Dodaj do ulubionych

Ostatni lot.

16.01.11, 10:53
Jak czytam komentarze polityków z PiS lub słucham ich wypowiedzi w radio, to zastanawiam się, dlaczego oni nie przyjmują faktów? Jak długo będziemy szukali jakiejś tajemniczej przyczyny tej katastrofy?. Nie da się już słuchać wyssanych z palca domysłów o zamachu.
A przecież doskonale wiemy, że piloci zostali poinformowani i ostrzeżeni o tym, że warunki na lotniskiem w Smoleńsku są ekstremalnie złe i nie nadają się do lądowania. O tym fakcie powiadomili pilotów kontrolerzy Mińska i z Smoleńska, a dodatkowo koledzy z Jaka, którzy znajdowali się na lotnisku w Smoleńsku i na własne oczy widzieli jaka tam jest mgła.
W tej sytuacji piloci z Tupolewa powinni odlecieć na zapasowe lotnisko. Żaden pilot linii pasażerskiej nie podjął próby lądowania w takich warunkach.
Dlatego musimy sobie jasno powiedzieć, że to nie był nieszczęśliwy wypadek wynikający z awarii samolot czy, zamachu. Tragedia ta powstała w wyniku niedojrzałości i niekompetencji ludzi, którzy dopuścili do tego, aby bezpieczeństwo ważnych pasażerów powierzyć załodze nie właściwie przygotowanej.
Oby ta tragedia nauczyła w końcu nas, że trzeba przestrzegać procedur i to bez żadnych wyjątków.
Obserwuj wątek
    • hersst Re: Ostatni lot. 16.01.11, 11:28
      Do momentu wyjaśnienia wszystkich wątpliwości ( a jest ich coraz więcej) każda teoria ma prawo bytu. Wystarczy, że potwierdzą się przypuszczenia, że kontroleży wiedzieli o złym położeniu samolotu i nie reagowali na to - są współwinni tragedii.
      Proponuję na tym poziomie nie podkładać do tematu szyldow partyjnych.
      • petit7 Re: Ostatni lot. 16.01.11, 12:01
        Do mnie przemawia to co napisał neologin. Podstawowym błędem jest to, że mimo tak ekstremalnie złych warunków pogodowych próbowali lądować. Tym bardziej, że nie byli zbyt doświadczeni, a lotnisko profesjonalnie wyposażone. Nie ma znaczenia z jakich pobudek to zrobili. Najwyraźniej są politycy, którzy w dalszym ciągu zależy na zbiciu kapitału politycznego na tej tragedii.
      • tiges_wiz Re: Ostatni lot. 16.01.11, 12:06
        Kontroler nie może zabronić podejścia do lądowania ze względu na pogodę (oczywiście jeśli lotnisko jest otwarte i pas jest czynny). Zgoda na lądowanie może przecież być dana jeszcze przed ustabilizowaniem się na końcowym "tracku" czyli osi pasa lub na końcowym podejściu (np. 4 mile przed pasem) i nie ma ona związku z pogodą tylko zazwyczaj z ruchem lotniczym. Pilot zawsze może wykonać podejście bez względu na warunki atmosferyczne licząc na to, że w jego trakcie warunki się poprawią, chyba że linia w której lata ma wewnętrzne regulacje. Pytanie czy to się opłaca - wszak to dodatkowe zużycie paliwa na podejście i odejście na zapasowe lotnisko. Dla pilota przygotowującego się do lądowania istotne są w zasadzie 2 parametry atmosfery - RVR czyli widzialność ( nie mylić z widocznością) wzdłuż pasa, oraz podstawa chmur przy czym ta ostatnia ma istotne znaczenie jeśli jest to ovc (overcast) czyli pełne zachmurzenie. Przy mniejszym pokryciu zawsze może się zdarzyć, że w ścieżce podejścia znajdzie się "dziura" w chmurach. Jeśli RVR lub podstawy są poniżej minimów pilot może wykonać podejście.W przypadku podejścia na NDB, jeśli RVR jest za mały to w zależności od procedur lotniska /przepisów operatora/ może podchodzić do tzw. Approach bank (wyznaczanego przez lotnisko), którejś tam mili przed progiem, OM (outer marker) lub do FAFu i liczyć na to ze w trakcie tego podejścia RVR się zwiększy (co przekaże mu kontroler). Jeśli nie - na zapasowe lub próba następnego podejścia. Przy za małym RVR wylądowała załoga Eurocyprii w Katowicach czego efektem było zniszczenie lamp krawędziowych pasa i poryta trawka. Jeśli podstawy chmur są za nisko - pilot schodzi sobie do MDA(H), wyrównuje i szuka pasa. Może tak lecieć do punktu zwanego DW( Decision Window) czyli miejsca w którym jeśli zobaczy pas to zapewni mu jeszcze 3 stopniową ścieżkę schodzenia lub do MAP (Missed Approach Point) po którym musi wykonać odejście - na lotnisko zapasowe lub do kolejnej próby lądowania.

Pilot od położenia samolotu mial nawigatora, ale go nie sluchal.
    • justyna_olawa Re: Ostatni lot. 16.01.11, 12:18
      Nie jestem blondynką, jestem osobą spokojna i w innim wątku miałam sie tutaj wypowiedziec. Nie wytrzymałam jednak po przeczytaniu postu neologina. Same kłamstwa w nim są zawarte.
      A przecież doskonale wiemy, że piloci zostali poinformowani i ostrzeżeni o tym,
      > że warunki na lotniskiem w Smoleńsku są ekstremalnie złe i nie nadają się do l
      > ądowania. O tym fakcie powiadomili pilotów kontrolerzy Mińska i z Smoleńska, a
      > dodatkowo koledzy z Jaka, którzy znajdowali się na lotnisku w Smoleńsku i na wł
      > asne oczy widzieli jaka tam jest mgła.
      > W tej sytuacji piloci z Tupolewa powinni odlecieć na zapasowe lotnisko. Żaden p
      > ilot linii pasażerskiej nie podjął próby lądowania w takich warunkach.
      Po pierwsze. Na całym świecie w takich przypadkach[u]zamyka sie lotnisko[u]. Dlaczego nie zrobiono tego w Smoleńsku?
      Po drugie. Nie było przygotowane żadne zapasowe lotnisko! Zapasowe lotnisko to takie , ktore lezy najblizej lotniska na ktorym nie mozna wyladowac a jest w stanie przyjac samolot. Miedzy Moskwą a Smoleńskiem, między Mińskiem a Smoleńskiem jest wystarczajaco dużo lotnisk, ktore moga przyjąc taki samolot. Czy na nich takze panowała gesta mgła? Nic na ten temat nie wiemy, bo wizyta nie była przygotowana , co leżało w obowiązkach Rządu a nie Prezydenta bo takowych uprawnień nie miała Jego Kancelaria!
      Po trzecie. Lotnisko w Smoleńsku nie przyjmowało w tym dniu żadnych samolotów pasażerskich. Tajemniczy Ił o którym była wielokrotnie mowa byl lotem specjalnym z Moskwy i miał na pokładzie rosyjskich dziennikarzy. Samolot IŁ-18 lądował na lotnisku w Safonowie odległym od Smoleńska o 127 km a nie w Moskwie odleglej o oprawie 1000 km!!!
      Po czwarte. Wszyscy specjaliści , bez wyjątku twierdzą, że lotnisko w Smoleńsku niespełnia podstawowych norm jakie nakłada IATA i miedzy innymi właśnie dlatego IATA nie zezwala na regularne loty przwozników zrzeszonych w IATA do Smoleńska.
      Po czwarte. Proszę sie zastanowic co musiało sie stac,że piloci Tu-154 tna brzozy na wysokości 4 metrow nad ziemia? Byli ślepi? Widocznośc miała wynosic 200m !
      Po piąte. Jakim cudem samolot znalazł się 400 metrow od osi pasa?
      Pytań jest wiele. Dlaczego tak uparcie forsowano wersję o nieznajomości języka rosyjskiego przez polskich pilotów? Po 2 tygodniach zrezygnowano z niej.
      Mozna pisac w nieskończonośc ale to nie ma sensu. Wina lezy po obu stronach i żaden z nas nie ma prawa do wydawania opinii bo nie jest specjalistą w tych sprawach. Najśmieszniejsze jest to ,że wielu nawet nie leciało samolotem!
      Zanim podjęłam prace w szpitalu w Oławie, przez 3 lata byłam stewardessa nie tylko w PLL LOT i wydaje mi się, że moja wiedza jest znacznie bardziej głeboka niż ludzi tutaj plecacych kosmiczne bzdury!
      • neologin Re: Ostatni lot. 16.01.11, 12:49
        Pani Justyno, proszę jeszcze raz przeczytać mój post i napisać gdzie ja napisałem nieprawdę?
        Czy piloci byli poinformowani przez kontrolerów i kolegów pilotów z Jaka czy nie?
        Podstawowym błędem pilotów z tego feralnego samolotu, jest to, że podjęli ryzyko lądowania.
        Żaden pilot, żadnej pasażerskiej linii lotniczej nie podjąłby w takiej sytuacji próby lądowania.!
        To wszystko było już wiadome zaraz po tragedii. Śledztwo MAK miało sprawdzić, czy były jeszcze inne czynniki takie jak awaria samolotu. Wiemy już, że nie było awarii, ani innych czynników zewnętrznych.
        • koch-111 Re: Ostatni lot. 16.01.11, 13:06
          Nie jestem żadnym specjalistą w temacie i chyba jak każdy z nas czerpię swą wiedzę z mediów. Mam wewnętrzną pewność, iż do wypadku doszło z naszej winy. To nasi piloci popełnili błąd. Nie pomijam również roli Rosjan. Gdyby ich zachowanie było inne była szansa tego "WYPADKU" uniknąć.

Jest mi przykro z tego co się stało. Szczerze współczuję rodziną ofiar. Moje obawy na temat tego co się będzie działo z tą katastrofą w Polsce rosły zaraz po tragedii i po tylu miesiącach są potwierdzone. Całą tragedia została niestety wykorzystana do gry politycznej. Była wykorzystana, jest wykorzystywana i obawiam się, że będzie wykorzystywana przez wiele lat. Tutaj nigdy nie będzie pokoju. Polskie piekiełko. Najbardziej mnie wkurza, że część elit wprost mówi, że "My - Polacy" nie możemy być winni. Coś w rodzaju narodu wybranego który zawsze ma racje i cały świat musi się nam podporządkować, a jeśli się tak nie dzieje to wina rządzących, tej czy innej opcji. Przypomina mi się cała wojna o Jedwabne. Do dziś są środowiska narodowe które kwestionują to co się tam zdarzyło. I są święcie przekonani o tym, że świat - jacyś ONI zmanipulował historię na naszą niekorzyść. I tak będzie z tą katastrofą. Niestety.
        • justyna_olawa Re: Ostatni lot. 16.01.11, 13:32
          Raport MAK nie odpowiada na pytania , które Pan zadał. Nie wyjaśnia dlaczego samolot znalazł sie tak daleko od osi pasa. Nie wyjaśnia wielu innych zagadek.Absolutnie nie twierdzę, że to był zamach, ale absolutnie twierdze, że wine za katastrofę ponoszą rosyjskie służby naziemne. To wież naprowadza samolot i nikt wiecej. Skoro nie było awarii, wszystkie przyrządy pomiarowe były sprawne to jakim cudem samolot rozbił się tam gdzie sie rozbił. Z ciekawości ogladałam symulacje lotu zameszczona w raporcie MAK. Symulacja kończy się kiedy samolot jest w korytarzu około 10 km od pasa. W tym momencie mamy zatrzymanie obrazu, glosy z kabiny są emitowane w dalszym ciagu.
          Czy wie Pan z jaką maxymalną dopuszczalną predkościa opada samolot podchodzący do lądowania? Zapewne nie i będzie musiał Pan szuka w internecie. Dla Tu-154M jest to 5m/sek. Zakładając , że z taką predkością opadał feralny lot w ciągu 20 sekund zniżył sie o 100 metrów. Tak? w ciągu 40 sekund znizył sie o 200 metrów. Tak? I przez cały ten czas Protasiuk ani nikt w kabinie nie widzieli ziemi? To jaka była mgła a dokładnie widocznośc. Nie 200 metrów jak upieraja sie rosjanie a 20 metrów ! Pull Up pojawia sie tylko raz a nie kilkakrotnie jak sugeruje polska prasa.
          Po co ta szybka wymiana oświetlenia pasa na lotnisku w Smoleńsku? Zdaje Pan sobie sprawe,że tam nie działała żadna żarówka? To jest niedopuszczalne na jakimkolwiek lotnisku!
          Mam wylatane setki godzin na Tu-154M. Piloci zawsze narzekali, że samolot jest trudny i cięzki w pilotowaniu. To,że nie wycofano tych maszyn to wina wszystkich rządów. To są żarty,żeby w XXI wieku VIP-y latały samolotami bez funkcji touch nad down! Tylko Polska, jako jedyny kraj w Europie miała te "trupy" na wyposażeniu. Od momentu katastrofy prezydenckiego TU-154 ulegly katastrofie kolejne maszyny tego typu (6 katastrof)
          Ja byłabym na Pana miejscu znacznie ostrożniejsza w formułowaniu sądów. Pamiętajmy,że jeszcze 15 lat temu rząd rosjii upierał sie ,że mordu w Katyniu dokonali Niemcy. Badania przeprowadzały sowieckie komisje. Komisje rządowe! Pamiętajmy także,że Anodina jest oficerem FSB. Pamietajmy,że 70% ludzi w rosyjskim rządzie to byli pracownicy FSB i jej poprzedników.
          Postaram sie odszukac dołączona symulacje do raportu MAK na niemieckim serwerze. Jak znajde dam Panu namiary. Zrozumie w tym momencie Pan, jakim prymitywnym gniotem jest ten "raport".
          • tiges_wiz Re: Ostatni lot. 16.01.11, 13:51
            justyna_olawa napisała:

> Raport MAK nie odpowiada na pytania , które Pan zadał. Nie wyjaśnia dlaczego sa
            > molot znalazł sie tak daleko od osi pasa.

ile? 40m?

> Absolutnie nie twierdzę, że to był zamach, ale absolutnie twierdze, że wine za
            > katastrofę ponoszą rosyjskie służby naziemne.[/b] To wież naprowadza samolot i
            > nikt wiecej.

pod warunkiem, że ma czym. a tam byly tylko radiolatarnie NBD.

> to jakim cudem samolot rozbił się tam gdzie sie rozbił. Z ciekawości ogladałam
            > symulacje lotu zameszczona w raporcie MAK. Symulacja kończy się kiedy samolot j
            > est w korytarzu około 10 km od pasa.

kolejne kłamstwo
            www.youtube.com/watch?v=_omG35TezwE&feature=watch_response
            jest do ostatniej sekundy

> Czy wie Pan z jaką maxymalną dopuszczalną predkościa opada samolot podchodzący
            > do lądowania? Zapewne nie i będzie musiał Pan szuka w internecie. Dla Tu-154M j
            > est to 5m/sek. Zakładając , że z taką predkością opadał feralny lot w ciągu 20
            > sekund zniżył sie o 100 metrów. Tak? w ciągu 40 sekund znizył sie o 200 metrów.
            > Tak? I przez cały ten czas Protasiuk ani nikt w kabinie nie widzieli ziemi? To
            > jaka była mgła a dokładnie widocznośc. Nie 200 metrów jak upieraja sie rosjani
            > e a 20 metrów ! Pull Up pojawia sie tylko raz a nie kilkakrotnie jak sugeruje p
            > olska prasa.

wtf? proponuje obejrzec symulacje i zapis skrzynek, a szczegolnie ostatnie sekundy. tego to nawet nawieksi glosiciele zamachu nie sa w stanie obalic.

> Po co ta szybka wymiana oświetlenia pasa na lotnisku w Smoleńsku? Zdaje Pan sob
            > ie sprawe,że tam nie działała żadna żarówka? To jest niedopuszczalne na jakimko
            > lwiek lotnisku!

na zamknietym od kilku miesiecy jest dopuszczalne.

> Mam wylatane setki godzin na Tu-154M. Piloci zawsze narzekali, że samolot jest
            > trudny i cięzki w pilotowaniu. To,że nie wycofano tych maszyn to wina wszystkic
            > h rządów. To są żarty,żeby w XXI wieku VIP-y latały samolotami bez funkcji touc
            > h nad down! Tylko Polska, jako jedyny kraj w Europie miała te "trupy" na wyposa
            > żeniu. Od momentu katastrofy prezydenckiego TU-154 ulegly katastrofie kolejne m
            > aszyny tego typu (6 katastrof)

a co do tego ma wieza? i co by sie stalo po probie ladowania ponizej minimow lotniska w lotnictwie cywilnym? tam mininum bylo 1000m. Prosze sprawdzic jak wylaczali automat. moi znajomi lotnicy uwazaja ze sporo do gadania mialo tu ladowanie w trybie polautomatycznym, gdzie automat nie pozwolil szyblo wyrownac lot. dziwi ich tez brak reakji protasiuka (nie ruszyl wolantu i przepustnic do czasu kiedy bylo juz za pozno. dlaczego jezeli widzial ziemie?!

> Ja byłabym na Pana miejscu znacznie ostrożniejsza w formułowaniu sądów. Pamięta
            > jmy,że jeszcze 15 lat temu rząd rosjii upierał sie ,że mordu w Katyniu dokonali
            > Niemcy. Badania przeprowadzały sowieckie komisje. Komisje rządowe! Pamiętajmy
            > także,że Anodina jest oficerem FSB. Pamietajmy,że 70% ludzi w rosyjskim rządzie
            > to byli pracownicy FSB i jej poprzedników.
            > Postaram sie odszukac dołączona symulacje do raportu MAK na niemieckim serwerze
            > . Jak znajde dam Panu namiary. Zrozumie w tym momencie Pan, jakim prymitywnym g
            > niotem jest ten "raport".

Te symulacje sa wszedzie i w calosci.
            • justyna_olawa Re: Ostatni lot. 16.01.11, 14:44
              Piszesz bzdury człowieku. Dlaczego wieża milczy przez ostatnie 2 minuty lotu??? Nie widzi samolotu? O jakich 40 metrach mowisz? Samolot się rozbił 400 metrów od pasa w lewo!!!! Wedlug Ciebie na terenie lotniska rośnie las?????? Byłeś tam? Widziałeś? ja byłam, bo zginął tam mój kolega, który pracował w BOR ! Czemu okłamujesz ludzi i piszesz,że lotnisko było nieczynne skoro dwa razy w tygodniu odbywały sie regularne loty pasażerskie Moskwa-Smolensk-Moskwa. Samoloty startowaly z lotniska Wnukowo w Moskwie. Czemu wprowadzasz ludzi w błąd? Celowo?
              Jesteś specjalistą od katastrof lotniczych, że tak autorytatywnie się wypowiadasz?
              To prawda,że lotnisko nie miało zadnych certyfikatów międzynarodowych i zaden człowiek przy zdrowych zmysłach nie laduje na czymś takim. Wpajanie totalnych kłamstw,że 40 metrów od pasa jest las to już przesada. Na terenie lotniska nie ma zadnych drzew! sa poza ogrodzeniem, które znajduje sie około 200 metrów od pasa. Drzewa sa po lewej stronie pasa i poza końcem pasa. Podejście jest wolne od zalesienia jak i prawa strona z której jest dojazd do lotniska. Pytam ponownie Byleś tam kiedykolwiek czy bazujesz na opowiadaniach? Ja byłam i to "aż" trzy dni Jaki jest cel Twoich kłamstw. Co chcesz przez to uzyska. Sam fakt,że w dniu dzisiejszym Putin wyrazil wole ponownego zbadania sprawy o czymś świadczy.
              Może jak jesteś taki madry odpowiesz na pytanie. Runeła jeszcze jedna wersja. Wersja o tajemniczym wąwozie obok lotniska. Takowy nie istnieje, chyba,że zagłębienie wielkosci 2 metrów potraktujemy jako wąwóz. Dlaczego raport MAK nic nie wspomina o wąwozie a była to mocna wersja rosjan chyba przez miesiąc?
              Tutaj jest pytanie najwazniejsze. Dlaczego Protasiuk mowi na kilkanaście sekund przed katastrofa "odchodzimy" a maszyna jak kamień opada w dół? Wieza milczy caly czas? nie maja smolotu na radarach? Taśmy zagineły. Wszystko to wydaje sie zbyt dziwne aby mogło by prawdziwe.
              Jeszcze jedno pytanie mądralo. Ono już dotyczy wyłącznie polskiej strony. Co się stało z paliwem? Samolot był zatankowany tylko na taki lot? Wyciekło do gleby i ją skaziło? Po pierwsze. Gapie i sluzby na miejscu katastrofy znalezli sie natychmiast. I tak łazili sobie po terenie gdzie wyciekło do gleby kilkanaście minut wcześniej 20 tys litrów paliwa? Łazili z papierosami co wyraznie widac na filmach? Wiesz jak toksyczne i łatwopalne jest paliwo uzywane w samolotach? A może samolot zatankowano w warszawie w ramach oszczednosci tylko na Smolensk plus jakas żelazna rezerwa? samolot na pewno nie byl zatankowany do pełna (taki jest zawsze obowiązek)! Może do Moskwy nie starczyłoby paliwa? Dlaczego skoro był (zaraz to stwierdzisz) nie bylo pożaru a taki w 100% musiał nastąpic?
              czytałam Twoje posty. Na wszystkim sie znasz człowieku. Co kończyłeś? zawodówke? Marnujesz się w tak małej miejscowości. Stanowisko burmistrza to mało dla ciebie.
              • tiges_wiz Re: Ostatni lot. 16.01.11, 15:04
                > Nie widzi samolotu? O jakich 40 metrach mowisz? Samolot się rozbił 400 metrów

smolensk1004.wordpress.com/2010/05/05/na-tropach-przyczyn-katastrofy-w-smolensku-2/
                wszystkie zrodla mowia o 40m. albo podaj skad ta informacja, albo przestan klamac.

> Nie widzi samolotu? O jakich 40 metrach mowisz? Samolot się rozbił 400 metrów
                > od pasa w lewo!!!!

ty powaznie nie wiesz nic o lataniu, jak nie rozrozniacz gdzie jest w lewo od pasa.
                dokladnie rozbil sie 1100 m od progu pasa, 40m od osi pasa (w lewo i w prawo mierzymy od osi, a nie od progu)

> Tutaj jest pytanie najwazniejsze. Dlaczego Protasiuk mowi na kilkanaście sekund
                > przed katastrofa "odchodzimy" a maszyna jak kamień opada w dół? Wieza milczy
                > caly czas? nie maja smolotu na radarach?

nie mieli go.

Wszystkie urządzenia, m.in. radar i dwie radiolatarnie, działały bez zarzutu – powiedział gazecie uczestnik prac Międzynarodowego Komitetu Lotniczego znający raport z oblotu.

Ale nie ma tam radaru precyzyjnego podejścia pokazującego dokładnie, jak zniża się samolot. Wtedy podejściem kieruje kontroler. Smoleńsk ma tylko radar ogólnego naprowadzania, który pokazuje lot samolotu z dokładnością do 200 metrów.

W dodatku przez ostatnie 1,5 km od pasa praktycznie nie widać maszyny na radarze i załoga musi polegać wyłącznie na przyrządach pokładowych.

>Dlaczego Protasiuk mowi na kilkanaście sekund przed katastrofa "odchodzimy"
                Z tego co wiem to powiedzial to drugi pilot. sprawdz zrodla. przy 100 m nawigator.

>Wiesz jak toksyczne i łatwopalne jest paliwo uzywane w samolotach?
                i dlatego przed ladowaniem się go standardowo spuszcza suspicious tylko gdzie te pozary przylotniskach i mutanty.

> Może do Moskwy nie starczyłoby paliwa? Dlaczego skoro był
                > (zaraz to stwierdzisz) nie bylo pożaru a taki w 100% musiał nastąpic?
                > czytałam Twoje posty. Na wszystkim sie znasz człowieku. Co kończyłeś? zawodówke
                > ? Marnujesz się w tak małej miejscowości. Stanowisko burmistrza to mało dla cie
                > bie.

no to mnie masz, pod taka argumentacja muszę sie poddać. Porazila mnie ta sila argumentacji.
                • justyna_olawa Re: Ostatni lot. 16.01.11, 16:11
                  Ja pytałam nie co czytałeś tylko czy tam byleś? To są dwie różne sprawy. Manipulacja liczbami. Popatrz jakie glupoty wypisujesz. Laik wie, ze rozbicie sie od 400 metrow od progu początkowego pasa jest logicznie miemozliwe, bo to jeszcze pas startowy. Poscinane drzewa byly okolo 400 metrow od osi pasa w lewo. Agencje sowieckie informowaly o duzych trudnosciach z dotarciem do wraku w celu gaszenia tlacych sie resztek samolotu. Skoro to miało miejsce 40 metrów od osi pasa to licz, że około 25 metrów od skraju pasa. I miału trudności? Nie miały węży dlugości 25 metrów?? Dlaczego samochody strazy grzęzły w bagnach a na zadnym filmie nie wida chocby przeswitu drzew i pasa? Może na pasie rósł las?
                  Wyjdz na zwnatrz, odmierz 40 metrow, potem cofnij sie o 15 metrow ( szerokoś pasa w Smoleńsku to 30m). Zostaje 25 metrow! Dlaczego nie można było gasi pozaru z pasa startowego? Przeanalizuj swoja wersje i sie zastanow. Pokaz choc na jednym materiale filmowym prześwit w drzewach. Zakladając nawet, że rosjanie posadzili drzewa obok pasa to nie sadzili ich 2 metry od pasa. Niech bedzie 10m. Zostaje 15 metrow drzew. A więc dlaczego nic nie widac?
                  Gdzie paliwo nie odpowiedziałes.
                  Stwierdzam, że nie masz zielonego pojęcia o ladowaniu czy naprowadzaniu samolotu. Sam przeczysz sobie przyjmujac raport MAK, ktory stwierdza, ze lotnisko spelnialo standardy międzynarodowe. Rosna na nim drzewa, brak tego i tamtego, radary nie działają i setki innych spraw, które dyskwalifikuja ten kawałek betonu jako lotnisko. Nie widziałes ile łat w betonie jest tam zrobionych. Nigdy tam nie byłes co skrzętnie omijasz. Siedzisz w Jelczu-Laskowicach i nie masz zielonego pojecia o świecie.
                  Oczywiście nie odpowiedziałes co z brakiem znajomości rosyjskiego przez Protasiuka , co z tajemniczym wąwozem i na wiele innych pytań.

Nie zastanawiałeś sie nigdy dlaczego wszystkie partie dzialajace w calej Polsce zabronily swoim czlonkom wypowiadania sie na forach? Dlaczego zniknąl Mikoj i zapewniam cie,że już nigdy tutaj nie powróci?
                  Po prostu ma zakaz! I jest to wiadomośc oficjalna!
                  • tiges_wiz Re: Ostatni lot. 16.01.11, 16:21
                    > u. Sam przeczysz sobie przyjmujac raport MAK, ktory stwierdza, ze lotnisko spel
                    > nialo standardy międzynarodowe.

gdzie cos takiego napisalem? albo pokazesz, albo znowu klamiesz. ja ciagle pisze ze lotnisko bylo zamkniete, a jego status nie byl wiekszy niz budki wartownika.

Rosna na nim drzewa, brak tego i tamtego, radar
                    > y nie działają i setki innych spraw, które dyskwalifikuja ten kawałek betonu ja
                    > ko lotnisko. Nie widziałes ile łat w betonie jest tam zrobionych. Nigdy tam nie
                    > byłes co skrzętnie omijasz. Siedzisz w Jelczu-Laskowicach i nie masz zielonego
                    > pojecia o świecie.

a ty ciagle klamiesz i manipulujesz piszac czego nie powiedzialem, co do obizenia terenu to masz nizej. las tez jest.
              • tiges_wiz Re: Ostatni lot. 16.01.11, 15:20
                Co zrobi komisja? Chce wykonać eksperyment - symulowany lot drugim z posiadanych przez Polskę egzemplarzem tupolewa. Chodzi o powtórzenie (oczywiście na bezpiecznej wysokości) czynności załogi prezydenckiego tupolewa zarejestrowanych przez "czarne skrzynki".

W uwagach czytamy bowiem, że "nieudaną procedurę odejścia na drugi krąg" potwierdzają "zarejestrowane ruchy wolantu".

Grochowski: - Pilot nie siedział z założonymi rękami. Trzymał wolant. Korygował pracę automatycznego pilota, miał ręce na sterownicy.

Tego, czy pilot miał ręce na sterownicy, nie dowiemy się, bo nie ma obrazu wideo z kabiny, ale rejestratory pokładowe zapisały ruchy wolantem.

Według raportu MAK pilot "zerwał" wolantem autopilota i automat ciągu dopiero "w momencie pierwszego zderzenia z przeszkodą" (
                samolot otarł się o czubki brzóz 1100 m przed początkiem pasa). Polska strona to kwestionuje. Pisze, że autopilot i automat ciągu wyłączone zostały sekundę wcześniej. I że nie było to "instynktowne działanie załogi" ani reakcja na przeszkodę (drzewa), której nie widzieli.

Nasza komisja kwalifikuje to jako "realizację spóźnionej procedury odejścia", "nieudaną próbę rozwiązania sytuacji krytycznej".

wnioski są takie jak przypuszczenia od dawna moich znajomych pilotów wojskowych, że lądowali w trybie półautomatycznym i autopilot im zdecydowanie tam nie pomagał.

jedynie co mozemy uzyskac, to przyznanie sie rosjan (no dobrze moze i my tez troche zrobilismy nie wszuystko dobrze), co zostanie okrzykniete zwyciestwem polskiej dyplomacjim ale i tak nie zmieni glownych przyczyn katastrofy.
              • tiges_wiz Re: Ostatni lot. 16.01.11, 15:38
                i jeszcze o braku obnizenia terenu

lh5.ggpht.com/_06bGa1QkqOY/TAYMGynXN0I/AAAAAAAAInM/_FQ9CoqnoI0/s720/Untitled-167.jpg
                img228.imageshack.us/img228/884/torlotusmolenskforumole.jpg
                lustracja.blox.pl/resource/tu154smolensk.jpg
                to jest jakis miedzynarodowy spisek.

a na pytanie czy tam rosnie las:
                tak rośnie
                Smolensk lotnisko
          • tiges_wiz Re: Ostatni lot. 16.01.11, 14:08
            ostatnie sekundy z komunikatami z nalozonym z czarnych skrzynek

lh5.ggpht.com/_Ktau890k5n0/TAwluNGgM7I/AAAAAAAAABk/5ENF2-R6iK8/s800/5.PNG
            dlaczego jak mu nawigator powiedzial 100 m to on nie kontynuowal wyrownywania (co powinien zrobic), tylko poglebil schodzenie?

moi znajomi piloci wojskowi mowia, ze on "szukal ziemi", po co mialby to robil jak ja widzial?
            calosc niestety okreslili jako CASA 2.0.

przyczyny wypadku casy sa tu:
            pl.wikipedia.org/wiki/Katastrofa_lotnicza_w_Miros%C5%82awcu
            szkoda ze nie mozna zwalic na ruskich.
      • tiges_wiz Re: Ostatni lot. 16.01.11, 12:55
        > Po pierwsze. Na całym świecie w takich przypadkach[u]zamyka sie lotnisko[u]. Dl
        > aczego nie zrobiono tego w Smoleńsku?

lotnisklo bylo zamkniete od 2009 roku
        Lotnisko Siewiernyj jest - szukam elegantszego słowa, ale nie znajduję - zapyziałe. I o tym, jakie jest, wszyscy wiedzieli od dawna. (...)
        Nieczajew gwałtownie zniechęcał nas do korzystania z lotniska w Smoleńsku. Mówił, że jest zamknięte od kilku miesięcy i że został rozformowany pułk, który się nim opiekował. Sugerował, byśmy wybrali inne.

> Nie było przygotowane żadne zapasowe lotnisko! Zapasowe lotnisko to
        > takie , ktore lezy najblizej lotniska na ktorym nie mozna wyladowac a jest w st
        > anie przyjac samolot. Miedzy Moskwą a Smoleńskiem, między Mińskiem a Smoleński
        > em jest wystarczajaco dużo lotnisk, ktore moga przyjąc taki samolot.

jako zapasowe mieli witebsk (ale tez nasi niewiedzieli ze jest zamkniete, ale to inna sprawa).

> Po trzecie. Lotnisko w Smoleńsku nie przyjmowało w tym dniu żadnych samolotów p
        > asażerskich.

Dziwne zeby na starym zamknietym lotnisku wojskowym cos jeszcze ladowalo.

> Samolot IŁ-18 lądował na
        > lotnisku w Safonowie odległym od Smoleńska o 127 km

Nasi powinni zrobić to samo.

> Po czwarte. Wszyscy specjaliści , bez wyjątku twierdzą, że lotnisko w Smoleńsku
        > niespełnia podstawowych norm jakie nakłada IATA i miedzy innymi właśnie dlateg
        > o IATA nie zezwala na regularne loty przwozników zrzeszonych w IATA do Smoleńsk
        > a.

Jak na zamkniete stare lotnisko wojskowe to chyba normalne.

> Po czwarte. Proszę sie zastanowic co musiało sie stac,że piloci Tu-154 tna brzo
        > zy na wysokości 4 metrow nad ziemia? Byli ślepi? Widocznośc miała wynosic 200m

to sie nazywa fizyka (bezwladnosc masa i takie tam), niesluchanie wlasnego nawigatora i schodzenie dalej mimo dojscia do 100m. Prawdopobnie "pomogło" też lądowanie w trybie półautomatycznym.

i kolejna informacja, bo ladowali w trybie NDB od pilotów:
        W ciągu całego okresu wykonywania lotów jako dowódca statku powietrznego Tu-154 w książce ewidencji lotów znajdują się dane o 6 przypadkach wykorzystania NDB podczas podejścia do lądowania, ostatni raz w grudniu 2009 roku. Wszystkie podejścia wykonywano w zwykłych warunkach meteorologicznych.

O ile dobrze rozumiem to w takich warunkach kpt Protasiuk nie latał na NDB.

a tu masz sciezke podejscia z informacjami z czarnej skrzynki
        picasaweb.google.com/112903773050948865987/KatastrofaSmolenska#5479796322324198322

i komentarz [i]wiadomosci.onet.pl/forum.html?discId=10623751&threadId=79920415&AppID=15#forum:MSwxNSwxMSw3OTkyMDQxNSwyMDQzNzU4NDgsMTA2MjM3NTEsMCxmb3J1bTAwMS5qcw=sad/i]

> Po piąte. Jakim cudem samolot znalazł się 400 metrow od osi pasa?
        ile? Nie kłam (to ci wychodzi całkiem nieźle, bo klamstwo ma krociotkie nóżki

pewien czas maszyna leciała nisko nad ziemią, ścinając na trasie lotu wierzchołki drzew; pierwszy kontakt z drzewami nastąpił w odległości 1050 m od progu pasa startowego i 40–45 metrów na lewo od jego osi
        • tiges_wiz poprawiony link 16.01.11, 12:58
          [url=http://wiadomosci.onet.pl/forum.html?discId=10623751&threadId=79920415&AppID=15#forum:MSwxNSwxMSw3OTkyMDQxNSwyMDQzNzU4NDgsMTA2MjM3NTEsMCxmb3J1bTAwMS5qcw=smilewiadomosci.onet.pl/forum.html?discId=10623751&threadId=79920415&AppID=15#forum:MSwxNSwxMSw3OTkyMDQxNSwyMDQzNzU4NDgsMTA2MjM3NTEsMCxmb3J1bTAwMS5qcw=sad/url]
          • tiges_wiz grrr .. gupie forum 16.01.11, 12:59
            tinyurl.com/6agegek
            teraz ok
        • rob.tus Re: Ostatni lot. 16.01.11, 13:15
          Ja dopiszę jeszcze, że skoro to było zapyziałe i zamknięte lotnisko to systemy tam nie były już pierwszej młodości a co za tym idzie dokładności. Jak sam MAK napisał kontrolerzy naprowadzali w granicach możliwości swoich środków
          Nie zdziwiłbym się, że mogli namierzyć Polski samolot plus minus 20m. Przy locie na oślep to bardzo dużo. To kolejny kamyczek, po co się pchaliśmy na to lotnisko.
          Najbliżej nie oznacza najlepiej.
          • tiges_wiz Re: Ostatni lot. 16.01.11, 13:22
            tam bylo tylko to:

pl.wikipedia.org/wiki/Radiolatarnia_bezkierunkowa
            • rob.tus Re: Ostatni lot. 16.01.11, 14:16
              A tu jakaś stara informacja o radarach na lotnisku
              • marek.287 Re: Ostatni lot. 16.01.11, 15:43
                Poświęciłem dużo czasu na analizowanie przebiegu tego zdarzenia. Czytałem wypowiedzi specjalistów, jak i ludzi będących na miejscu katastrofy. Z przykrością muszę stwierdzić, że wina leży po polskiej stronie.
                • cytrynac4 Re: Ostatni lot. 16.01.11, 17:24
                  Szanowna pani Justyno! Wydaje mi się, że dyskusja z tymi ludźmi ślepo zapatrzonymi w Rosjan nie ma sensu. Myśli Pani, że ktoś z tych ludzi leciał kiedykolwiek samolotem? Może co najwyżej do Anglii do pracy. Zdecydowana większość tego miasta, jak i forumowiczów nigdy do niego nie wsiadła. Ja w życiu leciałem łącznie 6 razy, tak na marginesie. Ma Pani 100% racji, że służby i komisje rosyjskie nie pierwszy raz kłamią. Ci ludzie wierzą ślepo w to, co powie im MAK. Gdyby zaproponowano zrzutkę lub dodatkowy podatek na działalność tych oszustów, ci ludzie bez wahania by się zgodzili. Pracuje Pani w szpitalu w Oławie. Dla większości tych ludzi takie miejsce pracy jest nieosiągalne. Mogą co najwyżej walić młotami w jednym z zakładów. Na tym forum jest wielu pseudoekspertów, jak np. mgr_ekspert_specjalista, która pisze, że żaden szpital na Dolnym Śląsku nie ma dyplomu/certyfikatu ,,przyjazny matce", nie znając jaki problem ma oławski szpital np. z anestezjologami, gdzie jeden musi ,,obsłużyć" 5 pięter, a innych brakuje. Czy jest więc możliwe w takiej sytuacji danie znieczulenia na każde żądanie? Nie! Dlaczego ta kobieta (chyba farmaceutka)nie powie tego bezpośrednio jednemu z lekarzy? Bo jest po prostu tchórzem!
                  • rob.tus Czy przyjmiecie raport Polskich Ekspertów Lotnictw 16.01.11, 17:39
                    Dzisiaj były robione testy podejścia Tu-154M we Wrocławiu. Prace nad Polskim raportem jeszcze trwają.
                    Mam pytanie do wszystkich odrzucających raport MAK.
                    Czy przyjmiecie raport Polskich Ekspertów Lotnictwa, jaki by nie był?
                    Zdacie się na ich doświadczenie i przeprowadzone dochodzenie?
                    • cytrynac4 Re: Czy przyjmiecie raport Polskich Ekspertów Lot 16.01.11, 17:43
                      O tym jak obiektywne są obecne władze w Rosji świadczy chociażby otrucie Litwinienki w UK w 2006 roku. Przypomnę, że patronat nad książką, w której bezpośrednio padały stwierdzenia, że stoi za tym Putin, objęło nawet Radio Zet, zatrudniające lewicową dziennikarkę Monikę Olejnik. Co Wy na to?
                      • koch-111 Re: Czy przyjmiecie raport Polskich Ekspertów Lot 16.01.11, 17:48
                        Tak cutrynac4. Walę młotem w fabryce i dla mnie praca w szpitalu w Oławie to szczyt marzeń hahaha smile żenada!
                      • rob.tus Re: Czy przyjmiecie raport Polskich Ekspertów Lot 16.01.11, 18:00
                        Rosja nigdy nie była kryształowa.
                        MAK zapewne był pod wpływem władz, jednak pewnych rzeczy nie mogą zmanipulować bo raport jest jawny i cały Świat Lotniczy się temu wypadkowi przygląda.
                    • hersst Re: Czy przyjmiecie raport Polskich Ekspertów Lot 16.01.11, 18:13
                      rob.tus napisał:

> Dzisiaj były robione testy podejścia Tu-154M we Wrocławiu. Prace nad Polskim ra
                      > portem jeszcze trwają.
                      > Mam pytanie do wszystkich odrzucających raport MAK.
                      > Czy przyjmiecie raport Polskich Ekspertów Lotnictwa, jaki by nie był?
                      > Zdacie się na ich doświadczenie i przeprowadzone dochodzenie?
                      Wszelkie raporty eksperto i seudo... można sobie wsadzić w buty. Jedynym miarodajnym dokumentem będzie wynik śledztwa prokuratorskiego (mam na mysli polską prokuraturę).
                      Dziś moge Ci znaleźć ekspertów, którzy powiedzą zamach na 100% i odwrotnie. Prokuratura jest instytucja odpowiedzialną, bo na jej wniosek kieruje sie oskarżenia.
                      • rob.tus Re: Czy przyjmiecie raport Polskich Ekspertów Lot 16.01.11, 18:30
                        Mówię właśnie o ekspertach lotniczych, a nie jakichś tam komisjach śledczych w sejmie itp.
                        Polska Prokuratura będzie się opierać na ich ekspertyzach jako biegłych.
      • nocai Re: Ostatni lot. 17.01.11, 09:31
        justyna_olawa napisała:
        > Po pierwsze. Na całym świecie w takich przypadkach[u]zamyka sie lotnisko[u]. Dl

To jest lotnisko wojskowe, może być zamknięte w przypadku gdyby pas był zablokowany

> Po drugie. Nie było przygotowane żadne zapasowe lotnisko!Zapasowe lotnisko to
        > takie , ktore lezy najblizej lotniska na ktorym nie mozna wyladowac a jest w st
        > anie przyjac samolot. Miedzy Moskwą a Smoleńskiem, między Mińskiem a Smoleński

zgadza się i to jest ewidentny błąd organizacyjny, pilot nie powinien podjąć się wykonania lotu nie mając żadnej alternatywy
        O jakich lotniskach między Smoleńskiem a Moskwą czy Mińskiem piszesz? przypominam, że tutek ma 2100 m dolotu, lotnisko powinno mieć minimum 2400-2500 metrów. Gdzie są takie lotniska blisko Smoleńska? Bo chyba nie chodzi Ci o Smoleńsk-Jużnyj, które zostało zamknięte w 91r.?

> Po trzecie. Lotnisko w Smoleńsku nie przyjmowało w tym dniu żadnych samolotów p
        > asażerskich. Tajemniczy Ił o którym była wielokrotnie mowa byl lotem specjalnym
        > z Moskwy i miał na pokładzie rosyjskich dziennikarzy. Samolot IŁ-18 lądował na
        > lotnisku w Safonowie odległym od Smoleńska o 127 km a nie w Moskwie odleglej o
        > oprawie 1000 km!!!

Gdzie wynalazłaś lotnisko w Safonowie? Nie ma go w żadnych bazach, przejrzałem również mapy i zdjęcia satelitarne i za cholerę nie potrafię znaleźć tam lotniska !
        Wg mojej wiedzy Ił-62 (samolot transportowy) lądował na lotnisku Moskwa-Wnukowo.
        Odległość Smoleńsk-Moskwa to poniżej 400 km, a dokładnie 366 km. Skąd wzięłaś ten 1000 km ? Gratuluję poziomu wiedzy wink

> Po czwarte. Wszyscy specjaliści , bez wyjątku twierdzą, że lotnisko w Smoleńsku
        > niespełnia podstawowych norm jakie nakłada IATA i miedzy innymi właśnie dlateg
        > o IATA nie zezwala na regularne loty przwozników zrzeszonych w IATA do Smoleńsk
        > a.

O jakich regularnych lotach piszesz ?? "Do października 2009 roku lotnisko Siewiernyj przyjmowało przede wszystkim wojskowe samoloty transportowe; niekiedy lądowały na nim samoloty z delegacjami państwowymi odwiedzającymi Smoleńsk[25] (np. 17 września 2007 roku, gdy na lotnisku wylądował polski samolot z prezydentem RP Lechem Kaczyńskim, udającym się wraz z polską delegacją do Katynia[34]). W grudniu 2009 roku minister obrony Rosji Anatolij Sierdiukow wyraził zgodę na zmianę statusu lotniska; sugerował, by administracja obwodu smoleńskiego opracowała odpowiednią koncepcję; obiekt planowano przekształcić w cywilne lotnisko towarowe[35]. 5 kwietnia 2010 roku zatwierdzono akt przeglądu technicznego lotniska Siewiernyj; wynikało z niego, że jest ono gotowe do przyjmowania specjalnych rejsów samolotów Jak-40 i Tu-154 kursem 259 stopni przy minimum pogody 100 m (podstawa chmur) i 1000 m (widzialność)[36]."

> Zanim podjęłam prace w szpitalu w Oławie, przez 3 lata byłam stewardessa nie ty
        > lko w PLL LOT i wydaje mi się, że moja wiedza jest znacznie bardziej głeboka ni
        > ż ludzi tutaj plecacych kosmiczne bzdury!

Podobnie jak kelner dogłębnie zna pracę szefa kuchni. Więcej pokory, proszę.
    • justyna_olawa Re: Ostatni lot. 16.01.11, 17:56
      Na koniec proponuję wszystkim zastanowic sie nad dzisiejszym artykułem zamieszczonym w KOMIERSANT pod tytułem "Midzynarodowy Skandal" a dotyczącym wlaśnie raportu MAK
      www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/swiat/miedzynarodowy-skandal--kommiersant-o-raporcie-mak,69453,1
      Proponuje zajrzec także na inny link siejący kolejne wątpliwości ,których nikt do tej pory nie wyjaśnił. Zostały przemilczane.
      wolnapolska.pl/index.php/czy-tu-154-powinien-wyglda-wanie-tak.html
      Takich watpliwości jest dużo, bardzo dużo. Nie mają ich niektórzy obywatele Jelcza-Laskowic, na codzien mający z lotnictwem tyle wspólnego co ja ze skrecaniem pralek na taśmie. Pozwalaja natomiast opluwac Polskę i Polakow. Ciesza sie z tego. Nich nie zapominaja, że Polacy nie wybaczą tego. To Ci , którzy cieszą sie z paszkwili Grossa na które żadne szanujące sie Panstwo nie pozwoliłoby sobie. I Wy chcecie aby Was szanowano?
      Jest to mój ostatni post w tym temacie bo jak obiecałam adminowi miałam pisac o czymś calkiem innym.
      • heymdal Re: Ostatni lot. 16.01.11, 18:14
        "Pozwalaja natomiast opluwac Polskę i Polakow. Ciesza sie z tego. Nich nie zapominaja, że Polacy nie wybaczą tego"
        I tu jest problem tych, którzy zamiast posłuchać ekspertów sami tworzą ploty. To typowy brak obiektywizmu. Proponuję skupić się na faktach, szczególnie tych, do których nie trzeba mieć studiów z awiotechniki. Mam tu namyśli to, że piloci, wiedząc, że w takich warunkach (braku widoczności) jednak lądowali.
      • tiges_wiz Re: Ostatni lot. 16.01.11, 18:16
        tu masz material do porownan

www.google.pl/images?um=1&hl=pl&client=firefox-a&rls=org.mozilla%3Apl%3Aofficial&biw=1280&bih=898&tbs=isch%3A1&sa=1&q=plane+crash&aq=f&aqi=&aql=&oq=
        a jak cos linkujesz, to choc przeczytaj co tam napisane
        Dziennik zaznacza, że "polscy specjaliści, a nawet politycy nie kwestionowali wniosków rosyjskich ekspertów o błędzie pilotów i wywieranej na nich presji". "Jednak Polacy od samego początku dawali do zrozumienia, że chcieliby widzieć w raporcie końcowym także ocenę roli kontrolerów lotniska Siewiernyj, którzy aktywnie uczestniczyli w wydarzeniach i także przyczynili się do tragicznego finału" - pisze "Kommiersant".

to sie wpisuje w to co juz zalinkowalem i z czym sie zgadzam.

Wspomniałem już o tym. Rosjanie mają tyle materiału wskazującego braki po polskiej stronie, że nie muszą się specjalnie wysilać, żeby się wybielić - bo dla osób (krajów) postronnych, wina leży ewidentnie po stronie polskiej. Zgodzę się nawet z wypowiedzią jakiegoś polityka (może nawet JK), że ten raport jest jak policzek. Owszem, bo pokazuje jak pewnie czują się Rosjanie i jak bardzo "daliśmy ciała". Tylko, że po takim policzku należy otrzeźwieć i się ogarnąć, a nie wymachiwać na oślep szabelką.
        Wydaje się, że jedyne co naszym politykom zostało, to licytacja: "80% nasza wina, ale 20% wasza, no nie może być, żeby u was wszystko było w porządku". Jeśli w końcu Rosjanie przyznają się do uchybień, zostanie to ogłoszone jako wielki sukces polskiej dyplomacji i na tym sprawa się zakończy. Prawdopodobnie będzie się to jednak ciągnęło w nieskończoność i będzie przywoływane przez pewne partie polityczne przy okazji kolejnych wyborów, podobnie jak sprawa przeprosin za Katyń, 17 września, czy wszelkich innych sytuacje, w których próbujemy wywierać polityczną "presję" na Rosji.
        • makler4 Re: Ostatni lot. 16.01.11, 18:20
          "Na podstawie zebranych materiałów można wyjaśnić przyczyny tej tragedii. Teoria o zamachu jest absolutnie wykluczona. Ktoś, kto chce mieć spiskowe teorie dziejów, to zawsze je stworzy. Ludzie, którzy nie chcą się dać przekonać - nigdy nie dadzą się przekonać. Pan Kaczyński może sobie snuć różne teorie – mówi o katastrofie smoleńskiej w drugiej części rozmowy z Onet.pl płk Edmund Klich. "
          Więcej:
          wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/klich-pan-kaczynski-moze-sobie-snuc-rozne-teorie,1,4111522,wiadomosc.html
          • tiges_wiz airbus crash 16.01.11, 18:23
            www.youtube.com/watch?v=-kHa3WNerjU
            czy to jest w ogole mozliwie, przeciez lecial wolno i niskio

www.airdisaster.com/photos/af296/9.shtml
            • rob.tus Re: airbus crash 16.01.11, 18:33
              To jest klasyk w katastrofach. Samolot przeciągnął i gruchnął o ziemię.
              Jak widać nawet naszpikowany elektroniką samolot może się rozbić.
              Jak dobrze pamiętam, to właśnie komputery miały duży przyczynek do przeciągnięcia.
              • rob.tus Re: airbus crash 16.01.11, 18:36
                I jeszcze link dla tych, którzy myślą, ze nowoczesna maszyna, która lata sama jest bezpieczniejsza.
                pl.wikipedia.org/wiki/Katastrofa_lotu_Air_France_296
          • hersst Re: Ostatni lot. 16.01.11, 19:33
            Od dłuższego czasu szukając w sieci wiedzy (innej niż powszechnie podawanej w apolitycznych mediach) na temat prawdopodobnych przyczyn katastrofy przeanalizowałem większość (może nawet wszystkie) poruszane wątki.
            Uważam, że chcąc o czymś dyskutować trzeba poznać wszystkie argumenty
            Odrzucając skrajne teorie spiskowe i tak pozostało mi kilkanaście zasadniczych wątpliwości, które pozwalają podejrzewać, że do katastrofy mogła się przyczynić również strona rosyjska. Do póki nie zostaną one jednoznacznie wyjaśnione to nie będę wyciągać ostatecznego wniosku o czyjejś winie- zwłaszcza winie załogi samolotu (pamiętajmy, że podstawowe śledztwo nie zostało jeszcze zakończone). Uważam za żałosne i bardzo przykre to, że Rosjanom udało się (przy wsparciu naszych władz i mediów) od pierwszych chwil wpoić części naszego społeczeństwa teorię, że winni są piloci bo lądowali - a nie powinni. A jednocześnie wszystkich oponentów tej teorii przyporządkować do grupy zwolenników PISu (czyli upolitycznić sprawę- bo to jest dziś modne). Bezwzględna i główna wina załogi to banał powtarzany od pierwszej godzin po katastrofie. To tak jakby komuś powiedzieć – złamałeś nogę bo wyszedłeś na ulicę a tam przecież ślisko -trzeba było siedzieć w domu. Nie będę tu przytaczał tych dziesiątków opinii niezależnych specjalistów, pilotów itp. którzy udowadniają, że załoga była świadomie naprowadzana do miejsca z którego nie miała szans wyjść cało. Argumentów na to jest bardzo dużo. Dziwne jest, że główne media w ogóle nie poruszają niektórych-całkiem logicznych teorii i przyczyn. Wystarczy zadać jedno proste pytanie ( media - dziennikarze o tym dziwnie milczą).
            Ile czasu media poświęciły na dyskusje jakie i czyje to mogłyby być naciski, oraz na którym fotelu siedział Błasik (niezależny dziennikarz T.Lis) – a ani słowa nie było o możliwości zamachu (chodź ten wątek jest ponoć wciąż badany). Wystarczyłoby aby TVP zorganizowała cykl programów pt.” czy to był zamach ?”- zaprosić różnych fachowców niech nawet wszyscy zaprzeczają to założę się, że oglądalność byłaby ogromna i w dobie komercji kasa dla TVP duża- więc dlaczego tej kasy nie chcą ? .W żadnym innym kraju wolne media takiej okazji by nie puściły.
            PODSTAWOWA WĄTPLIWOŚĆ - na podstawie czego ( jaki parametr, czyje dane) piloci w ostatniej fazy lotu schodzili do lądowania tak jakby początek pasa był bliżej o ok. 500 m –czym się mogli kierować ?.
            Większość piszących na różnych forach - niezależnych pilotów twierdzi, że nawet przy tak złej widoczności załoga w końcowej fazie lotu musiała widzieć dwie główne lampy stojące (według pilotów Jaka 40) 200 m przed pasem, jeżeli by ich nie widzieli to na 100% sygnalizowali by to w stenogramie. Czyli lampy były ustawione tylko pytanie gdzie ? – 500m przed i 40m w bok od rzeczywistego początku pasa ? – nikt o tym nie mówi.
            Dodam, ze na tym lotnisku lampy te mogą być przemieszczane, gdyż zamontowane są na pojazdach ( ! ).
            E
    • djmixer1 "Czy Polacy są debilowaci?" 17.01.11, 14:05
      Jak czytam niektóre komentarze to zastanawiam się czy Polacy są debilowaci? Takie same pytanie zadał redaktor z portalu interia dotyczącego całkiem innego tematu.
      motoryzacja.interia.pl/wydarzenie/uzywane/porady-ekspertow/news/czy-polacy-sa-debilowaci,1582561
    • mono80 Re: Odchodzimy 17.01.11, 20:51
      padło to słowo czy nie eksperci od lotów? a może od lodów?
      • justyna_olawa Re: Odchodzimy 17.01.11, 21:17
        To co wczoraj dla miłośników Po bylo jasne, wzorowe, wzorcowe, idealne, profesjonalne itd. dzisiaj stało się już nieaktualne. Zygmunt Klich powiedział, ze Rosjanie nie przetłumaczyli 30% rozmów i na podstawie tego co posiada strona Polska bierze sie pod uwage zamach!
        Dziwi mnie, że wyrok cześc Polakow wydała w tym specjaliści od katastrof lotniczych z Jelcza-Laskowic. To co powiedział Klich i to co pisze prasa napawa przerażeniem. Wszyscy piszą o jednym. Polecenie ODCHODZIMY potwierdzone przez pierwszego i drugiego pilota MOGłO nie byc zrealizowane! Powtarzam, ze MOGŁO a nie BYŁO. Myśle, że przy takim zaciemnieniu sprawy przez Rosjan i zatrzymaniu wiekszości materiału dowodowego prawdfy się nie dowiemy. Z raportu MAK wynika jednoznacznie, ze w Rosji nikt nic nie wie, taśmy zagineły, na wiezy nie wiadomo ile bylo osób, ale nie mniej niż trzy itd. Wszystko jest na oparte na wnioskach wyssanych z palca bo przyrządy albo nawalily , albo ich nie było. nawet tasma video sie skreciła a w dodatku nie można jej odszukac. Jeżeli to co mówi Klich i pisze cała prasa byłoby prawda, a nikomu nie chce przejśc przez gardło slowo SABOTAŻ to i tak nie dojdziemy prawdy kto komu zlecił. Końcowa wersja byłaby typowa dla sowietów. Chorował od kilku tygodni psychicznie i zataił to przed przełożonymi. Widziałam gdzieś, ze ludzie pisali,że wczoraj TU0254M nad wrocławskim lotniskiem symulował "touch and go". śamoloty TU-154 nie mają możliwości wykonania tej operacji o czym chyba wie każde dziecko. ich konstrukcja w powiazaniu z moca silników uniemożliwia to. jest to duży dyskomfort dla pilotow. Ktoś pisał tutaj, ze widział lecącego Tupolewa nad jelczem. Byłam tym zaskoczona, bo myślałam, że jakis VIP leci zobaczyc brudny i dziurawy , stojący w korkach Wrocław. Zgodnie z deklaracja i Tuska i Komorowskiego ostatni Tupolew 154 NIGDY nie wzbije sie w powietrze z pasażerami. Mam nadzieję ,że obaj Panowie dotrzymaja słowa. Może i wygladaja dostojnie jak ktos tutaj określił, ale trumny też wygladają dostojnie. Te samoloty to stary rosyjski zlom z nowa farbą.
        • tiges_wiz Re: Odchodzimy 17.01.11, 21:36
          moge sie zacytowac?

Prosze sprawdzic jak wylaczali automat. moi znajomi lotnicy uwazaja ze sporo do gadania mialo tu ladowanie w trybie polautomatycznym, gdzie automat nie pozwolil szyblo wyrownac lot. dziwi ich tez brak reakji protasiuka (nie ruszyl wolantu i przepustnic do czasu kiedy bylo juz za pozno. dlaczego jezeli widzial ziemie?!

jak na razie nie widze tu sprzecznosci w tym co pisalem.
        • nocai Re: Odchodzimy 18.01.11, 08:05
          Widzę, że uciekł Ci mój post, w takim razie wkleje go do każdego Twojego wątku, żebyś mogła się ustosunkować.
          justyna_olawa napisała:

To jest lotnisko wojskowe, może być zamknięte w przypadku gdyby pas był zablokowany

> Po drugie. Nie było przygotowane żadne zapasowe lotnisko!Zapasowe lotnisko to

zgadza się i to jest ewidentny błąd organizacyjny, pilot nie powinien podjąć się wykonania lotu nie mając żadnej alternatywy
          O jakich lotniskach między Smoleńskiem a Moskwą czy Mińskiem piszesz? przypominam, że tutek ma 2100 m dolotu, lotnisko powinno mieć minimum 2400-2500 metrów. Gdzie są takie lotniska blisko Smoleńska? Bo chyba nie chodzi Ci o Smoleńsk-Jużnyj, które zostało zamknięte w 91r.?

> asażerskich. Tajemniczy Ił o którym była wielokrotnie mowa byl lotem specjalnym
          > z Moskwy i miał na pokładzie rosyjskich dziennikarzy. Samolot IŁ-18 lądował na
          > lotnisku w Safonowie odległym od Smoleńska o 127 km a nie w Moskwie odleglej o
          > oprawie 1000 km!!!

Gdzie wynalazłaś lotnisko w Safonowie? Nie ma go w żadnych bazach, przejrzałem również mapy i zdjęcia satelitarne i za cholerę nie potrafię znaleźć tam lotniska !
          Wg mojej wiedzy Ił-62 (samolot transportowy) lądował na lotnisku Moskwa-Wnukowo.
          Odległość Smoleńsk-Moskwa to poniżej 400 km, a dokładnie 366 km. Skąd wzięłaś ten 1000 km ? Gratuluję poziomu wiedzy wink

> a.

O jakich regularnych lotach piszesz ?? "Do października 2009 roku lotnisko Siewiernyj przyjmowało przede wszystkim wojskowe samoloty transportowe; niekiedy lądowały na nim samoloty z delegacjami państwowymi odwiedzającymi Smoleńsk[25] (np. 17 września 2007 roku, gdy na lotnisku wylądował polski samolot z prezydentem RP Lechem Kaczyńskim, udającym się wraz z polską delegacją do Katynia[34]). W grudniu 2009 roku minister obrony Rosji Anatolij Sierdiukow wyraził zgodę na zmianę statusu lotniska; sugerował, by administracja obwodu smoleńskiego opracowała odpowiednią koncepcję; obiekt planowano przekształcić w cywilne lotnisko towarowe[35]. 5 kwietnia 2010 roku zatwierdzono akt przeglądu technicznego lotniska Siewiernyj; wynikało z niego, że jest ono gotowe do przyjmowania specjalnych rejsów samolotów Jak-40 i Tu-154 kursem 259 stopni przy minimum pogody 100 m (podstawa chmur) i 1000 m (widzialność)[36]."

> Zanim podjęłam prace w szpitalu w Oławie, przez 3 lata byłam stewardessa nie ty
          > lko w PLL LOT i wydaje mi się, że moja wiedza jest znacznie bardziej głeboka ni
          > ż ludzi tutaj plecacych kosmiczne bzdury!

Podobnie jak kelner dogłębnie zna pracę szefa kuchni. Więcej pokory, proszę.
          • nocai Re: Odchodzimy 18.01.11, 08:46
            jakby Cię interesowały moje kwalifikacje to mam numer PL-15304-PP-05
            • tiges_wiz Re: Odchodzimy 18.01.11, 13:22
              wiadomosci.onet.pl/kiosk/polska-wystawia-sie-na-posmiewisko-bronimy-przegra,1,4114743,kiosk-wiadomosc.html
              coz pan mowi o wszystkim o czym tu podnosilem.
              o braku organizacji wyjazdu (lotnisko zapasowe w witebslu nieczynne), burdelu w MONie i lotnictwie co skutkowalo seria wypadkow lotniczych, braku doswiadczenia pilotow, zlego uzywania systemow automatycznych itd.

Tomasz Hypki, prezes Agencji Lotniczej Altair, ekspert ds. lotnictwa.
              nie literat.
              • tiges_wiz wieża w smoleńsku 18.01.11, 13:57
                to dla pani stewardesy
                niech zobaczy jak to wygląda. Moze wtedy troche zrewiduje swoje poglady na temat stanu lotniska

freeisoft.pl/wp-content/uploads//wie%C5%BCa-kontroli-lot%C3%B3w-w-Smole%C5%84sku.jpg
                • tiges_wiz Re: wieża w smoleńsku 18.01.11, 13:59
                  freeisoft.pl/?p=27816
                  link dzialajacy
              • tiges_wiz jak wygladaly szkolenia w "elitarnym" 36-tym 18.01.11, 14:18
                www.cfmg.pl/videos/249/36-splt:-sfa%C5%82szowane-szkolenia-od-2002-roku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka