23.11.07, 14:06
Wysłuchałam od poczatku do końca i nie zasnełam, choć fakt, że
puściłam głośniej i zajęłam się mniej skompikowanymi pracami
domowymi. Wysłuchuje też komentarzy.
Mnie się wystąpienie premiera podobało. Na pewno jako przeciwieństwo
wystąpień poprzdniego szefa rzadu. Było to przemówienie w "moim
stylu". Zarzucają mu mało konkretów, ale ja mysle, że od konkretów
jest rzad, ministrowie i doradcy. Szef rządu podaje kierunki,
kontroluje działania i realizacjie.
Treść rzeczywiście baaaardzo optymistyczna i do realizacji prawie
nierealna, ale moze choć próby bedą, a wtedy moze sie coś urodzi.
Lubię optymistów (no moze nie koniecznie hura-optymistówwink) w
przeciwieństwie do totalnych pesymistów, jakimi byli poprzednicy.
Moze ci ludzie znajdą złoty środek?
Podobało mi sie, ale w marzeniach jestem powściągliwa wink)
Obserwuj wątek
    • sagittarius954 Re: Expose 23.11.07, 14:29
      A mnie zabrakło własnie konkretów . I trudno uznać za konkret uznanie języka
      migowego za język urzędowy , bo nie wiem jak będzie sie starał pan Premier to
      nie wymusi na administracji nauki języka a jesli zatrudni w urzędach ludzi do
      tłumaczenia to nie będzie to tanie państwo . Może udać mu się jedna sprawa ,
      pojednanie na tyle opozycji z władzą aby na siebie tak nie pluli , co raczej
      jest nazbyt optymistyczne . I poczekam na te ogałacanie władzy z przywilejów ,
      sławne bilety na komunikację miejską , pamiętam jeden przywilej ma znikać w
      przeciągu miesiąca . Czy doczekam sie euro 2012 , nawet na to nie liczę bo
      troszkę to przerost ambicji . Budować stadiony , chyba 5 tak? na minimum 50 000
      osób gdy na mecze ligowe przychodzi 5 000 i te boisko jedno w gminie , pan
      premier zapomniał ,że one istnieja i maja się wcale nieźle a trzeba pracować nad
      znalezieniem drogi przywabienia młodzieży na boiska i zapłaty a nie jałmużny
      trenerom lokalnym . Renty , emerytury cisza . Podwyższenie pensji nauczycielom i
      pielęgniarkom jest chwalebne lecz te zawody niech nie liczą na cud . I co tam
      jeszcze ? Pobożne życzenia . Poczekam , dotknę, uwierzę . Nie ma co liczyć na
      to, że nagle władza usmiechnie się do wszystkich potrzebujacych i chociaż ich
      pogłaszczą po główkach .Ale niech Im . Zdrowia i zapału życzę , mało gadania
      dużo pracy nawet do 24.00.
      • natla Re: Expose 23.11.07, 14:38
        No właśnie, takie same mam odczucia. Pożyjemy, zobaczymy. Życzę im
        jak najlepiej !
        Albo świetnie udaje, albo rzeczywiscie ma zapał i wierzy
        w realizacje, co oponenci uznają za głupotę.
        • p.a.d.a.l.c.o.w.a Re: Expose 23.11.07, 17:57
          mnie wbilo w beton, jak powiedział, że nie podpisze Polska K.P.P.
          Uważam to za skandal dużej skali.
          • regine Re: Expose 23.11.07, 20:25
            Tylko mogłam wysłuchać połowy, pierwszej, niej ważnej połowy. W
            której premier jeszcze nie przeszedł do konkretów. Ale usłyszałam
            jedno, że państwo nie będzie budować mieszkań. Ale zmniejszy
            podatki, będzie zmiejszać sukcesywnie...Nie mogłam się skupić, to
            nie to co słuchanie w domu...Żałuję trochę, ze do końca nie mogłam
            wysłuchać. Był przekonujący i ugodowy, takie odniosłam wrażenie. Jak
            będzie zobaczymy. Ale z tymi stadionami to trochę przesadził,
            faktycznie. Życie zweryfikuje wszystko...Poczekajmy, przynajmniej te
            100 dni...Zobaczymy.
            • kryzar Expose nowego premiera 23.11.07, 22:03
              zachwycić to mnie nie zachwyciło. Było długie ale zabrakło konkretów. Nie
              zauważyłam czy państwo "tuskie" będzie świeckie czy wyznaniowe, a dla mnie
              jest to bardzo ważna sprawa. Język migowy pomoże ale nie załatwi problemu
              niepełnosprawnych. W Gdyni od wielu lat w UM pracuje tłumacz języka migowego a
              jak jest gdzie indziej to nie wiem.
              Nie mam zdania na temat bonu oświatowego, ale słyszałam kiedyś wypowiedź
              samorządowca jak się chwalił , że w dobrych szkołach w klasach jest dużo
              młodzieży/ponad 30/ a w złych jest mało. Wolałabym aby w dobrych też było
              mniej,bo praca w przeludnionych klasach chyba nie daje dobrych rezultatów, a złe
              szkoły aby zamieniono na dobre.
              Sprawa Karty Praw Podstawowych też nie jest zbyt jasna. PO w trakcie kampanii
              wyborczej była za a teraz, po zwycięstwie ma nieco odmienne zdanie .
              Irak- wycofanie się to plus natomiast pozostanie w Afganistanie na wojnie to
              duży minus
              Zmiany przy NFZ-ie - nie jestem pewna czy idą w dobrym kierunku, no ale może się
              uda poprawić.
              Są też jaśniejsze strony tego expose. Podobało mi się na samym
              początku zdanie o życzeniach Polaków "Normalnego rządu w normalnym kraju, gdzie
              ludzie wiodą normalny żywot, z miesiąca na miesiąc. Tylko tyle i aż tyle -" no i
              zadowolona jestem z braku jadu i nienawiści, która dosyć obficie serwowana była
              przez szefa poprzedniego rządu i jego otoczenie.
              Mam nadzieję, że nowy premier ze swoim rządem nie popsuje gospodarki, nie będzie
              stwarzał konfliktów, zadba o poprawną politykę zagraniczną ze wszystkimi
              sąsiadami i tymi bliskimi i tymi dalszymi, będzie bardziej pro europejski, nie
              zwiększy inflacji i nie podwyższy podatków, zlikwiduje deficyt budżetowy
              produkowany od wielu lat.
              Chyba za dużo wymagam, ale może coś się uda i rząd przetrwa 4 lata, choć będzie
              trudno przy "kaczej" opozycji
    • dankarol Re: Expose 23.11.07, 22:42
      Niestety nie słuchałam całego, ale nie tyle ważne jest expose, a to co z tego
      wyniknie. Poczekam i zobaczę jak się zabiorą do realizacji planów. Życzę im,
      żeby się udało, bo wtedy i my na tym zyskamy.
      • kryzar obiecanki w expose 24.11.07, 09:31
        * Miłość i zaufanie
        * Niższe podatki, większe płace,
        * wolność, wolność gospodarczą,
        * mniej władzy dla wojewodów,
        * więcej władzy dla burmistrzów,
        * pracę dla młodych, pracę dla pięćdziesięciolatków,
        * szacunek dla emerytów,
        * migowy język urzędowy,
        * bezpieczeństwo energetyczne,
        * czyste ścieki, czyste koleje regionalne,
        * szybkie pociągi, dobre drogi,
        * szerokopasmowy internet,
        * więcej dorszy, więcej dzieci,
        * wiatr od morza,
        * kulturę jako dźwignię gospodarki,
        * zamiast 3 milionów mieszkań 2012 gminnych boisk ze sztuczną trawą,
        * e-dowód osobisty,
        * pozbawienie posłów darmowych biletów tramwajowych,
        * pozbawienie władzy także innych atrybutów władzy,
        * powszechną prywatyzację, ale uczciwą,
        * lekarza specjalistę od ręki, a nie za pół roku,
        * Trójkąt Weimarski bez biegunki,
        * więcej USA w Polsce, której więcej w UE,
        * telewizję publiczną bez partyjniaków,
        * spółki Skarbu Państwa dla najlepszych,
        * armię zawodową
        a co z tego wyjdzie zobaczymy
        A tak przy okazji w komunikacji miejskiej posła nie widziałam, ale może dlatego
        że mieszkam na prowincji. Może ktoś ze stolicy się wypowie. Wiatr od morza wieje
        często i wiać będzie a przy ociepleniu klimatu wiać będzie nawet częściej.
        Boiska w wielu małych miejscowościach już są ale gotówki na osoby prowadzące
        zajęcia na boiskach. Jak sobie nowy rząd poradzi z dziećmi zobaczymy, ale to
        jest do załatwienia, gorzej ze wzrostem "pogłowia" dorsza
        Szybkie pociągi - z Gdyni do Warszawy droga się chyba rozciągnęła bo trwa coraz
        dłużej.
        • regine Re: obiecanki w expose 24.11.07, 11:21
          Dzięki Kryzarko. Właśnie przeczytałam, to czego nie usłyszałam.
    • czarny.humor A mnie się podobało!! Bardzo!! :))) 24.11.07, 23:10
      I już. smile))

Nie oczekiwałem szegółów i konkretów więcej, niż było. Raczej byłbym bardzo podejżliwy, gdyby było ich więcej, bo przecież nowi nie mają pojęcia, jakie jeszcze miny i pułapki zostawili im w papierach starzy. Podawanie i obiecywanie zbyt konkretne, byłoby bardzo mało odpowiedzialne i trochę pisane palcem na wodzie.

I bardzo podoba mi się "zaufanie", które już chyba jednak widać w trakcie składania tej koalicji.
      Jak będzie?
      Pewnie! - zobaczymy! Ale nie spodziewam się, że gorzej, niż w czasie Kaczokracji.
      W ka żdym razie nikt nam nie zabroni oceniać, osądzać, rozliczać i w razie potrzeby obśmiewać nowej władzy. Na razie nie mam powodu się czepiać i jestem pełen optymizmu.

Z radości wkleję tu tę zwrotkę, którą dopisałem do piosenki Wasowskiego i Przybory "Dobranoc. Już czas na sen."

Dzień dobry, dzień dobry Ojczyzno, już słońce lśni cudnie w błękicie
      Dzień dobry, budzimy się piękni, pogodni, łakomi na życie.
      uprzejmi, otwarci i ufni bez dąsów, kompleksów, bez wad,
      uczynnością wsparci rodaków życzliwych, otwartych na świat,
      dla Ciebie gotowi pokonać bezradność i goryczy łzę.
      Dzień dobry, Ojczyzno kochana. Co dnia, tak śnię.

Czarny Humor - 09.10.2006
      smile))

Ja tam się cieszę i daję im kredyt, choć smi wiecie, że nie byłem nigdy ślepym zwolennikiem Tuska, ani Platformy.

Moje zaufanie mają.
      I życzenia powodzenia.

smile))
      • inka-1 Re: glosowalam na PO,nie zaluje... 24.11.07, 23:18
        Tusk coraz bardziej sie wyrabia co stwierdzam z zadowoleniem-
        tymbardziej ze tak troche z dystansem podchodzilam do PO i
        Tuska..mam nadzieje ze dalej bedzie tak iz calkiem przekonaja mnie
        do siebie.Mam nadzieje ze beda to mimo ,,dzialan PiS"spokojne i
        przetrwaja do konca kadencji..
    • p.a.d.a.l.c.o.w.a was to nie rusza ? 26.11.07, 17:48
      że nie podpisze nowy rząd K.P.P ????
      To dlaczego upewniali przed wyborami, że jak najbardziej podpiszą ??
      Wiele osób także dlatego oddało głos na D.T.
      Trudno mi pojąć, jak można tak oszukiwać cynicznie wyborców.
    • tyrtyr Re: Expose 26.11.07, 19:29
      W pierwszym dniu nawet nie usłyszałem , w drugim pojawiły sie komentarze , czy
      pojedyńczy człowiek cos może ? na tych popaprańców głosowałem a teraz żałuję ,
      tyle mojego co w tej karcie i kodeksie pracy , a niech w tyłek dalej włażą
      pieniądzorobom.
      A co proponujesz , zakucie się w łańcuch przed sejmem ? Ty idziesz, ja idę nie
      mam nic do stracenia .
      • kryzar a ciekawe czego się boją 26.11.07, 19:55
        biskupi w Karcie Praw Podstawowych, pewnie art.14 i 15.
        Nie wchodzi raczej w grę sprawa tz ziem odzyskanych gdyż prawo/własności też/ w
        normalnych krajach w UE również nie działa wstecz.
        Wklejam link do KPP
        ekai.pl/europa/?MID=3798
        • czarny.humor Re: a ciekawe czego się boją 26.11.07, 21:13
          Ja myślę Krysiu, Sagi że akurat w tym przypadku, Tusku wcale nie liczy się z biskupami. Nie musi. Może całkowicie zlekceważyć ich zdanie. Zwłaszcza, że i oni są podzieleni i skłóceni. W tej chwili zdanie Episkopatu jest niebezpiczeństwem absolutnie zaniedbywalnym.

Realnym zagrożeniem, jest nie ratyfikowanie całego traktatu, czym ghrozi Kaczor. Bez kaczej ferajny ratyfikacja jest niemożliwa, a to byłaby klęska na ogromną skalę.
          Europa już się pogodziła z tym, że poprzedni rząd się przy tym uparł i rozumie konieczność rozwiązania przyjętego przez nowy rząd. Moim zdaniem to jest optymalne rozwiązanie na dziś.
          I mam wrażenie, że kiedy już traktat zostanie ratyfikowany, to jeszcze na tym samym posiedzeniu parlamentu, zostanie zgłoszona inicjatywa zmierzająca do przyjęcia Karty. Jestem przekonany, że już teraz prawnicy znaleźli taką możliwość na czas, kiedy zagrożenie ie mniejsze, a skutki odrzucenia całkiem niegroźne.
          Zwłaszcza, że wszystkie prawa z karty, są zagwarantowane w naszej Konstytucji i żaden nawiedzony Rydzol nie ma tyle siły, żeby .

Małe kroki we właściwym kierunku, są nieraz skuteczniejsze, a przede wszystkim pozwalają się zorientować, że szybko, to można niechcący demonstracyjne wleźć na szafot.

smile))
          • tyrtyr Re: a ciekawe czego się boją 26.11.07, 21:33
            Black humorous .
            Ja to wiem . Tylko tyle że nie będzie mozliwości do odwołania sie do władzy
            europejskiej w chwili, gdy prawa te nie będa respektowane przez sądy nasze . A
            ich skutecznośc jest różna . I nieraz warto przegrać batalię jednoznacznie
            skazując i dobijając winowajcę . A prawa nasze nie są respektowane mimo
            zapisania ich w konstytucji . może sie mylę , daj Boże ,ale na miejscu PO
            wchodzenie w spółkę diabłem jest żadnym rozwiązaniem . A jak jest to sam na
            własnej skórze odczułem , mało kto sie przejmuje człowiekiem w Polsce , dopiero
            wytknięcia przez sąd europejski wali ich po tych tępych łbach . Jak pragnę
            fiknąć Stalina na tych popaprańców trzeba .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka