Dodaj do ulubionych

Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strzeż się

• Gość: ala Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.play-internet.pl 03.03.14, 13:44
      Potworne głupoty , totalna nieprawda . Może jesteś obrażona,bo wyrzucili cię?
    • Gość: wera studia podyplomowe IP: *.silesialan.eu 09.03.14, 11:10
      witam.
      bardzo proszę o opinię jak wyglądają studia podyplomowe w wst?
      chodzi mi o kierunek architektura wnętrz.
      zastanawiam się czy warto, tym bardziej, że teraz kończę śmieszny kierunek, jakim jest pedagogika. Chcę się koniecznie przekwalifikować, obecne studia są ogromnym błędem z mojej strony, ale nie wiem, czy podyplomówka z zupelnie innej dziedziny jest coś warta. Czy dam sobie radę? przez ostatnie 3 lata w końcu nie miałam na studiach nić związanego z architekturą, zdecydowałam się na ten kierunek, ponieważ strasznie mnie to kręci :) myślałam też o politechnice, ale...trzeba mierzyć siły na zamiary, nie potrafię rysować, ogólnie tam nie podołam. Bardzo proszę o informacje
      pozdrawiam, weronika :)
      • Gość: kasia Re: studia podyplomowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.16, 14:53
        Witam. Weronika, jak się skończyła Twoja sytuacja z podyplomową architekturą wnętrz? Pytam, bo obecnie sama się nad nią zastanawiam, czy w ogóle warto, czy lepszy jakiś kurs, czy może poświecić czas na kolejne studia z architektury. Jestem po budownictwie, ale od zawsze pasjonuję się architekturą. Ukończyłaś podyplomowo ten kierunek czy może wybrałas inne rozwiązanie?
        Pozdrawiam, Kasia.
        • lukat-oni Re: studia podyplomowe 03.10.16, 18:39
          Mam koleżanko podobną sytuację.Trochę się borykałem, czasu mi zeszło i zapisałem się na architekturę zaocznie.W sobotę pierwsze zajęcia.Pozdrawiam Lukator.
          • Gość: kasia Re: studia podyplomowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.10.16, 19:08
            Lukator, którą uczelnię wybrałeś? Pytam bo najwięcej jest tych co prowadzą zajęcia dziennie, szczególnie te najbliżej mnie;) a jak z kursem rysunku, też go kończyłeś?
    • Gość: xyz studia na WST Katowice - nie polecam!!! IP: *.adsl.inetia.pl 10.03.14, 15:04
      Witam, również NIE POLECAM uczelni WST w Katowicach!!! Jeśli myślisz żeby studiować na tej uczelni to lepiej grubo się zastanów - na początek polecam przeczytać regulamin studiów! Ale gdzie go dostaniemy? No właśnie, na stronie go nie ma, nie ma go również w gablocie na uczelni, do której odsyłają panie z dziekanatu... Jest on jedynie dostępny za prośbą w dziekanacie i przeczytaniu lektury na miejscu... A dlaczego? Bo regulamin ten obali wszystkie Twoje argumenty, jeśli powinie Ci się noga w trakcie studiowania. Jest on skonstruowany na niekorzyść studenta krótko mówiąc. Jestem studentką niestety tej uczelni od paru lat, chcę ją dokończyć, bo nie wiele mi już zostało a szkoda mi tych wszystkich pieniędzy, które w nią wpakowałam, poza tym w okolicy mojego zamieszkania nie ma uczelni o takim kierunku, nie miałam w czym wybierać i to działa na korzyść tej uczelni. Żeby się za dużo nie rozpisywać ogólnie władze uczelni mają gdzieś swoich studentów, nie mają szacunku do pracy jaką studenci włożyli w zaliczenie przedmiotów. Jak nie zapłacisz kaski do wyznaczonego terminu to skreślą Cię od razu, nie ma zmiłuj się, żadne podanie z prośbą nie pomoże. A co do opłat, to są one pobierane za wszystko co tylko możliwe. Np. przed nową ustawą z 2012 roku uczelnia pobierała spore pieniądze za "proces dyplomowania", teraz nie może więc stworzyła specjalny "rok dyplomowy", który jest droższy od poprzednich (miesięcznie o 100zł) i tak o to tym sposobem uczelnia pobiera sobie tą opłatę pod inną nazwą. Aha muszę wspomnieć również o "opłacie wakacyjnej" wynoszącej 680 zł, płatnej co roku w lipcu, chyba na wakacje dla "szanownych" władz uczelni. Co do zajęć to też różnie bywa, na pewno połowa prowadzących nie powinna prowadzić zajęć jakie prowadzi, konsultacje z takimi prowadzącymi są "bardzo profesjonalne", wygląda to na zasadzie: "tak tak, może tak być, proszę kontynuować" i tyle więc wydaje się że miałam same genialne projekty chyba... Poza tym częste zjazdy na np. tylko 2 zajęcia trwające planowo od 8-16 a w rzeczywistości po 2h, na 8:00 trzeba przyjechać a potem czekanie na rozpoczęcie następnych zajęć po pare godzin... Człowiek po całym tygodniu pracy, zmęczony, musi się fatygować na taki zjazd żeby potem usłyszeć że może kontynuować projekt bez żadnych konkretnych wiadomości. Niektóry prowadzący zakładają, że my studenci wszystko już wiemy i nie muszą nic tłumaczyć. Na tą chwile to tyle co przyszło mi do głowy na temat WST. Pozdrawiam
    • Gość: Aga Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.14, 19:16
      Hej ; ) jestem tegoroczną maturzystką i mam w planach studiować tutaj pielęgniarstwo zaocznie. Podobno jest to nowy kierunek . Wiecie coś na ten temat ?
      • Gość: Beza Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach IP: 89.25.246.* 17.06.14, 10:21
        Nowy kierunek, ale nie otwarty jeszcze. Z tego co wiem, to od przyszłego roku będą otwierać kierunki medyczne w WST.
    • Gość: 123456AW Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: 89.25.246.* 09.05.14, 11:29
      Grzeszysz,,,,wypluj te słowa, chyba ze coś Ci dolega. Wylecz się człowieku, a obiektywnie spojrzysz na świat
      • Gość: lenee Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.centertel.pl 12.06.14, 22:54
        Witam was, jest ktoś na kierunku wzornictwo w tej szkole? Moglby ktoś powiedzieć cos na ten temat? Planuje isc wlasnie do wst ale wasze opinie nie zachęcają :) pozdrawiam
        • Gość: Studentka Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: 89.25.246.* 17.06.14, 10:18
          Każdy pisze co mu ślina na język przyniesie. Jestem studentką i w tym roku kończę studia na wzornictwie w WST. Studiowałam 4 lata i wiele się nauczyłam. Kontakt z wykładowcami mamy bardzo dobry, a teraz przygotowujemy pokaz dyplomowy i bierzemy udział w Gali dyplomowej. Przyjdź sama i zobacz. Zapraszam do Żor (tam będzie się wszytko odbywało), prezentowane będą nasze projekty dyplomowe. Wielka impreza, dużo będzie się działo a wszystko poprowadzi Konrado MOreno. Impreza nazywa się Żory Be Fashion i odbywa się 12 lipca. Informacja będzie też na stronie szkoły www.wst.pl.
          Każdy będzie mógł zobaczyć naszą czteroletnią pracę i umiejętności :-), a potem oceniać.
          Na pewno nie wyrzuciłam pieniędzy w błoto i nie zmarnowałam czasu studiując w WST
          Polecam
          • Gość: magda Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.centertel.pl 08.07.14, 14:19
            Czy ktoś może wie jakie specjalizacje można wybrać na kierunku architektura i urbanistyka?
          • Gość: Nowicjusz Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.14, 15:49
            Witam

Mam pytanie o ukryte koszty

Ktoś wcześniej pisał o opłacie wakacyjnej, wyższym czesnym w ostatnim roku.. czy to prawda? jakie są opłaty ukryte i ile wynoszą, chciałbym się tam wybrać na grafikę czesne podane na stronie jest niskie, jednak obawiam się dodatkowych kosztów.
            • Gość: cheethka Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach - strze IP: *.play-internet.pl 11.10.14, 20:03
              na ostatnim roku na Architekturze Wnętrz zmienili nam czesne z 680 zł miesięcznie - 10 rat, na 880 zł miesięcznie - 8 rat, końcowa kwota mało się zmieniła, jednak system wpłat spowodował, że wielu studentów miało nie lada problem, aby studia spłacić... dodatkowo 650 zł za opłatę wakacyjną, płatną po opłaceniu dwóch semestrów - oczywiście przed każdymi wakacjami. 100 zł opłaty za praktykę plenerową, 100 zł opłaty za chociażby 1 dzień zwłoki w oddaniu indeksu, 400 zł opłaty jeśli wyrzucą Cię ze szkoły i starasz się o reaktywację - a wyrzucą już za brak opłat za studia, jeśli nie płacisz 2 miesiące... ogólnie ukrytych opłat jest masa... jednak nie czarujmy się - przyjmują tam każdego, nikt nie przechodzi żadnych egzaminów czy rozmowy kwalifikacyjnej, dopiero 1 - 2 semestr weryfikuje czy nadajesz się na studenta - np na 1 semestrze jest rysunek i geometria wykreślna, u mnie nie zdało tego ok 30% studentów 1 semestru. Mnie udało się skończyć 4 letnie studia na tej uczelni, jednak wiedza jaką posiadłam dla mnie nie była wystarczająca....
    • Gość: kasss wst-architektura wnetrz IP: *.adsl.inetia.pl 10.07.14, 15:35
      Witam:) Powiecie jak wygląda studiowanie na WST architektury wnętrz zaocznie? Ile jest semestrów pierwszego stopnia? na stronie czytałam o 6 semestrach, ale słyszalam od studentow tez o 8. Polecacie ta uczelnie czy moze jakies inne? Zastanawiam się także nad Wyzsza Szkoła Informatyki i Umiejetnosci w Łodzi.
    • Gość: Michal Specjalizacje Budownictwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.07.14, 22:53
      Witam

chciał bym się dowiedzieć gdzie można znaleźć listę przedmiotów(plan studiów) na poszczególnych specjalizacjach w budownictwie.
    • jesion4 PR na WST 20.09.14, 21:51
      Cześć Wszystkim,
      chciałbym spytać o podyplomowe studia z PR na WST. Czy ktoś tam studiował i może coś powiedzieć o jakości zajęć? Czy zajęcia praktyczne trzymają poziom i można się czegoś nauczyć? Prowadzą to praktycy czy kadra naukowców z USia z dziennikarstwa i politologii? Zjazdy się odbywają?
    • Gość: monica wst-AiU niestacjonarne II stopnia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.14, 23:50
      Witam, chciał bym zapytać jak z grubsza wyglądają zajęcia na architekturze i urbanistyce II stopnia niestacjonarne.
      czy są gdzieś dostępne materiały do wykładów (jakiś portal studenta wst), czy konieczna jest obecność na wszystkich zjazdach? ogólnie czy jest ciężko zdać? właśnie zaczynam pierwszy semestr po 5 latach przerwy w nauce i zaczynam się stresować. dzięki za odpowiedzi.
    • Gość: Przemek Porażka !!! IP: *.dynamic.chello.pl 14.01.15, 18:04
      Jeśli chodzi o matematykę w WST to sam wykładowca zostawia sobie wiele do życzenia- gosc gada jakies brednie pod nosem i naewt osoby w pierwszym rzędzie nic nie są w stanie usłyszec.... .ŻAŁUJE ZE POŚWIECIŁEM SWÓJ CZAS I PIENIĄDZE ŻENADA!!!!
    • Gość: Ania WST IP: *.3s.pl 15.01.15, 14:32
      Ja studiuje ja tej Uczelni i jestem zadowolona. Podobnie jak wszyscy moi znajomi. Uczelnia reprezentuje wysoki poziom zarówno jeżeli chodzi o nauczanie ja i kulturę pracowników. jak wszędzie zdarzają się wyjątki - ponieważ ludzie są tylko ludźmi, ale nie zamieniłabym jej na żadną inną!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: Michał WST jest SUPER!!! IP: *.3s.pl 16.01.15, 14:54
      Zgadzam się z Tobą Aniu. Ja tam studiuje. Świetny budynek i pracownie. Profesjonalni wykładowcy, ludzie którzy lubią to co robią. Fajna atmosfera wśród studentów. Oraz administracja, która jest przyjazna dla studenta!!!
    • Gość: xxx wst IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.15, 17:16
      Witam wszystkich.
      Stusiuje na WST trzeci semestr, jest to moja druga Uczelnia więc mam porównanie. Wypada ono zdecydowanie na plus dla WST. Zarowno jezeli chodzi o warunki studiowania jak i poziom kształcenia. Najważniejsze chyba jest to, ze po ukonczeniu nie ma się problemu ze znalezieniem pracy, a to jest chyba najważniejsze!!!
    • Gość: Marta Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach IP: *.3s.pl 06.02.15, 10:14
      WSTw Kato jest super:):):)
      • molly910 Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach 10.03.15, 09:08
        Potwierdzam powyższą skrótową opinię:) Uczelnia jest młoda ale już prężnie działająca. Studenci mają wiele form na sprawdzenie swoich umiejętności a o to chyba chodzi w studiowaniu, każdy musi zadbać o siebie a uczelnia stwarzać możliwości a tu o to zadbano
    • Gość: Wac Nic sie nie zmienilo IP: *.atem.com.pl 09.02.15, 15:43
      Cześć,

Zgadzam się z poprzednikami. Studiowałem tam tylko 1 rok architekturę i urbanistykę, po ukończeniu dziennego budownictwa na Politechnice Śląskiej i wcześniej Technikum Budowlanego. Prawda jest taka, że poziom był niższy niż w technikum, nie wspominając o uczelni. Wykładowcy to emerytowani wykładowcy z Politechnik i niestety najlepsze lata mają już za sobą. Studenci, którzy wybierają się na te studia to w 80% niczym nie zainteresowani oprócz papierka ludzie. Podczas wykładów jest jak w oborze, a wykładowcy w żaden sposób nie reagują (być może dlatego że mają już tak słaby słuch, że im to nie przeszkadza). Ukończyć tą uczelnię może dosłownie każdy, bo od studentów nie wymaga się niczego poza opłacaniem czesnego. Sam narysowałem na I roku 6-ciu osobom i sobie egzamin z "kresek" i nie było z tym żadnego problemu. Prowadzę teraz biuro projektowe i nigdy nie zatrudniłbym absolwenta tej uczelni, choć zdaję sobie sprawę, że są pewnie i tacy którzy własnymi siłami do czegoś dojdą i coś sobą reprezentują. Ale zła fama robi swoje i wolałbym już chyba absolwenta technikum, bo wie co znaczy ciężka praca i nauka. Orientuje się ktoś może czy na GWSP w Gliwicach jest podobnie? Wciąż marzy mi się ukończenie tych studiów, ale nie zamierzam płacić za tak niski poziom usług.
    • Gość: Ania opinia IP: *.3s.pl 03.03.15, 13:56
      Zapraszam na Targi Designu do Katowic:

www.wst.com.pl/news/targi_-_design_w_wst-27_02_15/360
    • Gość: Marek opinia IP: *.3s.pl 24.03.15, 13:51
      Zupełnie się nie zgadzam z opinią poprzednika. Ja ukończyłem WST mam własną działalność, która prowadziłem już wcześniej. Równocześnie zatrudniam osoby które studiują bądź ukończyły WST i Politechnikę. Uczelnia dobrze przygotowuje do zawodu. Warunki studiowania oferowane przez WST są na najwyższym poziomie. Poziom kształcenia jest również wysoki. Dlatego opinię mojego poprzednika uważam za bardzo niesprawiedliwą i nieprawdziwą.
    • Gość: Miśka Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach IP: *.3s.pl 23.04.15, 11:10
      Dobra i rzetelna Uczenia. Wykładowcy znają się na rzeczy a administracja jest dobrze zorganizowana. Uczelnia zapewnia wysoki poziom edukacji. Organizuje dodatkowe zajęcia jak warsztaty plenerowe oraz wiele innych. Fajna atmosfera wśród studentów udziela się chyba wszystkim :) bo aż miło tam przebywać.
      • Gość: anja0 Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach IP: *.play-internet.pl 04.05.15, 17:54
        Czy wie ktos moze cos wiecej o pielegniarstwie, ktore jest w przygotowaniu? ( przynajmniej tak jest napisane na stronie) czy z tego kierunku bedzie rekrutacja 2015/2016?
        • annawst Re: Wyższa Szkoła Techniczna w Katowicach 05.05.15, 08:42
          Witam,

Na stronie WST w przygotowaniu jest tylko Kierunek Lekarski. Proszę o informację gdzie Pani znalazła informację o pielęgniarstwie???

Pozdrawiam

• Gość: wafel wst IP: *.play-internet.pl 17.05.15, 10:48
      Wybiera się ktoś na AiU do wst?
      • annawst Re: wst 19.05.15, 13:30
        Witam,

Reprezentuję Wyższą Szkołę Techniczna w Katowicach - ma Pan jakieś pytania odnośnie kierunku??

Pozdrawiam
        Anna
        • annawst Re: wst 30.06.15, 09:20
          Witam,

Tego lata w siedzibie Wyższej Szkoły Technicznej w Katowicach odbędzie się wyjątkowe wydarzenie: Techniczno-Artystyczny Dzień Otwarty. Zapraszamy wszystkie osoby interesujące się modą, designem oraz techniką. Warsztaty, szkolenia, gra studencka oraz stoiska branżowe to tylko część przygotowanych atrakcji. Akcja odbędzie się 03 Lipca 2015 r. w godzinach od 9:00 do 15:00 w Katowicach przy ul. Rolnej 43. Wszystkie warsztaty są BEZPŁATNE. Dla osób decydujących się na studiowanie w Wyższej Szkole Technicznej w Katowicach została przygotowana specjalna oferta.
          Więcej informacji na FB:
          www.facebook.com/events/604596773014987/

Zapraszamy :)
    • Gość: Gość Grafika IP: *.adsl.inetia.pl 30.06.15, 17:54
      Witam Chciałabym zapytać czy wybiera się ktoś w tym roku na grafikę komputerową(niestacjonarnie)? Albo czy jest tutaj ktoś kto studiuje już ten kierunek?
    • Gość: meg bzdury sfrustrowańców :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.09.15, 14:25
      Nie wiem skąd tutaj tyle sfrustrowanych opinii... ukończyłam licencjat oraz magisterkę na WST i jestem naprawdę zadowolona. Mam porównanie do państwowej uczelni i tak jak jeden z poprzedników potwierdzam, że tutaj przynajmniej traktują Cię poważnie, a nie jak konkurencję gdzie zdawkowo przekazywana jest wiedza a reszty samemu się trzeba domyśleć. Szkoła jest świetnie wyposażona, piękne pracownie i jak przystało na uczelnię zajmującą się także architekturą - dobrze wyglądający budynek i przestrzeń w środku. Wykładowcy jak na każdej uczelni jedni wymagający i upierdliwi ( w pozytywnym znaczeniu, chcący byś poprawkami nałapał więcej wiedzy :P ), jedni łagodniejsi i pomocni. Tak naprawdę, jeśli człowiek chce się czegoś nauczyć to się nauczy, jeśli będzie miał to w dupie no to sorry, nikt za niego nie będzie pracował. Wiedza jest podana, trzeba ją tylko umiejętnie chłonąć; czyli tak jak wszędzie - czy to w szkole czy na studiach.

Hejtujący studenci z polibudy - skąd u Was taka frustracja? Może dlatego, że studenci WST zajęli Wasze miejsca na magisterkach? :P Widać niczego nie możecie być pewnym ;).

Pozdrawiam wszystkich :)
    • Gość: mesitini mechatronika IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 07.09.15, 11:14
      A czy ktoś coś może napisać o kierunku mechatronika na WST?
    • Gość: Tomek mechatronika IP: *.3s.pl 09.10.15, 09:23
      Mechatronika na WST w Kato to nowość, ale przejęli inną Uczelnię i prowadzą już kilka roczników. Uczelnia jest nowa, wszystkie pracownie wyposażone w nowy sprzęt, kadra fajna, dziekanat spoko, świetni ludzie... Ne wiem co więcej pisać... :)
    • Gość: Kasia inauguracja IP: *.3s.pl 12.10.15, 10:14
      Był ktoś może na inauguracji???
      • 1pawel96 Re: inauguracja 12.10.15, 10:28
        Zastanawiam się nad tą uczelnią. planuje się zapisać w przyszłym roku, co o niej myślicie... ale tak szczerze...
        • Gość: marchewa czy warto na WST - tak IP: *.3s.pl 21.10.15, 14:13
          Warto, warto... ciekawe kierunki, dobra kadra, doinwestowana Uczelnia. Zastanawiając sie nad Uczelnią przyjechałam tam prywatnie i sobie zwiedziłam i to mnie przekonało w 100%. Mojego wyboru nie żałuje... Polecam każdemu komu zależy na odpowiednim poziomie.
    • Gość: student inauguracja WST IP: *.3s.pl 14.10.15, 11:43
      Ja byłem na inauguracji. Byli studenci, wykładowy i różni goście... chyba jakieś zdjęcia umieścili na www.wst.com.pl lub na fb. Impreza ma raczej symboliczne znaczenie i jest to uroczyste otwarcie roku. Nie ma tam listy obecności dla studentów...Polega raczej na wygłaszaniu przemówień i powitań...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka