Dodaj do ulubionych

MONETY kolekcjonerskie

IP: *.ostnet.pl 18.10.07, 21:22
Chciałem was zapytać o opinie na temat inwestowania w monety
kolekcjonerskie. To hobby, które niemal odeszło w zapomnienie
przechodzi teraz boom, w który inwestuje - nawet trudno mi
powiedzieć ile ludzi - ale przypuszczam, że kilkadziesiąt tysięcy.
Chyba nie przesadzam bo milionowe nakłady 2 złotówek rozchodzą się
często w dniu emisji.
I nie chodzi tu o małe pieniądze. Moje własne doświadczenie:
Około roku temu kupiłem 2 monety z popularnej serii Zwierzęta -
dokładnie 2 Morświny - 85 zł każdy. Dziś, po roku na Allegro z
łatwością mogę je sprzedać po 300 zł. To okolo 350% w niecały rok.
Chciałem zapytać co o tym sądzicie. Czy nowe pokoloenie to pokolenie
numizmatyków ?? czy to tylko chwilowy trend??
Obserwuj wątek
    • appfunds Re: MONETY kolekcjonerskie 18.10.07, 22:10
      Zapraszam na forum :
      e-numizmatyka.pl/phpBB2/viewforum.php?f=10
      Pozdrawiam
      • bober0 Re: MONETY kolekcjonerskie 21.10.07, 13:51
        appfunds napisał:

> Zapraszam na forum :
        > e-numizmatyka.pl/phpBB2/viewforum.php?f=10
        > Pozdrawiam

to jest raczej forum bukmacherów
    • Gość: med12 Re: MONETY kolekcjonerskie IP: 194.181.28.* 19.10.07, 10:30
      Dla mnie jest to wszystko naciągane.I kiedyś poleci w dół podobnie
      jak ze znaczkami. Nakłady 200 tys. sztuk to bardzo duże nakłady. Są
      monety np. Herman srebrna 12 tys. szt. warta 300 zł. Poza tym
      ciekawe dlaczego niektórzy sprzedają drogie monety.
      • Gość: krzychu Re: MONETY kolekcjonerskie IP: *.chello.pl 19.10.07, 21:44
        Wielka ściema dla naiwnych i licytowanie sobie nawzajem ofert aby zachęcić
        naiwnych. Komu potrzebne są jakieś monety poza GARSTKĄ fanatyków-numizmatyków?
        Każdy rozsądny człowiek powinien trzymać się od podobnych piramidek z daleka.
        • appfunds Re: MONETY kolekcjonerskie 20.10.07, 20:11
          A czy każdy rozsądny człowiek powinien trzymać pieniądze w banku ?
          W razie bankructwa dostanie
          " * jeśli kwota depozytów* nie przekracza równowartości w złotych - 1000
          euro, gwarantowana jest w całości
          * jeżeli wartość depozytów jest wyższa, niż równowartość w złotych - 1000
          euro, to wówczas kwota o równowartości 1000 euro gwarantowana jest w 100%, zaś
          pozostała kwota depozytów, powyżej równowartości 1.000 euro - do równowartości
          22.500 euro, gwarantowana jest w 90 %"
          A co ma więcej, należy do banku.
          Pozdrawiam
          • Gość: z Re: MONETY kolekcjonerskie IP: *.chello.pl 20.10.07, 22:37
            widzę że kolega jednak uparcie szuka jeleni

skoro tak uczenie prawisz o bankach, to oświeć nas ile banków w Polsce
            zbankrutowało w ostatnich 10 latach
            • appfunds Re: MONETY kolekcjonerskie 20.10.07, 23:06
              Nie szukam żadnych "jeleni".
              "13 I 2000 r. Komisja Nadzoru Bankowego zawiesza działalność Banku
              Staropolskiego. Tłumy szturmują jego nieliczne oddziały oraz placówki
              Invest-Banku - m.in. w Krakowie i Rzeszowie. Po upadku spółki, deponenci mieli
              szansę odzyskać 100 proc. z lokat o równowartości do 1 tys. euro i 90 proc. - od
              1 do 11 tys. euro. Do dziś Bankowy Fundusz Gwarancyjny, zasilany przez inne
              działające w kraju banki, wypłacił klientom Staropolskiego ponad 484 mln złotych."
              Proszę samemu sobie poszukać innych. Proponuję porozmawiać również z klientami
              Biura Maklerskiego WGI.
              Mnie jak jakiś temat nie interesuje, nie zajmuję się nim po prostu. Ktoś się
              zapytał na początku watku o monety. Podałem mu link do forum numizmatycznego.
              Oczywiście od razu znaleźli się fachowcy znający się na wszystkim.
              Pozdrawiam i dobrej nocy
              • Gość: med12 Re: MONETY kolekcjonerskie IP: *.rtr.bait.pl 21.10.07, 16:42
                Kilkadziesiąt lat zbierałem monety. Nic nie sprzedawałem bo nie mam takiej
                potrzeby. Ale jak wcześniej pisałem uważam, że kupować monety srebrne na dłuższy
                czas to ryzykowne. Obecnie ze względu na wysokie nakłady zawiesiłem kupowanie.
                Zastanawiam się nad kupowaniem ale monet przedwojennych oczywiście srebrnych. Na
                razie są mało popularne więc nie takie drogie, przynajmniej niektóre. Podstawowa
                zasada aby nie stracić na monetach to : czym mniej danych monet wybito tym
                moneta bardziej wartościowa. To co się dzieje na Allegro to celowe podbijanie
                ceny. W krótkim czasie można się pobawić ale na zakup i trzymanie nie
                zdecydowałbym się.

Odnośnie banków - bank musi należeć do BFG (Bankowy Fundusz Gwarancyjny) i wtedy
                - Jeżeli suma zgromadzonych depozytów jest wyższa niż równowartość 1.000 euro,
                to wówczas kwota o równowartości 1.000 euro wypłacana jest w 100%, zaś pozostała
                kwota depozytów, powyżej równowartości 1.000 euro, do równowartości 22.500 euro
                - w 90%.
                • Gość: Piter Re: MONETY kolekcjonerskie IP: *.ostnet.pl 21.10.07, 19:33
                  Zgadzam się z tym, że "sreberka" są zbyt ryzykowne, zwłaszcza, że na
                  allegro idzie juz wszystko nie ważne czy ładne czy brzydkie i jaki
                  ma nakład.
                  Co sądzi Pan o monetach złotych. Mają silną podstawę w kruszcu,
                  stosunkowo niewielkie nakłady - od 4tys. do 10tys. A nowa seria o
                  historii polskiej kawalerii bardzo ciekawy i chyba najbarziej
                  pasujący do monet temat. W porównaniu do monet srebrnych sa nadal
                  stosunkowo tanie - 1200 zl za monete złotą w przypadku gdy srebrne z
                  tego roku kosztują już nawet 300.
                  • Gość: med1 Re: MONETY kolekcjonerskie IP: 194.181.28.* 22.10.07, 08:27
                    Warto poobserwować. Podstawa nakład - im mniej tym lepiej. Waga
                    monety też istotna. Proonuję także sprawdzić ceny złotych monet
                    polskich na świecie np. ebay. Złoto idzie w górę ale trochę dla tego
                    że dolar idzie w dół. Społeczeństwo chce inwestować więc pewnie będą
                    kupować monety złote za 1200 zł.
                    Przykład: moneta z Szymanowskim waga 15,5 g. Za gram 64zł ( skup
                    NBP z 19.10.2007 za próbę 1000), 15,5*64= 992 zł - ale moneta próby
                    900. Nakład monety 8000 szt. Na Allegro np. cena 1250 zł. Ale z
                    drugiej strony tylko 8000 osób (minus banki, muzea) na Świecie może
                    mieć taką monetę.
    • appfunds Re: MONETY kolekcjonerskie 25.10.07, 15:18
      Tytułem uzupełnienia:

"Rekordową cenę – 321 tys. zł – zapłacono na aukcji Warszawskiego Domu
      Aukcyjnego i Gdyńskiego Domu Aukcyjnego (20 października) za unikalny zestaw
      pięciu monet z 1985 r. z Janem Pawłem II."

Więcej : www.rp.pl/artykul/64824.html
    • Gość: Piter Re: MONETY kolekcjonerskie IP: *.ostnet.pl 25.10.07, 19:00
      Wedlug mnie to jest tak, że do zabawy z numizmatyka wlaczyla sie
      niedawno masa zapaleńców. Wielu stać na wydanie na monety duzych
      pieniędzy - kilka tysięcy złotych i masa tych którzy co miesiąc
      kupują sobie jedną monetę.
      Spójrzmy teraz na to z perspektywy czsu. Najtańsza moneta z serii
      zwierzaki kosztuje już 250 zl. Wchodzi kolejna - sokół - kolejny
      wzrost cen - bo kolejna moneta z serii. Mija rok - kolejny wzrost -
      bo monety są starsze. Nagle dochodzi do tego że najtańsza kosztuje
      500 zl.
      To eliminuje spośród kupujących rzeszę ludzi, których już na te
      monety nie stać. Nakład jest ogromny bo 60 tys. - a nikt tego nie
      kupuje i mamy korekte na rynku monet.
      Moim zdaniem niektóre sreberka są zbyt nadmuchane i jedyną pewną
      inwestycją są monety złote. On tak naprawdę mają największą wartość
      kolekcjonerską bo jak napisał kolega wyżej jest ich mało. W Polsce
      tylko góra 10 tys osób bedzie miało daną monetę.
      • appfunds Re: MONETY kolekcjonerskie 08.11.07, 23:06
        Proszę sobie wejść na allegro i popatrzeć na ceny transakcyjne.
        www.allegro.pl/search.php?string=20+zl&search_type=1&location_radio=1&selected_country=1&order=t&st=gtext&listing_sel=2&listing_interval=7&category=8758&category=16220
        Tak tak, balon zaraz pęknie, jak nie pęknie to sami spekulanci się wymieniają -
        znam te gadki malkonetentów. Skoro jesteście tacy mądrzy, na pewno jesteści
        bardzo bogaci :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka