Dodaj do ulubionych

Praca magisterska

30.07.12, 13:10
Witam.

Chciałbym się dowiedzieć kilku kwestii związanych z pracą magisterską.

1. Po udanej obronie, pracę zatrzymuje student czy trafia ona w ręce uczelni?
2. Po jakim czasie od obrony otrzymuje się dokumenty uprawniające nas do tytułu mgr?
3. Jakie dokumenty otrzymuje się po obronie pracy?

Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tawananna* Re: Praca magisterska IP: *.adsl.inetia.pl 30.07.12, 13:23
      Odpowiedzi na podstawie mojego wydziału i uczelni - może być różnie w różnych miejscach.

1. Pracę składa się na uczelni (u mnie obecnie egzemplarz na płycie CD + egzemplarz papierowy), jak również przekazuje promotorom. Oczywiście można zrobić swój własny egzemplarz.

2. Zaświadczenie o skończeniu studiów i uzyskaniu tytułu magistra (oraz o ocenie) można dostać praktycznie od ręki (oczywiście wcześniej komisja musi dostarczyć protokół z egzaminu magisterskiego). Na dyplom (+ suplement, opcjonalnie wersja anglojęzyczna dyplomu i suplementu) czeka się ok. miesiąca.

3. Bezpośrednio po tzw. obronie (egzaminie magisterskim) - żadnych dokumentów, wszystko przekazuje komisja. Później - jw.
      • el-coyote Re: Praca magisterska 31.07.12, 11:30
        Gość portalu: Tawananna* napisał(a):

> Odpowiedzi na podstawie mojego wydziału i uczelni - może być różnie w różnych m
        > iejscach.
        >
        > 1. Pracę składa się na uczelni (u mnie obecnie egzemplarz na płycie CD + egzemp
        > larz papierowy), jak również przekazuje promotorom. Oczywiście można zrobić swó
        > j własny egzemplarz.
        >
        > 2. Zaświadczenie o skończeniu studiów i uzyskaniu tytułu magistra (oraz o oceni
        > e) można dostać praktycznie od ręki (oczywiście wcześniej komisja musi dostarcz
        > yć protokół z egzaminu magisterskiego). Na dyplom (+ suplement, opcjonalnie wer
        > sja anglojęzyczna dyplomu i suplementu) czeka się ok. miesiąca.
        >
        > 3. Bezpośrednio po tzw. obronie (egzaminie magisterskim) - żadnych dokumentów,
        > wszystko przekazuje komisja. Później - jw.

Dzięki za odpowiedzi.

Byłbym wdzięczny gdyby ktoś wyjaśnił mi jeszcze jak wygląda przebieg obrony magisterki.
        • Gość: Tawananna* Re: Praca magisterska IP: *.sosnowiec.leased-e.ids.pl 31.07.12, 12:34
          > Byłbym wdzięczny gdyby ktoś wyjaśnił mi jeszcze jak wygląda przebieg obrony mag
          > isterki.

Pytaj o Twoją uczelnię i kierunek, bo jest naprawdę różnie... W uproszczeniu, zadawane są pytania (z listy zagadnień/pytań bądź nie, związane z pracą bądź nie), na które odpowiadasz (po wcześniejszym przygotowaniu bądź natychmiast). Po tym wszystkim komisja prawdopodobnie poprosi Cię o wyjście, naradzi się i potem zaprosi Cię z powrotem, żeby podać wyniki egzaminu.
          • el-coyote Re: Praca magisterska 01.08.12, 11:13
            Dzięki.
            A ile tak mniej więcej komisja zadaje pytań?
            • Gość: Tawananna* Re: Praca magisterska IP: *.adsl.inetia.pl 01.08.12, 11:48
              Oj, to naprawdę zależy od wydziału! U mnie na jednym wydziale były bardzo jasne zasady i "schemat" rozmowy (zawsze trzy pytania), a na drugim było dużo "luźniej", raczej rozmowa około pracy niż klasyczne przepytywanie, liczby pytań już nie pamiętam.
              • el-coyote Re: Praca magisterska 02.08.12, 15:19
                Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
                Jeśli będę mieć jeszcze jakieś pytania w tym temacie to dam znać.

Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka