Dodaj do ulubionych

IKE dla obecnego emeryta

IP: *.chello.pl 03.01.05, 18:40
Mam pytanie:
Czy osoba 80-letnia może zalożyć IKE w formie funduszy
???
Obserwuj wątek
    • gatta13 Re: IKE dla obecnego emeryta 03.01.05, 19:49
      IKE jest kontem, na którym zbiera się środki na emeruturę. Wypłata następuje jednorazowo w dniu ukończenia 60 lat. Można je założyć począwszy od 16 roku życia, pod warunkiem, że jest się zatrudnionym. Osobie osiemdziesięcioletniej poleciłabym raczej obligacje, oprocentowanie porównywalne.
      • Gość: Alka Re: IKE dla obecnego emeryta IP: *.chello.pl 03.01.05, 20:56
        Mój dzadek, 80-letni założył sobie właśnie IKE w Pionierze(fundusze).
        I nie mogę Go przekonać, że mógłby lepiej zainwestować pieniądze. Jakie plusy i
        jakie minusy ma IKE dla mojego dziadka?
        • Gość: Alka Re: IKE dla obecnego emeryta IP: *.chello.pl 05.01.05, 15:22
          proszę o odpowiedź!
          • Gość: M Re: IKE dla obecnego emeryta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.05, 20:54
            jedynym plusem jest możliwość wypłaty bez podatku :-), bo Pioneer to parszywe
            fundusze ma...
            • Gość: Alka Re: IKE dla obecnego emeryta IP: *.chello.pl 08.01.05, 16:49
              dlaczego parszywe fundusze ma Pioneer???????????????
              • Gość: M Re: IKE dla obecnego emeryta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 11:15
                a popatrz na wyniki i porównaj różne fundusze.
                A czy dziadek płaciła jakąś opłate zakładając to w Pioneerze?
                • Gość: Alka Re: IKE dla obecnego emeryta IP: *.chello.pl 10.01.05, 10:17
                  Z tego co wiem, to dziadek wpłacił 66o zł. Kurcze, uparł się na to IKE i nie
                  ma wyjścia.
                  • czuk1 Re: IKE dla obecnego emeryta 10.01.05, 10:26
                    IKE jest dla 40-50 latków a nie takich dziadków. Dla nich są obligacje skarbowe
                    i funusze inwestycyjne + zapis na wypadek śmierci dla młodego pokolenia. m
                  • Gość: M Re: IKE dla obecnego emeryta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 21:13
                    sprawdź umowę. z tego co wiem, to nie powinno byc żadnych opłat
                    manipulacyjnych, jeżeli spełni sie warunki minimalnych wpłat w każdym roku.
                    Ale z Pioneerem to może być wszystko możliwe :-)
                    Żeby dziadek nie stracił musi wpłacić w ciągu roku jakąś minimalną kwotę.
                    I to, że ma więcej niż 60 lat powoduje, że może to wypłacić kiedy chce nie
                    płacąc podatku - fajne nie?
                    ;-)
                    • Gość: Alka Re: IKE dla obecnego emeryta IP: *.chello.pl 19.01.05, 23:40
                      to jaki dziadek z tego bedzie miał zysk??? tłumaczy mi, że to takie opłacalne,
                      to kto ma w końcu rację???

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka