Dodaj do ulubionych

rekrutacja

IP: *.xdsl.centertel.pl 02.06.11, 17:39
hej,
Mam taki mały problem. Chcę w tym roku pójść na studia, a przy rejestrowaniu się w IRK pytają mnie o niepełnosprawność. Mam takie orzeczenie, ale tu chodzi tylko o krzywy kręgosłup i nic więcej. Nie wiem czy mam to zaznaczyć jako niepełnosprawność czy jej brak??
Jeżeli miał ktoś podobną sytuację proszę o pomoc:)
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: rekrutacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.11, 20:15
      Jeśli jesteś niepełnosprawna, to takie coś zaznacz. Uczelni nie obchodzi czy to ,,tylko" chory kręgosłup czy ktoś jest sparaliżowany czy coś jeszcze innego. Jak masz przyznany stopień niepełnosprawności czy grupę inwalidzką, to MUSISZ zaznaczyć, że jesteś niepełnosprawna. Nieważne czy uważasz swoją chorobę za poważną czy lekką-masz orzeczenie, to musisz zaznaczyć, że jesteś niepełnosprawność. Jak dostaniesz się na studia, to na pewno pójdziesz po stypendium dla niepełnosprawnych i szybko sobie sprawdzą, że nie zaznaczyłaś niepełnosprawności, więc możesz mieć kłopoty (jak się uprą, to można takie coś podciągnąć pod oszustwa itp.). Poza tym i tak prędzej czy później by się dowiedzieli.
      • stypendysta Re: rekrutacja 12.03.15, 23:51
        Co za bzdura i skąd? Po pierwsze nie ma żadnego obowiązku zaznaczania w dokumentach rekrutacyjnych niepełnosprawności, bowiem nie zależy od tego w najmniejszym stopniu możliwość przyznania stypendium specjalnego dla osób niepełnosprawnych. Gdyby było inaczej, świadczenia nie mogłyby uzyskać osoby, których potwierdzona orzeczeniem niepełnosprawność powstała podczas studiów.

Ustawowo uprawnienie do otrzymania tego świadczenia powstaje wyłącznie na podstawie złożonego wniosku i przedstawienia ważnego orzeczenia o stopniu niepełnosprawności lub dokumentu równoważnego, jakim jest orzeczenie o niezdolności do pracy.

Uczelnie w dokumentach rekrutacyjnych umieszczają możliwość podania takiej informacji, bowiem pozwala to dla określonych grup studentów zorganizować zajęcia w sposób dla nich możliwy do zrealizowania lub na tej podstawie zaplanować np. uczestnictwo w programach pomocy dla osób z niepełnosprawnością.
    • Gość: jghdjgfj Re: rekrutacja IP: *.e-wro.net.pl 06.06.11, 13:32
      masz papier to pisz. potem bedom mogli sie chwalic ile to zajebiscie duzo niepelnosprawnych u nich studiuje.
      a dla ciebie pozyte....moze sie zalapiesz na jakis fajny wf, ktory nie jest ogolno dostepny (jakas gimnastyka korekcyjna na przyklad).
    • Gość: Morgi Re: rekrutacja IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.03.15, 12:03
      ie masz obowiązku. zaznaczasz, bo mogą ci przysługiwac dodatkowe profity - pomoc przy rekrutacji a juz na studiach stypendium dla niepełnosprawnych, dofinansowanie do studiów z pfron itp
      • stypendysta Re: rekrutacja 12.03.15, 23:54
        Dofinansowanie z PFRON nie ma nic wspólnego z zamieszczeniem w dokumentach rekrutacyjnych informacji o niepełnosprawności. Wszelkie programy pomocowe są związane nie z uczelnią, na której studiują osoby z niepełnosprawnością, a z osobami z niepełnosprawnością, które studiują na uczelniach. Taki student jest podmiotem programów pomocowych, a nie ich przedmiotem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka