Dodaj do ulubionych

Załóżyć swoją firmę korepetycyjną po studiach

IP: 94.254.199.* 06.01.10, 15:12
Znalazłem chyba pomysł na biznes po studiach. Nie jest to mój pomysł bo firma działa w systemie franczyzowym, czyli po prostu sprzedaje licencję osobom chcącym otworzyć jej oddział w swoim mieście.
Moja kumpela założyła ostatnio ich oddział w takiej mieścinie jak Elbląg i słuchajcie sobie chwali.

Ogólnie pomysł polega na tym, że oferuje się jak to się ładnie nazywa" legalne korepetycje z dojazdem do Ucznia". Podaję stronkę tej szkoły : www.legalnekorepetycje.pl

mają też swój wpis na franchising.pl ( franchising.pl/franczyza/721/mobile-teachers-legalne-korepetycje-z-dojazdem-do-ucznia/ )

Pomóżcie mi podjąć decyzję? Wchodzić w to? Z pracą ciężko, a korki zawsze są i będą, będę uczył sam i zatrudnię kilkudziesięciu korepetytorów (koleżanka w Elblągu ma ich kilkunastu, a znacznie mniejsze miasto) wydaje mi się, że to może być strzał!

Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • big.ot nie 06.01.10, 16:00
      Moim zdaniem nie warto. Praca nieregularna (popołudnia i weekendy), w wakacje zastój (no bo ile osób przystępuje do komisów?), a i po wakacjach gwarancji nie ma, że ktoś nowy się nawinie. Jak sobie jeszcze policzysz, tą ichniejszą prowizję, podatek, ZUS-y-srusy (jeżeli założysz działalność, czyli na początek jakieś 400 zł co miesiąc) plus to, że nie pracujesz codziennie ośmiu godzin to pewnie i kasa nie będzie jakaś miażdżąca.

Ogólnie myślę, że to może być dobry sposób na dorabianie w trakcie studiów ale już po studiach niekoniecznie.

> Moja kumpela założyła ostatnio ich oddział w takiej mieścinie jak Elbląg i słuc
      > hajcie sobie chwali.

Może ci wszystkiego nie mówi? ;) Ogólnie mało kto przyznaje się, jak ma do d... i jak mu mało płacą
      • Gość: uczyćsię Re: nie IP: 94.254.199.* 06.01.10, 16:28
        Ale kolega chyba nie zrozumiał. Z tego co widzę to to jest szkoła korepetycyjna tylko w wersji mobilnej. Chętnych na pewno nie zabraknie. Jest to chyba jeden spośród kilku biznesów gdzie można być pewnym klientów. Poza tym mówisz chyba o udzielaniu korepetycji w pojedynkę. Tutaj natomiast mowa o masowym udzielaniu korepetycji. Patrzyłem na ceny tych ich lekcji to są takie raczej konkretne ale nie przesadnie drogie. Zarabiając 100 zł dziennie masz 2000zł na miesiąc a pracujesz jakieś 3 godzinki. Do tego twoja prowizja od twoich nauczycielki masz spokojnie dobra pensje. Kto mówi o rzucaniu pracy w szkole? Jak masz umowę o pracę to nawet nie musisz zusu płacić od firmy.
        Jak dla mnie to jest naprawdę fajny interes a sama firma wydaje się być w pełni profesjonalna.
        • big.ot Re: nie 06.01.10, 16:51
          >. Chętnych na pewno nie zabraknie. Jest to chyba jeden
          > spośród kilku biznesów gdzie można być pewnym klientów

Może nie zabraknie, a może zabraknie, nie ma żadnych gwarancji.

>Tutaj natomiast mowa o masowym udzielaniu
          > korepetycji.

No tak każdy od razu chciałby być szefem ale tak się nie da ;)

. Zarabiając 100 zł dziennie masz 2000zł na miesiąc a pra
          > cujesz jakieś 3 godzink

Nawet jeżeli założysz, że te 3 godziny będzie się mieć (co wcale nie jest pewne) i że wyrobisz się z dojazdami itd.
          Franczyzna o ile się orientuję polega na handlem usługami pomiędzy firmami. Ta firma Cię nie zatrudnia! Musisz założyć swoją

Trochę interesowałem się prowadzeniem firmy swego czasu i sprawdzałem sobie ile kosztuje takie prowadzenie firmy. Minimalne składki na ZUS (czyli przy dochodzie minimalnym 1200zł) wynoszą coś ponad 400 zł (jeżeli jest to twoja pierwsza firma, po 3 latach płacisz więcej), od pozostałej sumy musisz odprowadzić zaliczkę podatek 20%. czyli zostaje ci 1280, od tego obejmij sobie opłatę dla firmy 300 zł. Wg moich obliczeń zostaje ci 900 zł dochodu.

Racja - można to potraktować jako dodatkowe źródło dochodu (jak ktoś lubi pracować 12 h dziennie) ale raczej nic więcej

Intrygują mnie ci nauczyciele których się zatrudnia. Skoro ich zatrudniasz to musisz mieć coś z tego. Ile im dasz z tych 35 zł na rękę tak, żeby się im opłacało dla Ciebie pracować? Do tego musisz pamiętać, o podatku który musisz od nich odprowadzić. Te 35 zł stopnieje do dwudziestu paru złotych.

Z tego co się orientuję to nauczyciele biorą przynajmniej 4 dychy za godzinę korepetycji, bez podatków i zbędnych papierków. Bilans mówi sam za siebie

• Gość: uczyćsię Re: nie IP: 94.254.199.* 06.01.10, 17:19
            Uwierz mi, że naprawdę wiem co piszę. Jakiś czas temu mój kolega zdecydował się otworzyć oddział firmy mobile english. Boże, ile on się nasłuchał na różnych forach właśnie takich opinii, że nie będzie miał klientów bo przecież prywatni korepetytorzy są tańsi, że trzeba płacić jakiś haracz, że zus, że lepiej na państwowym, itd...

Dziś koleś pracuje i owszem, ale tylko dlatego, że w swoim oddziale sam nie uczy, wyłącznie zatrudnia lektorów. Daje mu to dochód rzędu 3000 zł miesięcznie. Zusu nie płaci bo ma umowę o pracę, a nawet gdyb płacił to i tak jest na swoim, a jego praca (przypominam, że sam nie uczy) sprowadza się do odbierania telefonów.

Dlatego uwierz mi, że wiem jak to jest. I nie pisz, że ktoś ci dla jaj ściemnia bo się wstydzi. Widzę jakim autem jeździ i gdzie spędza wakacje. Dobrze zrobił, że się nie posłuchał. Ta firma widzę, że ma znacznie szerszą ofertę więc klientów też będzie więcej.

Jasne, że gwarancji nie ma, ale kumpel osiągnął rentowność po miesiącu, znasz drugą taka firmę?

Piszesz, że nie ma pewności, że będzie miał 3 godziny dziennie, to jest minimum. Myślisz kategoriami prywatnego korepetytora, który ogłasza się na słupach. Nie masz najwyraźniej pojęcia co może działać marketing. Takie firmy to przyszłość, pewnie za rok, dwa lub trzy już mało kto będzie się sam szukał korepetytora. Będą od tego firmy i po prostu kto pierwszy zacznie interes ten lepszy. Zupełnie inaczej ludzie postrzegają takiego nauczyciela z firmy a inaczej pana stasia z ogłoszenia z drzewa.

Językowcy biorą dużo, a mimo to kumpel zatrudnia kilkudziesięciu lektorów którzy pracują za stawki jakie proponuje. jest kilka powodów:

pracują legalnie
            płacą podatki
            mają udokumentowany staż pracy więc mogą sobie wklepać do cv
            mają pewnie znacznie większą pewność zleceń , bo z tego co wiem to klienci podpisuja umowy.

Plusów na pewno jest dużo i jak już mówiłem to ma przyszłość, więc koledze radzę aby ryzkował.
            • big.ot Re: nie 06.01.10, 17:43
              > Dziś koleś pracuje i owszem, ale tylko dlatego, że w swoim oddziale sam nie ucz
              > y, wyłącznie zatrudnia lektorów. Daje mu to dochód rzędu 3000 zł miesięcznie. Z
              > usu nie płaci bo ma umowę o pracę, a nawet gdyb płacił to i tak jest na swoim,
              > a jego praca (przypominam, że sam nie uczy) sprowadza się do odbierania telefon
              > ów.

Dziękuję koledze mysterious1988 za zwrócenie uwagi :)

To kumpel czy kumpela w końcu ? ;)

Poza tym nie rozumiem jak może nie płacić ZUSu i nie być zatrudnionym/ą w firmie Mobile English i zatrudniać pracowników! To jakaś bzdura.

Przypominam, że franczyzna to umowa pomiędzy podmiotami gospodarczymi!

Coś mi to ściemą pachnie (czyżby tzw marketing szeptany?)

O
              • big.ot korekta i jeszcze parę słów 06.01.10, 18:26
                Zagalopowałem się trochę i nie zauważyłem faktu, że Mobile English to inna firma w której istnieje możliwość pracy na umoweę-zlecenie. Co nie zmienia faktu, że w takim przypadku NIE MOŻNA ZATRUDNIAĆ INNYCH, więc to co napisał Korepetytor czy 'uczyć się' jest bzdurą.

Poszperałem sobie po stronce Mobile Teachers i z tego co widzę tam nie ma opcji zatrudnienia...

Poza tym zauważyłem parę innych ciekawych rzeczy takich jak konieczność wykupienia tzw licencji - wcale nie taniej.

Poza tym orientacyjny zysk wyliczony na wg zasady "z naszych doświadczeń wynika że" (na podstawie trzech miast....) 5 tys zł jest wyciągnięty z kosmosou (bo żadnych szczegółowych wyliczeń nie przedstawiono).

No i na koniec DARMOWA rada mała dla firmy MT. Działy "Pisanie prac" i "Rozwiązywanie zadań) kajarzą się z oszustwem i raczej dobrze na wizerunek firmy nie wpływają.

Może i taki rodzaj jest przyszłością, ale na pewno nie w takim wydaniu i na takich zasadach.
              • hellbike Re: nie 06.01.10, 18:35
                big.ot napisała:

> Coś mi to ściemą pachnie (czyżby tzw marketing szeptany?)
                >
                > O

indeed.

Pan napisal pytanie i sam sobie odpisal z nadzieja, ze ktos sie nawinie na jego
                firme (czy cos tam).
                • sokolasty Re: nie 07.01.10, 11:18
                  Zupełnie nie wiem, po co bawić się we franczyzy w biznesie, w którym wejść na
                  rynek można poprzez ogłoszenie w markecie; ściema, spam i tupeting szeptany.
    • Gość: marajka Re: Załóżyć swoją firmę korepetycyjną po studiach IP: *.ghnet.pl 06.01.10, 16:56
      Ale dlaczego w systemie franczyzowym? Jeśli chcesz taką firmę to załóż swoją, niepodlegającą żadnym odgórnym umowom.
      • Gość: Korepetytor Re: Załóżyć swoją firmę korepetycyjną po studiach IP: 94.254.199.* 06.01.10, 17:23
        Dlatego, że koszty ich licencji są bardzo małe, a od razu mam podane wszystko na tacy co i jak prowadzić. To wbrew pozorom nie jest zapewne takie łatwe jak się wydaje bo uczyć mogę, ale o biznesie nie mam pojęcia.

Po drugie sieć się na bank rozrośnie i za jakiś czas w moim mieście i tak powstanie ich oddział, a wtedy będę miał bardzo mocną konkurencję.

Po trzecie w sieci pewnie mogę liczyć na tańsze materiały reklamowe i kampanie ogólnopolskie.

Po czwarte jednak taka firma wzbudza większe zaufanie u klientów.
    • mysterious1988 Re: Załóżyć swoją firmę korepetycyjną po studiach 06.01.10, 17:25
      Kiepska reklama - monolog jednej osoby - zwrocie uwage na IP ;-)
      • Gość: PIESEK LESZEK Re: Załóżyć swoją firmę korepetycyjną po studiach IP: 188.33.28.* 06.01.10, 19:23
        HAHAHAHAAAAAAAAAAAA!!!!!!

Debili w tym kraju nie brakuje. Panie Korepetytorze czy tam uczyć
        się, jak chcesz się dobrze zareklamować to:
        a) korzystaj z innych komputerów odpisując na własne zapytania
        b)lub kup sobie dwa modemy playa np.

Chce żebyś wiedział, że wku...łeś mnie swoim prostactwem i wysyłam
        do wszystkich swoich znajomych z naszej klasy(a mam ich ponad 900,
        ponieważ jestem zayebisty)żeby z dala trzymali się od tej firmy bo
        rządzi nią student i zatrudnia nauczycieli którzy ch..a
        wiedzą.Pozdrawiam i szczęśliwego nowego roku życzę.Buziaczki:*

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka