Dodaj do ulubionych

Kupię VW Touran

20.12.10, 15:18
witam, jak w temacie-szukam takiego autka z Dieslem, koniecznie z automatem DSG, najlepiej w wersji HighLine. Nie wiecie może czy ktoś takiego nie ma do sprzedania?
Obserwuj wątek
    • gallen Re: Kupię VW Touran 20.12.10, 15:58
      Hehe dobry wybór też takiego mam z DSG.
      • bidford Re: Kupię VW Touran 20.12.10, 18:48
        siemka,mozesz napisac garsc informacji w rodzaju jak to jezdzi, czy wygodne, ile pali i takie tam?
        • gallen Re: Kupię VW Touran 21.12.10, 13:27
          Mój model to ten z silnikiem 1.9 TDI ( z tego, co pamiętam to VW miał problemy z silnikiem 2.0 Czy nadal tak jest nie wiem? )
          Przy spokojnej jeździe w trasie 90km/h pali do 5.5 -6 litrów przy automacie,
          Gdy jadę na manualu nie jestem w stanie uzyskać takiego wyniku, jednak auto zdecydowanie lepiej koryguje biegi.

W mieście wiadomo to ciężkie auto wiec swoje pali 7-8 litrów jak nic. Skrzynia ma też opcje SPORT do agresywnej jazdy ale z tego nie korzystam.

Nie wiem czym ty się kierujesz przy kupnie samochodu ale dla mnie podstawa to to że jest bardzo przestrzenne w środku i pakowne i taki Touran właśnie jest ( wożę dużo rzeczy o różnych gabarytach) Dodatkowo mam wersję 7 osobowa, 2 ostatnie siedzenia chowają się do podłogi wiec nie powodują problemu z ograniczoną pojemnością bagażnika .

W lecie spisuje się bardzo dobrze ale w zimie to trochę już lipa (może to wina diesla albo czegoś innego) a mianowicie chodzi o to że długo się nagrzewa. Na trasie Laskowice – Wrocław przy – 10c na zewnątrz w aucie jest ledwo co ciepło.
          Tak dla porównania mam tez Skode Octavie 1.6 benzyna to auto na tej samej trasie za Łęgiem grzeje już jak mały piecyk.

Aucie zdarzają się małe usterki niemniej jednak nic poważnego się nie dzieje na razie smile
          w sakli 1-6 dałbym mu 4.5
          • pug307 Re: Kupię VW Touran 21.12.10, 16:59
            W silniku 2.0 TDI opartym na pompowtryskach mnożyły się przypadki uszkodzeń dwumasowych kół zamachowych, turbosprężarek i co gorsza nawet pękających głowic! I to przy śmiesznie małych przebiegach! Z tego powodu ten silnik 2.0 TDI PD był przez niektórych oceniany jako jeden z najgorszych czterocylindrowych turbodiesli na rynku. Choć swoje właściwości ma bardzo dobre-jest dynamiczny i oszczędny. Pozdrawiam.
          • pug307 Re: Kupię VW Touran 23.12.10, 20:00
            gallen napisał:

> Tak dla porównania mam tez Skode Octavie 1.6 benzyna to auto na tej samej tras
            > ie za Łęgiem grzeje już jak mały piecyk.

Gallen, czy piszesz o silniku 1.6 102 KM? I czy masz Octavię I generacji czy II generacji produkowaną od 2004 roku?
            • gallen Re: Kupię VW Touran 23.12.10, 22:42
              Skoda Octavia Tour 1.6 MPI + LPG także tak to chyba jeden z ostatnich modeli starej generacji
              bo już jej nie produkują.
              • pug307 Re: Kupię VW Touran 27.12.10, 11:38
                Dokładnie. Produkcję Octavii Tour, czyli tak naprawdę Octavii I generacji produkowanej od 96 roku zakończono w tym roku. Od 2004 roku, czyli od czasu wejścia na rynek II generacji modelu sprzedawano równolegle obie generacje auta. Obecnie w ofercie Skody także widnieje nazwa ,,Octavia Tour” tyle, że jest to już obecna, II generacja Octavii przedliftingowej. Lifting był pod koniec 2008 roku. Jednak ta ,,nowa” Octavia Tour na pewno nie będzie tak popularna jak jej poprzedniczka. Powód? W jej palecie silników nie ma ani jednego silnika wysokoprężnego. Są jedynie dwa, sprawdzone benzyniaki, które dostosowano do normy czystości spalin Euro5: 1.4 16V 80 KM i 1.6 8 V 102 KM, który właśnie ty masz w swoim aucie. Istotą sprzedaży dwóch generacji auta jest to, że starsza generacja jest tańsza, między innymi przez to, ze nie montuje się tam nowinek, ale sprawdzone silniki, rozwiązania techniczne itp. Żeby spełnić normę Euro5, Skoda musiałaby montować diesla 1.6 TDI, ale jest to najnowsza konstrukcja, więc mijałoby się to z ideą. W przypadku poprzedniej, czyli Twojej Octavii Tour jako diesla montowano popmpowtryskiwaczowską jednostkę 1.9 TDI o mocy 101 KM znaną m. in. z Golfa IV i poliftingowego Passata B5. Kiedy do nowej Octavii dawano już silnik 1.9 TDI 105 KM, to tamten 101-konny silnik jakoś udało się dostosować do normy Euro4. A tak na marginesie, to ten motor 1.6 8V 102 KM jest bardzo ciekawy. Ciekawy, gdyż był już montowany w 94 roku w Audi A4 B5 i nie tylko, a na przełomie wieków podniesiono jego moc ze 101 do 102 KM. Czyli jest już w produkcji od 16 lat! Wniosek jest taki, że benzyniaki łatwiej jest dostosować do coraz ostrzejszych norm czystości spalin. W Octavii I montowano jeszcze bardzo mało popularny w tym modelu silnik 1.6 8V 75 KM znany z Golfa III, z kolei w Octavii II(podobnie jak w Golfie V i Passacie B6) w latach 2004-08 dawano spełniający normeęEuro4 silnik 1.6 16V FSI 115 KM z bezpośrednim wtryskiem benzyny, wymagający lania benzyny 98-oktanowej. Choć w teorii technika bezpośredniego wtrysku miała zapewniać znaczne oszczędności, w praktyce silnik ten niewiele mniej palił od 102-konnej jednostki, a i przez pierwsze 2 lata miał problemy z gromadzeniem się dużych ilości nagaru. Lanie PB95 jeszcze bardziej to potęgowało. Zadowolić musiały jedynie nieco lepsze osiągi. Jakichś specjalnych problemów ten silnik mimo wszystko nie sprawiał.. Jednak główną wolnossącą jednostką benzynową 1.6 w autach VAG-u pozostała sprawdzona i dobrze znosząca zasilanie gazem konstrukcja 102-konna. Obecnie, np. w najnowszym, niedawno odmłodzonym VW Passacie wszystkie diesle i benzyniaki także mają właśnie wspomniany wtrysk bezpośredni i do tego wszystkie bez wyjątku mają turbodoładowane. Zobaczymy, jak te turbobeznyny będą się sprawować. Z silnikiem 1.8 T 150 KM dobrze znanym z Passatów B5, Golfów IV itd. nie ma co ich porównywać, gdyż nie był tak wyżyłowany i nie miał wtrysku bezpośredniego. Pozdrawiam smile
    • katjamd Re: Kupię VW Touran 20.12.10, 17:34
      Automat, automat i jeszcze raz automat smile.
      • petit7 Re: Kupię VW Touran 20.12.10, 19:51
        Widzę, że jest moda na ten model Volkswagena. Niestety nie jest to udany samochód. Ma taki dwóch moich kolegów. Jeden miał problem z zawieszeniem i silnikiem wycieraczek, drugi z świecą żarową. Zresztą popytajcie mechaników. Z Golfów to była dobra I i II, od III jest coraz gorzej. Rdzewieją i się psują.
        • girardengo Re: Kupię VW Touran 20.12.10, 19:57
          CytatJeden miał problem z zawieszeniem i silnikiem wycieraczek, drugi z świecą żarową.

Haha, ale mieli problemy... życiowe normalnie. Lepiej powiedz jakie auto w ogóle się nie psuje? To już nie te czasy...
          • pug307 Re: Kupię VW Touran 20.12.10, 22:16
            Dość wysoki, co nie znaczy wzorowy poziom niezawodności zachowują ,,japończycy", choć i w ich przypadku znajdą się czarne owce. Natomiast całkiem pozytywnie pod względem trwałości zaskakują najnowsze konstrukcje Kii i Hyundaia.
            • girardengo Re: Kupię VW Touran 21.12.10, 10:51
              Tak, osobiście też twierdzę, że Japończycy i Koreańczycy już dawno wyprzedzili Niemców pod względem bezawaryjności. Sam mam chwilowo VW i dobry jest - dopóki jeździ wink

Niestety na naszym rynku panuje przekonanie, że tylko Niemieckie jest solidne i koreańskie samochody tracą szybko na wartości.
              • pug307 Re: Kupię VW Touran 21.12.10, 17:10
                girardengo napisał:

> Tak, osobiście też twierdzę, że Japończycy i Koreańczycy już dawno wyprzedzili
                > Niemców pod względem bezawaryjności. Sam mam chwilowo VW i dobry jest - dopóki
                > jeździ wink
                >
                > Niestety na naszym rynku panuje przekonanie, że tylko Niemieckie jest solidne i
                > koreańskie samochody tracą szybko na wartości.

Niestety, ale cieszę się, że nie jestem sam i jest więcej osób, które tak myślą. smile Pozdrawiam.
        • pug307 Re: Kupię VW Touran 20.12.10, 19:57
          Golf od IV generacji, czyli od 97 r. ma pełny ocynk i nie koroduje. A Touran rzeczywiście pod względem trwałości nie zachwyca, szczególnie jeśli chodzi o silnik 2.0 TDI 140 i 170 KM, a także usterki elektroniki. Touran wypada gorzej np. od Forda Focusa C-Max. Zresztą od kilku lat trwałość VW jest baaardzo daleka od stereotypów, panujących już tylko w Polsce, bo na Zachodzie ludzie już dawno zmądrzeli. Pozdrawiam.
          • pug307 Re: Kupię VW Touran 21.12.10, 16:54
            Gallen, VW miał problemy z silnikiem 2.0 TDI opartym na pompowtryskiwaczach, montowanym w Touranie bodajże do 2008 roku. Potem pojawił się silnik z common railem, spełniający wchodzącą teraz od stycznia normę emisji spalin Euro V. I z tego co wiem to już ten silnik jest w porządku. Problemy z pompowtryskiwaczowskim 2.0 TDI dotyczyły zwłaszcza pierwszej partii tych silników, mniej więcej do 2006 roku. W ogóle to VW zastąpił silnik 1.9 TDI 130 KM na pompowtryskach silnikiem 2.0 TDI PD 140 KM tylko dlatego żeby spełnić normę Euro IV, wchodzącą od 2006 roku. Jestem pewien, że ten 130-konny silnik produkowano by dłużej gdyby właśnie nie ta norma. No, ale cóż...
            Choć Touran debiutował w 2003 roku, teoretycznie do końca 2005 roku można było montować tego turbodiesla, ale VW najwyraźniej wyszedł z założenia, że nie będzie w trakcie produkcji modelu, raptem po niecałych 3 latach zmieniał silnika. Z kolei w wyniku normy Euro IV z szerokiej niegdyś palety silników 1.9 TDI pozostała jedynie wersja 105-konna(choć w Golfie V i Touranie była jeszcze wyjątkowo inna wersja mocy, ale generalnie w autach koncernu VAG pozostał tylko ten silnik) i ona uchodzi za dopracowaną, ale nie ma co się dziwić skoro VAG miał już doświadczenie w dieslach 1.9. Niestety, w tym roku znikł już właśnie ten ostatni z silników 1.9 TDI i zastąpił go 1.6 TDI. Powód? Norma Euro V!
            Co do ogrzewania, to z powodu większej sprawności silnik wysokoprężny rzeczywiście produkuje mniej ciepła niż benzynowy.
            Pozdrawiam.
            • gallen Re: Kupię VW Touran 21.12.10, 19:54
              Dzięki za wyjaśnienie sprawy smile
              • pug307 Re: Kupię VW Touran 23.12.10, 01:29
                Nie ma za co, nie ma sprawy smile Polecam się na przyszłość smile
                • dorkasz1 Re: Kupię VW Touran 23.12.10, 08:44
                  Witam, jestem pełna uznania dla Waszej wiedzy. W sprawach samochodowych jestem prawdziwą blondynką smile Nie jestem w stanie spamiętać tych wszystkich terminów którymi z taką łatwością operujecie. Pocieszam się tym, że nie można wiedzieć wszystkiego i znać się na wszystkim smile Ja na przykład wiem jaka jest różnica w pielęgnacji hortensji bukietowej, drzewiastej i ogrodowej, a na szczęście nie wszyscy to wiedzą smile Dzięki temu pan od samochodów ma pracę i ja też smile Pozdrawiam z podziwem smile
                  • pug307 Re: Kupię VW Touran 23.12.10, 19:57
                    Dorkasz, to i dobrze, że tak jest. Owszem, można mieć ogólną wiedzę z różnych dziedzin życia, ale specjalizować się już nie da we wszystkim. Dziękuję za uznanie smile Również serdecznie pozdrawiam smile
                    • pug307 2.0 TDI ciągle z problemami 27.12.10, 19:16
                      Dotychczasowe opinie o silniku 2.0 TDI opartym na technice wtrysku bezpośredniego typu common rail (dosłownie: wspólna szyna) były pozytywne chyba tylko dlatego, że te silniki są w sprzedaży od 2008 roku i za mało czasu minęło, by coś się zepsuło. Jednak już słychać o awariach wtryskiwaczy Siemensa w tych najnowszych silnikach. I nie jest to bynajmniej wina złego paliwa, bo ludzie (majętni, bo te auta z tym motorem są młode) do nowoczesnych diesli leją tylko dobre paliwo. Także pompowtryskiwaczowski 2.0 TDI awaryjny, a commonrailowski też dużo nie lepszy. Pozdrawiam.
                      • cytrynac4 I jak, udało się? 15.01.11, 14:47
                        Bidford, czy udało Ci się już znaleźć jakiś ciekawy egzemplarz? Pozdrawiam smile
                        • bidford Re: I jak, udało się? 15.01.11, 17:41
                          jeszcze nie, szukam w Niemczech. mysle ze nie warto sie spieszycsmile
                          • cytrynac4 Re: I jak, udało się? 16.01.11, 17:35
                            Jeśli szukasz egzemplarza z turbodieslem 1.9 TDI, to OK. Jednak jeśli uważasz, że potrzebujesz mocniejszego silnika, np. 2.0 TDI, który nawiasem mówiąc występował generalnie w odmianie szesnastozaworowej i mocy 140 KM lub 170 KM (ta ostatnia tylko i wyłącznie 16V), ale początkowo także w wersji ośmiozaworowej i 136-konnej, to radzę go omijać. Chyba, że model z mimo wszystko z commonrailowskim 2.0 TDI po 2008 roku, ale nie sądzę, że kupowałbyś tak młode auto. 2.0 TDI to jest ryzykowny wybór, szczególnie sprzed 2006 roku. Ja jednak uważam, że dla Tourana, który jest minivanem na bazie kompaktowego Golfa silnik 1.9 TDI jest w zupełności wystarczający. Jeśli ma być mocniejszy, radzę szukać Opla Zafira z praktycznie bezawaryjnym silnikiem od Fiata 1.9 CDTI 8V 120 KM lub 1.9 CDTI 16V 150 KM albo Forda Focusa C-Maxa z udanym, choć nie tak jak w przypadku Opla turbodieslem o francuskim rodowodzie 2.0 TDCi 16V 136 KM, pochodzącym ze współpracy Forda z francuskim koncernem PSA(Peugeot, Citroen).
                            Pozdrawiam smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka