Dodaj do ulubionych

Francuskie prawo budowlane

20.02.05, 16:47
Zna je ktos z was? Poszukuje w internecie informacji na temat pozwolenia na
rozbudowe domu, np adaptacje strychu etc. Jakie warunki trzeba spelniac, zeby
demande de permis de construire zostala rozpatrzona pozytywnie.
Dom ma aktualnie maksymalna powierzchnie uzytkowa wyznaczona przez index cos
tzn w stosunku do powierzchni dzialki.
Jesli ktos cos wie prosze o info, pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • saluti Re: Francuskie prawo budowlane 23.02.05, 09:30
      Jesli rozbudowa ma wiecej niz 20 metrow musisz brac architekta i on sie tym
      zajmie. Ponizej skladasz sama lub z pomoca "maitre d'oeuvre" i jesli nie wiesz
      to pobiegnji do merostwa i mysla ze tam ci wytlumacza. Ja powiekszylam dom,
      plany itp bylo zrobione przez architekta ale i tak byla spora nerwowka. Zycze
      powodzenia i sporo zimnej krwi.
      • brombeer Re: Francuskie prawo budowlane 24.02.05, 19:20
        A co jesli mniej niz 20 metrow? U mnie to kwestia przerobki martwej powierzchni
        na pokoj, chodzi o wstawienie okna i drzwi. Tyle, ze zmieni sie powierzchnia
        mieszkalna.
        Moze cos wiesz? Gdzie moge znalezc prawo dotyczace rozbudowy domu?
        • affichaga Re: Francuskie prawo budowlane 24.02.05, 21:15
          widac ze umiesz pisac ale z czytaniem masz problem
          • lucja7 Re: Francuskie prawo budowlane 26.02.05, 16:12
            Francuskie prawo budowlane nie ma nic do rzeczy, a poza tym co to za zwierze?
            Dom ma byc wybudowany zgodnie z zasadami "sztuki budowlanej" i czesc.

Wiec tak:

Musisz isc na merostwo miejsca gdzie mieszkasz. Tam, w serwisie albo
            technicznym, albo zarzadzajacym terenami, musisz poprosis o tzw POS (plan
            d'occupation du sol). Teraz zreszta nazywa sie to PLU (plan local
            d'urbanisation), ale jeszcze nie wszystkie comuny ten PLU posiadaja.
            Jest to dokument ktory opisuje dokladnie warunki w jakich mozna postawic czy
            rozbudowac dom.
            Tam prosisz by dano ci egzemplarz dotyczacy sekcji w jakiej sie znajdujesz.
            W tym egzemplarzu czytasz wszystko:
            - odleglosc od limitow terenu, wysokosc maksymalna, zasady sytuacji domu wobec
            sasiadow, garaze czy nie, jaka zielen, jakie kolory a jakie nie, jakie
            materialy a jakie nie, jak rowniez COS...i inne duperele.
            COS to coefficient d'occupation de sol, czyli rzeczywiscie stosunek powierzchni
            domu do powierzchni terenu. Ten COS wyrazony jest cyfra: COS 2 znaczy ze mozesz
            postawic dwa razy wieksza powierzchnie niz powierzchnia dzialki.
            jasne jest ze na terenach zabudowy luznej, podmiejskiej, ten wspolczynnik jest
            niski. Jest to ochrona przed spekulacjami terenami.
            Powierzchnia domu wyrazona jest tu tzw SHON (surface hors oeuvre nette), czyli
            np odlicza sie wszystko co "puste": kominy, geny, otwory schodow (w wypadku gdy
            jest kilka poziomow, powierzchnie schodow liczy sie tylko raz), garaz...

No i zasada jest ze nie mozna tego wspolczynnika przekroczyc, jak rowniez
            wybudowac wyzej niz napisane w POS itd....

Jesli merostwu nie zalezy zbytnio na jakims tam niewielkim przekroczeniu metrow
            powierzchni domu, daje ono pozwolenie na budowe, ale ma absolutne prawo
            zaaplikowac tzw. takse PLD (plafond limite de densité). Czyli bulisz za kazdy
            cm ponad iles tam €. Taksa ta jest wysoka na tyle by nikomu nie oplacilo sie
            przekraczac powierzchni.

Naprawde nie jest to skomplikowane i dziwie sie ze ktos tu wyzej narzekal na
            problemy pomimo ze mial architekta. Chyba ze architekt do dupy.

Przyklad:
            Twoja dzialka ma 400m². POS (albo PLU) ustalil ze COS ma byc maksimum 0,5,
            czyli twoj dom moze miec maksimum 200m²SHON. Twoj dom aktualny ma 185m².
            Mozesz wiec dobudowac 15m²SHON.

Jest pewne ze zmieniajac powierzchnie twojego domu, jestes w obowiazku prosic o
            permis de construire.

Jestem architektka.

lucja

Proste.

• prevostiere Re: Francuskie prawo budowlane 03.03.05, 18:57
        To troche nie tak z tymi 20m2.
        Na wszystko trzeba miec permis de construire. Z tego co ja wiem to sa dwie
        odrebne procedury: jesli powierznia nowego budynku nie przekracza 20m2 i buduje
        sie go na terenie juz zabudowanym np. dobudowujesz garaz przy domu to jest to w
        miare proste i szybkie. Nie trzeba np. zadnych profesjonalnych planow
        wykonanych w AutoCad przez super architekta, wystarczy dobry rysunek
        techniczny, taki jaki kiedys uczono w szkole na ZPT....

Jesli chcesz przeprowadzic rozbudowe albo budowe to trzeba sie bawic w wersje
        bardzo skomplikowana.

Z tego co ja wiem to z uslug architekta trzeba korzystac tylko wtedy jesli cala
        powierznia domu (nowego lub po rozbudowie) przekracza 140m2. Ponizej plan de
        construction d'architecte nie sa wymagane.
        Wpisz sobie w google permis de construire i przejdz sie na merostwo.
        Wiele jeszcze zalezy gdzie sie chcesz budowac i jakie jest merostwo
        ("upierdliwe" czy nie...): ja budowalam garaz na wsi w Normandii i wszystko
        poszlo jak z platka w ciagu mniej niz jednego miesiaca (teraz zaczynam zreszta
        duza rozbudowe).
        A moim przyjaciolom w Lyon z centymetrem rzeczywiscie dwa razy sprawdzalo
        merostwo czy pool house ma nie wiecej niz 20m2 i czepiali sie 5cm przsuniecia w
        prawo...

PS. Lucja, popraw mnie jesli sie myle!

Powodzenia. Prevo
        La vita è bella!
        • brombeer Re: Francuskie prawo budowlane 18.03.05, 20:11
          Dom ma wiecej niz 140m kw. Czyli dodatkowo musze korzystac z uslug architekta.
          Mysle, ze wstawie okno i drzwi bez pozwolenia.
          Czy grozi mi za to cos powaznego?
          • affichaga Re: Francuskie prawo budowlane 20.03.05, 17:18
            140 mt2 a czy wystarczy po skonczeniu budowy kasiory na placenie, wszystkich
            taxe
          • prevostiere Re: Francuskie prawo budowlane 21.03.05, 22:58
            Nie ryzykowalabym... szczegolnie ze jesli sie nie myle to ktoras z taxes jesli
            liczona na podstawie okien... Jak powiekszalam okna na wsi to nic nie musialam
            zglaszac ale jak chcialam dodac jedno to mi miejscowi odradzili bo bede placic
            wiecej taxes locales...
            Nie chce Ci nic radzic bo sama sie na tym znam tylko na wlasne potrzeby
            odbudowy zrujnowanej chalupy w szczerym polu normandzkim.... Ale popatrz na
            internecie, ja wiele znalazlam na stronie merostwa i DDTE.
            Powodzenia
            (ps. dzwi wewnetrze bym wsadzila bez zastanawiania... tylko to okno mi spac nie
            daje!)
            • brombeer Prevo, napisalam na priva (nie na temat:) 22.03.05, 22:08

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka