lajkonix 07.07.08, 21:26 No właśnie, bracia i siostry. Na chwilę się urwałem z domu z kumplami, a już zostałem podsumowany, ze przepadłem z kretesem. Skąd ten kretes? I czy aby nie oznacza czego brzydkiego? Z góry dziękuję za dobre słowo. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuq1 tady je s tobou amen! 08.07.08, 09:34 Może powinno być na logikę "z kresem", czyli z końcem? Ja też nie wiem, ale gdyby Cię podsumowano, żeś przepadł na amen, to widzielibyśmy też analogię w czeszczyźnie - ulubione słowa mojej córki: "Jożin z bażin dostal se na kamen Jożin z bażin - tady je s nim AMEN!" Odpowiedz Link
lajkonix Re: na wieki wieków kretes? 08.07.08, 22:20 zuq1 napisał: > Może powinno być na logikę "z kresem", czyli z końcem? Ja też nie > wiem, ale gdyby Cię podsumowano, żeś przepadł na amen, to > widzielibyśmy też analogię w czeszczyźnie - ulubione słowa mojej > córki: > "Jożin z bażin dostal se na kamen > Jożin z bażin - tady je s nim AMEN!" No nie wiem, nie wiem... Kretes miaby by amentem? Na wieki wieków, kretes? Nie brzmi mi to. Ale tak przy okazji, brat. Przed laty w akademiku praskiej Vysokej Ekonomickej Skoly, w windzie zobaczyłem napis "Iżi ma maly pipon", napisany (jak łatwo się domyśleć) damską ręką. Do dziś żaden Czech nie wytłumaczył mi w wiarygodny sposób znaczenia, ani etymologii słowa pipon. Spróbujesz brat? Ale własnymi słowami, ok? Brzmi jak męski odpowiednik damskiego odpowiednika. Ale czy jest to jakieś powszechniejsze wyrażenie, czy raczej Twoimbrat zdaniem słowotwórstwo autorki? Łyknąłbym na tę okazję Prazdroja. Odpowiedz Link
pr0fes0r Re: na wieki wieków kretes? 08.07.08, 22:37 Brückner też kapituluje wobec tego słowa, sugerując możliwy związek z "kredą" z frazy "brać na kredkę" czyli na rachunek. Odpowiedz Link
lajkonix Re: na wieki wieków kretes? 08.07.08, 22:40 pr0fes0r napisał: > Brückner też kapituluje wobec tego słowa, sugerując możliwy związek z "kredą" z > frazy "brać na kredkę" czyli na rachunek. Dzięks brat, za fachową informację. Zawsze to coś. Zadanie jest nierozwiązalne, to też rozwiązanie. Ale pozwólbrat, że poczekam jeszcze na Randybvaina. Ten facet wie wszystko. Pewnie znajdzie lekarstwo na tę niemoc. Pozdry. Odpowiedz Link