Dodaj do ulubionych

Przyczepka z Holandii

18.11.06, 20:57
Witam
Wybieram się na dniach do znajomego w Holandii, który załatwił mi tam pare
fajnych mebelków. Meble chcę sobie sam przetransportować, a żeby nie ciągnąć
pustej przyczepy w jedną stronę to wpadłem na pomysł żeby tam kupić przyczepę,
która i tak przyda mi się potem w domu. I teraz moje pytanie jakie są opłaty i
jakie papiery muszę załatwić, żeby potem legalnie zarejestrować przyczepkę w
PL, czy tak samo muszę wykupić tablice wywozowe i ubezpieczenie jak w
przypadku samochodu. Za wszelkie informacje z góry dziękuje.
Pzdr.
Obserwuj wątek
    • rocker Re: Przyczepka z Holandii 19.11.06, 19:10
      Pytanie pierwsze, chcesz kupić przyczepę lekką (DMC do 750 kg) czy ciężką?
      Przyczepy lekkie w NL nie podlegają ewidencji, mają zakładaną tablicę pojazdu, który ją ciągnie. Przeczytałem całe przepisy ruchu drogowego, pytałem w punktach wypożyczania przyczep i nigdzie nie wiedzą, czy możliwe jest, aby pojazd zagraniczny (względem NL) ciągnął lekką przyczepę NL. Musisz zapytać chyba w samym RDW, ale obawiam się, że i tam nie wymyślili takiego przypadku, lub odpowiedź będzie negatywna.
      W przypadku przyczepy ciężkiej sytuacja jak z autem (lub motocyklem). A o tym już było na forum, szczególnie na auto-moto.

A powiedz mi skąd (PL) i dokąd (NL) będziesz jechał, bo mam coś do przywiezienia z Polski, co samo jeszcze nie jeździ, ale do auta się nie zmieści.

Pozdrawiam,

Koza
      • paferapo Re: Przyczepka z Holandii 19.11.06, 23:33
        No właśnie problem w tym, że kumpel nawet już mi tam obczaił przyczepę za pare
        groszy, ale jest to przyczepa lekka (DMC do 750 kg), mój znajomy też przywiózł
        przyczepe lekką z NL, ale on jechał autem na holenderskich blachach to nie
        robili nigdzie problemów, potem ja zostawił w PL i zarejestrował jako SAM, a w
        moim przypadku jak pojadę autem na polskich blachach to przecież nie przypnę do
        przyczepy napisanych na kartonie moich numerów rejestracyjnych (widziałem że tak
        niektórzy Holendrzy jeżdzą) bo polscy mundurowi się przyczepią.
        Chyba pozostaje mi wypożyczyć pryczepę w PL.

A co do wyjazdu jeśli dojdzie do skutku, to pojadę z Katowic w okolice
        Amsterdamu a dokładniej do Monnickendam.
        • rocker Re: Przyczepka z Holandii 20.11.06, 23:44
          Oficjalnie jazda z kartonem zamiast tablicy jest niedozwolona. Ale to oficjalnie. Jak jest naprawdę, wszyscy wiemy.

Nie załamuj się jednak, gdyż jest sposób na przewiezienie tej przyczepki. Tyle że nie do opisania na otwartym forum.

Pozdrawiam,

Koza
          • pawel.zacharczuk Re: Przyczepka z Holandii 18.10.16, 19:24
            jaki to sposób na przewiezienie przyczepki? Właśnie mam ten sam problem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka