
                  Dziś po południu zmarł wybitny wrocławski satyryk, współtwórca
                  kabaretu Elita i Studia 202, autor wielu piosenek, niezapomniany
                  pacjent Młodej Lekarki. Przez lata występował też w Polskim Radiu w
                  założonym przez Andrzeja Waligórskiego Studiu 202. Współpracował z
                  programem III oraz I Polskiego Radia'

Janek z innej planety:
                  miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,35751,4673414.html
                  • mania1119 Re: Twórca kabaretu Elita zmarł w wieku 62 lat 14.11.07, 21:11
                    Zawsze ciepło myslałam,ze to:"Do serca przytul psa....pchła to tez
                    istota"to bylo świadectwo wielkiej wrazliwosci i wyobraźni,i
                    wielkiej serdeczności dla świata.
                    • waleria-1 Re: Twórca kabaretu Elita zmarł w wieku 62 lat 14.11.07, 21:18
                      [*]
                      • dankarol Re: Twórca kabaretu Elita zmarł w wieku 62 lat 14.11.07, 22:31
                        [*] a mnie dodatkowo zaraził kurną chatą
                        • fleur1 Re: Twórca kabaretu Elita zmarł w wieku 62 lat 15.11.07, 09:59
                          Słuchałam wczoraj wspomnień jego kolegów, opowiadał jeden z nich jak
                          Janek zmagał się z chorobą Parkinsona wiele lat, ale to podstępna
                          choroba i nie miał z nią szans.
                          Jego piosenki na pewno zostaną z nami.
    • p.a.d.a.l.c.o.w.a z blogu M. Furman ( cytaty ) 17.11.07, 13:50

Blues, Panie Janek!
      Jan Kaczmarek umarł dziś po długiej, ciężkiej i powoli
      unicestwiającej Go chorobie. Zostają piosenki, poezja i
      niezapomniany sceniczny wizerunek skromnego, nieco zakompleksionego
      intelektualisty. Wszyscy znali teksty z Kabaretu Elita, piosenki z
      radiowej Trójki, a zwłaszcza "60 minut na godzinę". Ta ostatnia
      audycja przez całe moje dzieciństwo była wielką rodzinną celebrą.
      Niedziela- 10.00 i "Kolega KaczAmarek"- jak mówił o Nim w swoich
      skeczach Jacek Fedorowicz. Właściwie niedziela bez Kolegi Kaczamarka
      się nie liczyła. Jego teksty powtarzaliśmy potem w szkole,
      wyśpiewywali je pijacy wracający do domów na rauszu pustymi
      ulicami."Czego się boisz głupia" jest do dziś w repertuarze każdej
      szanujacej się kapeli weselnej czy dansingowej, śpiewa się ją ciagle
      i przerabia w wielu kabaretach. Pamiętam, jak wszystkim było
      przykro, kiedy okazało się, że Jan Kaczmarek jest chory. Przestał
      pojawiać się na scenie. Ciągle dużo pisał i występował w radiu.
      Potem miał kłopoty z mówieniem, ale ciągle pisał dla kolegów.
      Ostatni raz spotkałam Go na promocji książki "Co za czasy". Podczas
      konferencji prasowej wypowiedzi Kaczmarka tłumaczył menadżer. Widać
      było, że ta sytuacja jest dla Autora nieznośna i paradoksalna.
      Przecież był Mistrzem Słowa! I właśnie takim zostaje w pamięci kilku
      pokoleń Polaków. Wraz z Nim kończy się pewna satyryczna epoka-
      inteligentnego poczucia humoru i subtelnych metafor. Teraz wszystko
      będzie inne...
      MAGDALENA FURMAN - Z wykształcenia kulturoznawca, dziennikarka i
      tłumaczka. Z charakteru reporterka. W zawodzie od
      1990.Współpracowałam i współpracuję: PTV Echo, TeDe, TVP, Polsat,
      TV4, TVN, RTL, BBC,TF1, France3. Pisałam i pisuję do dzienników,
      tygodników, miesięczników. Byłam lub jestem wydawcą informacji i ich
      prezenterką, rzecznikiem prasowym i redaktorem naczelnym. Zrobiłam 2
      dokumenty, talk show i teleturnieje, pisałam scenariusze serialu,
      nadawałam dla radia, uczyłam studentów. Dziwię się, że mi się chce…
      ciągle chce mi się dziwić.

• del.wa.57 Re: z blogu M. Furman ( cytaty ) 17.11.07, 15:13
        Szkoda mi Go bardzo.Jego teksty zastaną z nami na zawsze.
        Nucę sobie prawie zasze Jego''do serca przytul psa,weż na kolana
        kota''.........
        • fleur1 Zmarł Maurice Bejart, słynny tancerz i choreograf. 22.11.07, 14:25
          Maurice Bejart zmarł w Lozannie w Szwajcarii w wieku 80 lat.

www.rp.pl/artykul/71078.html

Tu znalazłam informacje o życiu i twórczości znanego na całym
          świecie mistrza baletu:

www.balet.pl/forum_balet/viewtopic.php?t=2429
          • wiktoria53 Jerzy Kawalerowicz 27.12.07, 22:05
            Prezd chwilą usłyszałam w radiu TOK FM sad(((((
            • wiktoria53 Zmarł Janusz Domagalik 27.12.07, 22:07
              wiadomosci.onet.pl/1664464,11,item.html
            • wiktoria53 Re: Jerzy Kawalerowicz 27.12.07, 22:11
              Jerzy Kawalerowicz (ur. 19 stycznia 1922 w Gwoźdzcu na Ukrainie, zm.
              27 grudnia 2007) - polski reżyser i scenarzysta ormiańskiego
              pochodzenia[1]. W latach 1946-49 studiował w krakowskiej Akademii
              Sztuk Pięknych. Współzałożyciel i pierwszy prezes Stowarzyszenia
              Filmowców Polskich. Współtwórca polskiej szkoły filmowej. Od 1980
              roku wykładowca PWSFTViT. Uhonorowany doktoratem Honoris causa
              Sorbony i PWSTiF w Łodzi . Zmarł 27 grudnia 2007 roku.
    • malwina52 Re: Zmarli 05.02.08, 07:33
      W wieku 66 lat zmarł w Warszawie po długiej
      i ciężkiej chorobie były minister
      spraw zagranicznych Stefan Meller
      • p.a.d.a.l.c.o.w.a Stefan Meller 05.02.08, 19:39
        smutno, fajny człowiek był (*)
        • tesunia Re: Stefan Meller 06.02.08, 09:45
          czy to ten,ktory bral udzial w programie TV "Europa da sie Lubiec"??
          • sagittarius954 Re: Stefan Meller 06.02.08, 10:21
            Nie , Tesuniu , tamten był młody , ten co zmarł, miał 65 lat i był ministrem
            spraw zagranicznych smile
            • tesunia Re: Stefan Meller 08.02.08, 19:33
              o rany,ale sie wyglupilam,
              no coz,nie jestem zorietowana w krajowych politykach,ograniczam sie
              tylko do niektorych krajowych programow ale nie politycznych.
              dzieki sagi za odpowiedz,nastepnym razem spytam slubnego,on sledzi
              krajowa arene polityczna.
              pozdrawiam cieplutko.
    • p.a.d.a.l.c.o.w.a Jan Płócienniczak 18.02.08, 19:28
      Jan Płócienniczak
      Z Wikipedii
      Jan Płócienniczak - (ur. w 1937 roku, zm. 9 lutego 2008 roku)
      pułkownik Milicji Obywatelskiej.

Pierwszy prowadzący Magazynu Kryminalnego 997 za który otrzymał
      Wiktora za rok 1988. Był także konsultantem przy realizacji filmów
      fabularnych: "Tulipan" (1986) i "Akwen Eldorado" (1988).

W wyborach 1989 r. kandydował w Łodzi do Senatu. W dniu 19 czerwca
      1989, przegrał w II turze wyborów z Cezarym Józefiakiem, który
      zdobył fotel senatora I kadencji pod hasłem: "Profesor w Senacie,
      milicjant w komisariacie!". Wyborczą odpowiedzią J. Płócienniczaka
      było wówczas hasło: "Jak cię napadną, pobiją, okradną... idź do
      profesora!".

Występując gościnnie w kabarecie Tadeusza Drozdy zasłynął bezbłędnym
      wykonaniem Arii z Kurantem ze "Strasznego dworu" Stanisława
      Moniuszki.

Zmarł 9 lutego 2008 roku w wieku 71 lat.

• goskaa.l Re: Zmarli 06.05.08, 14:04
      We Wrocławiu zmarł w wieku 96 lat Hrabia Wojciech Dzieduszycki,
      twórca kabaretu "Dudek", autor receptury mąki wrocławskiej. [']
      • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Zmarli 08.05.08, 00:34
        twórca kabaretu "Dudek", autor receptury mąki wrocławskiej. [']
        ....dodała bym : ... i nie tylko (w.w dokonań twórca)
    • malwina52 William Wharton... 30.10.08, 12:58
      wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,5865325,William_Wharton.html

• sagittarius954 Re: Zmarli 20.11.08, 12:30
      Jan Machulski , pierwsze spotkanie z tym aktorem w filmie Sublokator, szkoda
      wielka szkoda , powoli odchodzą ci którzy tworzyli kulturalna otoczkę naszego
      życia [*]
      • wiktoria53 Jan Machulski ( * ) ( * ) ( * ) 20.11.08, 17:07

• del.wa.57 Re: Jan Machulski ( * ) ( * ) ( * ) 20.11.08, 18:14
          Trudno uwierzyćsad
          • easy.mamajka Re: Jan Machulski ( * ) ( * ) ( * ) 20.11.08, 20:30
            [*]
            • natla Jan Machulski ( * ) ( * ) ( * ) 20.11.08, 23:06
              Przynajmniej zostawił po sobie niezapomniane "ucho".....
              (*)
            • izis52 Re: Jan Machulski ( * ) ( * ) ( * ) 26.12.08, 13:43
              (*)
    • sagittarius954 Re: Maciej Kuroń 25.12.08, 21:54
      Śmierć nie wybiera , kosi swoje żniwo nawet dziś
      [*]
      • natla Re: Maciej Kuroń 25.12.08, 22:00
        Nie mogłam uwierzyć. W pierwszej chwili myślałam, ze to jakieś
        wspomnienia o Jacku. 48 lat........nawet nie "dorósł" do naszego
        forum (*)
        • danske Re: Maciej Kuroń 26.12.08, 01:18
          wstrząśnięta jestem informacją o Jego śmierci...48 lat, był dopiero w połowie
          drogi...szok, dla mnie szok i głębokie współczucie dla rodziny....
          • dwa-filary Re: Maciej Kuroń 26.12.08, 09:02
            za młodo,za wcześnie [*]
            • wiktoria53 Re: Maciej Kuroń 26.12.08, 12:59
              Ze smutkiem zapalam świeczkę[ * ] Współczuję rodziniesad
              • del.wa.57 Re: Maciej Kuroń 26.12.08, 13:33
                (*)
                • izis52 Re: Maciej Kuroń 26.12.08, 13:45
                  słów brak
    • sagittarius954 Franciszek Starowjeyski 23.02.09, 18:17
      [*]
      • del.wa.57 Re: Franciszek Starowjeyski 23.02.09, 19:41
        (*)
        • easy.mamajka Re: Franciszek Starowjeyski 24.02.09, 00:33
          [*]
          • goskaa.l Re: Franciszek Starowjeyski 24.02.09, 07:11
            [']
            • wiktoria53 Re: Franciszek Starowjeyski 24.02.09, 08:54
              [*]
              • izis52 Re: Franciszek Starowjeyski 24.02.09, 10:43
                [*]
                • wiktoria53 Andrzej Stelmachowski 07.04.09, 10:07
                  Andrzej Stelmachowski (ur. 28 stycznia 1925 w Poznaniu, zm. 6
                  kwietnia 2009) – polski prawnik i polityk marszałek Senatu I
                  kadencji w latach 1989-1991, minister edukacji narodowej w rządzie
                  Jana Olszewskiego, doradca prezydenta RP Lecha Kaczyńskiego ds.
                  Polonii.

[ * ]
                  • wiktoria53 Zmarła matka premiera Donalda Tuska [*][*][*] 07.04.09, 16:49
                    Po długiej chorobie zmarła Ewa Tusk, matka premiera Donalda Tuska.
                    Miała 75 lat.

[ * ]
                    • wiktoria53 Tragedia w Kamieniu Pomorskim [ * ][ * ][ * ] 13.04.09, 23:01
                      W pożarze zginęło 21 osób. Nadal nie ma kontaktu z 11 mieszkańcami
                      domu. Policja nie wyklucza, że liczba ofiar wzrośniesad
                      • danske Re: Tragedia w Kamieniu Pomorskim [ * ][ * ][ * ] 14.04.09, 01:08
                        niewyobrażalna tragedia, ludzie tak bardzo życiem doświadczeni i spotyka ich
                        taka tragedia.......
    • goskaa.l Jacek Nieżychowski 26.05.09, 07:20
      [']
      Myślę, ze wszyscy go pamiętamy.
      miasta.gazeta.pl/szczecin/1,34959,6644821,Odszedl_Jacek_Niezychowski.html
    • dwa-filary Re: Zmarli 27.05.09, 10:03
      Marek Walczewski - aktor [*]
      • p.a.d.a.l.c.o.w.a odszedł prof Hołda 27.05.09, 12:16
        kilka dni temu. sad((

PS. M.Walczewski bardzo długo chorował; pierwszy raz o jego
        nieuleczalnej chorobie usłyszałam chyba 8 lat temu.
        Był b. dobrym aktorem; dziś prawie zapomnienym bo dawno już nie
        mógł pracować.
      • kasia573 Re: Zmarli 27.05.09, 19:20
        [*]
        • sagittarius954 Re: Zmarli 27.05.09, 19:46
          Niesamowite , jeszcze dwa dni temu myślałem o nim, dlaczego nie pojawia się na
          ekranie .
          Trudno, Panie Marku - Wielu nowych ról [*]
          • easy.mamajka Re: Zmarli 27.05.09, 21:00
            [*]
            • easy.mamajka Re: Zmarli 27.05.09, 21:01

[*]

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka