Dodaj do ulubionych

GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008

01.12.08, 08:08
Prędko wybudowałam grudniową Gawiarenkę, żeby uciec z listopadowej,
bo tam Marii jakieś ziółka podrzuciła i do tego jeszcze płatki
owsiane. No nie Marii! To jest Gawiarenka, a nie zielarnia! wink)) big_grin
Obserwuj wątek
    • wiktoria53 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 01.12.08, 11:28
      Zaczął się grudzień, adwent, a poza tym zima nadciagawink Zakupiłam
      wiec do gawiarenki zapas drewna do kominka abyśmy nie
      marzli.Przyniosłam również świecznik adwentowy.

https://tnij.org/cf5s

https://tnij.org/cf5u
      • wiga2008 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 01.12.08, 11:47
        Zapowiadają się miłe , długie wieczory
        w cieple kominka i blasku świec.
        • natla Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 01.12.08, 11:54
          Żebyście mi tylko nie zgnuśniały przy tym kominku i świecach wink
          • wiga2008 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 01.12.08, 12:03
            No nie wiem... Ja będę jeszcze czytała i "czytała".smirk
            • marii51 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 01.12.08, 12:09
              czytac nie moge-ale bede podkladala do kominka-podkladala... smile
          • krista57 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 01.12.08, 12:09
            Witam pięknie.Jako,że sezon spacerowo-działkowo-wyjazdowy uwazam za
            zakończony,pozwólcie,że i ja dołączę do towarzystwa przesiadującego
            w gawiarence przy kominku.Stawiam świece,zeby jasniej było.
            • marii51 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 01.12.08, 12:11
              kawusie bezkofeinowa prosze bardzo ,,, cykoriowa i zbozoasmile
              pychotki wszystkie- ech placuszkiz jabluszkami drozd..owe--i jużwink
              • krista57 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 01.12.08, 12:16
                Kawa winna być porządna a nie bezkofeinowa.
                Za placuszki,racuszki i nalesniki dziękuję bardzo
                ...to one są winne nadwadze.
                • natla Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 01.12.08, 12:21
                  Co racja, to racja Krysiaczku, więc przytargałam do tych ludzkich
                  używek krzinkę lobo.
                • marii51 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 01.12.08, 13:03
                  haha- komu wolno kofeinowa ja nic nie zaprzeczam- widocznie juz mi
                  nie wolno-
              • natla Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 01.12.08, 12:20
                Marii! Ja Cię dziś zabiję! Jak nie ziółka, to owsianka, jak nie
                owsianka, to paskudztwo bezkofeinowe. No tyś chyba oszalała! big_grin
                Jakby na świecie nie było porządnych książek, normalnej kawy i
                innych używek. Ponieważ żadnej "hrabinie" nie chciało się kawy
                zrobić, to ja już zaparzam ..........mmmmmmmmmmmma.......ale
                pachnie wink
                • marii51 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 01.12.08, 13:05
                  cholercia jasna nie ustapie-jeszcze ziolka p-cholesterekowe:0
                  koniecznie a tak na wzelki sluczaj--gdyby ..cosik cosiksmile a po co
                  mnie farmaceytki tak pilnuja? nie wiemsmile
                  • del.wa.57 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 01.12.08, 16:31
                    Ojej,ale zakup zrobiłaś Wiktorio,teraz Kundzia z Panem Witkiem maja
                    robotę,poukładać opał w drewutni,obijają sie tylko i po kątach chowają.wink)
                    • del.wa.57 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 01.12.08, 16:36
                      A ja przystroiłam okna w naszej Gawiarencesmile)
                      http://i37.tinypic.com/2j1kehs.jpg

http://i36.tinypic.com/15i56vp.jpg
                      http://i37.tinypic.com/65typz.jpg
                      • natla Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 01.12.08, 16:45
                        O kurcze! Ale świątecznie!Gawiarenka nam sie miedzynarodowa
                        zrobiła. wink)
                        • del.wa.57 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 01.12.08, 16:53
                          Jeszcze jedno okno,nie zapomniałam o biblioteczcewink) big_grin
                          http://i37.tinypic.com/712xpu.jpg

http://i34.tinypic.com/s4118y.jpg
                          • natla Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 01.12.08, 16:54
                            No to Twoje szczęście smile
                            • milata2 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 01.12.08, 17:18
                              A ja będę siedziała przy kominku i dziergała smile czasem z Marii zjem
                              owsiankę O, żeby Milato widział książki traktujące o żołądku to też
                              by chciał w gawiarence zasiąść wink))
                              • wiktoria53 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 01.12.08, 18:39
                                Dziś kupiłam włóczkę na szalik i dziś zacznę go robićsmile
                                • del.wa.57 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 01.12.08, 18:50
                                  Dziergajcie dziewczyny,może i dla mnie szalik wydziergacie?
                                  czerwony!smile smile
                                  • milata2 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 01.12.08, 19:25
                                    Mam z mięciutkiej kaszmirowej włóczki tureckiej o pięknym odcieniu
                                    czerwonym, dwa prawie ukończone szaliki smile Może trzeci będzie dla
                                    Delwiątka ?wink
                                    • del.wa.57 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 01.12.08, 19:38
                                      O to coś dla mnie! dziękuje Ci bardzo Milatkosmile
                                      http://i38.tinypic.com/2h3pwes.gif
                                      • natla Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 01.12.08, 19:43
                                        A jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa??? Dobra, wytrzymam to Wasze dzierganie,
                                        ale....coś za coś ;Dwink)
                                      • milata2 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 01.12.08, 23:54
                                        del.wa.57 napisała:

> O to coś dla mnie! dziękuje Ci bardzo Milatkosmile
                                        > http://i38.tinypic.com/2h3pwes.gif
                                        No dobrze, dobrze, tak mnie ściskaj Delwuś wink bo tak naprawdę to
                                        ryzykowne jest przyjąć ode mnie cokolwiek wydzierganego. Jestem w
                                        grupie średniaków z przedszkola w dzierganiu i dużo nauki przede
                                        mną. Tak, że Natluś nie bądź zazdrosna wink ... Dziergam dziergając smile
                                        wirtualne śliczne i delikatne, i kolorowe dla Was szaliczki, są o
                                        wiele bardziej wartościowe... i takie napełnione dobrymi fluidami...
                                        czujecie? wink smilesmile
                                        • natla Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 02.12.08, 07:10
                                          Kaaaawa! Kaaaawa na stole! Aromatyczna (jak w słabej powieści wink),
                                          czarna lub ze śmietanką. Ciepłe bułeczki z odrobina masła też
                                          czekają. Spieszcie się, bo te pychotki wystygną.
                                          Udanego wtorku!
                                          • natla Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 02.12.08, 07:11
                                            A teraz się otulam wirtualnym szalem Milatki i zasiadam z kawą przy
                                            ko......minku. wink
                                            • milata2 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 02.12.08, 09:02
                                              Dwa łyki gorącej kawy i biegnę do zajęć, wczoraj był dzień
                                              prasowania, a dzisiaj wszystko pod kątem nowego wystroju okien...
                                              powieszę jeszcze przy kominku dwa szaliki boa, czarny i zgaszony
                                              róż, a także ażurowy śliwkowy ....
                                              Natlu chyba czujesz różnicę? wink Moje szaliczki wirtualne są
                                              wyjątkowe, to tak jakby porównać zwykłą ściereczkę do ściereczki z
                                              mikrofibry.. smile smile
                                              • wiktoria53 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 02.12.08, 11:30
                                                Wpadłam na poranną kawę. Jak miło i przyjemnie jest ją pić przy
                                                ciepłym kominku i ślicznie ozdobionych oknachsmile
                                                • del.wa.57 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 02.12.08, 16:35
                                                  Wpadłam się ogrzać,zimno jak licho,pada,wieje a tutaj tak milutko,owinę się
                                                  szalikiem wirtualnymsmile
                                                  Milatko,bardzo milutki szalik mi zrobiłaś,dziękuje bardzowink
                                                  • del.wa.57 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 03.12.08, 19:14
                                                    No,nie! co tu tak zimno,gdzie znowu Kundzia się szlaja? nagana będzie i to
                                                    solidna...no,żeby mi to było ostatni raz Kundziu!wink
                                                    Dobrze już dobrze,przecież nie krzyczę..
                                                    Oj,juz przyjemnie ogień trzaska pod kominkiem,idę zaparzyć herbatęwink
                                                  • del.wa.57 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 04.12.08, 14:08
                                                    Kawa,świeża zaparzona,rozpalone pod kominkiem,zabieram zwierzaki i lece
                                                    pobiegać,no,jazda! ruszać się śpiochy jedne!wink
                                                  • wiktoria53 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 04.12.08, 23:07
                                                    No, tak pusto tu dziś.....Tylko Dewa zajrzała? Czyżby nikt nie
                                                    chciała ogrzać sie przy kominku?
                                                  • wiktoria53 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 04.12.08, 23:08
                                                    To ja się napiję herbatki i poczytam coś przed snem.
                                                  • wiktoria53 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 05.12.08, 07:19
                                                    wstawiam wodę na herbatę, bo od czytania już mi zaschłowink w gardlesmile
                                                    Należałoby zakręcić się koło śniadania. Lecę po świeże pieczywo,
                                                    mleko, rogaliki. Zrobię dziś kakao. Kto nie lubi kakao niech sobie
                                                    śpi.
                                                  • izis52 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 05.12.08, 07:25
                                                    Wstałam, czytam, smutno mi trochę. Wolę mocne expresso, gdybyś
                                                    mogła.....
                                                  • wiktoria53 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 05.12.08, 07:42
                                                    W dzbanku jest kakao,
                                                    https://tnij.org/cgxi
                                                    są też rogaliki na słodko,
                                                    https://tnij.org/cgxj
                                                    oraz kanapki
                                                    https://tnij.org/cgxk

Smacznegosmile
                                                    https://tnij.org/cgxl
                                                  • wiktoria53 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 05.12.08, 07:46
                                                    Proszę ekspresso dla Ciebie, Izis
                                                    https://tnij.org/cgxm
                                                  • izis52 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 05.12.08, 08:06
                                                    Dzięki, tylko cos tej pianki dużo jak w capuccino ? Wredna jestem,
                                                    co ? Swoja droga zazdroszczę tych wklejanek, a nie mogę się
                                                    zmobilizować do nauki.
                                                  • natla Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 05.12.08, 08:08
                                                    Tylko jedna kawa? sad
                                                    Kakao sobi odgrzeję w południe z wielką przyjemnoscią.
                                                    Aleś się Wiktorio napracowała od rana.
                                                  • wiktoria53 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 05.12.08, 08:15
                                                    I jak tu Wam drogie koleżanki dogodzić? W kawie za dużo pianki, i
                                                    tylko jedna...kurcze...to jest prawdziwe mocne ekspresso, moja droga
                                                    i proszę tu nie wybrzydzać, OK?wink Natlo, kawa jest oczywiście dla
                                                    wszystkich. Chyba musimy zatrudnić do gawiarenki kelnerkęwink
                                                  • wiga2008 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 05.12.08, 10:14
                                                    Witam, skusił mnie zapach kawy , no i te słodkie rogaliki.
                                                    Dobrze, że wcześniej nie znalazł się na nie chętny. Pyyycha.
                                                    Wiktorio, jesteś niezastąpiona. kwiat kwiat kwiat
                                                  • del.wa.57 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 05.12.08, 18:40
                                                    Kawy nie ma,rogaliki zjedzone,spóżniłam się,niech Wam na zdrowie idzie!smile
                                                    Zaparzam świeżą kawę i herbatę i przyniosłam szarlotkę,własnego wypieku,stawiam
                                                    koszyk mandarynek,pyszne!smile
                                                  • izis52 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 05.12.08, 19:12
                                                    Chłodno jakoś. Szarlotka pyszna, herbatka aromatyczna. Dziękuję.
                                                    Pójdę chyba poczytać....
                                                  • wiga2008 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 05.12.08, 22:19
                                                    Wieczorem zawiesiłam skarpety na prezenty.
                                                    Może jutrzejszy Mikołaj będzie dla kogoś łaskawy...

http://i33.tinypic.com/9knpmc.jpg
                                                  • del.wa.57 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 06.12.08, 16:07
                                                    Był,był u mnie przyniósł mi śliczną bluzkę i bombonieręwink
                                                  • wiktoria53 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 06.12.08, 16:08
                                                    Był, przyniósł mikołaja z mietowej czekolady oraz płytę"Pocztówka do
                                                    św.Mikołaja" smile
                                                  • del.wa.57 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 06.12.08, 16:36
                                                    U mojego delwiaczka też był,przyniósł ciepłe skarpety i pulowerwink
                                                  • natla Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 06.12.08, 16:47
                                                    Ho, ho, ho........ i tak cały dzień po wczorajszych obchodach
                                                    mikołajkowych. Ale było fajnie smile
                                                    Teraz się przebieram po podróży, piję kawę i zabieram do obierania 5
                                                    kg buraków i nastawiania barszczu..........ale mi się nie chce.
                                                  • regine Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 06.12.08, 17:42
                                                    U mnie też był, z samego rana. Przyniósł mi bluzeczkę. Nie jest to
                                                    taka o którą go "prosiłam", ale jest smile
                                                    Ale wzrok ma bystry, pomimo swojej siwej brody, wiecie co mi kazał
                                                    zrobiić ...Pomyć okna bo brudne...No i coś za coś, musiałam się
                                                    naskakać. Ale w domu juz prawie świątecznie a Mikołaj gdzieś
                                                    przepadł, nawet nie przyszedł sprawdzić czy wykonałam polecenie.
                                                    Łobuz, krótko mówiąc...smile

____________________________________________________
                                                    ~~~Dowodem odwagi nie jest umrzeć, lecz żyć ~~~~
                                                    Vittorio Alferi
                                                  • regine Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 06.12.08, 17:45
                                                    Natla, a te buraki to kisisz na barszcz ? Kroisz je potem czy na
                                                    tarce ścierasz ? Zdradź recepturę. Strasznie dużo tych buraków,
                                                    5kg...Dużą Wigilię szykujesz chyba.
                                                    Vittorio Alferi
                                                  • natla Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 06.12.08, 18:15
                                                    Ufffff, obrane, całe 5 kg.
                                                    Ja wilii (wigilii) w ogóle nie przygotowuje. W sumie to barszcz dla
                                                    rodziny i przyjaciół. Może ja też coś liznę wink
                                                    Duży gliniak ( 10 litrowy, ale wiekszy byłby lepszy) wypełniam
                                                    pokrajanymi w talary (ok. 0.5 - 1cm grubosci) burakami, dodaje
                                                    glówkę czosnku, a jak chiński to nawet 2. Zalewam przegotowaną
                                                    *letnia* wodą, na wierzch kładę pół chleba żytniego, gar przykrywam
                                                    gazą i odstawiam w pobliże kaloryfera. Po tygodniu zaczynam
                                                    zaglądać, odgarniać pleśń i kosztować. Kiedy lekko kawaskowaty (to
                                                    zależy od tego co kto lubi, ale musi być kwaśny), wyciągam buraki i
                                                    pleśń i wywalam, a "czerwoną wodę" przelewam przez sito pokryte
                                                    gęstą gazą, aby resztki pleśni na niej zostały. Rozlewam do butelek
                                                    po wodzie min. i do lodówki. Taki juz jest pyszny i pdobno bardzo
                                                    zdrowy. Ale najlepszy jest po zmieszaniu z wodą z wygotowanych
                                                    prawdziwków i tylko prawdziwków. Można dodoać tylko trochę soli.
                                                    Broń Cię partia, buraki przecierać. smile
                                                  • regine Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 06.12.08, 18:24
                                                    Przed podaniem zagotowujesz, czy już taki jest gotowy do spożycia ?
                                                    Bo przestraszyłam sie tej pleśni...
                                                    Dzięki za przepis, spróbuję w tym roku, mam czas. Nikt mi jeszcze na
                                                    głowie nie siedzi, a wielki gar kamionkowy, z dawnych czasów,
                                                    posiadam. Barszcz zawsze ma u nas wzięcie, sama też lubie smile
                                                    Dzieki smile
                                                    Vittorio Alferi
                                                  • natla Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 06.12.08, 18:33
                                                    Przed podaniem tylko porządnie podgrzewasz, bo jeżeli zagotujesz, to
                                                    barszcz straci kolor. A pleśni się nie bój.....to dobra pleśń, jak
                                                    to przy kiszeniu smile
                                                  • krista57 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 06.12.08, 18:58
                                                    Wreszcie wiem jak kisi się barszcz.Klopot w tym,ze brak glinianego
                                                    garnka.Jestem ciekawa,czy szklany słój tez moze być?
                                                    Codzienne picie takiego barszczu + ząbek czosnku / na 1 kubek/
                                                    dobrze wpływa na zdrowie /odchudzanie też/.
                                                  • regine Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 06.12.08, 19:09
                                                    Chyba Krystynko musisz czymś ten szklany słój osłonić. Bo jak
                                                    rozumię naczynie musi być zaciemnione. Wiem, że nie wszystkie
                                                    pleśnie szkodzą. A zapytałam tak na wszelką okoliczność. Kwas z
                                                    ogórków kiszonych kiedyś piłam, bez gotowania, i nie zważałam na
                                                    pleśń smile
                                                    Vittorio Alferi
                                                  • natla Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 06.12.08, 19:48
                                                    A kupujcie buraki *średniej* wielkości, bo duże sie źle obiera, a
                                                    małe długo smile Z czosnku nie zdejmujcie do końca skórek, bo podobno
                                                    pod nimi jest najwięcej dobroci, a i tak się przefiltrują. Amen.
                                                    Mój juz stoi na miejscu.
                                                    W zeszłym roku robiłam też w szkalanym słoju, ale wyszedł gorszy,
                                                    lekko gorzkawy, a nie powinien być. Ale jeżeli w słoju, to tak jak
                                                    mówi Renia, koniecznie owinąć szczelnie czarnym papierem albo folią
                                                    aluminiową.
                                                  • del.wa.57 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 06.12.08, 20:01
                                                    Jak będzie gotowy barszczyk,mam nadzięję,że dasz popróbować co?wink
                                                    Ale pracuś sie zrobił z Ciebie Natlobig_grin
                                                  • regine Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 06.12.08, 20:21
                                                    Gorzki Ci Natlo wyszedł, bo czasami buraki są takie. W zupie
                                                    burakowej, czy barszczu ukraińskim, który lubię też gorycz jest
                                                    wyczuwana. Ale wiem to z doświadczenia starego działkowicza, że to
                                                    wina buraków, znaczy ich odmiany. Jutro ja zrobię, rano polecę do
                                                    sklepu i po gar do piwnicy i też Helenko dam Ci spróbować smile
                                                    Powiesz czyj lepszy, czy mój robiony po raz pierwszy czy Natli,
                                                    starej praktykantki w robieniu czerwonego barszczu smile
                                                    Vittorio Alferi
                                                  • natla Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 06.12.08, 20:37
                                                    Regina! Nie wymyslaj głupich pytań big_grin
                                                  • regine Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 06.12.08, 20:54
                                                    Jakich pytań ? O nic nie pytałam przecież...sad

Vittorio Alferi
                                                  • del.wa.57 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 07.12.08, 14:32
                                                    Rany! jak tu zimno,brrrr przyszłam sie ogrzać po spacerze i co?smile
                                                    znowu na mnie przypadło rozpalić pod kominkiem,już ciepło czuje,ide zaparzyć
                                                    kawę i herbatęwink
                                                    Chodżcie ze mną piesy,pobiegamy chwilę,nikt o was nie dba ostatniosmile
                                                  • regine Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 07.12.08, 17:37
                                                    Dobrze, że rozpaliłaś w kominku Helenko, bo nie dość, że zimno to i
                                                    mokro jak nieszczęście. Usiądę na chwilę z herbatą z cytryną.
                                                    http://i38.tinypic.com/2h7qkgn.jpg
                                                    Przyniosłam jeszcze jedną filiżankę, może ktoś dosiądzie przy
                                                    niedzieli do nas.
                                                    Psy naniosły błota, Kundzia jutro od rana będzie miała co robić smile
                                                    Vittorio Alferi
                                                  • izis52 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 07.12.08, 19:50
                                                    Czy jest ktoś jeszcze w gawiarence ? Herbatki świeżej zrobię i
                                                    ogrzeję stopy przy kominku. Nabiegałam się po rynku licząc, że
                                                    Natlę spotkam. Miała być w Krakowie dzisiaj. Niestety w tłumie przy
                                                    kramach jej nie było, a może była, a nie rozpoznałam. Chyba jeszcze
                                                    jakiś rozweselacz potrzebny ? Tak tu cicho, głucho, że kalendarz
                                                    wezmę i rozpiszę, co trzeba kupić, załatwić przygotować przed
                                                    świętami. Grunt to dobry plan, a wykonanie rozłożę na raty i osoby
                                                    choć ochotników malutko.
                                                  • regine Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 07.12.08, 19:59
                                                    Masz rację Izsis, nie ma to jak spisać w spokoju co kupić, co
                                                    zrobić, co jeszcze załatwić... Od kilku lat tak robię, zwłaszcza
                                                    przed świętami, i dzień po dniu wykreślam co załatwione, kupione i
                                                    wykonane. Niestety nie mam nikogo komu wykonanie, choćby w części,
                                                    wręczyć kimś. Muszę wszystko sama...
                                                    Rozweselacz pod koniec niedzieli ? Może zostańmy przy herbacie, tak
                                                    bezpieczniej smile Jutro już niestety poniedziałek...
                                                    Vittorio Alferi
                                                  • izis52 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 07.12.08, 20:16
                                                    Masz rację. Jutro z pieśnią krasnoludków (nie karłów moralnych) na
                                                    ustach maszeruję, a raczej jadę. Hej ha, hej ho, do pracy by się
                                                    szło....
                                                    Syna z synową wywiało na narty przed świętami, więc przyjdzie mi w
                                                    Cerbera się przeobrazić.
                                                  • wiga2008 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 07.12.08, 20:28
                                                    Czy tu jeszcze gorącej herbaty można się napić po
                                                    wieczornym spacerze?
                                                    Tak jak i Wy robię sobie spis rzeczy do zrobienia a drugi zakupów.
                                                    Inaczej zawsze jakiegoś drobiazgu zabraknie.
                                                    Izis, napisałaś w jakimś wątku o kulinarnych talentach
                                                    i wyrafinowanych potrawach. Rzuć jakimś przepisem. smile
                                                  • regine Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 07.12.08, 20:40
                                                    Może Ci Orfeusz pomoże przetrwać tą "gorączkę" przedświąteczną. Nie
                                                    lira to co prawda, tylko gitara, ale śpiew jest:
                                                    Katie Melua - "Piece by piece"
                                                    www.youtube.com/watch?v=uPgWFj-ZqIE&feature=related
                                                    Trzy głowy na jednym karku, to za dużo jak na jedną kobietę smile
                                                    Miłego poniedziałku smile
                                                    ______________________________________________

Vittorio Alferi
                                                  • izis52 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 07.12.08, 21:04
                                                    Gotując na ogół improwizuję tzn. wiem jaki smak i efekt chce
                                                    uzyskać i generalnie nie ważę, odmierzam i tak jakoś nieźle
                                                    wychodzi. Nie wiem, co mogłoby zainteresować ?
                                                  • wiga2008 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 07.12.08, 22:36
                                                    Pisałaś o jakimś daniu z kasztanami ? Czy pamięć mnie zawodzi?
                                                  • natla Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 07.12.08, 23:16
                                                    Jeszcze chwilka w Gawiarance i lulu, po krakowskim Rynku. Pare razy
                                                    głosno zwróciłam sie do osoby towarzyszącej per "Izis" i bacznie sie
                                                    rozgladałam na reakcje ludzie...niestety, nic sad
                                                    Nastepną razą wink
                                                  • krista57 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 10.12.08, 09:43
                                                    Witam! Za oknem szaro-buro,wciskam się więc w fotel,rozpalam kominek
                                                    stawiam http://i38.tinypic.com/2d7v88w.jpg.

Zamiast mycia okien i innych prac porządkowych rozpoczynam lekture
                                                    książki Moniki Szwaja "Dziewice do boju".
                                                    Jeżeli ktos tu zajrzy,przerwę czytanie i podziękuję za wspólnie wypitą kawę.
                                                  • natla Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 10.12.08, 10:30
                                                    Coś Ty, za oknem śliczne słońce, więc tym chętniej wypiję z Tobą
                                                    kawę i powspominam stare dobre czasy, przy otwartych drzwiach na
                                                    taras. A ptem weźmiemy piesy i pójdziemy na spacer, "korzeniowskim"
                                                    oczywiści wink
                                                  • del.wa.57 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 11.12.08, 16:04
                                                    No,napracowałam sie trochę,kręcę się od rana,ale wszystko
                                                    przygotowałam,wysprzątane,stoły ustawione,jedzenie tyż!wink
                                                    Mam nadzieję,że nasz solenizant zadba o resztęwink
                                                    Teraz zabieram piesy i idziemy sie dotlenićbig_grin
                                                    http://i35.tinypic.com/ajtmrm.jpg
                                                  • sagittarius954 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 11.12.08, 17:52

no i co ja moge sad
                                                    Taka zastawa , takie jedzenie cudne i czego tu więcej potrzeba tylko gości ,
                                                    siądę sobie w kąciku z dala od stołu co by mnie za bardzo nie kusiło .... ale
                                                    zeby nic nie skubnąć ? Choc ociupinkę smile
                                                  • del.wa.57 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 11.12.08, 18:03
                                                    Dzisiaj wszystko Ci wolno Sagi,ale tylko dzisiaj!big_grin big_grin
                                                    Dobrze by było,jakbyś szkło napełnił jak inaczej wzniosę toast za Twoje zdrowie?wink
                                                  • sagittarius954 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 11.12.08, 18:12
                                                    Proszę bardzosmile
                                                    https://sklep-wina.pl/images/HVS_08.jpg
                                                    no no nie mów że mi wszystko wolno bo się rozbestwię ,big_grin
                                                  • del.wa.57 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 11.12.08, 18:17
                                                    Dzisiaj nawet rozbestwić się możeszbig_grin
                                                    Wiesz co? póki nikogo jeszcze nie ma,skubniemy sobie trochę sałatki i
                                                    wznoszę toast po raz pierwszy! Twoje zdrowie Sagi!wink
                                                  • sagittarius954 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 11.12.08, 18:27
                                                    Jeśli żaś chodzi o sałatki to popróbuj mojej , na zdrowie del.smile
                                                    http://img65.imageshack.us/img65/2657/zdjcie003ge5.jpg
                                                    http://img65.imageshack.us/img65/zdjcie003ge5.jpg/1/w960.png
                                                  • sagittarius954 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 11.12.08, 18:32
                                                    Ups , spadła na podłogę , nie szkodzi sie pozamiata , i nowej zrobi smile
                                                    http://img520.imageshack.us/img520/1166/zdjcie003bf5.jpg
                                                    http://img520.imageshack.us/img520/zdjcie003bf5.jpg/1/w960.png
                                                  • dwa-filary Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 11.12.08, 18:57
                                                    I ja życzę wszystkiego najlepszego,bądż szczęśliwy
                                                    http://i35.tinypic.com/205img.jpg
                                                  • del.wa.57 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 11.12.08, 19:00
                                                    Pyszna Twoja sałatka Sagi,mniammm,mniammmm tak mi smakuje,że jeszcze nałoże
                                                    sobie trochę,mogę?wink
                                                  • sagittarius954 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 11.12.08, 19:20
                                                    A prosze bardzo smile Nakładaj sobie Del smile Wiesz zatrzasnął mi sie ten koszyczek ,
                                                    który mi przysłałaś dziś , a tam takie pyszne winko było , jeśli jeszcze masz w
                                                    swoich zapasach to bardzo bym prosił , jakoś winko dobrze mi wchodzismile)
                                                  • del.wa.57 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 11.12.08, 19:46
                                                    Bardzo proszę Sagi,dla Ciebie wszystko.....dzisiajbig_grin big_grin
                                                    http://i38.tinypic.com/noeq8k.jpg
                                                  • del.wa.57 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 11.12.08, 19:51
                                                    Doniosłam jeszcze wyżerkębig_grin big_grin
                                                    http://i34.tinypic.com/20ff80k.jpg
                                                  • sagittarius954 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 11.12.08, 19:51
                                                    Życie jest nie sprawiedliwe , tylko dzisiaj , tylko dzisiaj sad smilebig_grin
                                                  • natla Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 11.12.08, 20:01
                                                    Wy tak tylko we dwoje świętujecie??
                                                    Ja też podrzucam ksiażki urodzinowe, bez zmieny gatunku, bo to
                                                    podobno szkodzi wink).Przynajmniej raz nie zabraknie!
                                                    Delwiątko, ale zrobiłaś wyzerkę......czy ja mogę się załapaź?
                                                    Wznoszę toast za naszego Solenizanta......sto lat w zdrowiu,
                                                    dobrobycie i powodzeniu!!!

http://i37.tinypic.com/2hd01nb.gif
                                                  • regine Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 11.12.08, 21:03
                                                    Przynoszę tort z niespodzianką dla solenizanta smile
                                                    Zbłądziłam trochę i do wątku z życzeniami go zaniosłam. Zapomniałam,
                                                    że tu zawsze świętujemy.
                                                    http://i38.tinypic.com/bg8zgh.jpg
                                                    Uważaj Sagi na tą niespodziankę w torcie...smile
                                                    Ale balanga...Stoły zastawione aż sie uginają smileHelenko, przeszłaś
                                                    samą siebie smile
                                                    Żeby nie było, że z pustymi rękami tu wpadłam, to troszkę czegoś do
                                                    popicia przyniosam. Tylko zostawcie troszkę na jutro. Dziś nie mogę
                                                    świętować. Ale jutro już tak...smile
                                                    http://i35.tinypic.com/fcqlx2.jpg
                                                    Miłego wieczoru i wspaniałej zabawy smile

Vittorio Alferi
                                                  • natla Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 11.12.08, 22:19
                                                    Sagi, znaj moje dobre serce.....dla Ciebie ta niespodzianka blond w
                                                    torcie, a my sprawdzimy, czy Alkaida Ci nie dodała jakiegoś białego
                                                    proszku do tortu. Widzisz, jak dbam o Ciebie?
                                                  • wiktoria53 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 14.12.08, 12:54
                                                    Wstawiam 1 opakowanie pierożków z maliną do naszej zamrażarki,
                                                    ponieważ są zamrożone.

https://wstaw.org/d/3a3
                                                  • del.wa.57 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 14.12.08, 21:25
                                                    To ja sobie wpadnę jutro,cichaczem na te pierogiwink
                                                  • wiktoria53 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 15.12.08, 14:12
                                                    Zapraszam na pierogi z malinami, macie ochotę? Proszę.
                                                  • wiktoria53 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 16.12.08, 16:48
                                                    Nikt tu nie zagląda.............sad Wszyscy jesteście aż tak
                                                    zapracowani? Usiądźcie choć na chwilę, napijcie się kawy - dopiero
                                                    zaparzyłam.
                                                  • del.wa.57 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 16.12.08, 20:54
                                                    Zostało jeszcze trochę kawy Wiktorio? chętnie wypije,małą filiżankę smile
                                                  • wiktoria53 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 17.12.08, 08:42
                                                    Posprzątałam, zwierzaki się wybiegały, kawa i herbata zaparzona
                                                    czeka na Was kochane spiochy,pracusie...smile Aha i jeszcze jedno:
                                                    wniosłam dziś do naszego lokalu piekną choinkę, wstawiłam do
                                                    naczynia z wodą i postawiłam na tarasie. Ogłaszam zbiórkę ozdób
                                                    choinkowych bo okazało się, że ubiegłoroczne uległy zniszczeniu, a
                                                    to co zostało nie nadaje się do zawieszenia.
                                                  • wiktoria53 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 17.12.08, 09:02
                                                    Zapomniałam dodać, że choinkę do naszej gawiarenki dostałam od
                                                    zaprzyjaźnionego nadleśnictwa

https://wstaw.org/d/625

Tak wygląda

https://wstaw.org/d/626

Przyznacie,że pięknasmile
                                                  • del.wa.57 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 17.12.08, 10:22
                                                    Cudna choinka Wiktorio,zaraz poszukam jakies ozdoby na nasze piękne
                                                    drzewko,teraz kawa koniecznie,dziękuje Wiktorio za pyszną kawęwink
                                                  • natla Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 21.12.08, 08:49
                                                    Zaparzyłam kawę w światecznej, ślicznej Gawiarence, abyście nabrali
                                                    sił do przedświątecznego "amoku" wink
                                                    Pan Witek rozpalił kominek i tak tu nastrojowo, ze zasiadam w
                                                    Humorkowym fotelu i nic to, że za oknem leje. Jest cudnie.
                                                  • krista57 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 21.12.08, 13:00
                                                    Tym razem słońce za oknem przygrzewa i też jest cudnie.
                                                    Jestes tam Natlu jeszcze?
                                                    Przyniosłam juz najprawdziwszą choinkę oraz zapakowane pierniczki.
                                                    http://i43.tinypic.com/2hg8viq.jpg
                                                    http://i41.tinypic.com/213mb6q.jpg
                                                  • wiktoria53 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 21.12.08, 17:55
                                                    Kristo, piękna ta choinka i apetyczne pierniczki, ciasteczka.
                                                    Rozumiem, że choinka pozostaje w gawiarence. W takim razie będą
                                                    dwie.Ja już zakupiłam krzaczek i zbieramy własnie ozdoby na nią.
                                                    Jutro będziemy ją stroić. Myślę,że znajdą się ochotnicy do ubierania
                                                    jej.
                                                  • wiktoria53 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 22.12.08, 08:58
                                                    Ja ranny ptaszek już ubrałam gawiarenkową choinkę i wstawiam do
                                                    salonu. Nie chciałam Was odciagać od domowej krzątaniny
                                                    przedświatecznej.Czyż nie piękna? Dzięki za ozdoby Delwie i Filarkom.

https://wstaw.org/d/9fb
                                                  • del.wa.57 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 22.12.08, 19:33
                                                    Ale piękną mamy choinkę,ślicznie ja ubrałaś Wiktorio,pracuś z Ciebiewink
                                                  • wiktoria53 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 25.12.08, 15:35
                                                    Weszłąm do naszego salonu, pięknie tu dziś. Napije sie aromatycznej
                                                    kawy i spróbuję makowca(moje ulubione ciatosmile).
                                                  • del.wa.57 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 25.12.08, 16:49
                                                    Kawy to i ja się napije,masz rację Wiktorio,ślicznie w naszej gawiarence,drzewko
                                                    pachnie w kominku ogień trzaska,oj,kawy,koniecznie kawy bo zasnę big_grin
                                                  • del.wa.57 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 25.12.08, 16:54
                                                    Może ktoś ma ochote na orzechy,bardzo proszęsmile
                                                    http://i43.tinypic.com/2lau62g.gif
                                                  • del.wa.57 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 26.12.08, 13:03
                                                    Hej,witajcie nasze kochane zwierzaki,idziemy na spacer? tak,tak spokojnie tylko
                                                    kawę zaparzę,pootwieram okna,słońce tak cudnie świeci i biegniemy pobiegaćsmile
                                                  • natla Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 29.12.08, 07:52
                                                    Kawa już pachnie! Kundzia sie wreszcie do roboty wzięła smile
                                                    Piesy, idziemy w tą szarugę na siusianko.
                                                  • sagittarius954 Re:Ślicznie dziękuję Dwa filary :)))) 11.12.08, 19:16
                                                    Postaram się Twoje zyczenia zrealizować smile)
                                                  • wiga2008 Re:GAWIARENKA-GRUDZIEŃ 2008 11.12.08, 20:50
                                                    Rozświetliłam nieco gawiarenkę od zewnątrz, bo ciemno niesamowicie,
                                                    spóźnialscy nie mogą trafić.

http://i37.tinypic.com/ndwlz4.jpg
                                                  • marii51 Re:GAWIARENKA-GRUDZIEŃ 2008 16.12.08, 16:57
                                                    nawet nie trafie nawet nie musze-jak zyczy grono forumianek----------
                                                    - a co mi tam... grunt to zdrowko i moc przyjaciol-reszta to małe
                                                    zdziebko...........hihismile
    • sagittarius954 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 29.12.08, 13:30
      W gawiarence pustka , ej kiedyś to byli czasy smile
      • dwa-filary Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 29.12.08, 13:39
        łoj,byli panocku,byli smile
        • sagittarius954 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 29.12.08, 13:43
          Och Dwa filareczki som big_grin a Paniusia filiżaneczkę kawki siorpnie sobie w
          towarzystwie mła i beatlesów ?smile
          • dwa-filary Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 29.12.08, 15:40
            Ach yes,yes,yes !!!bardzo chętnie siorpnę i powiem więcej,do piwniczki tez mogę zejśc smile
            • sagittarius954 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 29.12.08, 16:00
              Człowiek to nawet nie zna dnia ani godziny big_grin
              Prosze bardzo jest chętna do zejścia ze mną do lochów smile A gdybyś tam musiała
              już zostać całe życie ? EEEE lepiej siorpnijmy sobie i posłuchajmy
              www.youtube.com/watch?v=boc7rnhkLAk&feature=PlayList&p=12E8F9D83DD293CC&index=3
              • dwa-filary Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 29.12.08, 16:12
                Całe życie w lochach,oj nie...ja tylko pomóc chciałam,lepiej siorpnijmy hahahahaha
                • sagittarius954 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 29.12.08, 16:22
                  A ty myślisz że ile można beczułkę kilkusetlitrową siorpać ? smilebig_grin
                  Raz dwa i już smile
                  • natla Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 30.12.08, 08:28
                    Posiorbali i padli. Wstawać ochlaptusy i po tysiącu krętych schodków
                    do Gawiarenki wracać mi tu........kawa mocna na wytrzeźwienie czka.
                    • natla Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 30.12.08, 08:29
                      No nie! Kawa nie czka, ona czeka, a to Wy jeszcze czkacie po tym
                      czytanku.
                      • dwa-filary Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 30.12.08, 09:07
                        Wiesz,czytanie ogromnego toniska w tych ciemnych kazamatach może doprowadzić do czkawki,a kawki bardzo chętnie się napiję big_grin
                        • natla Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 30.12.08, 09:15
                          No! To jedna uratowana.....pijaj duuuużą kawę i wara od książeczek.
                          Nabieraj kondycji na jutro!
                          • dwa-filary Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 30.12.08, 09:22
                            Nawet nowelki dziś nie przeczytam big_grinbig_grinbig_grin
                            • natla Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 30.12.08, 10:16
                              No!
                              • sagittarius954 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 30.12.08, 12:18
                                Ja poproszę nawet zmarźniętą kawę , fu ileż tam pajęczyn jest , czy nikt tam nie
                                sprząta w tej piwnicy ? Co to za porządki ?smile
                                • natla Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 30.12.08, 12:35
                                  No to bier Adminie Kundzie i p. Witka do raportu!
                                  • polnaro Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 30.12.08, 13:49
                                    Ja wczoraj tak się po tych piwnicach miotałam, że pajęczyny zebrałam na
                                    siebie,kokon byłam, więc Adminie coś nie bardzo Ci wierzę, że tam dziś zajrzałeś.
                                    • natla Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 30.12.08, 16:34
                                      On Tam Poczwarko wcale nie zaglądał......on tam był, aż do wyjścia
                                      dzisiaj, więc teraz rozumiesz moje zdegustowanie. Mało tego,
                                      zwinęłaś mu materiał potrzebny do działań ;D
                                      • izis52 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 30.12.08, 17:08
                                        Wpadam na szybką kawkę. W sprzątaniu piwnic nie pomogę, bo zrobiono
                                        mi na jutro pięknie paznokcie. A jeszcze mam umówione takie różne
                                        dla poprawy urody.
                                        Dobra kawa,ale czasu mało.
                                        • sagittarius954 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 30.12.08, 17:17
                                          W biegu siorpanie jest jak skaranie
                                          Pij kawę na stojąco wieczorem leżysz jęcząco
                                          Kawa z mlekiem tylko z rana , ranę leczysz kawą Jana
                                          Pijesz siorpiesz ciągniesz sobie kawa jest jak dobre zdrowie smile
                                          • regine Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 31.12.08, 11:32
                                            Jeszcze za wcześnie na szampana, ale już go wstawiam do lodówki, aby
                                            się schłodził.
                                            http://i40.tinypic.com/2rdc3tl.jpg
                                            A potem, wieczorem może uda mi się wpaść do Was i wypić za
                                            pomyślność w tym Nowym Roku. Trzymajcie się ciepło, teraz już
                                            uciekam...smile
                                            Vittorio Alferi
                                            • del.wa.57 Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 31.12.08, 12:34
                                              Ja stawiam następnego szampanasmile
                                              http://i44.tinypic.com/35iap6q.gif
                                              i coś do pogryzaniabig_grin
                                              http://i40.tinypic.com/29xxd1u.jpg

Zajrzę wieczorem,ide robić sie na bóstwo!smile
                                              • natla Re: GAWIARENKA - GRUDZIEŃ 2008 01.01.09, 02:34
                                                Pije Wasze zdrowie dziewczyny, tym razem camarii ze sokiem
                                                pomarańczowym i lodem.
                                                Nastawię juz kawę w ekspresie dla rannych ptaszków. Piesy też przed
                                                chwilą były, bo wcześniej strasznie sie bały tych wstrętnych
                                                huczedeł.
                                                Tak jak Top. Przed 12-tą wyszedł z nim sąsiad i nawet nogi nie
                                                podniósł, a sąsiada (kawał chlopa) o mało nie zabił, ciągnac do
                                                domu. Biedne te nasze psiaki.......
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka