Dodaj do ulubionych

Stypendium Socjalne

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.14, 01:19
Witam. Otóż chciałbym złożyć wniosek o stypendium, ale nie wiem czy jest w ogóle sens.. gdyż mam pewien problem. Więc tak:
1. Dochód na osobę w rodzinie nie przekracza ustalonej kwoty przez uczelnię (z samych zarobków), ale mój ojciec dodatkowo dostaje jakieś dodatki i wychodzi na to, ze jednak przekracza, więc te dodatki też się wliczają czy tylko zarobek? Czy jest sens składać wniosek nawet jeśli przekracza?
2. Mam dodatkowo chorego brata, który ma zespół downa, czy to zalicza się do pozytywnego rozpatrzenia wniosku?
3. Oraz czy to, iż tylko jedna osoba w rodzinie pracuje to też skutkuje pozytywnym rozpatrzeniem wniosku.
4. Czy emerytura babci mieszkającej z nami wlicza się do średniej, ogólnie czy wlicza się do domowników czy nie?
Obserwuj wątek
    • stypendysta Re: Stypendium Socjalne 06.01.14, 00:11
      Gość portalu: Surreallistic napisał(a):

> 1. Dochód na osobę w rodzinie nie przekracza ustalonej kwoty przez uczelnię (z
      > samych zarobków), ale mój ojciec dodatkowo dostaje jakieś dodatki i wychodzi na
      > to, ze jednak przekracza, więc te dodatki też się wliczają czy tylko zarobek?

Wszystko zależy od tego, czy owe dodatkowe dochody kwalifikują się do uznania jako uzyskanie (zwiększenie) dochodu - w większości przypadków tak, z wyjątkiem dochodów uzyskanych w ramach realizacji umowy o dzieło (takie dochody nie będą mieć wpływu na ustalenie sytuacji materialnej (art. 3 pkt 24 Ustawy o świadczeniach rodzinnych).

> 2. Mam dodatkowo chorego brata, który ma zespół downa, czy to zalicza się do po
      > zytywnego rozpatrzenia wniosku?

Do pozytywnego rozpatrzenia się nie zalicza, ale do składu rodziny raczej tak. Gdy jest niepełnoletni obligatoryjnie, a gdy jest pełnoletni - pod warunkiem orzeczonej niepełnosprawności (art. 179 ust. 4 ustawy Prawo o szkolnictwie wyższym - PSW).

> 3. Oraz czy to, iż tylko jedna osoba w rodzinie pracuje to też skutkuje pozytyw
      > nym rozpatrzeniem wniosku.

Nie ma to żadnego wpływu. Ustawowy kryterium jest sytuacja materialna wyznaczona dochodem/os. w rodzinie (art. 179 ust. 3 PSW)

> 4. Czy emerytura babci mieszkającej z nami wlicza się do średniej, ogólnie czy
      > wlicza się do domowników czy nie?

Ani babcia, ani jej emerytura nie zostaną uwzględnione podczas ustalania sytuacji materialnej, bowiem dziadkowie nie są wymienieni w art. 179 ust. 4 PSW - miejsce ich zamieszkania nie ma tu żadnego znaczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka