Dodaj do ulubionych

Pytanie o zaległy podatek

07.05.14, 14:07
Moja znajoma dostała w spadku mieszkanie, które postanowiła wynająć. Dowiedziałem się właśnie od niej, że przez rok nie odprowadzała podatków od wynajmu. Nie wiedziała, że trzeba, zapomniała lub jakos tego nie ogarneła. Boje sie, ze powiedziala to jeszcze komus w bloku i ktos moze doniesc. Poradziłem jej żeby podpisala nową umowę z lokatorem i zgłosiła ją w skarbówce. Moje pytanie brzmi: czy ona może zrobić 'gruba kreske' i zacząć teraz płacić na bieżąco, czy w momencie zgłoszenia skarbówka będzie jakoś prześwietlać przeszłość pod tym kątem? I czy jesli ktos by doniosl powiedzmy za 2 miesiace, juz po podpisaniu nowej umowy, to czy wystarczy, ze udokumentuje odprowadzenie podatku za ost. 2 miesiace, czy urzednicy beda sprawdzac, co sie dzialo z mieszkaniem przez ostatni rok?
Obserwuj wątek
    • Gość: Maciek Re: Pytanie o zaległy podatek IP: *.dynamic.chello.pl 07.05.14, 14:17
      Zgłoszenie umowy wynajmu nie powoduje z automatu "prześwietlenia" przeszłości.
      US ma prawo sprawdzać 5 lat wstecz.
      Czy sprawdzi twoją znajomą czy nie, tego nikt nie wie.
      Moja kuzynka od 7 lat legalnie wynajmuje (najem okazjonalny) i nigdy nie była sprawdzana.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka