wiktoria53 13.12.08, 19:37 Pochwalę się trochę. Dziś upiekłam ponad 100 ciasteczek. Część polukrowałam. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krista57 Re: Przygotowania przedświąteczne 13.12.08, 20:36 Witaj Wiktorio! Gratuluje wypieku.Tez zaczynam piernikowanie po niedzieli.U mnie to długo potrwa bo kazde ciasteczko "ubieram".Część jest ozdobą choinki a reszte pakuje w celofan i rozdaję znajomym.Od lat są do tego przyzwyczajeni. Odpowiedz Link
natla Re: Przygotowania przedświąteczne 13.12.08, 22:14 U mnie się tylko barszcz kisi. I chyba w tym roku to całosć moich przygotowań świątecznych. Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: Przygotowania przedświąteczne 14.12.08, 01:10 Ja zaczynam przedświąteczne porządki i zakupy od poniedziałku, o rany i wszyscy w domu będą , jak ja to przetrzymam ? Jedno jest pewne, żadnych zapasów dość tego. Ale dla wnuczki trzeba upiec te ciasteczka ,Wiktorio A nie mogłaś jeszcze ze 46 ciasteczek więcej upiec ? Natla jest szczęśliwa o suchym barszczu zostanie chociaż u mnie na wigilijnym stole pierwszy raz tymbaliki sie pokażą a tak to po staremu , karpie sledzie pierogi barszcze grzybowe sałatki racuszki no i gwóźdź programu łyskacz ale to dopiero około północy golnę za Dziecinę i ululawszy się ta ilośćią zasnę pod kompem Odpowiedz Link
izis52 Re: Przygotowania przedświąteczne 14.12.08, 09:28 Od piątku jest u nas jeden z dwóch naszych słoneczek. Czytamy kolejny raz Kubusia Puchatka (lektura w II klasie), gramy w szachy no i wczoraj ulubione ciasteczka. Upiekliśmy 3 duze blachy. To wyjątkowe ciasteczka dla dzieci i starszych. Kruchutkie, przepyszne i szybkie. Podam przepis na jedną blachę + kilka babeczek. 25 dkg mąki, 20 dkg masła lub margaryny, 7 dkg orzechów włoskich zmielonych, 7dkg cukru pudru 1 zółtko. Orzechy (mogą też być migdały) mielę w melakserze na grubszy grysik. Do mąki ucieram na tarce masło z lodówki (twarde) dodaję orzechy, cukier puder, żółtko i rączkami trzeba dopiescić do konsystencji plasteliny. Zrobić kulkę i wychłodzić 20 - 30 minut w lodówce lub na tarasie przy obecnej aurze. Nagrzać piekarnik do 180 C, przygotować blaszkę leciuteczko przeciagając np. margaryną bez posypywania mąką. Po rozwałkowaniu na 1 cm wycinamy ciasteczka. Tradycyjny kształt półksiężyce (wiedeńskie rogaliki do kawy), a my z wnukami robimy też gwiazdki i choinki, tyle,że na jedną blachę jeden rodzaj, gdyż mniejsze pieką się krócej i byłyby przypalone lub niedopieczone. Czas pieczenia na oko, aby były złotawe ok.15 min. Ciasteczka są bardzo kruche więc ściągam łopatką do tortów na płaska tace i natychmiast trzeba posypać przez siteczko cukrem pudrem wymieszanym z wanilią, najlepiej taką mieloną prawdziwą np.Kotany. Można zrobić też w foremkach babeczki z wgłębieniem w środku, upiec w foremkach i potem wypelnić konfiturą. Spróbujcie, bo warto. Pozdrawiam przedświatecznie. Odpowiedz Link
natla Re: Przygotowania przedświąteczne 14.12.08, 10:00 To przepis dla mnie! Prosty jak budowa cepa i do tego szybki. Dzięki, dzięki! Odpowiedz Link
izis52 Re: Przygotowania przedświąteczne 14.12.08, 10:09 Zapomniałam dodać,że ciasteczka jeśli od razu się nie zjedzą, to wkładam do metalowego pudla po pralinach i zamykam na potem. Trzyma zapach i nie wilgotnieją. Przyniosę do Gawiarenki jak nie zjedzą. Odpowiedz Link
natla Re: Przygotowania przedświąteczne 14.12.08, 10:44 Właśnie o takim pudełku na "czarną godzinę" myśle. Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: Przygotowania przedświąteczne 14.12.08, 11:51 Smaku narobiłyście dziewczyny,zaśliniłam się patrząc na ciasteczka Wiktorii może i ja upiekę,pomyślę,nie bardzo mam dla kogo,jesteśmy sami na święta,ale ciasteczka własnego wypieku zjadałabm a przepis Izis rzeczywiście prosty,to co Natlo? pieczemy ciasteczka Izis? Odpowiedz Link
wiktoria53 A to moje pierożki:) 14.12.08, 12:45 już zamrożone. Robiłam je na początku tygodnia przez 2 dni żeby się nie przemęczyćJeszcze 2 pudełka są w zamrażarce gdzieś w kącie.Zrobiłam z serem, grzybami, kapustą i malinami.Oczywiście z myślą o okresie poświątecznym.W pudełeczku mieści się 12-13 sztuk.Chyba wrzucę 1 pudełko do gawiarenki. Odpowiedz Link
inka-1 To moze mi cos podeslecie 14.12.08, 13:17 coz ja z pracami swiatecznymi w lesie...nawet myslec mi sie nie chce. Biegam miedzy szpitalami ,miedzy synem a mama...moze na ostatnia chwile cos zdolam ,,upichcic" Slinka cieknie jak patrze na te Wasze arcydziela kulinarne Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: A to moje pierożki:) 14.12.08, 13:30 Natlu, ruskie będą popopopo po świętach. Też je bardzo lubię. Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: A to moje pierożki:) 14.12.08, 21:04 Pracowita z Ciebie dziewczyna,Wiktorio Pierogi też już zrobiłam i zamroziłam,masz rację,trzeba sobie zorganizować pracę Wiktorio,też robię co można,wcześniej,zeby potem nie padać na twarz ze zmęczenia. Odpowiedz Link
grazyna10 Re: przygotowania do swiat 14.12.08, 21:30 Ja upieklam dzisiaj pierniczki, wiekszosc nawet jest juz polukrowana. Reszta bedzie lukrowana jutro. Wszystkie prezenty mam juz popakowane. Pozostalo mi tylko spakowac walizke, wsiasc w samochod i ruszyc w kierunku Polski. A tam juz bedzie i barszczyk i uszka, i ryby przerozne i... no po prostu swieta po polsku. Odpowiedz Link
goskaa.l Re: przygotowania do swiat 15.12.08, 07:27 Melduję posłusznie, że podłogi zawoskowane, jeszcze część wymaga powtórnego woskowania. Pierniczki z cista, które dojrzewało przez miesiąc, upieczone. Boże, co za aromat i smak! Cały dom pachnie woskiem i pienikami. Prawdziwki do żurku uszek i kapusty ugotowane. Lukrowanie będzie później. Zrobiłam kilka aniołów z masy solnej na prezenty i jednego mikołaja, ale jeszcze nie dokończyłam ich malować. Trzy okna umyte, trzy firanki uprane. Mam nadzieję, że pozostałe 7 zdążę jeszcze umyć i uprać. Czekają jeszcze drzwi i ponownie łazienki i kuchnia. Nie mówię o pieczeniu, bo to sama przyjemność. Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: przygotowania do swiat 15.12.08, 14:39 Gosiu, aż tyle okien masz do umycia? Rany! Nie potrzebujesz pomocnika? No, ja się nie bardzo nadaję mimo szczerych chęci Odpowiedz Link
wiktoria53 Prezenty dla znaków zodiaku 15.12.08, 18:26 swieta.onet.pl/1515700,4880,wdomu_zwyczaje_detal.html Odpowiedz Link
wiktoria53 Moje choinki-dziś zrobiłam 15.12.08, 23:22 do rozdania w paczuszkach z innymi łakociami i jeszcze ciasteczek dorobiłam Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: Moje choinki-dziś zrobiłam 16.12.08, 19:03 Ojej,ale cudne! Wiktorio ja też chcę jedną Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: Moje choinki-dziś zrobiłam 16.12.08, 22:31 Delwo, Tobie dam wirtualną choineczkę, no chyba że podrzucisz adres... Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: Moje choinki-dziś zrobiłam 16.12.08, 22:46 Przyjmę z przyjemnością Wiktorio,ale do świąt nie dojdzie Odpowiedz Link
goskaa.l Re: przygotowania do swiat 16.12.08, 07:16 Mam nawet więcej, nie liczyłam pięciu połaciowych i trzech wyłazów na strychu , a drzwi 14, licząc wejściowe. Odpowiedz Link
goskaa.l Re: przygotowania do swiat - cd 22.12.08, 07:17 Kuchnię sprzątałam dwa dni, z małymi przerwami. Pierogi i paszteciki gotowe (robiła moja lokatorka), upieczony boczek, ugotowane schab i szynka. Zostało wejście do chałupy i przedpokój oraz powtórka z łazienek. Jeszcze trzy okna i dwie firanki do umycia i uprania, i 10. drzwi. Choinka w doniczce czeka w garażu. ps. W weekendowych przerwach od sprzątania chodziłam na pilates i aquaaerobic. Odpowiedz Link
goskaa.l Re: przygotowania do swiat - cd 22.12.08, 07:25 Aha! Barszcz się ukisił, dziś będzie zlewany do butelek i zalewany ponownie. Jestem z tych, którzy do kiszenia barszczu nie dodają chleba. Odpowiedz Link
natla Re: przygotowania do swiat - cd 22.12.08, 08:12 Co znaczy "zalewany ponownie"? Te same buraki? Mój coś w tym roku strasznie się powoli kisi, aż się boje, że nie zdąży. Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: przygotowania do swiat 22.12.08, 08:45 Dziś będę piekła mięso (karkówkę, roladki ze schabu). Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: przygotowania do swiat 22.12.08, 08:49 Gosiu ale się napracujesz w tak wielkim domu.Ale potem jaka satysfakcja! Odpowiedz Link
goskaa.l Re: Wiktoria 22.12.08, 10:46 wiktoria53 napisała: > Gosiu ale się napracujesz w tak wielkim domu.Ale potem jaka > satysfakcja! No tak, satysfakcja ogromna, ale takiemu natłokowi sprzątania sama jestem winna, bo wciąż mi brak czasu. Chałupa w końcu nie taka wielka, to tylko 110 m kw. mieszkania. Ale do tego strych, piwnica, ogród i około 200 m kw. chodnika. Październik i listopad przeszły mi pod znakiem zamiatania liści. Odpowiedz Link
natla Re: przygotowania do swiat 22.12.08, 08:53 Rany, Wiktorio!!! Ty chyba pół miasta obdzielisz tymi pysznościami. ) Jak Ci coś zostanie, to podrzuć do Gawiarenki chociaż. Odpowiedz Link
natla Re: przygotowania do swiat Natla 22.12.08, 11:17 Ale numer! I wychodzi? Muszę spróbować. Czyli odcedzasz barszcz i zalewasz te same buraki przegotowaną wodą, tak? I nic więcej? Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: przygotowania do swiat sagi 22.12.08, 15:37 Dzis łazienka , jutro kucharzowanie , pojutrze ? gładzenie , popojutrze spokój , święty spokój . Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: przygotowania do swiat sagi 22.12.08, 19:54 Mięso popieczone,gołąbki w piekarniku podskakują Jutro ogarnąc mieszkanie,zetrzeć kurze,odkurzyć,przygotować warzywa na sałatkę i troche czasu dla siebie poświęcić Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: przygotowania do swiat 22.12.08, 21:59 Karkówka upieczona, roladki też, wstyd mi powiedzieć, ale znowu piekłam ciasteczka poza tym zaparzyłam mak, jutro będę robiła makowiec. Warzywa na sałatkę już ugotowane i ostudzone. Już nie mam siły dziś. Zaraz idę do wyrka Odpowiedz Link
sagittarius954 Re: przygotowania do swiat 23.12.08, 16:18 choinka ustrojona , nóżki w salaterkach marzną , pasztet OK, ciasto jeszcze lepsze i po co to czekac na święta , a teraz pierogi leniu pierogi ciekawe ile wy zrobiłyście bo ja musze 80 Odpowiedz Link
wiktoria53 Re: przygotowania do swiat 23.12.08, 17:08 10 godzin na nogach Mam końskie zdrowie Rano ostatnie zakupy, potem zrobiłam: bigos, zrazy mielone z nadzieniem ogórkowo cebulowym, sałatkę warzywną, rybę "faszerowaną", i na koniec upiekłam makowiec(całą blachę, a miał być zwijany niestety drożdże nie udane wyrzuciłam, ale bardzo lubię taki na całej blasze bo ma dużo maku Przed chwilą wzięłam kąpiel i już dziś nie tykam się zadnej roboty!ODPOCZYWAM!O! Odpowiedz Link
natla Re: przygotowania do swiat 23.12.08, 22:40 Wiktorio, kuda mi do Ciebie! ) Ale też jestem zadowolona. Rano zakupy, małe sprzątanko przy pomocy..., znów zakupy, odcedzenie barszczu, ugotowanie prawdziwków na wywar oraz jarzyn na sałatkę, zrobienie sałatki, przygotowanie ingrediencji do gołąbków w postaci kapusty faszerowanej, mycie garów i to chyba mniej więcej wsio. Uważam, ze jak na jedno biedne, zmaltretowane kolanko, to całkiem nieźle. )) Mało tego! Wymyślilam nową odmiane uszek. ) Zrobię farsz jak należy i z prawdziwków, nawet ciasto zrobie, a potem.....pokroję je w paseczki, ugotuję i wymieszam z farszem. Takie "uszka" bedę popijać barszczem Uważam, ze jestem genialna!!! Tym sposobem mam z głowy i gołąbi i uszka, a smak ten sam A jutro mała dokończeniówka w kuchni i jazda do przyjaciół na wigilię. Do północy muszę wrócić, żeby pogadać z Topem, a przede wszystkim spotkać się z Wami przy wigilijnym stole w Gawiarence. Śpijcie dobrze! Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: przygotowania do swiat 23.12.08, 23:02 Moje prace w kuchni zakończone! barszcz ugotowany,sałatka warzywna zrobiona,gołąbki gotowe-próbowałam,pycha! Jutro tylko ugotować pierogi,ogrzać barszcz,upiec rybę z warzywami w piekarniku i wsio! do południa jeszcze odkurzaczem trzeba przelecieć po mieszkaniu to juz praca dla małżonka Odpowiedz Link
izis52 Re: przygotowania do swiat 23.12.08, 23:16 U mnie też bardzo do przodu. Uszki, pierożki, karp w galarecie siedzi. Makowce zawijańce ładnie wygladają, a jeszcze tort orzechowy przełożyłam gorzką wedlowską z masłem stopioną. Mięsa upieczone na resztę świąt. Jutro jeszcze tylko barszcz, grzybowa i ryba do pieczenia, no i nakrycie stołu. W tym roku żadnej garmażeryjnej fuszerki, a niech pamiętają jak powinny święta wygladać. To tak po polsku - dobra kuchnia - kocham was ( w Stanach odwrotnie?). Powinno być miło, niemniej cieszę się, że drugi dzień spędzimy sami. Mój Anioł fajnie wyiluminował dom i iglaki przed domem i tylko śniegu brakuje. Dobranoc. Odpowiedz Link
natla Re: przygotowania do swiat 23.12.08, 23:47 Oh! Ten tort orzechwowy z gorzką wedlowską z masełkiem i chyba jeszcze odrobiną śmietanki.....jakbym Mamę czytała. Tak, na święta nie powinno być fuszerki, chyba że...... Delwiątko, Ty jak zawsze do przodka Nie rozumiem, dlaczego żadna z Was mnie nie pochwaliła za racjonalizacje ) Odpowiedz Link