Dodaj do ulubionych

potrzebna pomoc/rada w znalezieniu lokum ..

19.06.08, 19:23
Na wstępie Witam wszystkich na forum,
jest to mój pierwszy post tutaj umieszczony , ale forum mam przeczytane :). 23 czerwca mam z dziewczyna wykupione bilety z Katowic do Eindhoven , przylatujemy do Holandii podreperować budżet , Eind. wybralismy b o od lutego nasz przyjaciel tam pracuje w magazynie jakims i zaproponował zeby go odwiedzic , Prace mam mozna powiedziec ze zalatwione ( tam gdzie znajomy) , dla dziewczyny tez raczej sie praca w fabryczce znajdzie ALE mamy problem z mieszkaniem :(
Otóż kumpel mieszka w bungalowie z 4 innymi osobami i mieliśmy plan taki ze wynajmiemy mieszkanko 2 pok i sobie będziemy mieszkać, tylko
ze właśnie sie dowiedziałem ze nie udaje mu sie załatwić /wynająć mieszkania.. wszystko przez tych pośredników którzy życzą sobie wysokość 1 miesiąca , na stronkach z ofertami mieszkań taki 2 pokojowy wynosi plus minu 600-750 euro, czyli by trzeba było wydać
750 dla pośrednika, 750 kaucja i 750 za 1 miesiąc czyli ponad 2 tys euro .. a az takich pieniędzy nie dysponujemy .

I teraz zwracam(y) się z prośbą do osób tam już troszkę żyjących
czy wiedzą gdzie by można wynająć mieszkanie 1,2 pokojowe nie korzystają z tych wszystkich osób trzecich (posrednikow) ??
a w najgorszym wypadku jak wygląda i też gdzie można szukać pokoju u kogoś do wynajęcia ?? ( koszt takiego pokoju dla 2 osób to chyba jakieś 350-500 euro za miesiąc ??)
Ja mam 23 lata ,dziewczyna 22 , nie palimy i nie pijemy. Prace będziemy mieli (chyba ze sie okaże że i z tym nie wyszło:( ) dziewczyna świeżo obroniła licencjat, ja robie rok przerwy od studiowania i chcielibyśmy w Eindhoven około 10 miesięcy pomieszkać.

Z góry dziękuje za jakieś porady gdzie jeszcze można by poszukać dachu nad głową , zarówno całego mieszkania jak i chociaż pokoju

Piszcie wszystko co Wam do głowy przychodzi tutaj lub do mnie na maila ( maciukr@gmail.com ) 4 dni nie całe do wylotu i się troszkę boimy zaistniałej sytuacji..
Obserwuj wątek
    • aniatko2 Re: potrzebna pomoc/rada w znalezieniu lokum .. 21.06.08, 21:40
      jest do wynajecia dwupokojowy pokoj. szybko dzwon - ogloszenie jest dzisiejsze:)
      www.niedziela.nl/forum/viewtopic.php?t=13461
      • aniatko2 ups 21.06.08, 22:16
        aniatko2 napisała:

> jest do wynajecia dwupokojowy pokoj.

oczywiscie chodzilo mi o dwuosobowy pokoj hahaha
        • maciukr Re: ups 22.06.08, 16:51
          super dziekuje za pomoc :)

jutro juz bedziemy w Eindhoven , jak sie troszke spokojniej zrobi to napisze na
          czym stoimy zarówno z mieszkaniem jak i pracą :)

Pozdrawiam Maciek
          • asdfhjkl Re: ups 23.06.08, 17:37
            swoja droga maciukr poruszyl ciekawy problem- te cholerne prywate
            agencje posrednictwa. dla Polakow to nie do pomyslenia zeby potulnie
            wsyzcy sie dawali tym naciagaczom z agencji, a HOlendrzy sie
            daja...a jesli chca za darmo, to sa tez publiczne agencje wynajmu -
            tylko czekac trzeba kilka...lat:( dramat:((((((
            w Polsce w takies syt pewnie urodzilby sie mega czarny rynek, a oni
            coz, jak to Holendrzy, akceptuja..
            • femke81 <a href="http://www.kamernet.nl/" target="_blank">www.kamernet 23.06.08, 20:42
              moze tutaj sprobujcie - trzeba sie zarejestrowac:
              www.kamernet.nl/Powodzenia
            • mysza_33 Re: ups 01.07.08, 09:09
              Hm, być może niedługo my staniemy przed koniecznością szukania czegoś do
              wynajmu, no i pewnie polecimy jak Holendrzy do agencji. Nie wiem czy inaczej się
              da. Oczywiście można zawsze skorzystać z propozycji usytuowanych tu Polaków,
              którzy wynajmują Polakom. Ale to uważam za zdzierstwo w biały dzień. Potrafią
              zebrać od każdej osoby po 300 euro za mieszkanie w wynajętym domku, który
              kosztuje ich ok. 800 euro miesięcznie, a w domku oczywiście gnieździ się
              przynajmniej 4-5 osób. To samo masz w Anglii (albo jeszcze gorzej). Brrrrr...
              Ale to pośrednik pośrednika, można powiedzieć. Choć w sumie, tym zarabia na
              życie. Mnie wydaje się, że to zbyt duża przebitka, ale może nie znam realiów i
              opłat za media itp. rzeczy. Ktoś zna?

Mysza
              • mad_die mysza 01.07.08, 12:59
                Jeśli macie zamiar zostać na rok przynajmniej, to z agencji się bardzo opłaca i dostajesz mieszkanie od ręki.

Najlepiej szukaj na fundzie, bo tam sa wszystkie domy i mieszkania jakie są do sprzedania i wynajmu w całej Holandii. Możesz oczywiście też patrzeć w lokalnych gazetach, może akurat ktoś będzie miał coś na wynajem, ale wątpię, żebyś coś znalazła szybko.

Na ofertę mieszkań czy domów Polaków czy Turków nawet nie patrz, bo to są dobre oferty dla kogoś, kto przyjeżdża tu na parę miesięcy, w pokoju tylko śpi a tak chodzi do pracy dzień w dzień. Wy jako rodzina potrzebujecie oddzielnego lokum, dla własnego zdrowia i wygody ;)

Opłaty za media, podatki, wynajem różnią się w zależności od prowicji, miasta, dzielnicy czy nawet rodzaju lokalu, więc uogólnić tutaj w żaden sposób się tych cen nie da. Ale musisz się liczyć z czymś w granicach 200-300 euro miesięcznie za wszystko (gaz, prąd, tv, internet, podatki, śmieci itp.)
                • mad_die Re: mysza 01.07.08, 13:02
                  > Opłaty za media, podatki, wynajem różnią się w zależności od prowicji, miasta,
                  > dzielnicy czy nawet rodzaju lokalu, więc uogólnić tutaj w żaden sposób się tych
                  > cen nie da. Ale musisz się liczyć z czymś w granicach 200-300 euro miesięcznie
                  > za wszystko (gaz, prąd, tv, internet, podatki, śmieci itp.)
                  >

plus oczywiście wynajem - czyli jak dla Eindhoven to tak 600-700 euro i w górę
                  • maciekbaginski Mieszkanie... 09.08.08, 23:16
                    Hej,

Od września mam się przenieść do Eindhoven (Veldhoven). Oczywiście
                    muszę sobie znaleźć lokum.. Powiedzcie, czy w ogóle przez internet
                    można coś sensownego znaleźć, czy kończy się to tak, że trzeba i tak
                    przyjechać i można coś dopiero na miejscu daje się coś znaleźć?
                    Co do ogólnych porad, to jeśli przyjadę dopiero szukać, to gdzie
                    można się zatrzymać, czy jest jakiś tani hostel, czy coś takiego?

A tak na marginesie, jak wygląda rynek mieszkań; Ile czasu trwa
                    szukanie mieszkania, jakie są wymagania, czy muszę ręczyć jakimiś
                    dokumentami o zatrudnieniu, czy niezbędne jest opłacenie depozytu...
                    Którą agencję polecacie?

Wiem, żę pytań mnóstwo, ale będę wdzięczny za każdą wskazówkę...

Pozdrawiam,
                    Maciek
                    • mad_die Re: Mieszkanie... 12.08.08, 15:08
                      Poczytaj nasze forum, było już dużo na ten temat.
                      A jak będziesz miał szczegółowe pytania, to pisz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka