Gość: Alka IP: *.chello.pl 03.01.05, 18:40 Mam pytanie: Czy osoba 80-letnia może zalożyć IKE w formie funduszy ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gatta13 Re: IKE dla obecnego emeryta 03.01.05, 19:49 IKE jest kontem, na którym zbiera się środki na emeruturę. Wypłata następuje jednorazowo w dniu ukończenia 60 lat. Można je założyć począwszy od 16 roku życia, pod warunkiem, że jest się zatrudnionym. Osobie osiemdziesięcioletniej poleciłabym raczej obligacje, oprocentowanie porównywalne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alka Re: IKE dla obecnego emeryta IP: *.chello.pl 03.01.05, 20:56 Mój dzadek, 80-letni założył sobie właśnie IKE w Pionierze(fundusze). I nie mogę Go przekonać, że mógłby lepiej zainwestować pieniądze. Jakie plusy i jakie minusy ma IKE dla mojego dziadka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alka Re: IKE dla obecnego emeryta IP: *.chello.pl 05.01.05, 15:22 proszę o odpowiedź! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: IKE dla obecnego emeryta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 20:54 jedynym plusem jest możliwość wypłaty bez podatku :-), bo Pioneer to parszywe fundusze ma... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alka Re: IKE dla obecnego emeryta IP: *.chello.pl 08.01.05, 16:49 dlaczego parszywe fundusze ma Pioneer??????????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: IKE dla obecnego emeryta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 11:15 a popatrz na wyniki i porównaj różne fundusze. A czy dziadek płaciła jakąś opłate zakładając to w Pioneerze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alka Re: IKE dla obecnego emeryta IP: *.chello.pl 10.01.05, 10:17 Z tego co wiem, to dziadek wpłacił 66o zł. Kurcze, uparł się na to IKE i nie ma wyjścia. Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: IKE dla obecnego emeryta 10.01.05, 10:26 IKE jest dla 40-50 latków a nie takich dziadków. Dla nich są obligacje skarbowe i funusze inwestycyjne + zapis na wypadek śmierci dla młodego pokolenia. m Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: IKE dla obecnego emeryta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 21:13 sprawdź umowę. z tego co wiem, to nie powinno byc żadnych opłat manipulacyjnych, jeżeli spełni sie warunki minimalnych wpłat w każdym roku. Ale z Pioneerem to może być wszystko możliwe :-) Żeby dziadek nie stracił musi wpłacić w ciągu roku jakąś minimalną kwotę. I to, że ma więcej niż 60 lat powoduje, że może to wypłacić kiedy chce nie płacąc podatku - fajne nie? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alka Re: IKE dla obecnego emeryta IP: *.chello.pl 19.01.05, 23:40 to jaki dziadek z tego bedzie miał zysk??? tłumaczy mi, że to takie opłacalne, to kto ma w końcu rację??? Odpowiedz Link Zgłoś