reward 02.08.04, 22:15 Mam pytanie kto z was studiuje prawo dzienne na UAM w Poznaniu i moze troche opowiedziec o tym (np. sesja, wykładowcy, poziom trudnosci, klimat....) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
caprice83 Re: PRAWO - UAM - POZNAŃ 03.08.04, 09:30 Ja studiuje zaocznie, ale jest prawie identycznie. Sesja jest ciągła, tzn egzaminy można zdawać praktycznie przez cały czas z wyjątkiem sierpnia. Każdy przedmiot ma przydzielona ilość punktów. Co roku musisz uzyskac 60 pkt. Jest 5 grup z przedmiotami. A - przedmioty obowiązkowe B - częśc przedmiotów obowiązkowych na I roku, później juz nie (5 z 7) C - przedmioty do wyboru D - fakultety E - ćwiczenia Na I roku musisz zdać - pojęcia prawa i prawoznastwa (A - 10 pkt) - minimum 5 przedmiotów z grupy B (większość po 8 pkt) - minimum 2 ćwiczenia Z wykładowców radzę uważać na prof. Krasowskiego od HUPu. Co do klimatu to tu nie wiem, bo u nas grupy są większe niż na dziennych, ale wg mnie ludzie są w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
reward Re: PRAWO - UAM - POZNAŃ 03.08.04, 10:34 Ale jak to trzeba miec 60 punktów ? Jak mówisz że trzeba zdawać pojęcie prawa i prawoznastwa i to max. 10 pkt. 5 przedmiotów z grupy B to razy 8pkt. i dwa ćwiczenia to około 60 pkt. to trzeba mieć max punktów żeby zaliczyc ?? A dlaczego trzeba uważać na tego profesora są jeszcze inni jacyś groźni ? A jak wyglada sprawa z podręcznikami ? A sa jakies obozy integracyjne ? Nie wiem jestes studentka czy studentem, jesli mozesz to daj mi na te pytania odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
caprice83 Re: PRAWO - UAM - POZNAŃ 03.08.04, 19:17 Obecnie jestem studentką III roku, nazywam się Monika:) Każdy przedmiot ma jakąś ilość punktów obojętnie na jaką ocene zdasz, tzn musisz zdać (na 3,4,5 lub 6;) Punkty nie zależą więc od oceny. Jeśli zaliczysz przedmiot to masz punkty:) Ocena liczy sie oczywiście do średniej, ale ta na studiach dziennych nie jest raczej do niczego potrzebna. Jeśli chodzi o przedmioty z I roku to: - Pojęcia prawa i prawoznastwa (10pkt) są z prof. Redelbachem u dziennych chyba. Korzysta się z jego książki, nudna zresztą, ale nie jest to jakieś strasznie trudne. - Historia Ustroju Państwa (8pkt) będziecie mieć chyba właśnie z Krasowskim, a na niego trzeba po prostu uważac, bo czepia się szczegółów. To bardzo głupi i historyczny przedmiot, duzo dat. Na cwiczeniach jest zwykle dosc prosty test. - Prawo Rzymskie (8pkt) jest z prof. Daiczakiem, bardzo przystojny i miły facet, ocenia bardzo sprawiedliwie, tzn ani nie obniża ani nie naciaga ocen. Jest tez prof. Radwański ale o nim nic nie wiem. Na to radzę iśc, bo na prawie rzymskim oparte jest cywilne. Polecam książkę Kolańczyka, a nie Radwańskiego, jest grubsza, ale ciekawsza. - Prawo konstytucyjne (10pkt) z prof. Rostem. Wykłady prowadzi dośc smetnie, ale ten przedmiot tez jest dość przydatny przy prawie administracyjnym. Możecie mieć też z prof. Wronkowską i wtedy radze uważać bo ona jest bardzo ostra. - Historia doktryn polityczno prawnych (8 pkt) to łatwy przedmiot ale fatalni profesorzy. Albo możecie miec z prof. Zmierczak, która jest bardzo dobra, ale ciagle wrzeszczy i wprowadza napiętą atmosferę, albo z prof. Ochmańskim, który potrafi uspic studentów na zajęciach;) Ale przedmiot naprawde polecam bo jest prosty. Ksiązka jest pod redakcją prof. Zmierczak. do tego od razu polecam ćwiczenia (ale wypowiadam sie tylko o cwiczeniach z dr. Krzywoszynskim, ktory jeszcze chyba nigdy nikogo nie oblał;) - Historia Prawa Sądowego (8pkt) dla mnie to głupi przedmiot bo go oblałam, nie chce ci wiec mieszac bo moja opinia bedzie tu raczej niekorzystna., szczegolnie jesli chodzi o prof. Gulczynskiego. - Ekonomia (8pkt) to bardzo prosty przedmiot, prof Brzezinski prowadzi i wykłady i cwiczenia, bardzo to polecam, szczegolnie jako ostatni przedmiot do zdawania, bo wtedy to ty wybierasz sobie 3 pytania z zagadnien i przygotowujesz sie na nie w domu a potem mu to przedstawiasz. - Logika (8pkt) tu tez ci nie moge pomoc bo kojarzyło mi sie to z matmą której nienawidze i nie zdaławałam tego, ale podobno prof. jest bardzo ostry, z tym ze ludzie mowili ze to wcale nie jest takie trudne. Podręczniki sa dosc drogie, choc te w pozniejszych latach o wiele drozsze. Niby w tych ksiegarniach sa jakies upusty ale i tak ceny sa wysokie. Ja kupuje ksiazki w księgarni PLUS na os. Bolesława Chobrego paw. 110. Daje im liste tych ktore potrzebuje, wpłacam około 20 - 30 (zalezy ile ksiazek kupujesz) i za 2-3 dni mam wszystkie ksiazki:) Pracowałam tam kiedys na wakacje i oni serio sprowadzaja ksiazki o wiele taniej (około 5-10 zł taniej niz w tamtych księgarniach), potrzebne jest kilka książek więc sporo sie na tym zaoszczedza. O obozie integracyjnym niestety nic nie wiem. pozdrawiam mam nadzieje ze studia ci sie spodobają jakby co to pytaj Odpowiedz Link Zgłoś
reward Re: PRAWO - UAM - POZNAŃ 03.08.04, 20:53 Moniko bardzo dziękuję Ci za cenne informacje, ja tak zbieram bo niedługo zdaje maturke i nie wiem jaki kierunek wybiore moze będzie to prawo ale to daleka przyszłość, a napisałabys mi zbiór podręczników z których korzystasz albo korzystałas ? A powiedz mi słuszałem ze wykłada jakiś prof. Koch kto to jest ? Monika a ty jestes z Poznania albo okolic wielkopolski ? Odpowiedz Link Zgłoś
caprice83 Re: PRAWO - UAM - POZNAŃ 03.08.04, 21:47 "Historia ustroju państwa" - Krasowski, Dzięgielewska "Historia ustroju państwa" ćw - Gulczyński, Walachowicz "Prawo rzymskie" - Kolańczyk "Historia doktryn polityczno prawnych" - Olszewski, Zmierczak "Prawo konstytucyjne" - Sarnecki "Pojęcia prawa i prawoznastwa" - Redelbach "Mikroekonomia", "Makroekonomia" - Gulcz "Podstawy logiki dla prawników" - Patryas Prof. Koch wykłada pr cywilne na II roku, to kierownik katedry dla studiów dziennych. Ja jestem na ZSP i miałam zajęcia z prof. Olejniczakiem, który analogicznie jest kierownikiem dla katedry prawa cywilnego studiów zaocznych. Tak jestem z Poznania:) A o jakich kierunach jeszcze myślisz? Odpowiedz Link Zgłoś
reward Re: PRAWO - UAM - POZNAŃ 03.08.04, 21:54 A ten profesor jakis taki w porządku ? Mysle jeszcze o stosunkach międzynarodowych, ja niestety nie jestem z Poznania :( a te ksiązki gdzie np. mozna nabyc nowe w jakich księgarniach ? A powiedz mi jeszcze wszystko o rozmowie kwalifikacyjnej jak sie odbywa ?? Odpowiedz Link Zgłoś
caprice83 Re: PRAWO - UAM - POZNAŃ 03.08.04, 22:04 Ale który prof? Jesli ten Koch to nie mam pojęcia, nie miałam z nim zajęć. Jeśli Olejniczak to jest super:) Europeistyka też jest bardzo ciekawa i ja też będę na nią zdawać ale chyba jeszcze nie w tym roku, dopiero za dwa lata. Szczerze polecam księgarnię PLUS na os. Bolesława Chobrego paw 110. Łatwo i szybko (10 min) tam dojechać pestką (tramwaje od 12 do 16), a serio książki załatwią ci bardzo tanio (w stosunku do innych księgarni). Ja jestem na zaocznych i u nas nie było żadnej rozmowy kwalifikacyjnej. Na dzienne się nie dostałam, zabrakło mi punktów:( Odpowiedz Link Zgłoś
reward Re: PRAWO - UAM - POZNAŃ 03.08.04, 22:09 A powiedz mi jest jakas rywalizacja na studiach ? Sa jakies zamknięte grupy ? Odpowiedz Link Zgłoś
caprice83 Re: PRAWO - UAM - POZNAŃ 04.08.04, 17:32 Ja zadneji rywalizacji nie zauważyłam. Pewnie że są grupki ludzi, ale studentów jest tyle że zawsze znajdziesz sobie grono ludzi z którymi możesz przebywać. Odpowiedz Link Zgłoś
reward Re: PRAWO - UAM - POZNAŃ 04.08.04, 18:36 To się ciesz że tak mówisz, a powiedz mi jeszcze jak wygląda sprawa notowania na wykładach ? Idzie cos zapisac czy profesorowie maja tak szybkie tempo ze nie idzie nadązyć ? Można mieć dyktafon ? A czy notatki od studentów z starszych lat się przydają ? Odpowiedz Link Zgłoś
caprice83 Re: PRAWO - UAM - POZNAŃ 04.08.04, 20:58 To zalezy od profesora, ale zwykle da się łatwo wszystko zanotować. Dyktafon można mieć, ale radzę się tym nie afiszować bo nie wszyscy profesorowie sa zachwyceni gdy się ich nagrywa. Ja nie korzystam z notatek starszych studentów, więc niestety nie umiem ci na to odpowiedzieć. Jakby co to wykłady nie są obowiązkowe, tylko na ćwiczeniach jest sprawdzana obecność. Odpowiedz Link Zgłoś
reward Re: PRAWO - UAM - POZNAŃ 04.08.04, 21:56 Monika mam pytanie a jakie masz juz plany na przyszłość ? Jak wygląda sprawa z aplikacją ? Gdzie miałabys zamiar pracować ? Odpowiedz Link Zgłoś
caprice83 Re: PRAWO - UAM - POZNAŃ 05.08.04, 17:56 Za dwa lata kończe studia, będę mieć jeden rok do przodu, ale jeszcze nie wiem co będę robić. Chciałabym robić aplikację, kancelarię już teoretycznie znalazłam, ale tak czy tak najpierw trzeba by zdac egzaminy. Chce zostac adwokatem:) No i zając się polityką. A na razie moim problemem jest czy wybrać seminarium z prawa międzynarodowego publicznego czy z prawa europejskiego;) Odpowiedz Link Zgłoś
reward Re: PRAWO - UAM - POZNAŃ 05.08.04, 20:24 Powiedz mi jak znalazłas kancelarie ? W jaka strone chciałabys sie ukierunkować politycznie ? Odpowiedz Link Zgłoś
caprice83 Re: PRAWO - UAM - POZNAŃ 05.08.04, 20:33 Pytałam kuzyna, który jest już prawnikiem i studentów starszych lat, potem pochodziłam po tych kancelariach, przedstawiłam im dotychczasowe osiągnięcia, a oni powiedzieli ze jesli zdam aplikacje to nie widzą problemu. Ukierunkowana jestem lewicowo, a konkretnie na partię zielonych:) Odpowiedz Link Zgłoś
reward Re: PRAWO - UAM - POZNAŃ 05.08.04, 21:39 Monika a jakie masz juz osiągnięcia na uczelni ? Działasz juz w jakies partii ? Odpowiedz Link Zgłoś
caprice83 Re: PRAWO - UAM - POZNAŃ 06.08.04, 20:08 Na razie nie mam zadnych osiąnięc, jestem raczej przeciętną studentką;) A do partii zielonych pragne przystąpic ale dopiero od października, na razie chcę się cieszyć wakacjami:) Odpowiedz Link Zgłoś
d23iel To mile ze jestes szczera.. 24.09.04, 01:56 ..ale lewicowe przekonania to nie powod do dumy. Zwlaszcza w kraju, ktory trawi socjalizm powodujac nedze, bezrobocie i generalna inercje. Tworz bogactwo, a nie dziel biede! Choc w Unii z pogladami masz szanse. Etatyzm, biurokracja i akcja afirmacyjna dla pedalow, a takze dyrektywa ocalmy pstraga teczowego pozwoli Ci gladko objac posade ze swymi czerwono-zielonymi barwami. A przy okazji- polecam podrecznik do ekonomii 'Ekonomia dla kazdego' Thomasa Sowella. Bon chance! Odpowiedz Link Zgłoś
reward Re: PRAWO - UAM - POZNAŃ 04.08.04, 22:00 Fajny dałaś tan ostatni komentarz do pytania "Czym sie interesujecie poza prawem?" :) Odpowiedz Link Zgłoś
mata1980 Re: PRAWO - UAM - POZNAŃ 14.09.04, 12:17 gwoli scisłości- prof Koch prowadzi prawo handlowe!!!!!!!!!!bardzo miły facet!! Odpowiedz Link Zgłoś