saluti 31.10.06, 12:50 Mam male pytanie czy ktos z was zrobil juz leniwe pierogi we Francji i znalazl do tego odpowiedni francuski lub inno narodowy ser. Od pewnego czasu mam ochote na te kluchy ale problem czy jest to mozliwe na francuskiej ziemi. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ainulo Re: Leniwe pierogi chodza za mna 31.10.06, 16:57 JA niestety nie widze innego wyjscia jak zakup sera w Polsce, pozniej wlozyc go do zamrazarki i jak przyjdzie ochota to zrobic sobie male "co nieco". Pozdrawiam Ale chyba w Paryza mozna kupic nasz serek, hmm nie wiem :p nie mieszkam w Paryzu Odpowiedz Link
saluti Re: Leniwe pierogi chodza za mna 01.11.06, 09:11 Niestety jestem o 500 km od Paryza a do Polski jezdze co 5 lat. Czy nikt nie robi leniwych klusek na bazie francuskich serow ???? Odpowiedz Link
ania_r_r Re: Leniwe pierogi chodza za mna 02.11.06, 04:50 Proponuje podejsc do jakiegos polskiego sklepu - beda miec polski ser ;)) z sera europejskiego to mozesz sobie smietane srobic jedynie :p Smacznego :D Odpowiedz Link
wanna421 Re: Leniwe pierogi chodza za mna 06.11.06, 07:43 Przez wiele lat w Polsce moja mama robila takie kluchy "kladzione":pudelko serka homogenizowanego(chyba 150 g),1jajko,2 lyzki maki.To trzeba dobrze wymieszac,odstawic na 10 minut a potem klasc lyzka na wrzatek.To sa takie delikatne kluchy,w smaku takie jak leniwe.Wydaje mi sie ,ze odpowiednik serka homogenizowanego latwo znalezc,ostatnio czesto kupuje "gervite". Odpowiedz Link
saluti Re: Leniwe pierogi chodza za mna 06.11.06, 14:31 Bardzo dziekuje za przepis. Sprobuje z homogenizowanym serkiem. Pobawie sie z dziecmi, zobaczymy jakie leniwe nam wyjda. Odpowiedz Link
wanna421 Re: Leniwe pierogi chodza za mna 06.11.06, 18:26 A ja dzis zrobilam te kluchy zeby sobie przypomniec.Z Gervity.Lyzki maki maja byc tradycyjne,"kopiaste".A jak kladziesz je na wrzatek to zanurzaj lyzke we wrzatku -wtedy ladnie z lyzki schodza.Nie wygladaja jak prawdziwe leniwe,troche sie rozciapciuja,ale smakuja dobrze.Powodzenia! Odpowiedz Link
foiegras Re: Leniwe pierogi chodza za mna 16.11.06, 21:41 robilam leniwe ale twarog kupilam w ruskim sklepie ( lyon) ktoras dzeiwczyna pisala na jakims innym forum ze w super U mozna znalezc ser, ktory przypomina nasz twarog :" fromage fermier" nie ma obok mnie super U wiec nie potwierdze tej informacji pozdrawiam kiedys zrobilam te pierogi ale mnie maz wysmial i nie robie.... Odpowiedz Link
glejt_soltysa Re: Leniwe pierogi chodza za mna 16.11.06, 21:49 no wiesz co... ja bym Cie na rekach nosil... pozdro... Odpowiedz Link
foiegras Re: Leniwe pierogi chodza za mna 16.11.06, 22:38 glejt_soltysa napisał: > no wiesz co... ja bym Cie na rekach nosil... > > pozdro... wiesz, chlopak nie wie co ma... francuz, to co sie zna na pierogach... Odpowiedz Link
glejt_soltysa Re: Leniwe pierogi chodza za mna 17.11.06, 13:57 jak ja mojej francuzeczce pomidorowki nagotowalem to wcinala az jej sie uszy trzesly... ;) Odpowiedz Link
ania_r_r Re: Leniwe pierogi chodza za mna 29.11.06, 13:26 Francuzi kochaja nasze polskie jedzenie - kiedys zaprosilam na obiad - zurek staropolski i kotlety mielone z cebulka - tylko patrzylam kto pierwszy skonczy hehe istne wyscigi :D Odpowiedz Link