Dodaj do ulubionych

Etnolingwistyka

IP: *.dynamic.chello.pl 02.04.11, 18:06
Witam !
Mam kilka pytań do studentów, absolwentów oraz wszystkich którzy są w stanie mi pomóź.
Chciałabym się dowiedziec czegoś więcej na temat kierunku etnolingwistyka na UAM.
Jakie są nauczane języki dodatkowe na rok 2011/2012? Najbardziej jestem zainteresowana językiem chińskim, jeżeli tak to jaki dialekt jest nauczany mandaryński czy kantoński.

Jak wygląda nauka języka angielskiego czy jest to typowe uczenie się gramatyki jak w większości liceów? Wiele lat mieszkałam za granicą kiedy wróciłam do Polski przeżyłam wieeelki szok, ponieważ robiliśmy tylko gramatyke, a ludzie zdania nie potrafili sklecić.

Czy jest możliwość wyjazdu na stypendia do kraju języka jaki wybieram np. do Chin?
Jeżeli nie to czy można wyjechać na erasmusa lub aiesec? W przypadku ostatniego czy jest możliwość wyjechać na praktyki lub wolontariat w środku roku akademickiego, jeżeli tak to jak wygląda zaliczanie materiału.
Jeżeli odbędę praktyki za granicą czy są one zaliczane przez uczelnie czy muszę odbyć kolejne po powrocie do kraju.

Jak ogólnie oceniacie ten kierunek i czy warto ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna* Re: Etnolingwistyka IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.11, 19:58
      O etnolingwistyce już było trochę na forum, ostatnio bardzo niedawno - poszukaj.

Moim zdaniem jeśli pasjonują Cię Chiny i język chiński, dużo lepszym wyborem będzie sinologia.

Co do innych pytań: możliwość wyjazdu do kraju języka wybranego na etno jest, choć oczywiście nie zawsze wyjadą wszyscy, którzy by chcieli. Różnie bywa z dofinansowaniami, stypendiami itd. Na pewno do Chin ktoś wyjeżdżał. Wiem, że kiedyś była bdb sytuacja, jeśli chodzi o wyjazdy do Indonezji.

Erasmus jest dostępny w zasadzie na każdym kierunku na UAM, obecnie to już żaden problem.

Jeśli chodzi o wyjazd na praktyki czy wolontariat w środku roku akademickiego - na jakiś miesiąc - dwa pewne się da, przy dłuższych wyjazdach może być problem z zaliczaniem materiału. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wziąć po prostu urlop dziekański - skończenie studiów rok później to żadna tragedia :).

Co do chińskiego, to chyba na wszędzie na filologiach jest nauczany mandaryński...

• Gość: Dede Re: Etnolingwistyka IP: *.dynamic.chello.pl 02.04.11, 20:06
        Super dziękuję Tobie bardzo za pomoc :D
        • Gość: Tawananna* Re: Etnolingwistyka IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.11, 20:20
          Jeszcze co do angielskiego - nie, nie jest sama gramatyka, gramatyki jest stosunkowo niewiele (kiedyś były cotygodniowe testy, ale samych zajęć "gramatycznych" raczej nie - chyba niewiele się zmieniło). Było sporo kucia słownictwa, trochę konwersacji, osobne zajęcia poświęcone pisaniu. Na pierwszym roku średnio, na drugim podobno lepszy zestaw wykładowców. Poziom: chyba na 1 roku nauka pod CAE, potem pod CPE. Kiedyś były wykorzystywane podręczniki z serii Objective.

Jeśli interesuje Cię angielski, to duuużo lepiej uczy się go na UAM na filologii angielskiej.
    • Gość: Dede Re: Etnolingwistyka IP: *.dynamic.chello.pl 02.04.11, 20:18
      Jeszcze jedno mam do Ciebie pytanie. Czy wiesz może jakie języki dodatkowe są wykładane na przyszły rok akademicki?
      • Gość: Tawananna* Re: Etnolingwistyka IP: *.adsl.inetia.pl 02.04.11, 20:23
        Wejdź na stronę Instytutu Językoznawstwa, może są już tam podane języki - choć najczęściej podawano je w ostatniej chwili. Koniecznie sprawdź w planie 3 roku lic i ostatniego mgr, jakie są tam języki - to daje dobry obraz, co może być w kolejnym roku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka