Dodaj do ulubionych

Przygotowania przedświąteczne

13.12.08, 19:37
Pochwalę się trochę. Dziś upiekłam ponad 100 ciasteczek. Część
polukrowałam.

https://wstaw.org/d/312

https://wstaw.org/d/315

https://wstaw.org/d/316

https://wstaw.org/d/317

https://wstaw.org/d/318
Obserwuj wątek
    • krista57 Re: Przygotowania przedświąteczne 13.12.08, 20:36
      Witaj Wiktorio!
      Gratuluje wypieku.Tez zaczynam piernikowanie po niedzieli.U mnie to długo
      potrwa bo kazde ciasteczko "ubieram".Część jest ozdobą choinki a reszte
      pakuje w celofan i rozdaję znajomym.Od lat są do tego przyzwyczajeni.
      • natla Re: Przygotowania przedświąteczne 13.12.08, 22:14
        U mnie się tylko barszcz kisi. I chyba w tym roku to całosć moich
        przygotowań świątecznych. smile
        • sagittarius954 Re: Przygotowania przedświąteczne 14.12.08, 01:10
          Ja zaczynam przedświąteczne porządki i zakupy od poniedziałku, o rany i wszyscy
          w domu będą , jak ja to przetrzymam ?
          Jedno jest pewne, żadnych zapasów dość tego.
          Ale dla wnuczki trzeba upiec te ciasteczka ,Wiktorio A nie mogłaś jeszcze ze 46
          ciasteczek więcej upiec ?smile
          Natla jest szczęśliwa o suchym barszczu zostanie chociaż u mnie na wigilijnym
          stole pierwszy raz tymbaliki sie pokażą a tak to po staremu , karpie sledzie
          pierogi barszcze grzybowe sałatki racuszki no i gwóźdź programu łyskacz ale to
          dopiero około północy golnę za Dziecinę i ululawszy się ta ilośćią zasnę pod
          kompem big_grinbig_grin
          • izis52 Re: Przygotowania przedświąteczne 14.12.08, 09:28
            Od piątku jest u nas jeden z dwóch naszych słoneczek. Czytamy
            kolejny raz Kubusia Puchatka (lektura w II klasie), gramy w szachy
            no i wczoraj ulubione ciasteczka. Upiekliśmy 3 duze blachy. To
            wyjątkowe ciasteczka dla dzieci i starszych. Kruchutkie, przepyszne
            i szybkie.
            Podam przepis na jedną blachę + kilka babeczek. 25 dkg mąki, 20 dkg
            masła lub margaryny, 7 dkg orzechów włoskich zmielonych, 7dkg cukru
            pudru 1 zółtko. Orzechy (mogą też być migdały) mielę w melakserze
            na grubszy grysik. Do mąki ucieram na tarce masło z lodówki
            (twarde) dodaję orzechy, cukier puder, żółtko i rączkami trzeba
            dopiescić do konsystencji plasteliny. Zrobić kulkę i wychłodzić 20 -
            30 minut w lodówce lub na tarasie przy obecnej aurze. Nagrzać
            piekarnik do 180 C, przygotować blaszkę leciuteczko przeciagając
            np. margaryną bez posypywania mąką. Po rozwałkowaniu na 1 cm
            wycinamy ciasteczka. Tradycyjny kształt półksiężyce (wiedeńskie
            rogaliki do kawy), a my z wnukami robimy też gwiazdki i choinki,
            tyle,że na jedną blachę jeden rodzaj, gdyż mniejsze pieką się
            krócej i byłyby przypalone lub niedopieczone. Czas pieczenia na
            oko, aby były złotawe ok.15 min. Ciasteczka są bardzo kruche więc
            ściągam łopatką do tortów na płaska tace i natychmiast trzeba
            posypać przez siteczko cukrem pudrem wymieszanym z wanilią,
            najlepiej taką mieloną prawdziwą np.Kotany. Można zrobić też w
            foremkach babeczki z wgłębieniem w środku, upiec w foremkach i
            potem wypelnić konfiturą. Spróbujcie, bo warto. Pozdrawiam
            przedświatecznie.
            • natla Re: Przygotowania przedświąteczne 14.12.08, 10:00
              To przepis dla mnie! Prosty jak budowa cepa i do tego szybki.
              Dzięki, dzięki!
              • izis52 Re: Przygotowania przedświąteczne 14.12.08, 10:09
                Zapomniałam dodać,że ciasteczka jeśli od razu się nie zjedzą, to
                wkładam do metalowego pudla po pralinach i zamykam na potem. Trzyma
                zapach i nie wilgotnieją. Przyniosę do Gawiarenki jak nie zjedzą.
                • natla Re: Przygotowania przedświąteczne 14.12.08, 10:44
                  Właśnie o takim pudełku na "czarną godzinę" myśle. smile
                  • del.wa.57 Re: Przygotowania przedświąteczne 14.12.08, 11:51
                    Smaku narobiłyście dziewczyny,zaśliniłam się patrząc na ciasteczka Wiktoriismile
                    może i ja upiekę,pomyślę,nie bardzo mam dla kogo,jesteśmy sami na święta,ale
                    ciasteczka własnego wypieku zjadałabm a przepis Izis rzeczywiście prosty,to co
                    Natlo? pieczemy ciasteczka Izis?smile big_grin
                    • wiktoria53 A to moje pierożki:) 14.12.08, 12:45
                      już zamrożone. Robiłam je na początku tygodnia przez 2 dni żeby się
                      nie przemęczyćsmileJeszcze 2 pudełka są w zamrażarce gdzieś w
                      kącie.Zrobiłam z serem, grzybami, kapustą i malinami.Oczywiście z
                      myślą o okresie poświątecznym.W pudełeczku mieści się 12-13
                      sztuk.Chyba wrzucę 1 pudełko do gawiarenki.

https://wstaw.org/d/39c
                      • inka-1 To moze mi cos podeslecie 14.12.08, 13:17
                        coz ja z pracami swiatecznymi w lesie...nawet myslec mi sie nie chce.
                        Biegam miedzy szpitalami ,miedzy synem a mama...moze na ostatnia
                        chwile cos zdolam ,,upichcic"
                        Slinka cieknie jak patrze na te Wasze arcydziela kulinarne
                      • natla Re: A to moje pierożki:) 14.12.08, 13:24
                        Zaraz, zaraz! A gdzie ruskie??
                        • wiktoria53 Re: A to moje pierożki:) 14.12.08, 13:30
                          Natlu, ruskie będą popopopo po świętach. Też je bardzo lubię.
                          • del.wa.57 Re: A to moje pierożki:) 14.12.08, 21:04
                            Pracowita z Ciebie dziewczyna,Wiktoriosmile
                            Pierogi też już zrobiłam i zamroziłam,masz rację,trzeba sobie zorganizować pracę
                            Wiktorio,też robię co można,wcześniej,zeby potem nie padać na twarz ze zmęczenia.
                            • grazyna10 Re: przygotowania do swiat 14.12.08, 21:30
                              Ja upieklam dzisiaj pierniczki, wiekszosc nawet jest juz
                              polukrowana. Reszta bedzie lukrowana jutro. Wszystkie prezenty mam
                              juz popakowane. Pozostalo mi tylko spakowac walizke, wsiasc w
                              samochod i ruszyc w kierunku Polski. A tam juz bedzie i barszczyk i
                              uszka, i ryby przerozne i... no po prostu swieta po polsku.
                              • goskaa.l Re: przygotowania do swiat 15.12.08, 07:27
                                Melduję posłusznie, że podłogi zawoskowane, jeszcze część wymaga powtórnego
                                woskowania. Pierniczki z cista, które dojrzewało przez miesiąc, upieczone. Boże,
                                co za aromat i smak! Cały dom pachnie woskiem i pienikami.
                                Prawdziwki do żurku uszek i kapusty ugotowane.
                                Lukrowanie będzie później.
                                Zrobiłam kilka aniołów z masy solnej na prezenty i jednego mikołaja, ale jeszcze
                                nie dokończyłam ich malować.
                                Trzy okna umyte, trzy firanki uprane. Mam nadzieję, że pozostałe 7 zdążę jeszcze
                                umyć i uprać.
                                Czekają jeszcze drzwi i ponownie łazienki i kuchnia. Nie mówię o pieczeniu, bo
                                to sama przyjemność.
                                • wiktoria53 Re: przygotowania do swiat 15.12.08, 14:39
                                  Gosiu, aż tyle okien masz do umycia? Rany! Nie potrzebujesz
                                  pomocnika? No, ja się nie bardzo nadaję mimo szczerych chęciwink
                                  • wiktoria53 Prezenty dla znaków zodiaku 15.12.08, 18:26
                                    swieta.onet.pl/1515700,4880,wdomu_zwyczaje_detal.html
                                    • wiktoria53 Moje choinki-dziś zrobiłam 15.12.08, 23:22
                                      do rozdania w paczuszkach z innymi łakociami

https://wstaw.org/d/50e

https://wstaw.org/d/511

i jeszcze ciasteczek dorobiłamsmile

https://wstaw.org/d/512
                                      • del.wa.57 Re: Moje choinki-dziś zrobiłam 16.12.08, 19:03
                                        Ojej,ale cudne! Wiktorio ja też chcę jednąsmile
                                        • wiktoria53 Re: Moje choinki-dziś zrobiłam 16.12.08, 22:31
                                          Delwo, Tobie dam wirtualną choineczkęsmile, no chyba że podrzucisz
                                          adres...wink
                                          • del.wa.57 Re: Moje choinki-dziś zrobiłam 16.12.08, 22:46
                                            Przyjmę z przyjemnością Wiktorio,ale do świąt nie dojdziesad
                                            smile
                                            • wiktoria53 Choinka już 20.12.08, 14:26
                                              leży na balkonie i czeka na dekorację
                                  • goskaa.l Re: przygotowania do swiat 16.12.08, 07:16
                                    Mam nawet więcej, nie liczyłam pięciu połaciowych i trzech wyłazów na strychu ,
                                    a drzwi 14, licząc wejściowe.
                                • goskaa.l Re: przygotowania do swiat - cd 22.12.08, 07:17
                                  Kuchnię sprzątałam dwa dni, z małymi przerwami.
                                  Pierogi i paszteciki gotowe (robiła moja lokatorka), upieczony boczek, ugotowane
                                  schab i szynka. Zostało wejście do chałupy i przedpokój oraz powtórka z
                                  łazienek. Jeszcze trzy okna i dwie firanki do umycia i uprania, i 10. drzwi.
                                  Choinka w doniczce czeka w garażu.

ps. W weekendowych przerwach od sprzątania chodziłam na pilates i aquaaerobic.
                                  • goskaa.l Re: przygotowania do swiat - cd 22.12.08, 07:25
                                    Aha! Barszcz się ukisił, dziś będzie zlewany do butelek i zalewany ponownie.
                                    Jestem z tych, którzy do kiszenia barszczu nie dodają chleba.
                                    • natla Re: przygotowania do swiat - cd 22.12.08, 08:12
                                      Co znaczy "zalewany ponownie"? Te same buraki?
                                      Mój coś w tym roku strasznie się powoli kisi, aż się boje, że nie
                                      zdąży.
                                      • wiktoria53 Re: przygotowania do swiat 22.12.08, 08:45
                                        Dziś będę piekła mięso (karkówkę, roladki ze schabu).
                                        • wiktoria53 Re: przygotowania do swiat 22.12.08, 08:49
                                          Gosiu ale się napracujesz w tak wielkim domu.Ale potem jaka
                                          satysfakcja!smile
                                          • goskaa.l Re: Wiktoria 22.12.08, 10:46
                                            wiktoria53 napisała:

> Gosiu ale się napracujesz w tak wielkim domu.Ale potem jaka
                                            > satysfakcja!smile

No tak, satysfakcja ogromna, ale takiemu natłokowi sprzątania sama jestem winna,
                                            bo wciąż mi brak czasu.
                                            Chałupa w końcu nie taka wielka, to tylko 110 m kw. mieszkania. Ale do tego
                                            strych, piwnica, ogród i około 200 m kw. chodnika.
                                            Październik i listopad przeszły mi pod znakiem zamiatania liści.
                                        • natla Re: przygotowania do swiat 22.12.08, 08:53
                                          Rany, Wiktorio!!! Ty chyba pół miasta obdzielisz tymi
                                          pysznościami. wink) Jak Ci coś zostanie, to podrzuć do Gawiarenki
                                          chociaż.
                                      • goskaa.l Re: przygotowania do swiat Natla 22.12.08, 10:43
                                        Tak, te same.
                                        • natla Re: przygotowania do swiat Natla 22.12.08, 11:17
                                          Ale numer! I wychodzi? Muszę spróbować. Czyli odcedzasz barszcz i
                                          zalewasz te same buraki przegotowaną wodą, tak? I nic więcej?
                                          • sagittarius954 Re: przygotowania do swiat sagi 22.12.08, 15:37
                                            Dzis łazienka , jutro kucharzowanie , pojutrze ? gładzenie , popojutrze spokój ,
                                            święty spokój .smile
                                            • del.wa.57 Re: przygotowania do swiat sagi 22.12.08, 19:54
                                              Mięso popieczone,gołąbki w piekarniku podskakują wink
                                              Jutro ogarnąc mieszkanie,zetrzeć kurze,odkurzyć,przygotować warzywa na
                                              sałatkę i troche czasu dla siebie poświęcićwink
                                              • wiktoria53 Re: przygotowania do swiat 22.12.08, 21:59
                                                Karkówka upieczona, roladki też, wstyd mi powiedzieć, ale znowu
                                                piekłam ciasteczkasmile poza tym zaparzyłam mak, jutro będę robiła
                                                makowiec. Warzywa na sałatkę już ugotowane i ostudzone. Już nie mam
                                                siły dziś. Zaraz idę do wyrkasmile
                                                • sagittarius954 Re: przygotowania do swiat 23.12.08, 16:18
                                                  choinka ustrojona , nóżki w salaterkach marzną , pasztet OK, ciasto jeszcze
                                                  lepsze i po co to czekac na święta , a teraz pierogi leniu pierogi ciekawe ile
                                                  wy zrobiłyście bo ja musze 80 sad
                                                  • wiktoria53 Re: przygotowania do swiat 23.12.08, 17:08
                                                    10 godzin na nogachsad Mam końskie zdrowiewink Rano ostatnie zakupy,
                                                    potem zrobiłam: bigos, zrazy mielone z nadzieniem ogórkowo
                                                    cebulowym, sałatkę warzywną, rybę "faszerowaną", i na koniec
                                                    upiekłam makowiec(całą blachę, a miał być zwijany niestety drożdże
                                                    nie udane wyrzuciłam, ale bardzo lubię taki na całej blasze bo ma
                                                    dużo makusmile Przed chwilą wzięłam kąpiel i już dziś nie tykam się
                                                    zadnej roboty!ODPOCZYWAM!O!
                                                  • natla Re: przygotowania do swiat 23.12.08, 22:40
                                                    Wiktorio, kuda mi do Ciebie! smile) Ale też jestem zadowolona.
                                                    Rano zakupy, małe sprzątanko przy pomocy..., znów zakupy, odcedzenie
                                                    barszczu, ugotowanie prawdziwków na wywar oraz jarzyn na sałatkę,
                                                    zrobienie sałatki, przygotowanie ingrediencji do gołąbków w postaci
                                                    kapusty faszerowanej, mycie garów i to chyba mniej więcej wsio.
                                                    Uważam, ze jak na jedno biedne, zmaltretowane kolanko, to całkiem
                                                    nieźle. wink))
                                                    Mało tego! Wymyślilam nową odmiane uszek. smile) Zrobię farsz jak
                                                    należy i z prawdziwków, nawet ciasto zrobie, a potem.....pokroję je
                                                    w paseczki, ugotuję i wymieszam z farszem. Takie "uszka" bedę
                                                    popijać barszczem smile Uważam, ze jestem genialna!!! Tym sposobem mam
                                                    z głowy i gołąbi i uszka, a smak ten sam smile
                                                    A jutro mała dokończeniówka w kuchni i jazda do przyjaciół na
                                                    wigilię. Do północy muszę wrócić, żeby pogadać z Topem, a przede
                                                    wszystkim spotkać się z Wami przy wigilijnym stole w Gawiarence.
                                                    Śpijcie dobrze!
                                                  • del.wa.57 Re: przygotowania do swiat 23.12.08, 23:02
                                                    Moje prace w kuchni zakończone! barszcz ugotowany,sałatka warzywna
                                                    zrobiona,gołąbki gotowe-próbowałam,pycha!wink
                                                    Jutro tylko ugotować pierogi,ogrzać barszcz,upiec rybę z warzywami w piekarniku
                                                    i wsio! do południa jeszcze odkurzaczem trzeba przelecieć po mieszkaniu to juz
                                                    praca dla małżonkawink big_grin
                                                  • izis52 Re: przygotowania do swiat 23.12.08, 23:16
                                                    U mnie też bardzo do przodu. Uszki, pierożki, karp w galarecie
                                                    siedzi. Makowce zawijańce ładnie wygladają, a jeszcze tort orzechowy
                                                    przełożyłam gorzką wedlowską z masłem stopioną. Mięsa upieczone na
                                                    resztę świąt. Jutro jeszcze tylko barszcz, grzybowa i ryba do
                                                    pieczenia, no i nakrycie stołu. W tym roku żadnej garmażeryjnej
                                                    fuszerki, a niech pamiętają jak powinny święta wygladać. To tak po
                                                    polsku - dobra kuchnia - kocham was ( w Stanach odwrotnie?). Powinno
                                                    być miło, niemniej cieszę się, że drugi dzień spędzimy sami. Mój
                                                    Anioł fajnie wyiluminował dom i iglaki przed domem i tylko śniegu
                                                    brakuje. Dobranoc.
                                                  • natla Re: przygotowania do swiat 23.12.08, 23:47
                                                    Oh! Ten tort orzechwowy z gorzką wedlowską z masełkiem i chyba
                                                    jeszcze odrobiną śmietanki.....jakbym Mamę czytała. smile
                                                    Tak, na święta nie powinno być fuszerki, chyba że......
                                                    Delwiątko, Ty jak zawsze do przodka big_grin
                                                    Nie rozumiem, dlaczego żadna z Was mnie nie pochwaliła za
                                                    racjonalizacje wink) big_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka