14.07.05, 19:37
Zauwazylam,ze prawie wszyscy klienci supermarketow kupuja wino i to czesto w
duzych ilosciach,nie wylaczajac z tej grupy ludzi starszych.wiem,ze wino pija
tu do obiadu,ale czy to regula?My ,ja ani moj chlopak,wina nie pijemy-nawet
do obiadu...Nie wiem wiec do czego oni zuzywaja tyle tego?Gotowanie?
Slyszalam,ze wino poprawia smak potraw...Moze ktos wrzuci jakis przepis,zebym
w koncu mogla chociaz raz to wino kupic.Z gory serdeczne dzieki!
Obserwuj wątek
    • kasia191273 Re: WINO 14.07.05, 21:16
      mysle, ze w Holandii pije sie bardzo duzo wina. Miejscowi na pewno, ale i my-
      Polacy tez chyba sie uczymy do obiadu pic wino, ktore tutaj nie jest drogie, a
      niezle! Przynajmniej taka tendencje widze w swoim domu i domach
      zaprzyjaznionych rodakow!
    • grzesiek.ps Re: WINO 15.07.05, 20:01
      My natomiast,pomomo mieszkania w Holandii juz bardzo,bardzo dlugo,nie pijemy
      wina regularnie do obiadu,raczej czesciej z okazji jakiejs wizyty.Jakos ten
      nawyk nie zadomowil sie w naszych zwyczajach.
    • agnieszkaela Re: WINO 16.07.05, 11:26
      O winko jest idealne w kuchni! Prawie do wszystkiego :-) Bialym wytrawnym winem
      podlewam sosy warzywne do lasagne, czerwonym wytrwanym sos miesny do spagethii,
      albo dodaje do bigosu. Karkowka natarta czosnkiem i przyprawami do grilla,
      namoczona w czerwony lub bialym winie przez kilka godzin a potem upieczona na
      grillu... mniam!
      Ale zeby nie bylo- takie zwyczaje wynioslam z domu, z Polski :-) do obiadkow
      tez lubimy sobie wypic wino. Ale tutaj mozna poszalec bo ceny nizsze :-)
      A juz zima obowiazkowo robimy grzanca (czerwone wino, podgrzane z miodem, rumem
      i przyprawamia-gozdziki, rodzynki, cynamon-albo gotowa miesznka do grzanca
      Kamisa)
      Link do winnych przepisow : www.dobrakuchnia.com/ w wyszukiwarke wpisac
      wino.
      • kasiaa10 Re: WINO 16.07.05, 12:55
        dzieki za te namiary na winko w kuchni,bo sama uwielbiam kuchnie chinska i
        wiem,ze oni tez dodaja do smaku wino.Skorzystam z Twoich przepisow i porad.
    • loguit Re: WINO 20.07.05, 23:57
      ojejku, a gdzie ty zyjesz dziewczyno ? wino jest zupelna podstawa kuchni z
      prawdziwego zdarzenia.
      • kasiaa10 Re: WINO 01.08.05, 18:30
        loguit napisał:

> ojejku, a gdzie ty zyjesz dziewczyno ?
        W Holandii,a wczesniej w Niemczech,a jeszcze wczesniej w Polsce i Anglii.Moja
        mama Polka nie wyniosla z dmu ani z Ojczyzny zwyczaju podlewania potraw winem.

wino jest zupelna podstawa kuchni z
        > prawdziwego zdarzenia.
        ale w Polsce niewiele ludzi wina w kuchni uzywa...A kuchnia polska jest dla
        wielu smaczniejsza niz te zachodnie...Wiec????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka