Dodaj do ulubionych

szlag mnie trafi z tym Corelem! pomocy!

14.04.05, 11:34
(hoki, nie ukrywam, że na Ciebie liczę najbardziej!)

mam problem z polskimi fontami w corel draw 9. porady z forów jakoś nie
skutkują sad no żeby być uczciwym, nie próbowałem jeszcze tylko remapowania
tablicy...

verdana, tahoma itp mają polskie znaki diakrytyczne np. w ms wordzie,
natomiast w corelu 9 pokazują się inne symbole (tzw "krzaczki": tyldy, jedynki
w indeksie górnym, itp smile po włączeniu fontów CE programem WGL Assistant,
pokazują się fonty CE, ale mają prostokąty zamiast ąęż, itp. edycja rejestru
skryptem też nic nie dała crying((

pomooooocy!

z góry dziękuję!

ps. wiem, że powinienem używać AI, ale mam służbową dziewiątkę a na naukę AI
nie mam kompletnie czasu!
Obserwuj wątek
    • md0512 Re: szlag mnie trafi z tym Corelem! pomocy! 14.04.05, 11:55
      Cześć !!

Heh, z Corelem to tak było uncertain . Ja po prostu przegrałem czcionki CE z pakietu
      Windows 3.11. Wszystkie czcionki, które mają oryginalnie polskie znaki i mają
      jedną stronę kodową (czyli czcionki TrueType a nie OpenType) będą wyświetlane
      prawidłowo.
      • coobad Re: szlag mnie trafi z tym Corelem! pomocy! 14.04.05, 12:10
        tylko skąd ja wezmę fonty z windows 3.11?! surprised

a poza tym - nie rozumiem, dlaczego są w wordzie, a nie są w corelu crying((

moje fonty są TT, ale zdaje się, że zakodowane uniwerslanie (UTF) i podobno
        Corel ich dlatego nie czyta poprawnie w wersjach przed 11 sad

masz jakiś inny pomysł? może jakiś programik, który pomógłby corelowi 9 czytać
        poprawnie mapowanie UTF?
        • md0512 Re: szlag mnie trafi z tym Corelem! pomocy! 14.04.05, 12:18
          Cześć !!

Nie mam żadnego programu, po prostu mam nowszą wersję Corela (a teraz
          przerzucam się powoli na PSa). No ale mam jeszcze te fonty CE wink
          • coobad off topic troche 14.04.05, 12:22
            to właściwie odpowiednikiem corel draw jest adobe illustrator smile

ale co innego w domu programiki, a co innego w pracy, jak trzeba kupić suspicious
            • ballbreaker Re: off topic troche 14.04.05, 12:32
              no to boli, ale ja i tak uzywam photoshopa i wdrazam sie od niedawna w
              ilustratora, jesli czcionki sa z polskimi znakami to nie ma prolbemow zadnych
              przynajmniej big_grin
              • hoki_yamoki Re: off topic troche 14.04.05, 12:43
                Problem stary jak świat smile
                Masz dwa wyjścia spolszczony corel z obsługą polskich znaków diaktrycznych -
                osobiście nie polecam (nie lubię niektórych obłednych tłumaczeń poleceń
                interface"u )
                albo napisać teks w windowsowym notatniku + ctrC+ctrlV= po kłopocie smile
                • coobad Re: off topic troche 14.04.05, 12:46
                  chodzi kompletnie o co innego!

corela mam polskiego i jakoś sobie radzę. źródło tekstu nie ma znaczenia, po
                  wklejeniu np z worda, glify polskie w wordzie zamieniają się na "krzaczki" w corelu!
                  • hoki_yamoki Re: off topic troche 14.04.05, 13:25
                    Sprawdź @
                    • coobad Re: off topic troche 14.04.05, 13:38
                      hoki! dzięki za fonty, działają oczywiście, ale nie mam przecież praw autorskich
                      do ich wykorzystania komercyjnego! wink

po mału zaczyna chyba wychodzić, co jest grane... fonty polskie są open type, i
                      wychodzi na to, ze corel ich nie czyta poprawnie sad dziwne jednak jest to, że
                      corel widzi te fonty, ale bez polskich znakow!!! a juz wogole najdziwniejsze
                      jest to, ze arial i times tez sa w systemie jako open type a te dwie akurat maja
                      polskie glify!!!

powiesic sie trzeba!
                      • md0512 Re: off topic troche 14.04.05, 13:45
                        Cześć !!

Corel nie widzi w Twoich fontach (OpenType) innych stron kodowych niż
                        podstawowa - Zachodnia. Może pomoże uruchomienie Corela w Windows 98? Jeżeli
                        masz Windows XP Professional (albo 2000) to spokojnie zamiast niego możesz
                        zainstalować Windows 98 SE (takie są zasady licencji profesjonalnej Microsoft).
                        • coobad winda 14.04.05, 14:01
                          mam windę xp chłam ediszyn, więc odpada. ale mogę pomyśleć, bo w firmie pewnie
                          się jakaś licencja 98SE znajdzie wolna smile

jesteś pewien, że CDR9 odpali na win 98SE i będą inne strony kodowe w fontach OT?
                          • prawdziwyja Re: winda 14.04.05, 14:58
                            Zamieniać NT-ka na 98 to tak, jak zamieniać siekierkę na kijek! Trzeba być
                            naprawdę zdesperowanym...
                      • hoki_yamoki Re: off topic troche 14.04.05, 13:47
                        Szukaj wiec fontów freeware - też są dostępne w necie - chociaż mniej.
                        I zawsze pozostaje Ci jeszcze stosowanie ,. i innych znaków, co czasami jest
                        pracochłonne ale niezbędne niestety sad
                        Ale jak przerobisz txt na krzywe - to wcale nieźle czasami wychodzi - zwłaszcza
                        w przypadku pokręconych fontów smile
                        • coobad odpowiedź zbiorcza ;) 14.04.05, 13:59
                          fontów freeware nie znalazłem nigdy dla zastosowań komercyjnych. jeśli bywają -
                          darmowe tylko dla domowych zastosowań.

owszem, corel widzi podstawową stronę kodową, ale włączyłem obsługę strony CE w
                          systemie! i teraz w fontach CE widać część glifów narodowych, ale nie
                          wszystkie!!! a arial i tak jest OT, a corel jego polskie glify widzi! właściwie
                          dobrze, że chociaż tyle! pokombinuję, czy możliwa jest konwersja OT na TT bez
                          strat większych... i chiba zgłoszę się w firmie, żeby nowego corela kupili
                          (upgrade są zwykle tańsze) bo CDR9 ma jeszcze jedną wadę: po zamianie tekstu na
                          krzywe, sypie się kompletnie formatowanie!!!! gówniany program i tyle tongue_outPP

kiedy mnie chodzi o zwykłe, proste fonty, nawet nie żadne pokręcone... smile
            • md0512 Re: off topic troche 14.04.05, 12:46
              Cześć !!

Ja zajmuję się grafiką bitową - obróbką zdjęć (choć niewiele) dlatego używam
              Corel PhotoPaint a od niedawna Photoshopa. Z rzadka trzeba mi narysować jakiś
              schemat a do tego idealny jest Microsoft Visio. Stronki piszę we FrontPage'u
              albo DreamWeaverze...
              A soft do domu... też trzeba kupić - ładna sumka wyszła uncertain
              • prawdziwyja Re: off topic troche 14.04.05, 14:57
                >Ja zajmuję się grafiką bitową

Chyba rastrową, co?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka