Dodaj do ulubionych

Arystokracja współczesnego społeczeństwa Polskiego

15.08.09, 19:44
Kogo można zaliczyć w ówczesnej dobie do arystokracji .
Czy można w ogóle mówić o arystokracji jako wycinku społeczeństwa
podporządkowującego sobie urzędy . Czy o przynależności do arystokracji
decydują walory moralne i intelektualne , zasoby majątkowe , czy raczej jest
to dziś tygiel rozmaitych grup nacisku chcących wykorzystać sytuację
ekonomiczną kraju .
Czy jest to formacja która dopiero się tworzy , czy raczej już nie odtworzy
się w formie znanej z poprzednich lat , co może przejąć a czego się wyzbędzie .
Obserwuj wątek
    • natla Re: Arystokracja współczesnego społeczeństwa Pols 17.08.09, 22:53
      Arystokrata dawniej, to człowiek bogaty, uprzywilejowany w najwyższym stopniu, często światły, żyjący na najwyższym szczeblu społecznym. Tak przynajmniej ja kojarzę arystokrację.. Z założenia oczywiście, bo w praktyce nie zawsze te cechy występowały samotnie......bogaty, wyróżniony, często bywał pieniaczem, kabotynem, nierobem, wykorzystywał władzę w niecnych sprawkach.
      Ale gdyby nie arystokracja, to historie narodów byłyby bardzo ubogie, nie mówiąc już o sztuce.
      Myśle, ze takiej arystokracji już we współczesnym świecie nie ma co szukać. Bogactwo nie idzie w parze z kulturą i światłością umysłu, za to świetnie idzie w parze z korupcją i innymi przywarami.
      Dla mnie arystokrata, to pan całą gębą, ale nie kłujący w oczy swoim bogactwem, kulturalny, światły. Człowiek renesansu, humanista. Arystokratyczną duszę poznaje się natychmiast, nawet jak pochodzi z „plebsu”. Ja zaliczyłabym kilkadziesiąt osób kultury, nauki, a nawet polityki.
      • misia007 Re: Arystokracja współczesnego społeczeństwa Pols 18.08.09, 13:23
        O arystokracji można sobie ciekawie poczytać.Polecam "Ostatni mazur"Andrew
        Tarnowskiego, wykluczyli go za to z klanu Tarnowskich.
    • dorka_1962 Re: Arystokracja współczesnego społeczeństwa Pols 18.08.09, 16:34
      Współczesnym arystokratą na pewno nie jest ten, komu pomimo bogactwa ciągle z
      butów słoma wychodzi. To jest po prostu z chama na pana.

Arystokratą współczesnym jest (moim zdaniem) człowiek, który pomimo wielkich
      zasług i sławy, ciągle pozostaje skromnym inteligentnym obywatelem.
      • misia007 Re: Arystokracja współczesnego społeczeństwa Pols 18.08.09, 16:48
        Znamy takiego????????
        • izis52 Re: Arystokracja współczesnego społeczeństwa Pols 18.08.09, 18:54
          Szczerze mówiąc nie wiem gdzie ta arystokracja obecnie, a jeśli już
          to bardzo sfrustrowana, gdy przychodzi konfrontacja z bezczelną
          śmietanką towarzyską.
        • dorka_1962 Re: Arystokracja współczesnego społeczeństwa Pols 19.08.09, 16:26
          Oczywiście , takich ludzi - wielkich Polaków - jest wielu

dla mnie jet to np. Jan Nowak-Jeziorański, albo
    • witekjs NETOKRACJA, konsumariat i celebryci... 29.11.09, 20:30
      Chciałem podzielić się z Wami tym, o czym czytałem w tę niedzielę.
      Ponieważ rozmawialiście o współczesnej arystokracji pomyślałem, ze tu będzie
      najlepiej.
      Nie czytałem jeszcze książki, ale przeczytałem dużo o tym, co piszą autorzy.
      Zaistnienie i rozpowszechnienie globalnego, ponadpaństwowego internetu, gdzie
      informacja stała się najcenniejszą wartością, prowadzi do zaniku kapitalizmu.
      Feudalizm ewaluował w kapitalizm, a ten, w nowy prządek nazwany Informacjonalizmem.
      Powstaje również nowy podział społeczny - globalna klasa konsumariatu i
      Netokracja posiadająca prawa autorskie, patenty, monopol na informacje i
      manipulację nimi.
      Obecnie konsumpcja niematerialna, staje się głównym źródłem zysku i władzy.

Internet stał się również polem, już teraz nie tylko kolejnej "zimnej wojny"...
      To już kolejne linki.

Witek

Netokracja. Nowa elita władzy i życie po kapitalizmie
      Alexander Bard, Jan Söderqvist, 2006r

http://www.waip.com.pl/index.php/waip/waip/serie_wydawnicze/cyberkultura_internet_spoleczenstwo/netokracja_nowa_elita_wladzy_i_zycie_po_kapitalizmie

Netokracja i konsumtariat, czyli nowy podział społeczny w epoce Internetu.
      Racjonalista, /jarekland/
      www.racjonalista.pl/index.php/s,38/d,15/t,10073
      „Kultura i Historia” nr 11/2007

Radosław Bomba
      Netokracja, czyli bit określa świadomość

http://www.kulturaihistoria.umcs.lublin.pl/archives/120

Netokracja i edukacja w społeczeństwie informacyjnym
      Marcin Dąbrowski

www.e-mentor.edu.pl/artykul_v2.php?numer=16&id=327

The Cyberwar Plan
      www.nationaljournal.com/njmagazine/cs_20091114_3145.php

November 16, 2009 9:00 PM PST
      Report: Countries prepping for cyberwar

news.cnet.com/8301-27080_3-10399141-245.html

• witekjs NETOKRACJA, konsumariat i celebryci - errata 29.11.09, 20:33
        „Kultura i Historia” nr 11/2007

Radosław Bomba
        Netokracja, czyli bit określa świadomość

Alexander Bard, Jan Soderqvist, Netokracja. Nowe elity władzy i życie po
        kapitalizmie, tłum. Piotr Cypryański, wyd. Akademickie i Profesjonalne, Warszawa
        2006., ss. 259.

www.kulturaihistoria.umcs.lublin.pl/archives/120
        • natla Re: NETOKRACJA, konsumariat i celebryci - errat 29.11.09, 21:57
          A to ciekawe....już wyłapane i skalsyfikowane.
          • witekjs Re: NETOKRACJA, konsumariat i celebryci - errat 29.11.09, 22:18
            Cieszę się. że Cię zainteresowało, reszty nie zrozumiałem...

Przesyłam przyjemną muzykę
            www.youtube.com/watch?v=CRJR6egsbg4&feature=related
            Witek smile
            • natla Re: NETOKRACJA, konsumariat i celebryci - errat 29.11.09, 22:49
              Snyje się właśnie po moim mieszkaniu......ta muzyczka wink
              A czegóż to nie paniał? wink
        • natla Re: NETOKRACJA, konsumariat i celebryci - errat 29.11.09, 23:13
          www.kulturaihistoria.umcs.lublin.pl/archives/120
      • ama.pola Re: NETOKRACJA, konsumariat i celebryci... 30.11.09, 08:35
        Zaintrygowała mnie podrzucona przez witekjs'a
        - próba analizy i usystematyzowania zachodzących
        zmian społecznych i kulturowych.
        Intuicyjnie rozpoznajemy odchodzenie do lamusa
        starego ładu realnych mechanizmów opartych
        na niezmiennych przez wieki wartościach,
        które owszem podlegały ewolucyjnej korekcie
        m.i. pod wpływem ludzkiej myśli, miejsca, warunków.
        Czy pogłębiający się globalizm wyznaczony przez
        netokrację zniszczy indywidualizm jednostki, grupy ?
        Już dziś obserwuje się wzmożony, faktycznie
        manipulowany konsumpcjonizm oraz łatwe relatywizowanie
        niegdyś ważnych wartości.
        Quo vadis homo sapiens ? Czy warto walczyć o okopy starego ?
        Kto i jak miałby to czynić ?

• sagittarius954 Re: NETOKRACJA, konsumariat i celebryci... 30.11.09, 08:54
          Krwawym czynem - rewolucja powrotu starego . Nikt na to się nie zdobędzie, bo
          mimo wszystko nowe nie zostało dokładnie zbadane i zawsze jest jakaś szansa dla
          indywidualności i jednostki w samej grupie . Świat korporacji też nie będzie
          wieczny . To pocieszające że żyjemy tylko 60-90 lat .

• polnaro Re: NETOKRACJA, konsumariat i celebryci... 30.11.09, 11:32
            Och, ...nie dla netokratów takie tam fora i dyskusje, netokrata tylko
            ekskluzywne informacje wyłapuje i wymienia....
            Uszczypnęłam się.
            • witekjs Re: NETOKRACJA, konsumariat i celebryci... 30.11.09, 14:25
              polnaro napisała:

> Och, ...nie dla netokratów takie tam fora i dyskusje, netokrata tylko
              > ekskluzywne informacje wyłapuje i wymienia....
              > Uszczypnęłam się.

Też tak myślę...
              Niedawno poznałem te pojęcia, chociaż od dawna obserwowałem tworzenie się, tej
              niekiedy u nas strywializowanej postaci "netokracji".
              Do tej elity pretendują, pseudo eksperci informatyki z licencjatem marketingu,
              nadzorujący komputeryzację większości zakładów pracy.
              Myślę, że netokracja, o której piszą autorzy książki, u nas jeszcze nie istnieją.
              Nasze, "takie tam" fora i buszowanie w internecie jest jedynie namiastką tego
              czym zajmują się przyszli netokraci polscy.
              Oni wygrywają obecnie międzynarodowe konkursy szkolnych programistów.

O naszych współczesnych, nierzadko pożal się Boże "arystokratach" myślę, że
              jeszcze możemy porozmawiać.

Witek

PS.Za chwilę muszę zabrać się za pracę, wkrótce wychodzę i wracam późno.
    • witekjs Re: Arystokracja współczesnego społeczeństwa Pols 30.11.09, 17:19
      Wszyscy tutaj pamiętamy "nowomowę" elit z czasów "dyktatury ciemniaków".
      W 89' mieliśmy nadzieję, ze to również się zmieni - błąd!
      Powstaje nowa "nowomowa" niewspółmiernie bardziej rozprzestrzeniająca się.
      Mamy to dzięki rozwojowi i Trwaniu różnych mediów i wszechobecności, nie tylko partyjnych tuzów intelektu...
      Obecnie, na szczęście można jednak,ku przestrodze prowadzić, pogłębione studia ich wypocin.
      Czasem obawiam się, że nie na wiele się to zda i długo jeszcze będziemy ich mieli w niemałej liczbie.

Pozdrawiam. Witek

www.spieprzajdziadu.com/muzeum/index.php?title=Nowomowa
      PS. Musiałem oderwać się od roboty domowej, przed wyjazdem.
      • witekjs Re: Arystokracja współczesnego społeczeństwa Pols 01.12.09, 08:56
        Jeśli słuchacie Poranki Radia TOK FM, ciekaw jestem jak odbieracie je we wtorki...
        • sagittarius954 Re: Arystokracja współczesnego społeczeństwa Pols 02.12.09, 09:20
          słucham radia TOK , zwykle od 7.00 do 18.00 , w różne dni tygodnia .
          Zapewne chodzi ci o Igora Janke bo to on prowadzi we wtorki poranną audycję ,
          tej akuracik nie słuchałem , wiem że był wywiad z Ministrem Spraw Zagranicznych
          . Cóż, słucham oczywiście, nie zawsze się zgadzam z poglądami na politykę
          przedstawianą przez zaproszonych gości, ale ważne żeby inne poglądy
          przedstawicieli polityki i dziennikarzy też mogły być reprezentowane . Sam Pan
          Janke według mnie troszkę ewoluuje w kierunku środka polityki , stara nie być
          takim stronniczym jakim był jeszcze trzy lata temu .
          Co lubię w toku , to że naprawdę proponuje się różnorodność. Choć za mało
          program ów z przymknięciem oka , oczywiście można od czasu do czasu uznać
          Kurkiewy za taki program , dużo w nim kultury oceny jej przez nieraz
          nieprzeciętne osoby . Tyle chyba .
          • witekjs Re: Arystokracja współczesnego społeczeństwa Pols 02.12.09, 09:45
            Też bardzo lubię Kurkiewy i Jego wakacyjne "Mówi się".
            Źle znoszę nie gości, a stałych "komentatorów" wtorkowych.
            Potrafią zepsuć nastrój na cały ranek.
            Napisałem o tym w tym miejscu, bo w moim odczuciu niektórzy z nich bezpodstawnie
            sadzą się, na elitarnych przedstawicieli środowisk opiniotwórczych.

Witek

PS. Wracam wieczorem smile
    • witekjs Celebryci... 02.12.09, 09:10
      Myślę, że o nich powinniśmy pogadać, jako że stają się celebrytami, nie tylko
      osobnicy typu Dody.
      Stają się nimi, nie tylko przebrzmiali politycy i sportowcy.
      Bardzo rzadko oglądam już TV...

Witek
      • sagittarius954 Re: Celebryci... 02.12.09, 09:58
        Ciekawe by było poznać prawdziwe powody które kierują niektórych na tron
        celebrytów ( forsa , forsa ??) . Oczywiści stronnicze media maja tutaj najwięcej
        do powiedzenia . Ale jest coś takiego ,że proponuje się w różnych programach ,
        np zadowolenie z sytuacji materialnej . W róznych programach pokazuje się
        szczęśliwych ludzi jakby innych nie było .
        A drugą zauważoną przeze mnie sprawą jest nadużywanie słowa procedury , jakby
        one miały uszczęśliwić ludzi . Formuła urzędnicza i szczęście ludzi - dziwne . A
        jak poznać prawdę czyli znaleźć sie w śrdku sprawy te procedury okazują się
        trochę naciągane , czyli albo nie stosowane przez samego urzędnika albo
        stosowane stronniczo .
        W tv staram sie oglądac filmy już tylko , i oczywiście programy na politycznych
        programach tvn24, polsat news i info . Piłka nożna idąca na okrągło w sprtowych
        kanałach obrzydła mi do tego stopnia ,że czekam tylko na mistrzostwa świata .
        Lubię snukera choć go mało .
        Acha przecież za każdy występ przed kamerą tv płaci tym którzy tam ukazują się ,
        to jest ciąg na celebrytę smile
      • sagittarius954 Re: Celebryci... 02.12.09, 13:30
        Celebrytów wymyślił show biznes na spółkę z mediami . Po prostu zobaczyli
        związek zachodzący między popularnością niektórych osób ich uwielbieniem przez
        masy i forsą . Z każdego celebryty dobrze by było wycisnąć jak najwięcej . A jak
        to zrobić i od kogo . I tu najpierw trzeba taką osobę wypromować w jakimś
        popularnym programie idącym okresowo , gdzie ta osoba będzie mogła prezentować
        się w otoczeniu jej rówieśników albo pretendentów do miejsca . Na to chętnie
        popatrzą się ludzie . Dodatkowo taka osoba musi mieć poglądy , oczywiście
        znacząco odbiegające od populacji w jakiej żyje . Im głośniej o niej będzie się
        mówić, tym lepiej . Dalej to już tylko forsę zbierać łopatami jak i innym
        przedstawicielom mediów sprzedawać za odpowiednio wysoką cenę . Jak długo taka
        osoba będzie na ustach ludzi ?Dopóki jej samej się nie znudzi życie w jakiejś
        tam obłudzie , jej woreczek nie napęcznieje odpowiednio od moniaków lub nie
        zagra w jakimś filmie na tyle mądrym by zrzucić z siebie przywdzianą skórę .
        Kiedyś aktorka filmowa grając w jakimś filmie jednym który decydował o jej
        popularności czekała na następną rolę . Dziś jest rozłapywana do różnych
        programów a tv doskonale się do tego nadaje . Oglądają ją miliony widzów i
        chcesz czy nie taką osobę znasz .
        A bębenek popularności nadal brzęczy bo ciągle są nowi chętni do wejścia na tron
        . I zarobienia nie zwykłej szarej pensji, ale zarobku jaki może okazać się
        jedynym w życiu i ustawiającym cię na jego resztę . Ciekawe by było dowiedzieć
        się ilu w Polsce jest aktorów , scenarzystów , kabareciarzy i ludzi wszystkich
        pracujących w show biznesie zapewne jest ich nie mało .
        • misia007 Re: Celebryci... 02.12.09, 16:45
          Proszę jak się uczepią jakiegoś słowa to wymawiają je wszyscy i wszędzie.Teraz
          na fali są"celebryci" a ja mam to w nosie.W tv oglądam tylko filmy i TVN24 i to
          w ilości umiarkowanej.Kiedyś oglądałam wszystkie prawie audycje publicystyczne
          teraz wystarczy mi TokFm, zeby wiedzieć co jest grane.Radio mam kuchenne a
          gotować lubię tak,że jako bonus spora dozę informacji przyswajam.Janke raczej
          mnie wykurza, uwielbiam za to Paradowską z jej sarkazmem, no i Zakowskiego
          lubię.W weekendy rano rozbawia mnie Kamil Dąbrowa a po 11.00 znikam bo.....nie
          trawie Podolskiej.Zaprasza nawet ciekawych gości tylko nie wiem po co jak
          wszystko wie lepiej i stale im przerywa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka