Dodaj do ulubionych

chodniki za stacją PKP

16.11.05, 15:44
Wreszcie powstaja chodniki po przeciwnej stronie stacji kolejowej za torami,
może i też droga będzie kostką wyłożona. Dobrze bo tam błoto było potworne. A
szkoda, że prawdopodobnie chodnik do samej kładki na stację nie będzie
dociagnięty, pozostanie niedoróbka 20 m błocka. Bo teren to już PKP? Żałość
bierze jak stacja ta wygląda, i to jej otoczenie.
w.
Obserwuj wątek
    • kpt5 Re: chodniki za stacją PKP 16.11.05, 16:15
      Witam,

Spieszę uspokoić kolegę. Chodnik będzie do samej kładki nad torami. Będzie
      wykonany w dalszej kolejności. Na ten chodnik musiało być dodatkowe pozwolenie
      od Wojewody ponieważ, jak słusznie zauważyłeś, jest to teren PKP. Zostaną też
      dostawione dodatkowe latarnie w tym miejscu (nie chwaląc się jam to uczynił,
      tzn. dzwoniłem do inż. Zawadki z UM kilka razy z prośbą o taki prezent dla
      lokalnej społeczości i udało się) Kilka miesiecy temu inż. Zawadka pofatygował
      się osobiście w to miejsce (swoją drogą to bardzo fajny gość) i przyznał mi
      rację, że na torach wąskotorówki można w nocy zostawić uzębienie. Założył wtedy
      mocniejszą latarnię na rogu Reymonta i Chełmońskiego i skierował ją na to
      przejście, obiecując jednocześnie (tu trzymam go za słowo), że jak będzie
      pozwolenie to dołoży tu dodatkowe "punkty oświetleniowe". Jedyna rzecz która
      martwi to "expresowe" tempo wykonania tej drogi przez Fal-Bruk. Ale oni wygrali
      chyba 90% przetargów na drogi w naszym regionie i teraz zastanawiają się jak z
      tego wybrnąć. Starałem się przycisnąć kierownika tej budowy, ale mi nie wyszło.
      Stanęło na tym, że w tym roku jak dobrze pójdzie będzie tylko kawałek do
      Tetmajera, a w przyszłym do Broniewskiego. Wymigał się problemami z rurami
      wodnymi, które trzeba przełożyć.
      • kpt5 Re: chodniki za stacją PKP 16.11.05, 16:56
        Co do stacji PKP to magistrat w Piasecznie wpadł na dobry pomysł rewitalizacji
        centrum miasta. Tak naprawdę to pomysł jest na "pociągnięcie" kasy z
        odpowiedniego funduszu UE. Bardzo dobrze, jak jest to trzeba brać! Na stronie
        www.gmina-piaseczno.pl jest opis tej inicjatywy. Można nawet zgłaszać własne
        pomysły. Przyszło mi więc do głowy: skoro PKP pozbywa się mienia to może by
        okupić od nich stację razem z terenem przyległym, wyremontować ją i
        zagospodarować teren dookoła. Ten teren to chyba spory kawałek ziemi, może więc
        wybudować tam budynek użyteczności publicznej pod np.: kino i wydzierżawić go
        specjalistom od tego typu działalności. Miasto się rozrasta, miejsce jest dobre
        bo transport wszelaki tu się skupia, pieniądze będą, może coś z tego by było.
        Zobaczymy. Wniosek z tym pomysłem wypełnię, żeby nie było, że mieszkańcy nie
        wykazali zainteresowania ;) Na chwilę obecną staram się "zarazić" UM pomysłem
        bardziej realnym - umieszczeniem kamery monitorującej na budynku stacji PKP.
        Być może w przyszłym roku powstanie taki dodatkowy punkt, jak Netia (na której
        kablach to pracuje) rozbuduje infrastrukturę. A jak któregoś pięknego wieczoru
        dopadnę tego SKUR...CZYBYKA, który dewastuje lampy na kładce PKP to zapewniam
        Was, że lokalna prasa, lub miesięcznik "Świat Twardej Chirurgii" coś o tym
        napisze!!!
        • woy Re: chodniki za stacją PKP 17.11.05, 09:23
          Brawo dla kpt5 i inż. Zawadki z UM.
          Czy przewidziano tam też jakiś parking?

Kasę trzeba ciągnąć na maksa z UE i UMiG dobrze to robi / patrz kanalizacja i
          planowana rewitalizacja/.
          Ja robię od paru lat w funduszach UE i nie ukrywam chętnie bym doświadczenia
          przeniósł na bliższe mi rejony.

Lampa o której piszesz wczoraj była już zdewastowana. I jeszcze jedno ->
          widziałeś podrzucanie śmieci do koszy na stacji? Rano są pełniutkie. Kamery
          rozwiązałyby i ten problem.

pozdro
          w.
          • piaseczno1429 Re: chodniki za stacją PKP 19.11.05, 09:44
            Komunikacja od kilku dni króluje na forum: Puławska, kolej, tramwaj. Temat-
            morze. Myli sie ten, kto twierdzi że nic się nie dzieje. Do środy postaramy się
            przygotować w miare syntetyczny tekst o tym, co sie w tych sprawach dzieje i u
            kogo leżą na biurkach. Co do dworca PKP: Rewitalizacja budynku i otoczenia jest
            już uwzględniona w zarysie LPR jako jeden z priorytetowych proejktów.
            Tzn.koordynuje go bezpośrednio wiceburmistrz z pomoca BPI, bo jestesmy pod
            ręką. Odbyło sie juz kilka rozmów z przedstawicielami spółki zaleznej od PKP
            zajmującej sie nieruchomościami. Samorząd może przejąć budynek wraz z
            otoczeniem o ile 1. nie ma w nim infrastruktury technicznej odp. za
            funkcjonowanie lini ( wtedy wchodza tam PLK spółka córka PKP). 2. PKP
            niechętnie pozbywa sie także nieruchomości które generują jakiś dochód. To
            kwestia dosyć delikatna. Należy więc tak przedstawic sprawę żeby z jednej
            strony dostać budynek który jest dla PKP zbędnym balastem i z drugiej przekonac
            niezdecydowanych w gminie że będzie świetną inwestycją dla gminy.
            Równlegle gmina (Rada Miejska dała zgode i kasę, burmistrz realizuje) stara się
            nieco ucywilizować dworzec.Powoli co prawda, ale coś sie dzieje. Przy okazji
            remontu wiaduktu wydłuzono linię 709 co zwiększyło ruch na stacji. Z jednej
            strony wykonano zejście od strony Sienkiewicza. Z drugiej w tym roku rozpoczeto
            budowę nawierzchni Chełmońskiego.( Niechętni tej inwestycji wzkazywali na
            bezsens zakopywania na sucho rur kanalizacyjnych - nie ma tam jeszcze
            kanalizacji - Fundusz Spójności) ale na szczęście zwolennicy tego rozwiaznia
            przy uchwalaniu budżetu mieli większość.)W najbliższym czasie będzie
            przygotowany projekt zwiększenia miejsc parkingowych i uporządkowania terenu od
            strony ul Towarowej. Krytyki nigdy za mało, ale układa się to w jakis ciąg
            logicznych i konsekwetnych zdarzeń.
            Myślę, że za miesiac, może po świętach będzie juz mozliwe powiedzenie czegos
            konkretnego o przejęciu budynku.
            Kolejna sprawa to to, co będzię po jeżdziło po torach. WKD niestety nie mamy.
            Ale bacznie obserwujemy losy spółki samorzadowej która nią obecnie, ale od
            niedawna administruje. Rodziła sie naprawdę w bólach. Tory wąskotorówki z Wawy
            rozebrano chyba na poczatku lat 70-tych.
            Ogólnie mamy dwa konkurujące ośrodki, które planują utworzenie połączeń
            aglomeracyjnych, niestety niezależne od siebie... Koleje Mazowieckie - spółka
            PKP i Województwa Mazowieckiego oraz SKM - Spółka miasta sołecznego
            Warszawy.
          • piaseczno1429 Re: chodniki za stacją PKP 19.11.05, 09:54

> Lampa o której piszesz wczoraj była już zdewastowana. I jeszcze jedno ->
            > widziałeś podrzucanie śmieci do koszy na stacji? Rano są pełniutkie. Kamery
            > rozwiązałyby i ten problem.
            > pozdro
            > w.

Kamer systematycznie przybywa. Ich skuteczność powinna wzosnąć ( więcej
            samochodów, załogi interwencyjne itd) gdy do systemu dołączy się Policja. Ma to
            sie stać po otwarciu nowej komendy powiatowej. oficjalne otwarcie policja
            planuje na 20 grudnia. Hmmm. To dosyć ambitny termin, ale w każdym razie to
            kwestia tygodni.
            • kpt5 Re: chodniki za stacją PKP 21.11.05, 12:28
              Mam pytanko do kolegi PIASECZNO1429. Widzę, że kolega pracuje lub ma doskonały
              kontakt z UMiG w Piasecznie. Pytanko więc jest następujące: Kto w urzędzie
              odpowiada za koordynację ruchu na skrzyżowaniu ulic Jana Pawła II / Wojska
              Polskiego w Piasecznie? Chciałbym z kimś porozmawiać o wydłużeniu czasu
              przejazdu dla pojazdów poruszających się po ul. Jana Pawła II. Jeżdzi po niej
              linia 709 i wydaje mi się, że ulica ta powinna mieć większy priorytet niż ma
              obecnie. Obecnie autobus ZTM, znajdując się około 50 metrów od skrzyżowania,
              potrzebuje od 3 do 4 zmian świateł, żeby przez nie przejechać!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka