Dodaj do ulubionych

Holandia.org

04.01.05, 12:46
Czy ktos wie cos wiecej o stronie www.holandia.org i jej wlascicielu. Podaje
bledne informacje tonem wszystkowiedzacego. Np. podaje, iz auto rejestruje
sie w Holandii w Postbanku. Dzwonia ale nie wiadomo, w ktorym kosciele.
Poczta holenderska w skrocie TPG jest kapitalowo zwiazana Postbankiem, ktory
to czasami znajduje sie w tym samym lokalu. Auto rejestrujemu jednak na
poczcie, a nie jak sugeruje autor w Postbanku. Jest to nie jedyne
przeklamanie na tej stronie o bledach jezykowych nie wspomne. Jesli ten
czlowiek swiadczy uslugi w zakresie rozliczen podatkowych i wypelniania
formularzy to lepiej omijac go szerokim lukiem.
Zyczliwy
Obserwuj wątek
    • karolinna Re: Holandia.org 10.01.05, 11:02
      kazdy popelnia bledy i uwazam,ze zbyt pochopnie oceniasz Krzysztofa,ktory
      przeciez stworzyl ta strone z mysla o Polakach poszukujacych lepszej
      przyszlosci w Holandii.Mozna tam znalezc wiele ciekawych i na pewno pomocnych
      informacji i naprawde nie ma potrzeby roztrzasac tak trywialnego bledu,ktory
      byc moze pojawil sie na stronie www.holandia.org.Nawet esli to byl
      niezamierzony,bo jaki cel mialby jego autor?Jak udasz sie do Postbanku,to na
      pewno bedzie juz blisko do miejsca gdzie mozesz zarejestrowac auto.Nie widze
      wiec problemu...Pozdrawiam.Karolina
    • k.borsuk Re: Holandia.org 14.01.05, 01:45
      Postkantoor czy Postbank każdy wie o co chodzi panie "Zyczliwy", a jeżeli jest Pan tak bystry że potrafi skrytykować kogoś za taką niewielką niedokładność to współczuję.
      Pozdrawiam

Krzysztof

• mkornet Re: Holandia.org 14.01.05, 12:29
        k.borsuk napisał(a):

> Postkantoor czy Postbank każdy wie o co chodzi panie "Zyczliwy", a jeżeli
        jest
        > Pan tak bystry że potrafi skrytykować kogoś za taką niewielką niedokładność
        to
        > współczuję.
        > Pozdrawiam
        >
        > Krzysztof
        >
        Drogu Borsuku,

Nie koniecznie Postkantoor = Postbank.... Ale to jest
        wlasciwie "najdrobniejszy" Twoj blad, jakkolwiek rzeczywisty. Powstanie strony
        Holandia.org ma zaiste szlachetne intencje, niemniej jednak aby sprostac
        zadaniu informowania nalezy posiadac nie tylko dobre intencje. Niezbedne sa
        wlasciwe informacje, ktorych Ty posiadasz malo i bardzo powierzchownie... Tak
        wiec nie zadzieraj nosa i nie oburzaj sie. Twoja stronka jest ladna, ale Twoje
        tam podawane informacje sa w wiekszosci - niestety - nieprawdziwe badz
        niepelne i bardzo powierzchowne.
        Zgadzam sie z opinia autora watku.
        • k.borsuk Re: Holandia.org 14.01.05, 18:50
          Niezbedne sa
          > wlasciwe informacje, ktorych Ty posiadasz malo i bardzo powierzchownie... Tak
          > wiec nie zadzieraj nosa i nie oburzaj sie

A jakie informacje przedstawiam? Na razie to Ty na moim forum poyliłaś szkoły językowe z kursami naturalizującymi, nawypisywałas kupę innych bzdur. Kto ma racje oceni zycie i ludzie.
          A co do błedów zdarzaja się wszędzie, stronę tworzę sam dla tych, którzy poszukują informacji.
          Bardzo prawdopodobne, ze pomieszała szyki wielu cwaniaczkom zarabiającym grubą kasę na biednych rodakach...

A już na marginesie, kultury nie masz za grosz...
          • k.borsuk Re: Holandia.org 14.01.05, 18:52
            Drogi/a mikro jeżeli krytykujesz podawaj FAKTY! Konstruktywna krytyka jak najbardziej, ale nie głupawe kłapnie dziobem...
            • edytak78 Re: Holandia.org 14.01.05, 21:03
              Czepiacie sie niewiadomo czego;nikogo z was nie bylo i nie bedzie stac na
              stworzenie takiej stronki jak Krzysztofa.I tu znowu wychodzi szydlo z
              worka:raz,ze Polacy sa sobie bardzo niezyczliwi w Holandii,a dwa-ze najbardziej
              marudzi ten,kto sam soba nic nie reprezentuje.Po co czepiac sie ludzi ktorzy
              chca pomoc innym?Osobiscie bardzo podoba mi sie strona www.holandia.org;czesto
              tam zagladam,dowiedzialam sie wlasnie z tej stronki wiele ciekawych i jak
              najbardziej prawdziwych rzeczy i oby tak dalej.Kazdy wtraca swoje bezsensowne
              uwagi,a sam nie potrafi nic konstruktywnego wniesc.Przestancie ludzie robic
              sobie wstyd.Pozdrawiam zyczliwych.Edyta
    • martin.gov Re: Holandia.org 15.01.05, 13:10
      zawsze znajda sie glupiomadrzy,ktorzy potrafia tylko krytykowac.Strona
      Krzysztofa jest jak najbardziej potrzebna a podane tam informacje sa konkretne
      i bardzo wiarygodne.A przemadrzalkami nie nalezy sie przejmowac,bo wiadomo ze
      zalezy im zeby innym wiodlo sie gorzej a nie lepiej.Stad te posadzenia i
      bezsensowna krytyka.Martin
    • reszka.wuu Re: Holandia.org 17.01.05, 14:56
      Korzystalam i korzystam czesto i teraz ze strony Krzysztofa.Podoba mi sie i
      zupelnie nie rozumiem zarzutow,ktore ktos tu stawia.Lepiej niech ta osoba
      pomysli,co sama wniosla dobrego dla Polakow,a nie od razu zaczyna swoj wystep
      od bezsensownej krytyki...w kiepskim stylu.Reszka,co tez tu mieszka
    • saraanna Re: Holandia.org 18.01.05, 22:58
      Weszlam na strone holandia.org i takie jest moje zdanie:
      Napewno taka strona jest bardzo potrzebna dla osob wybierajacych sie do Holandii
      natomiast jest pare niescislosci.Mam nadzieje ze Krzysztof zalozyciel strony i
      inni nie posadza mnie o zlosliwosc tylko raczej o konstruktywna krytyke.
      Po pierwsze mylisz karte stalego pobytu z karta pobytu czasowego,jezeli chodzi
      o zasilki to nie kazdy podlega pod GAK sa tez inne firmy np.CADANS,poza tym
      zasilki sa rozne ty piszesz tylko o WW uitkering -polecam stronki-
      werkloos.pagina.nl oraz uitkering.startkabel.nl
      Poza tym twoje zdanie ze:

Pamiętajcie aby Was zameldowano, to podstawa do normalnej egzystencji w tym
      kraju! Meldunek nic nie kosztuje osobę, która wynajmuje Wam mieszkanie. Nie
      dajcie się oszukać !!!

Nie zupelnie sie z tym zgadzam .Osobe ktora masz zameldowana (pomijam pobyt
      turystyczny) musisz podawac we wszystkich papierach np.jak starasz sie o
      dofinansowanie do mieszkania czy czy inna substydie i mozesz przez to dostac
      mniej pieniedzy ,zapomniales tez o podatku ktory placi corocznie kazdy glowny
      najemca mieszkania za to ze mieszka w danym Gemeente i ze jego wysokosc zalezy
      od ilosci osob zameldowanych pod danym adresem nie mowiac o podatku za
      wypompowywanie wody itd.

No i sorry ale nie podoba mi sie rowniez zdanie:
      Najgorszy to wynajęcie od osób trzecich, jeżeli jest to biały holender" to
      wszystko jest OK, jeżeli ktoś inny... to nie znacie ani dnia ani godziny.
      Stanowczo odradzam.

Wierz mi ze znam wielu "bialych holendrow" ktorzy wynajmowali mieszkania moim
      znajomym i okazali sie oszustami wiec nie wyrozniajmy moze koloru skory czy tez
      narodowosci bo wszedzie sa ludzie nieuczciwi.

To by bylo na tyle ,mysle ze nikt sie nie poczul urazony i mam nadzieje ze autor
      strony wezmie pod uwage moje uwagi.

• k.borsuk Re: Holandia.org 20.01.05, 00:11
        > Po pierwsze mylisz karte stalego pobytu z karta pobytu czasowego,
        >>>w PL mówimy na to karta stałego pobytu, w NL także występuje taki dokument; za około 920€ mozemy mieć na stałe (dożywotnio) taką kartę, "normalne" karty najbardziej popularna obejmuja okres od 6 miesięcy do lat 5 - koszt 28€.

jezeli chodzi
        > o zasilki to nie kazdy podlega pod GAK sa tez inne firmy np.CADANS,poza tym
        > zasilki sa rozne ty piszesz tylko o WW uitkering
        >>>oczywiscie, ale nie mam aż tyle czasu i "pewnych" wiadomości aby pisać o wszystkim. Skupiłem się na GAK ponieważ jest najpopularniejszy i WW także;)

-polecam stronki-
        > werkloos.pagina.nl oraz uitkering.startkabel.nl
        > Poza tym twoje zdanie ze:
        >
        > Pamiętajcie aby Was zameldowano, to podstawa do normalnej egzystencji w tym
        > kraju! Meldunek nic nie kosztuje osobę, która wynajmuje Wam mieszkanie. Nie
        > dajcie się oszukać !!!
        >
        > Nie zupelnie sie z tym zgadzam .Osobe ktora masz zameldowana (pomijam pobyt
        > turystyczny) musisz podawac we wszystkich papierach np.jak starasz sie o
        > dofinansowanie do mieszkania czy czy inna substydie i mozesz przez to dostac
        > mniej pieniedzy ,
        >>> lub więcej jezeli taka osoba nie zarabia, bądź zarabia mało. Rozpatrywałem przypadek gdzie każdy pracuje i z subsydiów nie korzysta

zapomniales tez o podatku ktory placi corocznie kazdy glowny
        > najemca mieszkania za to ze mieszka w danym Gemeente i ze jego wysokosc zalezy
        > od ilosci osob zameldowanych pod danym adresem nie mowiac o podatku za
        > wypompowywanie wody itd.

>>>oczywiscie opłaty licznikowe, ewentualnie ryczałt; wszystko wzrasta, ale są to normalne opłaty związane z eksploatacją i zuzyciem nosników energii, wody, gazu...
        Podatki lokalne także nie są od dziś (przypadku smieci także stawka wzrasta jeżeli mieszkaja 3 a nie 2 osoby); nie są one horrendalnie wygórowane. Jezeli "właściciel" pobiera czynsz, to stac go na te opłaty.

>
        > Wierz mi ze znam wielu "bialych holendrow" ktorzy wynajmowali mieszkania moim
        > znajomym i okazali sie oszustami wiec nie wyrozniajmy moze koloru skory czy tez
        > narodowosci bo wszedzie sa ludzie nieuczciwi.

>>>Zaraz ktoś posądzi mnie o rasizm, albo diabeł wie co;), ale z własnego doświadczenia wiem, że "biali" są bardziej wzbudzający zaufanie.

Bardzo się ciesze z Twojego listu - był konkretny i szczery; nie wszyscy jednak zauważaja iz stronkę robię sam, w ramach swojego wolnego czas, przez co nie mozliwym jest by zadowolić wszystkich - zresztą nie napisałem nigdzie, iż jest to profesjonalne kompedium wiedzy nt. Holandii.

Pozdrawiam
        Krzysztof

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka