maciukr
19.06.08, 19:23
Na wstępie Witam wszystkich na forum,
jest to mój pierwszy post tutaj umieszczony , ale forum mam przeczytane :). 23 czerwca mam z dziewczyna wykupione bilety z Katowic do Eindhoven , przylatujemy do Holandii podreperować budżet , Eind. wybralismy b o od lutego nasz przyjaciel tam pracuje w magazynie jakims i zaproponował zeby go odwiedzic , Prace mam mozna powiedziec ze zalatwione ( tam gdzie znajomy) , dla dziewczyny tez raczej sie praca w fabryczce znajdzie ALE mamy problem z mieszkaniem :(
Otóż kumpel mieszka w bungalowie z 4 innymi osobami i mieliśmy plan taki ze wynajmiemy mieszkanko 2 pok i sobie będziemy mieszkać, tylko
ze właśnie sie dowiedziałem ze nie udaje mu sie załatwić /wynająć mieszkania.. wszystko przez tych pośredników którzy życzą sobie wysokość 1 miesiąca , na stronkach z ofertami mieszkań taki 2 pokojowy wynosi plus minu 600-750 euro, czyli by trzeba było wydać
750 dla pośrednika, 750 kaucja i 750 za 1 miesiąc czyli ponad 2 tys euro .. a az takich pieniędzy nie dysponujemy .
I teraz zwracam(y) się z prośbą do osób tam już troszkę żyjących
czy wiedzą gdzie by można wynająć mieszkanie 1,2 pokojowe nie korzystają z tych wszystkich osób trzecich (posrednikow) ??
a w najgorszym wypadku jak wygląda i też gdzie można szukać pokoju u kogoś do wynajęcia ?? ( koszt takiego pokoju dla 2 osób to chyba jakieś 350-500 euro za miesiąc ??)
Ja mam 23 lata ,dziewczyna 22 , nie palimy i nie pijemy. Prace będziemy mieli (chyba ze sie okaże że i z tym nie wyszło:( ) dziewczyna świeżo obroniła licencjat, ja robie rok przerwy od studiowania i chcielibyśmy w Eindhoven około 10 miesięcy pomieszkać.
Z góry dziękuje za jakieś porady gdzie jeszcze można by poszukać dachu nad głową , zarówno całego mieszkania jak i chociaż pokoju
Piszcie wszystko co Wam do głowy przychodzi tutaj lub do mnie na maila ( maciukr@gmail.com ) 4 dni nie całe do wylotu i się troszkę boimy zaistniałej sytuacji..