01.05.07, 07:17
a tu trochę wspomnień, że dzień ten to święto stalinowski jak nam usiłuje się wmówić. Za "komuny" nie chodziłam na pochody i do dziś moje dorosłe już dziecko ma o to do mnie pretensje. Wszystkie dzieci z przedszkola chodziły a moje dziecię nie miało się czym pochwalić. A poniżej od czego się zaczeło
1 maja:

1886 - Wybuch ogólnokrajowego strajku w USA; robotnicy domagali się m.in. ośmiogodzinnego dnia pracy.

1890 - Pierwsze obchody międzynarodowego święta robotniczego na świecie, zorganizowane także na ziemiach polskich.

1892 - W Łodzi rozpoczęły się masowe protesty socjalne, w których wzięło udział 70 tys. robotników (tzw. "bunt łódzki").

1936 - Jednolitofrontowe pochody 1-majowe w całej Polsce; Łodź - 80 tysięcy uczestników, Lwów - 50 tysięcy, Warszawa - 40 tysięcy; starcia z bojówkarzami endeckimi.
Obserwuj wątek
    • natla Re: 1-maja 01.05.07, 10:50
      Kto wie, czy juz niedługo nie wrócimy do korzeni manifestacji majowych wink)
      I to nie z przymusu.
      • dankarol Re: 1-maja 01.05.07, 11:12
        a może zorganizujmy własny pochód
        • sagittarius954 Re: 1-maja 01.05.07, 12:14
          ...ale w którą stronę ? na wschód czy na zachód mamy maszerować ? może wreszcie
          na południe raz pójdziemy , jest tam jak jest ,ale zawsze to kilka stopni
          cieplej .smile
          • dankarol Re: 1-maja 01.05.07, 12:27
            o to dobry kierunek przy tej temperaturze. ja chcę tam gdzie jest ciepło.
            • zielona56 Re: 1-maja 01.05.07, 12:49
              Witam serdecznie 1 maja.
              Moi przyjaciele i my organizujemy już od kilku lat pochód 1 -majowy na działkach
              .Zabawa jest świetna . Mamy transparenty i szturmówki. Jest również pomoc
              medyczna , która nosi "apteczkę pierwszej pomocy" czyli coś na wzmocnienie .
              Śpiewamy pieśni 1-majowe .
              W tym roku ze względu na inne uroczystości musimy przesunąć nasz przemarsz na
              3-maja.
              Życzę wszystkim miłej majówki .
              • kryzar 1-maja - marsz bezdomnych 01.05.07, 13:18
                pewnie niektórzy są sami sobie winni, że zostali bezdomnymi, ale są i tacy którym należy pomóc. Nasze władze jednak problemu nie widzą i to nie tylko ta ostatnia zachwycona "własnymi sukcesami".
                Jak to dziwnie się składa, że hasła 1-majowe są takie jak na początku 20 wieku. 8 godzinny dzień pracy, brak wyzysku przez pracodawcę i pomoc słabszym.
                wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,4101578.html
                • sagittarius954 Re: 1-maja - marsz bezdomnych 01.05.07, 16:14
                  nasze władze uważają ,że kraj płynie miodem i mlekiem , bezdomni psują im
                  wizerunek lub uważają ich za pozostałość wypracowaną przez lewicową opcję .
                  Brzmi to iracjonalnie co napisałem ,ale coraz bardziej utwierdzam się w tym .
                  • e-baba Re: 1-maja - marsz bezdomnych 02.05.07, 00:09
                    A ja tam wolałam tamte 1-sze Maje. Jakos tak radośniej było. Nie wiem, czy to z
                    powodu optymizmu z poczucia pewnego jutra, czy to zasługa papierowych maków i
                    marszowej muzyki, co podobno na podświadomość tłumu działa, ale po prostu
                    radośniej było. Dziś - jakoś tak, choć świątecznie, to smutkiem wieje.
                    • zielona56 Re: 1-maja - marsz bezdomnych 02.05.07, 01:59
                      E- baba zawsze o tej porze jestem po pochodzie , wczoraj się nie odbył , ale
                      balanga była .
                      Jestem tego samego zdania tamte pochody miały coś takiego w sobie , mnie nikt
                      nie zmuszał do pójścia na pochód a się szło i to z przyjemnością .
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka