Dodaj do ulubionych

Lech Kaczyński - Mąż Stanu!

12.08.08, 12:08
Zdaję sobie sprawę, że pod moim adresem bedą się sypały gromy
przeogromne, ale cóż, tak to w życiu bywa. Nie czekam z zabraniem
głosu do czasu aż sytuacja się ustabilizuje, tylko robię to na
gorąco pod wpływem emocji.
Przed chwilą dotarła do mnie informacja, że Miedwiediew ogłosił
zawieszenie broni w trwającym konflikcie z Gruzją. Bez względu na
komentarze, na sympatie i antypatie, uważam, że nasz Prezydent
zachował się bohatersko. Za swoje zdecydowane działanie w sprawie
tego konfliktu napewno wiele zyskał w oczach opinii międzynarodowej.
Mnie jego desperackie kroki, pomimo pewnych obaw o dalszy rozwój
wydarzeń na Kaukazie też się spodobały. Jak mi podpadnie, to będę go
krytykował, ale obecnie jego akcje w moich oczach znacznie wzrosły.
POZDRAWIAM. Taszi Delek. Tavisupleba.
Obserwuj wątek
    • www88www Re: Lech Kaczyński - Mąż Stanu! 12.08.08, 12:49
      Chociaż nie przepadam specjalnie za braćmi Kaczyńskimi to przyznam, że w sprawie
      Gruzji i tarczy podzielam stanowisko prezydenta. Bardzo podobała mi się
      błyskawiczna reakcja na zaistniały bieg wypadków. Jestem też pod wrażeniem
      szybkiego odzewu prezydentów Litwy, Łotwy, Estonii i Ukrainy. Widać jak bardzo
      te kraje odczuły wieloletnią niewolę Sowiecką i jak świetnie rozumieją co czują
      Gruzini. Drugą sprawą jest walka o uniezależnienie się od rosyjskiej ropy i
      gazu. Jeśli uda się doprowadzić do powstania alternatywnej niekontrolowanej
      przez Rosję magistrali energetycznej to będzie to wielki sukces Gruzji, Ukrainy,
      krajów bałtyckich, Polski i osobisty prezydenta.
      Już najwyższa pora żeby siadł prezydent z premierem i dogadali się w sprawie
      tarczy i traktatu lizbońskiego. Musimy jak najbardziej związać się z UE, NATO i
      USA po to żeby jakiś kacap nie miał śmiałości kiwać nam palcem.
      • mikoj50 Re: Lech Kaczyński - Mąż Stanu! 12.08.08, 13:10
        Historia zna wiele przypadków, że w obliczu zagrożenia, w obliczu
        nieszczęścia zarówno pojedynczy ludzie jak i całe narody potrafią
        się zjednoczyć. Bardzo mnie ucieszyła wiadomość,że z Prezydentami
        poleciał szef polskiego MSZ. Może ten gest jest krokiem ku
        pojednaniu? Bądźmy dobrej myśli (znów dochodzi do głosu mój
        optynizm). Może zadziałała ta nasza narodowa cecha, że w obliczu
        wroga potrafimy się jednoczyć.
        Dowodem na to o czym piszę niech będzie wątek tragedii miłoszyckiej.
        Jak niedawno poczytałem wypowiedzi naszych kolegów internautów, to
        zrozumiałem, że tamta sprawa ich zjednoczyła. Z wpisów wynika, że
        nabrali niesamowitej ochoty na pomoc w rozwiązaniu miłoszyckiej
        zagadki. Zauważyłem, że jednym głosem mówił poodzian z heymdallem i
        jasfiks z mikserkiem. To mi się podobało.
        • poodzian Re: Lech Kaczyński - pomyłka. 12.08.08, 13:15
          Jestem przeciw tego typu mieszaniu się w nie swoje sprawy. Polska to nie
          mocarstwo i powinna znaleźć swoje miejsce w szeregu. Sprawa ostatnich i
          wcześniejszych wydarzeń nie jest tak jednoznaczna jak się wielu wydaje.
          • mikoj50 Re: Lech Kaczyński - pomyłka. 12.08.08, 13:30
            Zgadzam się, że sytuacja nie jest do końca jednoznaczna. Jednak
            nauczeni historią ostatnich wieków, kiedy to w różnych
            okolicznościach, w różnych czasach i z różnej przyczyny wbijano nam
            Polakom nóż w plecy a pomoc nie nadchodziła, uważam zachowanie
            naszego Prezydenta za właściwe, bardzo właściwe. Szybka reakcja,
            natychmiastowe zbudowanie koalicji pięciu najbardziej
            zainteresowanych państw, poparcie USA, decyzja o wylocie do
            bombardowanej Gruzji powoduje, że (poraz pierwszy to piszę) MÓJ
            Prezydent zyskał zarówno w oczach Polaków jak i w oczach świata.
            Ruscy będą wściekli, zapewne zgotują nam jeszcze niejedną niemiłą
            niespodziankę, ale taka jest polityka. Cieszmy się z zawieszenia
            broni i miejmy na względzie, że nie jest to wynik tylko naszych
            zabiegów dyplomatycznych, ponieważ inni również bardzo dużo zrobili
            w tym kierunku. Nie mniej jednak na dzień dzisiejszy, na tą chwilę
            możemy być dumni z tego co zrobił i w jakim stylu.
          • www88www Re: Lech Kaczyński - pomyłka. 12.08.08, 13:32
            Pewnie, że nie jest jednoznaczna ale ile masz w życiu sytuacji jednoznacznych.
            Dla mnie takie stanie i przyglądanie się jest nie do zaakceptowania. Trochę mi
            to przypomina sytuację podwórkową kiedy silny i duży bije małego i słabego bo
            ten go przezywał. Jedni się przyglądają zza krzaka, chowają się po bramach i
            komentują, a inni zwołują kolegów i stają w obronie bez względu na konsekwencję
            i skutki.
            Jestem zadowolona, że tym, który zwołał kolegów był nasz prezydent i pokazał, że
            ma jaja. Tych co zawsze wolą stać z boku, uciekają i nigdy nic ich nie dotyczy
            nazwij sobie sam.
            • makler4 Re: Lech Kaczyński - pomyłka. 12.08.08, 13:44
              "Trochę mi to przypomina sytuację podwórkową kiedy silny i duży bije małego i
              słabego bo ten go przezywał. Jedni się przyglądają zza krzaka, chowają się po
              bramach i komentują, a inni zwołują kolegów i stają w obronie bez względu na
              konsekwencję i skutki."
              A co z Irakiem, Afganistanem, Tybetem? Tam jest sprawa jednoznaczna.
              Wstyd. Po za tym niepotrzebnie psuje się stosunki z sąsiadem i wpycha nas w
              objęcia Ameryki. A gdzie ma nas USA to chyba nie macie wątpliwości. Choćby
              patrząc na politykę wizową.
              • pookafka Re: Lech Kaczyński 12.08.08, 14:23
                Prezydent Lech Kaczyński ma opinie jednego z najlepszych polityków
                na świecie i jest to opinia zarówno Wschodu jak i Zachodniego swiata.
                Obecna sytuacja na Kaukazie jest niewatpliwie pochodną chimerycznej
                polityki w Europie ,zwłaszcza tej uprawianej przez Niemcy i p.Merkel
                wespół z agresywną Rosją sowiecką powracajacą do polityki carskiej w
                XXI wieku pod batogiem Putina.Polska jest dla USA waznym punktem
                strategicznym i pewniejszym sojusznikiem na dzień dzisiejszy anizeli
                Niemcy ,którzy z sowietami chcą podzielic sie Europą po nowemu
                oddajac Polske pod wpływy sowietyzmu za rure i gaz .Kaczyński to
                wytrawny gracz i ma poparcie Busha w polityce instalacji tarczy i
                ropy z Gruzji żródeł niezaleznych od sowieckich łap.Jestem pewny ,ze
                Jankesi teraz dozbroją polska armie ,nawet za cenę bycia strefą
                buforową,natomiast Sowieci będą robić wszystko ,zeby Ukraina za
                rok ,dwa nie została strefą buforową miedzy Wschodem a Zachodem.
                Powiem krótko Kaczyński jest politykiem proamerykańskim i PiS
                równiez ,natomiast Tusk i PO proniemieckim -nalezy sie
                spodziewać ,ze przyjdzie czas ,kiedy Amerykanie przetransformuja
                potezny kapitał z Niemiec na Polske i Niemiaszki sie spieszą ,zeby
                ich wyprzedzić .
              • www88www Re: Lech Kaczyński - pomyłka. 12.08.08, 14:33
                Nie rozumiem co ma tutaj Tybet wspólnego z mocarstwową polityką USA. Wydawało mi
                się, że Polacy i nasze władze potępiają zbrodnie i szykany komunistycznych Chin
                w Tybecie. Na otwarcie olimpiady na znak protestu nie pojechał ani prezydent ani
                premier. Polskę reprezentowała tylko Szewińska.
                Może ja coś przeoczyłam i od wczoraj Polska w objęciach USA dokonuje czystek w
                Tybecie.
                • djmixer1 Re: Lech Kaczyński - pomyłka. 12.08.08, 14:44
                  "Prezydent Lech Kaczyński ma opinie jednego z najlepszych polityków
                  na świecie i jest to opinia zarówno Wschodu jak i Zachodniego swiata."
                  Żarty sobie robisz czy co?
                  • augusta13 Re: Lech Kaczyński - pomyłka. 12.08.08, 16:25
                    No cóż, niestety z większością Was się nie zgadzam i nie uważam
                    naszego prezydenta za wielkiego męża stanu.Przykro mi, ale zdania
                    nie zmienię, przynajmniej w tym temacie.
              • heymdall Re: Lech Kaczyński - pomyłka. 12.08.08, 15:14
                no cóz - internacjonalistyczne plucie sobie w miskę wchodiz w krew, prawda?? a co miał zrobić ?? ubrać się w turban i rozerwać granatem pod najbliższym McDonaldem ?? przecież talibowie jasno określili, ze sa przeciw Zachodowi i jego wartościom ..
                • poodzian Re: Lech Kaczyński - pomyłka. 13.08.08, 11:21
                  Kaczyński prze do konfrontacji z Rosją. Nie umie rozmawiać politycznie.
                  Doprowadzi Polskę do katastrofy ekonomicznej. Znów wpadka.
                  • nokianin poodzian znowu kopiuje komentarze 13.08.08, 12:31
                    wiadomosci.onet.pl/1,15,11,46971516,127232199,5447955,0,forum.html
                    Nie umie rozmawiać politycznie. Doprowadzi Polskę do katastrofy ekonomicznej.

~kabat , 13.08.2008 10:55

-------------------------------------------------------

poodzian napisał:

> Kaczyński prze do konfrontacji z Rosją. Nie umie rozmawiać politycznie.
                    > Doprowadzi Polskę do katastrofy ekonomicznej. Znów wpadka.

Autor: poodzian☺ 13.08.08, 11:21

-----------------------------------------------------

i kto tu znowu zaliczył "wpadkę"???

facet, jesteś żałosny...

• poodzian Kaczyński kolejna wpadka. 13.08.08, 13:05
                      Jeśli ktoś coś mądrego wpisze a ja sie z tym zgadzam to jaki to problem? Możesz
                      sobie sprawdzać na ile wpisów jest skopiowanych.
                      Wracając do ostatnich wydarzeń gdzie miał być bohaterem Lech Kaczyński to
                      jeszcze raz powtarzam. On robi nam krecią robotę prowokując Rosjan, chce aby
                      znów Polska straciła suwerenność przez wprowadzenie obcych wojsk na nasz teren.
                      Jak nie wie Kaczyński jak należy prowadzić politykę zagraniczną nie patrzy co
                      robią Francuzi, Anglicy czy Niemcy. Sarkozy w związku z konfliktem na Zakaukaziu
                      odwiedził Moskwę i Gruzję. Wysłuchał dwóch stron. Wtedy można wyciągnąć
                      poprawniejsze wnioski i nikogo się niepotrzebnie uraża. Nasz prezydent stawiając
                      się tylko po jednej stronie naraża nasz kraj na kłopoty.
                      • augusta13 Re: Kaczyński kolejna wpadka. 13.08.08, 13:35
                        Masz Poodzian rację. Nie należy patrzeć tylko własnego nosa.
                        P:rezyden t jest wybrany po to, aby przedw wszystkim dbac o interesy
                        swojego kraju. Niepotrzebnie wikła nas w nieporozumienia z Rosją.
                        Rosji nie trzeba kochać, ale należy patrzeć na nią jak na silnego
                        sąsiada, z którym należy mieć dobre stosunki. Poza tym ciekawa
                        jestem jak czują się ci, którzy w czambuł potępiają gen.
                        Jaruzelskiego za stan wojenny. Czy na opewno wojska radzieckie nie
                        wkroczyłyby wtedy do Polski? Na przykładzie obecnego konfliktu
                        widać,że generał wybrał mniejsze zło. Jakkolwiek zło mniejsze czy
                        większe, złem pozostaje.
                  • heymdall Re: Lech Kaczyński - pomyłka. 13.08.08, 15:20
                    bardziej ostro nawet wypowaidają siepolitycy brytyjscy i szwedzcy .. czy tam ktoś mówi o wpadce ??
                    • mikoj50 Re: Lech Kaczyński - pomyłka. 20.08.08, 07:28
                      Ciekawe opinie wystawia pani Jadwiga o naszych byłych i obecnych
                      politykach. Warto przeczytać.

.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-

wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Staniszkis-wraca-zimna-wojna---Polska-za-to-zaplaci,wid,10274104,wiadomosc_prasa.html
                      • mikoj50 Re: Lech Kaczyński - pomyłka. 21.08.08, 09:25
                        Nstępna ciekawa wypowiedź Jadwigi Staniszkis. Również warta
                        przeczytania. Polecam.

wiadomosci.wp.pl/kat,88034,title,Staniszkis-dla-WP-momenty-zwrotne-w-stosunkach-z-Rosja,wid,10278042,felieton.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka