Dodaj do ulubionych

Dotacje na szkolenie lotnicze

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.09.10, 23:11
Chciałbym zadać takie jedno pytanie związane z planami, które chciałbym zrealizować.

Interesuje mnie czy jest możliwość otrzymania dofinansowania pozwalającego odbyć szkolenie lotnicze prowadzące np. do uzyskania podstawowej licencji pilota turystycznego PPL(A)?

Wiem, że jeden z aeroklubów pozyskał w ubiegłym roku środki na przeprowadzenie dla chyba 24 osób szkolenia pozwalającego uzyskać licencję pilota zawodowego, czyli przeprowadzenie kilku etapów szkoleń prowadzących do otrzymania nie tylko stosownych licencji, ale i nowego zawodu.
Także czy sam, jako zainteresowany miałbym szansę na pozyskanie przynajmniej części funduszy, aby zdobyć już jakieś podstawowe uprawnienia nasamoloty?
Obserwuj wątek
    • wosto Re: Dotacje na szkolenie lotnicze 30.09.10, 08:59
      jesli szkolenie prowadzi do podniesienia kwalifikacji zawodowych, to jak sam piszesz, szansa jest - np w ramach POKL
      Jeśli mają to być uprawnienia turystyczne, to mozna by to robić w ramach programów mających na celu promocję turystyki itp.
      W Szczecinie w ten spsoób zorganowano darmowy kurs na uprawnienia instruktora żeglarstwa i patent sternika jachtowego. więcej informacji nt tego szkolenia na TWP Szczecin.
      Podstawowe założenie jest jednak takie, że o fundusze ubiegają się instytycje/firmy itd organizując szkolenia dla większej grupy osób.
      pozdrawiam
      • Gość: marskal Re: Dotacje na szkolenie lotnicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.09.10, 15:12
        Tak jak pisałem jeden aeroklub spod Rzeszowa coś takiego zrobił od 0 do bohatera. Nie pamiętam dokładnie były dwie grupy, jedna szkoliła się chyba od samego początku druga chyba od licencji PPL(A) do CPL(A). Jakoś tak, ale dla kogoś, kto się dostał to była to szansa zrobić wiele uprawnień i nowy zawód.
        Mi cos takiego też byłoby na rękę, ale jeśli nawet jakiś aeroklub pozyska dotacje to potem zakwalifikować się do takiego szkolenia też długa droga.
        Także staram się dowiedzieć czy sam mogę pozyskać fundusze już niekoniecznie na zrobienie jednej licencji, ale np., jako wsparcie iluś %.
        Sama podstawowa licencja to koszt około 20000 zł, zdobycie pełnych uprawnień pilota liniowego to koszt min. ponad 100 tyś zł, ale jakieś dodatkowe pieniądze pomogłyby mi rozwinąć skrzydła, aby przynajmniej jakoś wystartować.
        Szkolenia miałoby na celu doprowadzić mnie do nowego zawodu. Jeden już mam, jestem po studiach, ale chciałbym swoje życie trochę inaczej pokierować.
        • ekspert.collect.consulting Re: Dotacje na szkolenie lotnicze 01.10.10, 10:09
          Witam serdecznie,

Typ projektu, który Pan opisał zapewne był realizowany w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki. Niestety nie ma jednak możliwości, aby indywidualne osoby wnioskowały o dofinansowanie szkoleń. Odbywa się to na zasadzie, że firma składa wniosek o dofinansowanie, w którym opisane i zaplanowane są szkolenia dla uczestników. Wnioskodawcami w takich projektach mogą być zazwyczaj:
          1)przedsiębiorcy,
          2)podmioty działające na rzecz zatrudnienia, rozwoju zasobów ludzkich lub potencjału adaptacyjnego przedsiębiorców niebędące przedsiębiorcami.
          3)osoby prawne, które zgodnie ze statutem prowadzą działalność szkoleniową,
          4)osoby fizyczne prowadzące działalność oświatową.

Pozdrawiam
          • Gość: marskal Re: Dotacje na szkolenie lotnicze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.10.10, 19:23
            Hmm trochę nieciekawa dla mnie taka odpowiedź, bowiem daje mi do zrozumienia, że nie mam szans na pozyskanie samemu tych pieniędzy i pozostaje mi szukanie firm szkoleniowych, które może będą prowadzić coś takiego jak ta o której wspomniałem, a jak nie to praca i szkolenia z własnych pieniedzy.

Nie wiem dokładnie, kim był wnioskodawca spod Rzeszowa, ale pewnie do którychś z tych grup się kwalifikował. Wiem jedno, że na pewno prowadzą oni szkolenia na różne typy licencji samolotowych.

Ale skoro jesteśmy już przy temacie dotacji to chciałbym poruszyć inny temat. Od dłuższego czasu myślę nad stworzeniem pewnego portalu internetowego, który gromadziłby pewne zbiory naukowe. Na obecnym etapie nie ma czegoś podobnego w Polsce.
            Sam nie jestem w stanie wykonać wszystkiego, bowiem potrzebny jest odpowiedni zespół specjalistów od rożnych zagadnień, także potrzebuję wsparcia na dostarczenie odpowiednych technologii i rozwiązań, które zostałyby zaimplementowane w mój serwis, a tym samym spełniały odpowiednie standardy i wymogi dla takiego serwisu.

Moje pytanie czy jako osoba fizyczna, która nie prowadzi żadnej działalności mogę pozyskać dotacje na stworzenie takowego portalu internetowego (strony www)? Nie mam tu na myśli projektu o charakterze komercyjnym, ale projekt, który byłby skierowany do pewnej grupy ludzi i który w jakiś sposób stanowiłby pewną bazę informacji i pomocy, czyli taką bibliotekę zbiorów naukowych.

Nie chcę na potrzeby tego projektu zakładać firmy ani żadnej działalności, oczywiście gdyby portal przynosił jakieś małe zyski to byłoby bardzo dobrze, bo w jakiś sposób serwis mógłby zarabiać sam na swoje utrzymanie i późniejszą jego ewolucję ewentualnie, jednak w początkowej fazie nie przewiduję raczej zysków, więc nie chcę niepotrzebnie martwić się o dodatkowe opłaty dla państwa.

Koszty na stworzenie serwisu na odpowiednim poziomie szacuję na około do 50 tyś. zł także mam szansę uruchomić taki portal z pomocą unijnych pieniędzy?

Inne pytanie gdybym chciał pozyskać te fundusze przy pomocy jakiejś firmy konsultingowej, która się takimi sprawami zajmuje to, jakie są mniej więcej procedury i z jakimi opłatami dla firmy musiałbym się liczyć? Rozliczenie następuje po otrzymaniu dotacji czy już na samym początku, kiedy zlecam to firmie?
            • wosto Re: Dotacje na szkolenie lotnicze 02.10.10, 14:33
              działalność o jakiej mówisz prowadzą organizacje pozarządowe. Poszukałabym info na portalu www.ngo.pl co do praktyki prowadzenia działalności i źródeł jej finansowania. Myslę, że niejako z definicji w poczatkowym okresie organizacje takie działają siłą społeczengo entuzjazmu jej członków. Nie wykluczam, że Twoj pomysł mógły się wpisać w profil istniejącej już ngo i miałbyś wniej doświadczonego sojusznika.
              co do kosztów pomocy w pozyskaniu środków, to jest swoboda zawierania umów i możesz się umówić jak chcesz - o ile znajdziesz chętnego do zwarcia umowy na Twoich warunkach. Społeczny entuzjazm może też dotyczyć pomocy konsultanta.
            • ekspert.collect.consulting Re: Dotacje na szkolenie lotnicze 04.10.10, 21:46
              Witam ponownie,

O ile projekt miałby charakter komercyjny to o dofinansowanie na tego typu inwestycje można uzyskać z 8.1 PO IG, jednak aby wnioskować o środki trzeba mieć zarejestrowaną działalność gospodarczą (wniosek o udzielenie wsparcia należy złożyć nie wcześniej niż w dniu wpisu przedsiębiorcy do Krajowego Rejestru Sądowego albo Ewidencji Działalności Gospodarczej i nie później niż przed upływem roku, licząc od dnia tego wpisu).
              Portal musi sam na siebie zarabiać, przynosić zyski co oznacza cel komercyjny. Ponadto konieczne jest spełnienie definicji e-usługi i ten pomysł musiałby też być zweryfikowany pod tym kontekstem.

Pozdrawiam
    • Gość: lot Re: Dotacje na szkolenie lotnicze IP: *.90.59.30.sttb.pl 20.07.15, 12:55
      są również dofinansowania z UE dla rejonu woj. podkarpackiego znalazłem sporo info tutaj
      www.klasterlotniczy.pl/pages/view/program-rozwoju-podkarpackiego-powiazania-kooperacyjnego dofinansowanie z PARPu, dotyczy Klastra Lotnictwa Lekkiego i Ultralekkiego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka