19.12.10, 14:42
Cześć,

Chciałem zapytać forumowiczów korzystających z sieci Internetia (magma, lanet) jak oceniają działanie sieci Internet ?

U mnie od kilku miesięcy wygląda to mniej więcej tak

demotywatory.pl/2376682/Jest-to-najprawdopodobniej

Proszę napisać jak wygląda u Państwa test PING (instrukcja poniżej, jeśli ktoś nie wie jak to zrobić)

Windows
--------------

Kliknij: Start - > Uruchom

W polu wpisz: cmd

naciśnij ENTER

Uruchomi się wiersz poleceń. W wierszu poleceń wpisz przykładowo:

ping youtube.com -t (może być dowolna strona)

W Linux-ie trzeba uruchomić dowolny terminal i wpisać to samo bez opcji -t

Czy obserwują Państwo komunikaty "Upłynął limit czasu żądania" (ang. time out) ? Jest to przyczyna nieskończonego buforowania która powstaje między innymi na skutek przeciążenia łącza. Konieczna jest retransmisja pakietów która powoduje opóźnienia. Nie wszystkie aplikacje korzystają w protokołu wymagającego potwierdzenia w tym przypadku jest już bardzo źle(streaming - np. oglądanie relacji na żywo). Test proszę wykonać najlepiej w godz. 16 - 22.

Dziękuję.

Obserwuj wątek
    • jemioltrab Re: Internet 19.12.10, 17:41
      jaką masz szybkość wykupioną?
      przyznam, że w listopadzie było kiepsko, ale już wróciło do normy.
      powszechnie wiadomo, że od 17-21 jest "przeciążenie" sieci
      • enroute Re: Internet 19.12.10, 19:00
        Na papierze pisze 4Mb pobierania.
        Na co dzień korzystam jeszcze z usług dwóch innych providerów, mam tam około 2Mb, dzielę to z innymi użytkownikami i nie mam problemów z buforowaniem.
        Możesz obejrzeć przykładowo "płynnie" film np. na youtube.com ? u mnie co chwile zrywa i buforuje.
        Przy stabilnym łączu prędkość 1 Mb powinna to umożliwić.

• rostalski.l Re: Internet 19.12.10, 19:38
          Witam,
          youtube to nie za dobry przykład. Często zdarza się że film się zacina, zwłaszcza w wyższych rozdzielczościach 720p pomimo tego że łącze nie jest obciążone.
          • enroute Re: Internet 19.12.10, 20:40
            Moim zdaniem serwery Google chodzą bez zarzutu i nie piszę tu o oglądaniu filmów w wysokiej rozdzielczości. Oczywiści że filmy w rozdzielczości HD wymagają nieco większej przepustowości od tej którą ja teoretycznie posiadam(4Mb) do płynnego oglądania filmów. Nie jest tez moim celem spieraniem się o to. Niech to nie będzie portal Youtube, mogą być dowolne serwery na których można pooglądać filmy w technologii flash lub pograć w jakieś gry online.
            Wszędzie są problemy z nawiązaniem połączenia i buforowanie.
            Podczas intensywnych opadów deszczu lub śniegu zaobserwowałem częsty brak dostępu do Internetu, przypuszczam więc że Jelcz połączony jest z Wrocławiem radiolinią co na takim dystansie zazwyczaj jest problemem i której szerokość pasma / przepustowość jest już od dawna niewystarczająca na daną liczbę klientów(może to być jedna z możliwości nie twierdzę że tak jest).

• rostalski.l Re: Internet 19.12.10, 23:02
              Z tego co wiem to lanet/magma faktycznie ma radiolinię z Wrocławiem oraz drugą między Hirszfelda a Inżynierską (wieżowiec). Znajomy jakiś czas temu id nich uciekł właśnie dlatego że prędkości były zdecydowanie poniżej tego co było w umowie.
          • agniecha2008 Re: Internet 19.12.10, 20:46
            no tak, najlepiej wciskać klientom, że to wina strony a nie jakości łącza. Tylko szkoda, że nawet głupia gazeta.pl potrafi się ładować i ładować pomimo 3Mb na umowie.
            Ale co innego ma napisać provider, który sam klientom sprzedaje 4Mb, których zapewne nikt nigdy nie widział?
            • tiges_wiz Re: Internet 19.12.10, 21:26
              youtube
              Odpowied« z 74.125.127.93: bajt˘w=32 czassadb]230ms [/b]TTL=47
              Odpowied« z 74.125.127.93: bajt˘w=32 czas=222ms TTL=47
              Odpowied« z 74.125.127.93: bajt˘w=32 czas=217ms TTL=47
              Odpowied« z 74.125.127.93: bajt˘w=32 czas=236ms TTL=47

gazeta
              Odpowied« z 80.252.0.145: bajt˘w=32 czassadb]29ms[/b] TTL=123
              Odpowied« z 80.252.0.145: bajt˘w=32 czas=29ms TTL=123
              • rostalski.l Re: Internet 19.12.10, 23:08
                Te czasy odpowiedzi potrafią być też mylące smile Np ping do yt może być wysoki ale już samo buforowanie może iść jak burza, bo film leży na mniej obciążonym serwerze.
            • rostalski.l Re: Internet 19.12.10, 23:05
              Na szczęście świadomość klientów jest coraz większa i można wybrać innego dostawcę.
    • rostalski.l Re: Internet 19.12.10, 23:10
      U mnie to wygląda tak:
      PING youtube.com (74.125.95.93) 56(84) bytes of data.
      64 bytes from iw-in-f93.1e100.net (74.125.95.93): icmp_seq=1 ttl=44 time=154 ms
      64 bytes from iw-in-f93.1e100.net (74.125.95.93): icmp_seq=2 ttl=44 time=152 ms
      64 bytes from iw-in-f93.1e100.net (74.125.95.93): icmp_seq=3 ttl=44 time=152 ms
      64 bytes from iw-in-f93.1e100.net (74.125.95.93): icmp_seq=4 ttl=44 time=153 ms
      64 bytes from iw-in-f93.1e100.net (74.125.95.93): icmp_seq=5 ttl=44 time=153 ms
      64 bytes from iw-in-f93.1e100.net (74.125.95.93): icmp_seq=6 ttl=44 time=152 ms
      64 bytes from iw-in-f93.1e100.net (74.125.95.93): icmp_seq=7 ttl=44 time=167 ms
      64 bytes from iw-in-f93.1e100.net (74.125.95.93): icmp_seq=8 ttl=44 time=152 ms
      64 bytes from iw-in-f93.1e100.net (74.125.95.93): icmp_seq=9 ttl=44 time=154 ms
      64 bytes from iw-in-f93.1e100.net (74.125.95.93): icmp_seq=10 ttl=44 time=154 ms
      64 bytes from iw-in-f93.1e100.net (74.125.95.93): icmp_seq=11 ttl=44 time=152 ms
      64 bytes from iw-in-f93.1e100.net (74.125.95.93): icmp_seq=12 ttl=44 time=152 ms
      64 bytes from iw-in-f93.1e100.net (74.125.95.93): icmp_seq=13 ttl=44 time=152 ms
      64 bytes from iw-in-f93.1e100.net (74.125.95.93): icmp_seq=14 ttl=44 time=152 ms
      64 bytes from iw-in-f93.1e100.net (74.125.95.93): icmp_seq=15 ttl=44 time=161 ms

-
      • enroute Re: Internet 19.12.10, 23:50
        Nie są problemem wysokie czasy odpowiedzi w przypadku serwerów YouTube bo tak jak piszesz zapewne w ich przypadku ruch jest balansowany.
        Problemem są gubione pakiety w godz. "szczytowych" powodowane jak myślę naginaniem statystyk przez providera. Obawiam się że będzie tylko gorzej wraz z kolejnymi namówionymi klientami na te super promocje jakie oferują bez jakichkolwiek inwestycji w infrastrukturę sieci. Rzucane są tylko na wiatr hasła przedstawicieli handlowych tzw. domokrążców, którzy jak się domyślam nie mają pojęcia podstaw działania sieci po prostu muszą sprzedać dany towar i tak kręci się ten świat tongue_out wink .. adin, dwa zloty Interes wink

Jest godz. 23:29 czas odpowiedzi spadł , nie są już gubione pakiety, filmiki chodzą płynnie trzeba iść spać big_grin Dla tych co nie śpią w nocy - szał wink

• matejkoo Re: Internet 20.12.10, 07:59
          @enroute: powiedz mi skąd masz na umowie 4Mbit/s? z tego co się orientuję to oni mają infrastrukturę w JL na max 2Mbit/s. Ostatnio sam podpisałem z nimi umowę na 2Mbit/s. Poza tym umowa daje prędkość DO 2Mbit/s więc operatorzy wychodzą jak zawsze na swoim.

Ja bym się nie sugerował pingami w stronę gazeta.pl. Mi czasem przycina w pracy a tutaj mam Łącze 1MB/s.
          • jemioltrab Re: Internet 20.12.10, 09:44
            Na Hirszfelda można mieć 4 Mb/s

Ja nie narzekam yt ładuje się szybko, pingi ok, strony wczytują się jak najbardziej bardziej poprawnie. Download zależy od pory dnia 50Kb/s - 400Kb/s. Upload 50Kb/s.

Może trzeba spróbować na innej przeglądarce zaczać działać.
            Może trzeba zainstalować co nieco np. cfosspeed
            • matejkoo Re: Internet 20.12.10, 10:08
              To dziwne, bo ja jestem z Hirszfelda i usłyszałem że mogę mieć max 2Mbit/s i że mój abonament będzie niższy. Kobieta sprawdzała w systemie jaka tam jest infrastruktura. Więc albo handlowiec was oszukał i naciągnął albo też w co nie wierzę, sieć ma różne przepustowości na różnych odcinkach. A z ciekawości zadzwońcie do BOK i podpytajcie podając się za sąsiada który nie ma tam internetu jaką prędkość mogą wam zaoferować.
              • enroute Re: Internet 20.12.10, 21:51
                W zeszłym roku oferowali 4 Mb, max było chyba 8 Mb i to nawet działało przez pierwsze miesiące promocji. Zdecydowanie zaoferowali bardzo niska niska cena w przeciwieństwie do konkurencji, ponieważ potrzebowali większej liczby klientów w stosunkowo krótkim czasie. KLIENT = KASA, im więcej klientów tym firma jest więcej warta. Zaraz po tym nastąpiło przejęcie przez firmę Netia.

A teraz druga strona medalu z której z pewnością zdawali sobie sprawę. Każdy standard przesyłu danych ma swoją "pojemnościową granicę", najprościej mówiąc można to porównać do rury którą chcesz puścić wodę. Jeśli coraz więcej wody będziesz chciał przepchać przez rurę dojdziesz do momentu w którym będziesz musiał zainwestować w rurę o większej średnicy.

Jeśli tego nie zrobisz to będziesz zmuszony oferować klientom max 2 Mb co i tak jest już za dużo smile Firmy z reguły nie szanują klienta, to kolejna cyferka w ich statystykach.
                Firmą którym zależy na jakości usług zapewne trudno jest się utrzymać bo za jakość się płaci.
                Ludzi kręcą Mb i niskie ceny. Takie rzeczy to tylko na papierze można mieć. Problem w tym że znaczna większość klientów nie wie, nie ma po prostu porównania do tego jak powinna działać prawidłowo ich usługa.

• pawell64 Re: Internet 31.12.10, 00:58
                  enroute napisał:

> W zeszłym roku oferowali 4 Mb, max było chyba 8 Mb i to nawet działało przez pi
                  > erwsze miesiące promocji. Zdecydowanie zaoferowali bardzo niska niska cena w pr
                  > zeciwieństwie do konkurencji, ponieważ potrzebowali większej liczby klientów w
                  > stosunkowo krótkim czasie. KLIENT = KASA, im więcej klientów tym firma jest wię
                  > cej warta. Zaraz po tym nastąpiło przejęcie przez firmę Netia.

i od tego czasu ta firma to lipa, tak samo jak netia.
                  głównym powodem jest łącze radiowe w Wrocławiem.
                  kilka lat temu jak wchodziła Magma były znacznie mniejsze prędkości.
                  wraz ze wzrostem liczby klientów oraz zmieniającymi się ich potrzebami
                  to łacze jest znacznie przeciążone. Po drugie Magma otrzymywała
                  dostęp do internetu od firmy Profuturo, która również została przejęta
                  przez Netie i przełączona na swoje łącza.
                  Każdy, kto ma łącze netii może coś na ten temat powiedzieć.

• pawell64 Re: Internet 31.12.10, 01:00
                    pawell64 napisał:

> wraz ze wzrostem liczby klientów oraz zmieniającymi się ich potrzebami

oczywiście ZWIĘKSZJĄCYMI się potrzebami.
          • pawell64 Re: Internet 31.12.10, 01:13
            > @enroute: powiedz mi skąd masz na umowie 4Mbit/s? z tego co się orientuję to on
            > i mają infrastrukturę w JL na max 2Mbit/s.

sami chyba nie wiedzą jak to jest. kiedy odchodziłem od nich jakieś
            dwa lata temu, miałem 2Mbit/s i nie dało rady więcej.
            kolega dwa bloki dalej (Cegielskiego) bez problemu dostał 4Mbit, a inny
            na Piastowskiej 6Mbit.

Ostatnio sam podpisałem z nimi umowę
            na 2Mbit/s. Poza tym umowa daje prędkość DO 2Mbit/s więc operatorzy wychodzą jak zawsze na swoim.

piszą dla swojego bezpieczeństwa, bo przy takich cenach nikt nie
            zagwarantuje stałego utrzymania transferu, ale z drugiej strony
            nie można tolerować wiecznego "niedotlenienia" i bez inwestycji się nie obejdzie.
            zobaczymy co pokarze POlsat, który "chwali się" bezprzewodowym dostępem
            z prędkością 28Mbit/s i wprowadzaniem najnowszej technologii - 70Mbit/s!!!
            kiedy na rynku w technologiach pozwalających nawet do 21Mbit i tak nikt
            nie przekroczył 4Mbit/s (przynajmniej ja nie spotkałem nikogo takiego).

• perezada Re: Internet 01.01.11, 17:54
      Mam a raczej miałem internet w LANet bo nareszcie doczekałem się końca umowy.
      Miałem umowę DO 2 Mbit/s a faktyczna prędkość od kilku miesięcy często nie
      przekraczała 1 Mbit/s, a pobieranie plików na poziomie ok. 80 KB/sec.
      Długie ładowanie nawet małych stron. Oglądanie filmów np. na youtube praktycznie
      niemożliwe. Filmik 1m 30s w jakości 360p ładował się ok. 4minut.
      O ciągłych awariach i braku netu nawet nie wspominam.
      (internet padał zawsze razem z deszczem)
      Od półtora miesiąca jestem posiadaczem Orange Freedom 10 Mbit/s na kablach tepsy
      i jestem bardzo zadowolony.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka