zmeczona78 28.03.08, 19:28 Czy istnieje możliwość zdobycia treści sms wysyłanych i odbieranych ale wykasowanych z telefonu. Jezeli tak to jak to zrobić i czy mogą być one dowodem. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zuza145 Re: sms-y dowodem 28.03.08, 19:32 owszem- jeśli złożysz w niosek do sądu aby ten skierował wniosek do operatora sieci telefonii komórkowej o przesłanie bilingów oraz treści smsów- to mogą- tobie samej ich operator nie wyda. Dodaję- że operator ma obowiązek przechowywać ich treśc w czasie 2 lat od dnia ich napisania. A sądy- jak popadnie- jak winę można bez smsów udowodnić- to zapomnij- bo sąd nie będzie udowadniać czegoś co już wie. Jak nie- wtedy jak wydadzą decyzję- wyrok nie po twojej myśli- zostaje zażalenie lub zaskrażenie- że nie skorzystano z materiału dowodowego. Odpowiedz Link
misbaskerwill Re: sms-y dowodem 28.03.08, 21:07 Z tego co wiem, treści sms-ów od operatora sąd żąda w sprawach karnych. Nie wiem, czy jest to w ogóle przewidziane w sprawach cywilnych/rodzinnych... Radzę poszukać innych sposobów. Może jakieś maile w koszu zostały? Odpowiedz Link
zuza145 Re: sms-y dowodem 28.03.08, 21:10 jest jak najbardziej przewidziane równeż w sprawach cywilnych- decyzja czy ściągnąć zależy od sądu.Sam z siebie tego nie zrobi jednak sąd- jeśli już- to tylko na wniosek strony. Odpowiedz Link
panda_zielona Re: sms-y dowodem 28.03.08, 21:13 Niestety muszę Cię zmartwić,nie ma takiej możliwości aby prywatna osoba mogła zdobyć treść sms.Chyba,że ma kogoś zaprzyjaźnionego u operatora sieci,ale za to grozi wywalenie z roboty dyscyplinarne. Odpowiedz Link
alexolo Re: sms-y dowodem 28.03.08, 21:17 NIESTETY DLA SPRAW ROZWODOWYCH TAKIE RARYTACY SA NIE DOSTEPNE...ALE JESLI MASZ SMS W TEL .. można przedstawic sadowi w formie scenogramu...jak tak zrobiłam i zostały przyjete jako dowód Odpowiedz Link
zuza145 Re: sms-y dowodem 28.03.08, 21:23 sprawdziłam w sądzie- konsultowałam z prawnikiem- są dostępne- od dwóch lat trąbią w tv o takich przypadkach- odkąd przedłużono operatorom obowiązek trzymania treści korespondecnji smsowej-trzeba zawnioskować- ale powtarzam- od decyzji sądu zależy czy wystąpi. Nawet bilingi bez treści- zawierające spis- i jeden numer świątek , piatek i niedziela potrafiły zadziałać cuda. Były dowodem. Jednak polecam radę powyżej- szukać innych dowodów- łatwiej chyba i bezpieczniej- sąd nie musi przychylić się do wniosku. Odpowiedz Link