Dodaj do ulubionych

matematyka na studiach technicznych

IP: 195.116.169.* 13.04.10, 12:01
Studiuje ktoś na studiach technicznych? Jak wygląda tam matematyka? Słyszałem że są to zupełnie inne rzeczy niż w liceum. Od października się wybieram na studia techniczne.. jednak już trochę zapomniałem ,mature pisałem 2 lata temu..W klasie mat-fiz leciałem na trójach..Czy muszę zatem sobie wszystko przypominać czy są tam zupełnie nowe rzeczy i wszyscy zaczynają jakby od początku i mają równe szanse?
Obserwuj wątek
    • Gość: Łysy Re: matematyka na studiach technicznych IP: *.proxnet.pl 13.04.10, 12:26
      Zależy na jaki kierunek chcesz iść. Na elektrotechnice miałem algebrę i analizę
      matematyczną. Algebrę miałem od początku,więc nie musiałem mieć wiedzy z liceum.
      Natomiast analiza to rozwinięcie wiedzy z liceum.
      Funkcje,wielomiany,pochodne,ekstrema,geometria itd. Dużo tego,więc jak chcesz
      być dobry,to sobie poprzypominaj co nieco.
    • Gość: poik Re: matematyka na studiach technicznych IP: *.adsl.inetia.pl 13.04.10, 12:27
      Braki z liceum albo same się uzupełnią, albo trzeba się będzie ich uzupełnieniem
      zająć, to też zależy na jakim kierunku (bo na niektórych oczekują od studentów
      więcej, na innych mniej). Jednak w matematyce nie ma równych szans, zawsze
      lepiej ma ten, kto umie więcej, jest bardziej biegły itp.
      Co do materiału to oczywiście program liceum jest tak okrojony, że na studiach
      pojawiają się zupełnie nowe rzeczy, ale pamiętam, że na analizie było takie
      szybkie przejście przez wszystkie działy - i wszędzie powinno takie być,
      chociażby dla uporządkowania. Tylko że oczekiwali, że się to wszystko już umie.
      • Gość: apollo Re: matematyka na studiach technicznych IP: 195.116.169.* 13.04.10, 13:20
        Chce iść na budownictwo a gdybym sie nie dostał to zarządzanie i inżynieria produkcji.. A nie wiecie jak jest z fizyką na tych kierunkach ? bo z tej jestem kompletna noga..;/
        • Gość: belial Re: matematyka na studiach technicznych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.10, 14:02
          > Chce iść na budownictwo a gdybym sie nie dostał to zarządzanie i
          inżynieria pro
          > dukcji.. A nie wiecie jak jest z fizyką na tych kierunkach ? bo z
          tej jestem ko
          > mpletna noga..;/

Budownictwo - matematyka - elementarne podstawy matematyki wyższej,
          Fizyka to samo, podstawy + nieco poszerzona fizyka techniczna
          (mechanika, stereomechanika, mechanika ośrodków ciągłych), ale nie
          trzeba za wiele rozumieć - trzeba znać ALGORYTM rozwiązywania, czymś
          takim jak zrozumienie o czym się mówi lub czego się uczy
          inżynierowie nie zwracają sobie głowy, tak więc nie przejmuj się,
          dasz sobie radę.
        • Gość: poik Re: matematyka na studiach technicznych IP: *.adsl.inetia.pl 13.04.10, 19:27
          Jeśli chodzi o fizykę, to ja po liceum nie umiałam praktycznie nic i też się
          trochę niepokoiłam. Rozważałam budownictwo, więc pytałam ludzi (PŚl, PW) i
          powiedzieli, że nie ma się czym przejmować - bo to jest najmniejszy problem albo
          wiedza z liceum i tak mi się nie przyda.
          Początki były trudne, ale poszło spokojnie :)
    • zeberdee24 Re: matematyka na studiach technicznych 13.04.10, 19:20
      Matematyka na polibudzie do specjalnie trudnych nie należy moim zdaniem(chociaż
      całkiem sporo ludzi na niej pada), zadania są schematyczne(jak chodzi o analizę
      matematyczną), ale jest spore tempo - taki zakres materiału jak miałeś w całym
      liceum, na studiach robi się w 2 miesiące, więc bardzo ważna jest
      systematyczność no i na kolokwiach zazwyczaj nie ma czasu na kombinowanie, jest
      tyle czasu że musisz zadania rozwiązać od ręki . Nie zaczyna się od początku,
      pewne zagadnienia takie jak pochodne są omawiane od nowa, ale np. wzory
      skróconego mnożenia, dzielenie wielomianów, wzory z funkcjami
      trygonometrycznymi, trójmian kwadratowy czy znajomość pojęć dotyczących zbiorów,
      kwantyfikatorów, czyli po prostu elementarz matematyki musisz znać albo w
      trakcie studiów uzupełnić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka