Dodaj do ulubionych

Technik Prac Biurowych

21.07.10, 22:13
Zapisałam sie na kierunek technik prac biurowych w Profesji w
Lodzi, chciałabym wiedziec czy ktoś z Was też wybrał ten kierunek (
przeglądając forum widze samych przyszłych licencjatów i magistrów)
jakos nikt sie nie wybiera do szkoly policealnej. Czy akurat w
Lodzi - bo moze sie spotkamy. Czy ktoś z Was studiował w Profesji i
moze powiedziec pare słów o tej szkole, wykładowcach. A moze
absolwenci tego kierunku beda chcieli sie wypowiedziec odnosnie
dalszej ich kariery czy zdobyli prace czy studiowali dodatkowe
kierunki lub robili kursy bo mam wrażenie ze technik to zamoło zeby
zaistniec na rynku pracy, ale kto wie?
Na studia licencjacie sie nie wybieram poniweaz sadze ze nie uda mi
sie ich zaliczyc - prowadze gosp. rolne z mezem i mam dwie corki
wiec mnustwo pracy a 3 lata to dla mnie duzo a tak w 2 po zaliczonym
egza. zawodowym "jakis" tytuł - mam dopiero 21 lat i czuje głod
wiedzy.
Obserwuj wątek
    • Gość: kate Re: Technik Prac Biurowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.10, 09:33
      hej
      No weszłaś na forum studia to nie ma co się dziwić, że sami przyszli licencjaci
      albo magistrzy lub już absolwenci. W każdym razie kierunek prace biurowe na
      pewno nie jest przyszłościowy. Poza tym teraz w sekretariatach (domyślam się, że
      kierunek łączysz z sekretariatem) pracują sekretarki z wykształceniem wyższym.
      Więc każda z nich musi mieć prace biurowe w jednym palcu. Szkoda, że z góry
      zakładasz, że sobie nie poradzisz. Jakby tak każdy robił to w Polsce nie byłoby
      studentów :). Ale proponuje przemyśleć sprawę jeszcze raz, bo przecież są różne
      systemy studiowania (stacjonarne, niestacjonarne, wieczorowe, eksternistyczne, a
      nawet studia przez internet). Proponuje zastanowić się jednak nad studiami, bo
      naprawdę warto.
      • Gość: ***** Re: Technik Prac Biurowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.10, 15:33
        Technik prac biurowych to prawdopodobnie przyszła praca w sekretariacie. Ale
        moim zdaniem już lepiej zrobic licencjat z administracji. Taka szkoła trwa 2
        lata, a licencjat-3 lata, więc naprawdę jest to niewielka różnica. Ja sama
        studiuję i wiem, że naprawdę nie trzeba byc geniuszem, żeby zdawac egzaminy. Ja
        sama znam kobiety, które studiują np. zaoczną administrację, a pracują od
        poniedziałku do piątku, mają dzieci, męża, obowiązki domowe itp. i na luzie
        studiują. Naprawdę, nawet słaba osoba potrafi zaliczyc egzamin przynajmniej na
        3,5. A w szkole policealnej też trzeba się uczyc. Więc lepiej zrobic ten
        licencjat niż ma się okazac, że po 2 latach spędzonych w szkole policealnej ma
        się tylko papier, a nie znajdzie się pracy. Czasy, kiedy sekretarki miały
        wykształcenie średnie dawno minęły. Teraz żeby dostac pracę sekretarki trzeba
        miec przynajmniej licencjat z administracji. Ja powiem Pani tak-lepiej odrazu
        się zapisac na studia, niż ma wyjśc, że za 2 lata po skończeniu szkoły
        policealnej będzie Pani musiała dorobic studia i będzie wtedy przynajmniej 5 lat
        nauki, a tak będą 3. Owszem, są zawody, gdzie technik znajdzie pracę, ale to np.
        zawód fryzjerki, elektryka, mechanika samochodowego, kosmetyczka itp. Ale ja
        odradzam szkoły policealne np. na technika administracji, prac biurowych,
        ekonomistę itp., bo to tylko papier, a pracy się nie znajdzie, bo do takich prac
        szuka się osób z wyższym wykształceniem. Jak mam byc szczera, to takie szkoły
        policealne to tylko wyrzucanie pieniędzy w błoto, lepiej już zainwestowac w
        studia zaoczne. Chyba, że ktoś się boi odrazu iśc na studia, to taka szkoła
        policealna może byc co najwyżej przygotowaniem do studiów, że np. ktoś zrobi
        szkołę na technika ekonomistę, a później pójdzie studiowac ekonomię. Ale sama
        szkoła policealna na technika prac biurowych, to strata czasu i pieniędzy, bo
        wyda się kasę na szkołę, a nie znajdzie się pracy w zawodzie
        • sundry Re: Technik Prac Biurowych 22.07.10, 15:42
          Dajcie spokój, chcecie licencjatów, którzy piszą "mnustwo"?
    • flawinia Re: Technik Prac Biurowych 22.07.10, 21:44
      Myśle ze jest dużo racji w tym co piszecie i mimo wszelkich obaw
      rozpoczelam rekrutacje na Administracie w UŁ, trzymajcie za mnie
      kciuki oby udało mi sie skonczyc to co zaczynam :-).
      • Gość: kate Re: Technik Prac Biurowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.07.10, 21:47
        eee to widze szybka i trafna decyzja ! bardzo trafna decyzja. No i pamiętaj
        grunt to sie nie załamywać jak już się dostaniesz :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka