Dodaj do ulubionych

Firewall!! help !!

16.10.06, 13:26
jakiwww.hardsextgp.comś skurwiel włamał mi się na mój prywatny komp instalujwww.hardsextgp.comąc shitowe oprogramowanie i zmieniajwww.hardsextgp.comą mi pliki tekstowe. Widze, co sie robi. Zna ktos cos darmowego i lepszego od Zone Alarm ?? Przeciez tak sie nie da funkcjonowac - oprogramowania nie moge siwww.hardsextgp.comęę pozbyc. A stawiac system od nowa to kicha ..
Obserwuj wątek
    • heymdall Re: Firewall!! help !! 16.10.06, 13:46
      mwww.hardsextgp.comój komp to teraz jeden wielki banner reklamowy dla jakiegowww.hardsextgp.comś shitu. Jest jakiwww.hardsextgp.comś darmowy firewall ktory chroni poczte ? dostawww.hardsextgp.comłem spam .. albo cos wlazlo, jak z bearshare sciagalem od ruskich software ..
    • heymdall Re: Firewall!! help !! 16.10.06, 14:18
      Trojan-Downloader.Win32.Agent.bq!!! smile .. to dało przeszukanie ad-aware SE .. i po ptokach smile .. uwaga więc na film "9 - ya rota" ściągany od ruskich ... skądinąd świetny film o Afganistanie .. Ale na jakieś propozycje dobrego darmowego firewall czekam ?? musiałem zmienić Kerio i Sygate na ZoneAlarm .. po jakimś czasie gryzły się z antywirem. Ten też - jak używało się jedno, nie można było drugiego. Włączenie obu naraz blokuje mi całkowicie dostep do sieci - czemu: tego za cholerę nie wiem - otwiera mi się wtedy gg, ale na przeglądarkach nic nie moge zrobić ..
      • cygnus007 Re: Firewall!! help !! 16.10.06, 14:58
        Ja polecam z doświadczenia Kaspersky 6 - wręcz idealnie nadzoruje porty pełniąc
        rolę firewalla, NOD niczym nie ustępuje Kasperskiemu tylko zużywa mniej zasobów
        systemowych. Całkowicie odradzam produkty firmy Symantec - (Nortony i inne).
        Radzę dla bezpieczeństwa zainstalować pakiet najnowszych łatek dla windowsa :
        autopatcher.pol.pl/pobieranie.php
        Zalecam używanie innych przeglądarek niż IE np Firefox, Opera ,w minimalnym
        stopniu korzystanie z windows media playera, do sciągania używać programów typu
        torrent lub E-mule MorphXT.
        Profilaktycznie zalecam usówać co jakiś czas historię i tymczasowe pliki
        przeglądarki i sprawdzać stan naszych zaufanych witryn, zagladać do firewalla
        jakie programy "przepuszcza", skanować kompa ad-aware i nie wchodzić na strony XXX
        • cygnus007 Re: Firewall!! help !! 16.10.06, 15:03
          Jest trochę tego więc aby pozbyć się problemów na długi czas zalecam :
          1. Instalujemy windows + programy + autopatcher ok 2-4godz
          2. Instalujemy NODa lub Kasperskiego + konfigurujemy firewalla - ok 20 min
          3. Robimy kopie systemu Ghost`em najlepiej ver 8 (jest idealna) - ok 10 min
          ---------
          W razie awarii odzyskujemy system z ghosta w ok 5 min
          • matejkoo Re: Firewall!! help !! 16.10.06, 15:11
            powiem Tyle Kerio, do tego jeszcze widziałem coś ale nie pamiętam nazwy ale przypomne sobie.. do tego ściągnij Hijack to do czyszczenia syfu z przeglądarek m.in, i tak .. włączamy kerio ustawiamy polityke pytania o porty wyjściowe, crt+alt+delet, wyłączamy wszystkie procesy które nie znamy, włączamy hijack robimy backup (bo można i warto) i dajemy remove... i po syfie, potem dopuszczamy porty ,80 21 23, co ważniejsze i jazda.. ale nie umiem tak napisać, zawsze widze jak to wygląda.
            • heymdall Re: Firewall!! help !! 16.10.06, 15:16
              no cóż ...zrobiłem przegląd portów i aplikacji z pozwoleniem na dostęp na ZoneAlarm - i jest było tego o wiele więcej, niż zezwoliłem programowi i nauczyłem go w trakcie korzystania z sieci .. Ale program od Ad-aware wykrył ..tylko jaki gnojek przemycił mi plik z rozszerzeniem *.exe w pliku z filmem?? sorka, ale nie wyobrażam sobie .. da się włożyć coś takiego?? jestem tylko ciekaw, czy ktoś mi hasła podpieprzył z poczty ..
        • heymdall Re: Firewall!! help !! 16.10.06, 15:13
          jestem na etapie konfigurowania firewalla i antivira ze sobą - wydaje się, że AntiVir Personal Edition Classic 7 lub BitDefender nie będą się gryźć z comodo Firewall ... ehmm..uzywam Operki (od około 8 lat) i nie wyobrażam sobie korzystania z innej przeglądarki - ten pieprzony trojan wywalał mi dziesiątki okien z IE - aż dziw, że komp mi się nie zawiesił (chyba jest dość mocny..smile). Z pobierających, to raczej torrent rzadko, a emula nie trawię. Mam Bearshare (sieć Gnutella) - jeden jego feler to konieczność wyłączania firewalla na czas ściągania (zwykle w nocy, bo zostawiam na noc, kiedy transfer mam podwojony i kładę sie spać) drugi feler, to taki, że nie da się obejrzeć zawartości pliku w czasie ściągania ..
        • heymdall Re: Firewall!! help !! 16.10.06, 15:38
          Profilaktycznie zalecam usówać co jakiś czas historię i tymczasowe pliki
          > przeglądarki i sprawdzać stan naszych zaufanych witryn, zagladać do firewalla
          > jakie programy "przepuszcza", skanować kompa ad-aware i nie wchodzić na strony
          > XXX

Regularnie usuwam historię, czyszczę pliki tymczasowe (bo mulą przeglądarkę) i sprawdzam aplikacje dozwolone dla firewalla (nie jestem tak "zielony" jeżeli chodzi o bezpieczeństwo kompa). Cały cyrk zaczął się po ściągnięciu filmu i sprawdzeniu z samego rana, czy chodzi i jaką ma jakość .. Ja nie rozumiem - trojan (musiałem wyłączyć firewall na czas ściągania), ale żeby tak zapieprzył mi kompa, że praktycznie miałem zawał oknami ze stronami XXx i to w ilości hurtowej (kilkadziesiąt), samoinstalujące się oprogramowania z dialerami i downloaderami etc. i jeszcze wstawiał mi tekst podczas edycji tekstu?? miałem już kiedyś kilka trojanów i nie było takich efektów (walczyłem z czymś podobnym u przyszłego szwagra, ale nie miał tego w ilości hurtowej - w zestawieniu z nim zwaliła się na mnie armia) ..
    • heymdall Re: Firewall!! help !! 16.10.06, 15:27
      ja czegoś tu nie rozumiem jednak - to, że wyskakiwały mi okna z mnóstwem gówien i programy sie same instalowały, to jeszcze jakoś przełknę, bo widziałem ten numer u mojego przyszłego szwagra i jakoś antywirem sobie poradziłem. Tutaj antywir nie wykrył mi nic - dopiero ad-aware wykrył niebezpieczny proces i dodatkowo rozpieprzył mi trochę plików w formacie *.doc (między innymi prace do wydrukowania - będę miał sie z pyszna, jak nie doczyszcze i oddam do redakcji) i *.txt .. w niektórych zamiast pewnych znaków diakrytycznych wstawił adres do tego shitu?? nie kumam..jak wszystkie te rzeczy powyłączałem spod systemu, to nie wstawiał .. po restarcie znowu się wszystko rozkręciło na dobre ..
      • matejkoo Re: Firewall!! help !! 16.10.06, 15:39
        z doświadczenia powiem tak.. piszą ludzie trojany ale fakt faktem że połowa nie działa poza tym że się rozsyła, i zapycha łącza.. wątpię aby ktoś ukradł Ci hasła.. miałem nie raz trojana i do dziś oprócz z mojego IP nie zauważyłem aby ktoś ingerował. Naprawdę polecam Kerio, a co do zone alarm.. za często robi konflikty i kłótnie o proces systemu, ... ..
        • cygnus007 Re: Firewall!! help !! 16.10.06, 16:21
          Wszystko zależy od tego po drugiej stronie. Wyłączyłeś firewalla otworzyłeś
          porty .Ktoś je sobie podporządkował , włożył ci klienta vnc i komputer jest jego.
          Hasła wyciągnąć żaden problem - wszystko w intencji intruza.
          Ja dla bezpieczeństwa zawsze wyłączam zapamiętywanie haseł.
          Jeśli nie testeowałeś NODa zalecam spróbować - możesz zapomnieć o antywirach i
          firewallach. Zresztą co użytkownik to inny pomysł.Ja na twoim miejscu zrobiłbym
          reinstal i kopie bo z tego całego syfu gwarantuje że coś pozostało i prędzej czy
          później zrobi ci aqq
          • heymdall Re: Firewall!! help !! 16.10.06, 16:23
            ..i chyba, żeby nie zrobic sobie aqq zrobie Winzgrozie seppuku .
            • merenven511 Re: Firewall!! help !! 16.10.06, 20:47
              Jak ja wam chlopaki zazdroszczę ! tak świetnie sie na tym znacie! Czuje się
              "blondynką"smile
            • jasfinks Re: Firewall!! help !! 16.10.06, 23:59
              heymdall napisał:

> ..i chyba, żeby nie zrobic sobie aqq zrobie Winzgrozie seppuku ...<

O, i właśnie wreszcie sam doszedłeś do tego co chciałem Ci podpowiedzieć! Ja już
              dawno pożegnałem Winzgrozę z tego samego powodu co i np Bank PKO. Teraz trochę
              śmieszą mnie ludzie stojący tam godzinę w kolejce podobnie jak i ci co męczą się
              z psującym się Windowsem z powodu jego niedoróbek i wchodzących tam bez przerwy
              wirusów itp robali...; ) : D
              • gallen Re: Firewall!! help !! 17.10.06, 00:30
                Windows Vista nadchodzi z odsiecza big_grin

ps. uzywam tego i narazie jest cool
                www.kaspersky.pl/products.html?show=proddet&prodid=132
                • matejkoo Re: Firewall!! help !! 17.10.06, 10:16
                  Vista? ta kolejna pomyłka M$? co mnie śmieszy to procesor powyżej chyba 2GHz do tego 1Ghz ramusmile i 20GB dysku.. to jest pomyłka nie system operacyjny, i taka jest prawda.. co jest śmieszne, widziałem nowego ubuntu z nowym Gnome, i co moge powiedzieć użytkowniką M$ to że jesteście w tyle i to sporo.. czekam jużna płytki Ubuntubig_grin wystarczy 400MHz do tego z 4Gb i 256RAM i jest tak zaczepisty system że szokbig_grin takie udogodnienia że M$ tego jeszcze przez 20 lat nie zrobi;D
                  • heymdall Re: Firewall!! help !! 17.10.06, 11:33
                    no cóż .. postawiłem sobie z powrotem XP .. jednak ze wszystkich systemów Microshitu jest najbardziej stabilny .. za dużo rzeczy chodzi mi pod Winzgrozą, żeby to zmieniać .. Firewall: Comodo PF, Antywir: Antivir. Co do Ubuntu|: zainstalowałem kiedyś .. owszem, niezły, ale partycji Winzgrozy zobaczyc nie mogłem (wiem, wiem .. jest coś, co umożliwia). Pod Mandrake przynajmniej miałem taką możliwość ..
                    co do Visty - graficznie niezła, ale koszmarne wymagania. Poza tym, doświaczenie nauczyło mnie, że przynajmiej do czasu pojawienia się drugiego service packa nie warto stawiać nowej nakładki Microshitu - tak samo, jak były pierwsze XP, to najbardziej stabilny wbrew pozorom był Windows '98 SE .. Obecnie taka funkcje pełni XP ..
                    Przyznaję: moją ambicją jest opanować linuxa, ale szlag mnie trafia, jak dochodzi do instalacji spakowanych podwójnie programów. Co prawda, w Debianie są samoinstalujące się pakiety (i mam już instrukcję!!), ale mimo wszytsko po kilkunastu wcześniejszych próbach zniechęciłem się. Ponadto: czy da się zmienić ścieżkę instalacji??
                    • matejkoo Re: Firewall!! help !! 17.10.06, 13:48
                      hmmm ale o google to nie słyszałeśsmiletongue_out ubuntu.pl tam jest forum+linkismile
                      następnie najlepsze co wymyślono do ubuntu
                      easylinux.info/wiki/Ubuntu_dapper_pl jak już tam nie znajdziesz
                      odpowiedzi to nie wiemsmile no niestety dlatego mandriva w środowisku linuxowców,
                      nie jest chwalona dlatego właśnie że użytkownik nic w niej nie musi robić, ja ją
                      miałem i co? miała błędy nawet przy poleceniu MCwink po czym nie wstawała.... BTW.
                      mówisz.. popakowane pakiety.. tego nie lubię w RH, a w debianie
                      consola=>mc=>zaznaczam pakiet dajemy enter wchodzimy na drugie okno (bo są dwasmile
                      i F5 i rozpakowane, potem do folderu ./configure itp.smile no co fakt to fakt że do
                      ubuntu trzeba na początku posiedzieć bo nie ma dużo bibliotek w standardzie ale
                      potem, jak już wszystko do zbierasz to czysta przyjemność ;D
                      • matejkoo Re: Firewall!! help !! 17.10.06, 13:49
                        nie wstawała no może źle zainstalowałem ale to już inna kwestiabig_grin
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka