Dodaj do ulubionych

biotechnologia

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.15, 16:55
Witam jestem w drugiej klasie liceum na profilu biologia, polski, angielski. Znaczy to, że chemii uczyłam się 3 lata e gimnazjum i rok w liceum. W tym momencie niewiele już pamiętam. W gimnazjum bardzo lubiłam chemię, ale nietety wybrałam taki profil i nic już nie jestem w stanie zmienić. Mam pytanie odnośnie biotechnologii. Czy będąc na takim profilu i nie ucząc się chemii dam sobie radę na tym kierunku?
Obserwuj wątek
    • bialeem Re: biotechnologia 25.05.15, 15:18
      Będzie ciężko. Biotechnologia to praktycznie czysta chemia, dużo fizyki i matmy i trochę biologii - zwłaszcza przez pierwsze dwa lata. Jeżeli lubisz "tylko biologię", to nie polecam.
    • Gość: Hammer Re: biotechnologia IP: *.adsl.inetia.pl 29.05.15, 11:34
      Poczytaj sobie najpierw o bezrobociu wsród absolwentów biotechnologii chemii biologii itp. Zmarnujesz sobie tylko życie
      • Gość: Ann Re: biotechnologia IP: *.252.30.69.internetia.net.pl 01.06.15, 04:34
        Obecnie jestem na III roku Biotechnologii i powiem , że sytuacja nie jest kolorowa. Kierunek ciekawy, praca w laboratorium fascynująca , no ale co dalej? Jeżeli nie planujesz kariery naukowej to radze się wstrzymać. No chyba że ktoś ma znajomości i wie , że taka praca bedzie na niego czekać.

Pozdrawiam
        • bialeem Re: biotechnologia 03.06.15, 15:53
          No tak. Praca to jeszcze inna rzecz. Chociaż kilku znajomych pracuje w kraju i to w fajnych firmach, ale to ci topowi. Reszta jest albo za granicą albo zmieniła zawód.
    • Gość: Trocka Re: biotechnologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.15, 21:15
      To jaki kierunek proponujecie?
      • bialeem Re: biotechnologia 11.06.15, 14:12
        Szczerze mówiąc to chyba medycyna.
        Po biologii praca jeszcze może być w czymś w rodzaju leśnictwa lub pobocznych instytucji ssących unijną kasę, ale to nie za długo. Gospodarka odpadami... ale po samej biologii bardzo ciężko. Powinni przed tym ostrzegać.
        • Gość: kobrem Re: biotechnologia IP: 91.216.16.* 25.06.15, 13:20
          tylko matematyka
      • Gość: ai Re: biotechnologia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.15, 23:10
        medycyna, stomatologia, weterynaria...
        Chociaż bez chemii ciężko będzie.
    • Gość: sere Re: biotechnologia IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 23.06.15, 19:54
      jak naprawdę nie jesteś tępy jak but i masz w sobie odrobine chęci i pasji, to zawsze dasz rade, poziom teraz na studiach to porażka, więc masz szanse
    • Gość: alka Re: biotechnologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.15, 02:32
      Przede wszystkim jeśli nie zdasz matmy i biologii na maturze na 100% nie masz zbyt wielkich szans żeby się dostać na takie studia i mówię to z własnego doświadczenia. Profil LO jaki masz to porażka, mówię to bo sama go skończyłam. Masz jeszcze szansę wiec z całego serca zachęcam do przygotowania się do matury z chemii lub matematyki rozszerzonej inaczej marne szanse na dostanie się.
    • hankam Re: biotechnologia 13.07.15, 18:54
      A jak to się ma do tego, że na biotechnologię na UW przyjmują np. z maturą z biologii i informatyki?
      Czyli - tak jakby sugerowali, że chemia nie jest do nadrobienia?
      • hankam Re: biotechnologia 13.07.15, 18:54
        Miało być "nie jest nie do nadrobienia".
        • bialeem Re: biotechnologia 04.08.15, 17:22
          Wszystko jest do nadrobienia, ale te studia, to 80% chemia. Może zakładają, że to oczywistość.
    • angelfree Re: biotechnologia 06.04.16, 23:54
      Czy ktoś wie, jaki jest próg punktowy na biotechnologię?
      Od ilu punktów przyjmowali?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka